Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Przy grzaniu tylko w taniej taryfie, samo grzanie w nocy plus jakieś 1,5 h po południu (pozostałe ok. 30-45 min. to podgrzanie wody do ok. 50 st.) średnio się już sprawdza i robi się zimno. Stąd chciałem zmienić grzejąc mocniej wodę rano i wieczorem do mycia. I tu trochę miejsca w harmonogramie brakuje. Ale faktycznie może taniej podgrzewać wodę w czasie pracy ogrzewania. Muszę to przetestować... Choć u mniej na zagrzanie 200l to raczej 2-3 kWh idzie, ale to do 50 st... Dzięki.

a ja dochodzę do wniosku że w mrozy czyli -5 do -15C to chyba najlepiej podgrzewać CWU grzałką w zbiorniku (mam taką, jako zapas) w godzinach tanich, równolegle do pracy PC. Przy takich temp COP pompy jest raczej pon 2.. co skutkuje tym że CWU w godzinach drogich nie opłaca się grzać, lepiej użyć grzałki w zbiorniku CWU (taniej). tak jest przynajmniej u mnie (TAURON). można grzać oczywiście w taniej taryfie, ale wtedy zabiera się czas dla grzania CO.. co przy małej PC i potrzebie grzania ciągłego ... przeszkadza. no ale zima przed nami to się okaże jak PC temu podoła, oby były jakieś mrozy z -10C :)

Przeczytałeś dokładnie? To jest wersja H

Wybacz, ale nie wiedziałem, że w wersji H są inne ustawienia - dopiero się uczę.

Jak sie dostac do Service Cloud ? Mam dodana swoja firma montujaca, mozna dodac siebie ?

Nie wiem czy można ustawić więcej niż jeden dostęp.

Ja założyłem konto instalatora sobie aby mieć dostęp do Service Cloud'a.

a ja dochodzę do wniosku że w mrozy czyli -5 do -15C to chyba najlepiej podgrzewać CWU grzałką w zbiorniku (mam taką, jako zapas) w godzinach tanich, równolegle do pracy PC. Przy takich temp COP pompy jest raczej pon 2.. co skutkuje tym że CWU w godzinach drogich nie opłaca się grzać, lepiej użyć grzałki w zbiorniku CWU (taniej). tak jest przynajmniej u mnie (TAURON). można grzać oczywiście w taniej taryfie, ale wtedy zabiera się czas dla grzania CO.. co przy małej PC i potrzebie grzania ciągłego ... przeszkadza. no ale zima przed nami to się okaże jak PC temu podoła, oby były jakieś mrozy z -10C :)

Tez się ku temu skłaniam, zwłaszcza przy taryfie G12w. Seria J już przy A-7/W55 ma COP niższy niż 2. Mam teraz ustawione żeby PC w godzinach 13-15 grzała 300L baniak do 60st i potem dopiero o 22 ponownie zagrzewała do 40st (czujnik na dole zbiornika - grzanie CWU tylko w tanich godzinach). Poszukam jakiegoś termostatu z harmonogramem tygodniowym i dwoma czujnikami temp to spróbuje ten system wdrożyć ew. może cos na LK kontrolerze uda mi się wymodzić bo mam odczyt temp zewn. Tylko kiedy u nas na pomorzu będzie temp -7 mniej...

Wybacz, ale nie wiedziałem, że w wersji H są inne ustawienia - dopiero się uczę.

Nie wiem czy można ustawić więcej niż jeden dostęp.

Ja założyłem konto instalatora sobie aby mieć dostęp do Service Cloud'a.

Mi instalator z Panasonica powiedział że nie może udostępnić konta service , ponieważ Panasonic tego zabronił , nawet podglądu parametrów pracy. Nie wiem ile w tym prawdy .

Tak samo jak innego konta ( pocztowego , bankowego) nie można udostępniać.

Ale to Ty dajesz instalatorowi pozwolenie na to ( przesyłasz zgodę) ,że może "grzebać" przez smartcloud w Twojej pompie , i mu to pozwolenie możesz cofnąć, a pozwolić komuś innemu ( w domyśle sobie) , a konto sam musisz stworzyć osobne w smartcloudzie.

EDIT: Możesz później ponownie swojego instalatora przywrócić. Oczywiście instalator może takie "wymówienie" potraktować ,że już nie chcesz korzystać z jego usług :) , więc trzebaby się jakoś dogadać.

Edytowane przez MiG25

Mi instalator z Panasonica powiedział że nie może udostępnić konta service , ponieważ Panasonic tego zabronił , nawet podglądu parametrów pracy. Nie wiem ile w tym prawdy .

załóż sobie swoje konto "instalatora", adres mail podaj swój własny.. :) podepnij do niego nowego usera czyli siebie i finał.

Tak zerkam na ten wątek i powiem szczerze że po pierwsze myślałem, że Panasoniki są najdroższe i jak zerknąłem np na cennik atlantica to stwierdziłem że nie są. Ale wsparcie klienta i instrukcje użytkowania to są na prawdę do dupy, sprzęt fajny ale ustawić go nie daj Boże.:no:

Od rana nie mogę wejść w zakładkę status i konfiguracja w service Cloud, tylko statystyki są dostępne reszta zakładek jest nieaktywna. Też tak macie?

U mnie wszystko działa bez zarzutów.

Miałem podobno sytuacje kilka dni temu- wyglądała jak problem z komunikacją. Wrócił po kilku godzinach

załóż sobie swoje konto "instalatora", adres mail podaj swój własny.. :) podepnij do niego nowego usera czyli siebie i finał.

A co z gwarancją jak wywale uprawnionego instalatora przez Panasonica i dam siebie. U mnie jest pięć lat gwarancji i trochę byłoby szkoda ją stracić. Robił już ktoś z was takie numery.

A co z gwarancją jak wywale uprawnionego instalatora przez Panasonica i dam siebie. U mnie jest pięć lat gwarancji i trochę byłoby szkoda ją stracić. Robił już ktoś z was takie numery.

Najlepiej wyślij do niego majla z zapytaniem i powiedz że rozważasz odstąpienie od umowy i zwrot zapłaconej przez ciebie ceny , tak na wszelki przypadek. :D

Mam pytanie. Przy pompie monoblok 9kw seria j mam przepływ przez wymiennik max 19 l. Chyba trochę za mało. Weszłam w ustawienia instalatora w max prękośś pompy i mam tam 0xAF. Czy powinnam coś tam przestawić aby był większy przepływ czy tak ma być.

Pompa sama sobie reguluje predkosc

AF jest ok ustawieniem ja mam niższe a podczas defrostu osiaga 32l/min.

Wlacz w tym menu w którym ustawiasz te max obroty pompy samą obiegówkę i sprawdz jaki wtedy jest przepływ