Jacekss 16.12.2020 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Przy grzaniu tylko w taniej taryfie, samo grzanie w nocy plus jakieś 1,5 h po południu (pozostałe ok. 30-45 min. to podgrzanie wody do ok. 50 st.) średnio się już sprawdza i robi się zimno. Stąd chciałem zmienić grzejąc mocniej wodę rano i wieczorem do mycia. I tu trochę miejsca w harmonogramie brakuje. Ale faktycznie może taniej podgrzewać wodę w czasie pracy ogrzewania. Muszę to przetestować... Choć u mniej na zagrzanie 200l to raczej 2-3 kWh idzie, ale to do 50 st... Dzięki. a ja dochodzę do wniosku że w mrozy czyli -5 do -15C to chyba najlepiej podgrzewać CWU grzałką w zbiorniku (mam taką, jako zapas) w godzinach tanich, równolegle do pracy PC. Przy takich temp COP pompy jest raczej pon 2.. co skutkuje tym że CWU w godzinach drogich nie opłaca się grzać, lepiej użyć grzałki w zbiorniku CWU (taniej). tak jest przynajmniej u mnie (TAURON). można grzać oczywiście w taniej taryfie, ale wtedy zabiera się czas dla grzania CO.. co przy małej PC i potrzebie grzania ciągłego ... przeszkadza. no ale zima przed nami to się okaże jak PC temu podoła, oby były jakieś mrozy z -10C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 16.12.2020 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 Przeczytałeś dokładnie? To jest wersja H Wybacz, ale nie wiedziałem, że w wersji H są inne ustawienia - dopiero się uczę. Jak sie dostac do Service Cloud ? Mam dodana swoja firma montujaca, mozna dodac siebie ? Nie wiem czy można ustawić więcej niż jeden dostęp. Ja założyłem konto instalatora sobie aby mieć dostęp do Service Cloud'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 16.12.2020 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2020 a ja dochodzę do wniosku że w mrozy czyli -5 do -15C to chyba najlepiej podgrzewać CWU grzałką w zbiorniku (mam taką, jako zapas) w godzinach tanich, równolegle do pracy PC. Przy takich temp COP pompy jest raczej pon 2.. co skutkuje tym że CWU w godzinach drogich nie opłaca się grzać, lepiej użyć grzałki w zbiorniku CWU (taniej). tak jest przynajmniej u mnie (TAURON). można grzać oczywiście w taniej taryfie, ale wtedy zabiera się czas dla grzania CO.. co przy małej PC i potrzebie grzania ciągłego ... przeszkadza. no ale zima przed nami to się okaże jak PC temu podoła, oby były jakieś mrozy z -10C Tez się ku temu skłaniam, zwłaszcza przy taryfie G12w. Seria J już przy A-7/W55 ma COP niższy niż 2. Mam teraz ustawione żeby PC w godzinach 13-15 grzała 300L baniak do 60st i potem dopiero o 22 ponownie zagrzewała do 40st (czujnik na dole zbiornika - grzanie CWU tylko w tanich godzinach). Poszukam jakiegoś termostatu z harmonogramem tygodniowym i dwoma czujnikami temp to spróbuje ten system wdrożyć ew. może cos na LK kontrolerze uda mi się wymodzić bo mam odczyt temp zewn. Tylko kiedy u nas na pomorzu będzie temp -7 mniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 17.12.2020 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Wybacz, ale nie wiedziałem, że w wersji H są inne ustawienia - dopiero się uczę. Nie wiem czy można ustawić więcej niż jeden dostęp. Ja założyłem konto instalatora sobie aby mieć dostęp do Service Cloud'a. Mi instalator z Panasonica powiedział że nie może udostępnić konta service , ponieważ Panasonic tego zabronił , nawet podglądu parametrów pracy. Nie wiem ile w tym prawdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.12.2020 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 (edytowane) Tak samo jak innego konta ( pocztowego , bankowego) nie można udostępniać. Ale to Ty dajesz instalatorowi pozwolenie na to ( przesyłasz zgodę) ,że może "grzebać" przez smartcloud w Twojej pompie , i mu to pozwolenie możesz cofnąć, a pozwolić komuś innemu ( w domyśle sobie) , a konto sam musisz stworzyć osobne w smartcloudzie. EDIT: Możesz później ponownie swojego instalatora przywrócić. Oczywiście instalator może takie "wymówienie" potraktować ,że już nie chcesz korzystać z jego usług , więc trzebaby się jakoś dogadać. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 17.12.2020 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Mi instalator z Panasonica powiedział że nie może udostępnić konta service , ponieważ Panasonic tego zabronił , nawet podglądu parametrów pracy. Nie wiem ile w tym prawdy . załóż sobie swoje konto "instalatora", adres mail podaj swój własny.. podepnij do niego nowego usera czyli siebie i finał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 17.12.2020 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Od rana nie mogę wejść w zakładkę status i konfiguracja w service Cloud, tylko statystyki są dostępne reszta zakładek jest nieaktywna. Też tak macie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.12.2020 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Tak zerkam na ten wątek i powiem szczerze że po pierwsze myślałem, że Panasoniki są najdroższe i jak zerknąłem np na cennik atlantica to stwierdziłem że nie są. Ale wsparcie klienta i instrukcje użytkowania to są na prawdę do dupy, sprzęt fajny ale ustawić go nie daj Boże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 17.12.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Od rana nie mogę wejść w zakładkę status i konfiguracja w service Cloud, tylko statystyki są dostępne reszta zakładek jest nieaktywna. Też tak macie? U mnie wszystko działa bez zarzutów. Miałem podobno sytuacje kilka dni temu- wyglądała jak problem z komunikacją. Wrócił po kilku godzinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 17.12.2020 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Już wszystko działa. Były jakieś problemy z komunikacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 17.12.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 załóż sobie swoje konto "instalatora", adres mail podaj swój własny.. podepnij do niego nowego usera czyli siebie i finał. A co z gwarancją jak wywale uprawnionego instalatora przez Panasonica i dam siebie. U mnie jest pięć lat gwarancji i trochę byłoby szkoda ją stracić. Robił już ktoś z was takie numery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 17.12.2020 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 A co z gwarancją jak wywale uprawnionego instalatora przez Panasonica i dam siebie. U mnie jest pięć lat gwarancji i trochę byłoby szkoda ją stracić. Robił już ktoś z was takie numery. Najlepiej wyślij do niego majla z zapytaniem i powiedz że rozważasz odstąpienie od umowy i zwrot zapłaconej przez ciebie ceny , tak na wszelki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2020 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 A co z gwarancją jak wywale uprawnionego instalatora przez Panasonica i dam siebie. U mnie jest pięć lat gwarancji i trochę byłoby szkoda ją stracić. Robił już ktoś z was takie numery.a co to ma wspólnego z gwarancją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 17.12.2020 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 a co to ma wspólnego z gwarancją. No chociażby to że masz dostęp do ustawień serwisowych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.12.2020 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Przecież na panelu też masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 17.12.2020 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2020 Czyli wychodzi na to że mój serwisant przywłaszczył sobie konto service cloud mojej pompy i twierdzi że to zalecenia panasonica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos9527 18.12.2020 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Mam pytanie. Przy pompie monoblok 9kw seria j mam przepływ przez wymiennik max 19 l. Chyba trochę za mało. Weszłam w ustawienia instalatora w max prękośś pompy i mam tam 0xAF. Czy powinnam coś tam przestawić aby był większy przepływ czy tak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 18.12.2020 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Mam pytanie. Przy pompie monoblok 9kw seria j mam przepływ przez wymiennik max 19 l. Chyba trochę za mało. Weszłam w ustawienia instalatora w max prękośś pompy i mam tam 0xAF. Czy powinnam coś tam przestawić aby był większy przepływ czy tak ma być. Pompa sama sobie reguluje predkosc AF jest ok ustawieniem ja mam niższe a podczas defrostu osiaga 32l/min. Wlacz w tym menu w którym ustawiasz te max obroty pompy samą obiegówkę i sprawdz jaki wtedy jest przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.12.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 Fabrycznie jest to ustawione na 0x96. Ustawienie powyżej tej wartości powoduje bardzo niewielki wzrost przepływu w stosunku do prędkości obrotowej tej obiegówki ( no i pośrednio jakieś tam zużycie prądu). Na pewno pompa ustawia sama mniejszę wartość ( ta podana to jest max). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos9527 18.12.2020 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2020 No właśnie tam pokazuje 19l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts