Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

No to jak w tamtym menu po wlaczeniu samej obiegówki pojazuje tak malo to cos nie tak z obiegiem hydraulicznym .

U mnie na splicie przy 0xAF osiaga 31l/min normalnie mam ustawione 0x94.

Albo zapchany filtr ,albo zapowietrzony układ ,albo za male srednice rur albo jakies kolanka zagiecia zawory zawezajace srednice wewnetrzna rur.

Masz bufor i pompkę wtórną czy wszystko śmiga tylko na obiegówce z pompy ciepła?

Edytowane przez codix

Brak bufora, Obiegowka tylko z pompy ciepła. Same kaloryfery, ktore właśnie odpowietrzyłam. Po tej czynności jest 20l/min

A duzo tego masz u mnie jest 50m2 podlogówki rurki 16mm i 4 grzejniki plytowe c33 podlaczenia z rurek miedzianych 15mm i tez wszystko chula bez bufora na obiegówce z pompy ciepla .

Posprawdzaj czy wszystkie zaworki przy grzejnikach masz pootwierane jesli na dole grzejnika sa zawory kryzujace to tez posprawdzaj czy sa pootwierane no i gdzieś powinien byc conajmniej filtr siatkowy (sprawdzic czystość)chyba ze nie ma ale to seria J to powinien byc magnetyczny w jednostce

Grzejników mam 7 sztuk. To są pewnie dwu płytowe Purmo. Do tego jedna drabinka. Grzejniki na termostatach odkręcone na 5.

Nie wiem co to zawory kryzujące. Mam na dole grzejników takie dwie rurki z zakrętkami Danfosa, Czy to jest ten zawór i co mam tam sprawdzić?

Pewnie bez hydraulika i instalatora się nie obejdzie.

Jakiś filtr mam też na rurach w kotłowni to go jutro zobaczę. Tego w pompie nie wiem gdzie szukać.

Czy w związku z takim niskim przepływem, COP pompy jest również niski? U mnie max 1,4.

Grzejników mam 7 sztuk. To są pewnie dwu płytowe Purmo. Do tego jedna drabinka. Grzejniki na termostatach odkręcone na 5.

Nie wiem co to zawory kryzujące. Mam na dole grzejników takie dwie rurki z zakrętkami Danfosa, Czy to jest ten zawór i co mam tam sprawdzić?

Pewnie bez hydraulika i instalatora się nie obejdzie.

Jakiś filtr mam też na rurach w kotłowni to go jutro zobaczę. Tego w pompie nie wiem gdzie szukać.

Czy w związku z takim niskim przepływem, COP pompy jest również niski? U mnie max 1,4.

No pod tymi zakretkami powinny byc zaworki ale jest kilka rozwiazan wiec nie powiem Ci czy masz je odkrecone na maxa czy troche zakręcone.

Co do przeplywu dla pompy 9kw powinien byc osiagany ok.26l/min.

Ale pompa rzadko chodzi z takimi przeplywami chyba ze pracuje w okolicach mocy maksymalnej.

Przez to ze nie osiaga Ci takiego przeplywu mozesz miec problemy z osiaganiem dużych mocy oraz dluzszy defrost.

Na copy raczej nie u mnie pracuje przewaznie w zakresie od 9 do 14l/min i copy sa prawidłowe.

Jakie temperatury puszczasz na grzejniki i jaka jest temp.powrotu i jak juz pompa pracuje stabilnie jak juz grzejniki sie rozgrzeja to na jakiej czestotliwosci pracuje sprezarka

To proszę o podpowiedź czy jestem w stanie zrobić to sama, a jeżeli tak to w jaki sposób

Najpierw sprawdz czy napewno.

Wylacz pompe w menu instalatora tam gdzie ustawialas 0xAf wlacz obiegówkę niech pracuje .

Wyjdz z tego menu obiegowka niech dalej pracuje po 5minutach pracy temperatura powrotu i zasilania powinna byc identyczna(oczywiscie z nie oracujaca pompa ciepla tylko obiegówka).

Jesli sa inne to wejdz do ukrytego menu.

Naraz wcisnij i trzymaj az wyskoczy okienko przyciski cofnij+enter+prawa strzlka bedziesz tam miala czujniki wchodzisz i szukasz czujnik wejscia wyjscia tam mozna skorygowac.

(Nie wcisnij w tym menu punktu test fabryka!)

Po 5 minutach chodzenia pompy obiegowej temperatury mam różne na wejściu i powrocie. Jak wciskam te trzy przyciski to nic mi się nie otwiera.

Spróbuj na wylaczonej pompie(zeby sie nie swiecilo zielone swiatelko na panelu)juz nie pamietam czy misi byc wylaczona czy nie albo zle wciskasz

Cofnij(lewy górny przycisk)+enter(srodek)+prawa strzałka(prawy srodek) trzy przyciski naraz wcisniete i trzymane okolo 5sek

Skoryguj o tyle jaka masz różnicę (obojetnie czy wyjscie czy wejscie i tak nie wiesz który pokazuje dobrze wazne aby pokazywaly tyle samo)

Czy na włączonej czy na wyłączonej nic się nie dzieje. Wciskam dobre przyciski i trzymam je długo i nic. Czyli coś ze sterownikiem nie tak?

Dziwne nawet w manualu Twojej pompy to podaja

A spróbuj wejsc w inne menu na wylaczonej pompie menu(prawy górny)+dolna strzalka+lewa strzalka przez 10sek.

I jeszcze podglad parametrów lewa+górna+prawa strzalka przez 5sek.

Ciekawe czy wejdzie w któres

Wchodzi tylko w to ostatnie

Kurcze nie wiem co Ci doradzic bo musi w yamte menu tez wchodzić.

Moze zaczekaj na kogos kto ma serię J ale to nie powinno miec znaczenia bo w manualu Twojej pompy sa takie same skróty podane.

Moze jakos instalator zabezpieczył ?(niewiem czy to możliwe)

Moze jeszcze kilka razy spróbój bardziej precyzyjnie naciskać na srodku przycisków i z jakas tam siłą (moze tipsy przeszkadzaja ;) żart)

• Like 1

Dziękuję bardzo za pomoc. Normalnie zaprzyjaźnię się z kotłownią. :)

Przytrzymałam dłużej i mocniej naciskając i weszło. Zmieniłam wejście na +2 bo tylko w zakresie -2 i +2 można regulować, Wyjścia nie ruszałam. Chociaż nie wiem bo różnicę miałam 4 stopnie. Jak to też mam ruszyć to czy na + czy -? Za jakiś czas pójdę i zobaczę efekt.

Dziękuję bardzo za pomoc. Normalnie zaprzyjaźnię się z kotłownią. :)

Przytrzymałam dłużej i mocniej naciskając i weszło. Zmieniłam wejście na +2 bo tylko w zakresie -2 i +2 można regulować, Wyjścia nie ruszałam. Chociaż nie wiem bo różnicę miałam 4 stopnie. Jak to też mam ruszyć to czy na + czy -? Za jakiś czas pójdę i zobaczę efekt.

Jak różnica byla 4st(powrót był wiekszy) to zasilanie(wyjscie) daj plus 2 a powrót(wejscie) minus 2 po sprawdzeniu przy pracy obiegówki powinny byc te same wskazania na zasil i powr

Edytowane przez codix

Krzywa 45/-15 38/15, delta 5, częstotliwość 44. Jeżeli chodzi o powrót to mam coś nieskalibrowane czujniki bo u mnie powrót wyższy od zasilania, przeważnie o 2 stopnie.

Tylko pamiętaj że dla pompy panasonic zasilanie to jest wejście wody kotłowej do pompy, żebyś sobie tego źle nie skalibrowała, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby czujniki były tak rozkalibrowane.

Masz woda zasilająca - czyli wejście wody do pompy

i woda wyjściowa- czyli wyjście wody z pompy.

Aby poprawnie sprawdzić czy czujniki są rozkalibrowane, to musisz puścić samą obiegówkę, i po odczekaniu kilku chwil woda zasilająca i wyjściowa powinna pokazać tę samą temperaturę, i tak się kalibruje te czujniki

Tylko pamiętaj że dla pompy panasonic zasilanie to jest wejście wody kotłowej do pompy, żebyś sobie tego źle nie skalibrowała, bo jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się aby czujniki były tak rozkalibrowane.

Masz woda zasilająca - czyli wejście wody do pompy

i woda wyjściowa- czyli wyjście wody z pompy.

Aby poprawnie sprawdzić czy czujniki są rozkalibrowane, to musisz puścić samą obiegówkę, i po odczekaniu kilku chwil woda zasilająca i wyjściowa powinna pokazać tę samą temperaturę, i tak się kalibruje te czujniki

Co za pierdoły piszesz

Zasilanie to zasilanie czyli woda która wychodzi z pompy na c.o

A powrót to powrót czyli woda wracajaca z c.o do pompy ciepla.

Czujniki maja nazwe wejsciowy i wyjsciowy i tu jak sama nazwa wskazuje wejsciowy jest na wejsciu wody do pompy czyli powrót a wyjsciowy jest na wyjsciu wody z pompy czyli na zasilaniu