Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Też mi się wydaje ,że pompa ciepła nie była wyłączona przy sprawdzaniu tego , i stąd różnica była 4 stopnie...

To jest po prostu niemożliwe ,żeby czujniki ,które są raczej z tej samej partii miały tak dużą rozbieżność , i nie zostało to wyłapane.

Co do wejść i wyjść ,to można się pomylić , Bo Wejście dla Pompy jest Wyjściem dla pozostałego systemu CO ( domu) i odwrotnie , więc to zależy od której strony się patrzy. Chyba nawet serwisówka mówi o Inlet i Outlet , i w przypadku samej pompy jest ok , ale już w przypadku stref też są właśnie Inlet Zone ,ale woda doprowadzana jest z Outlet Pompy...

Też mi się wydaje ,że pompa ciepła nie była wyłączona przy sprawdzaniu tego , i stąd różnica była 4 stopnie...

To jest po prostu niemożliwe ,żeby czujniki ,które są raczej z tej samej partii miały tak dużą rozbieżność , i nie zostało to wyłapane.

Co do wejść i wyjść ,to można się pomylić , Bo Wejście dla Pompy jest Wyjściem dla pozostałego systemu CO ( domu) i odwrotnie , więc to zależy od której strony się patrzy. Chyba nawet serwisówka mówi o Inlet i Outlet , i w przypadku samej pompy jest ok , ale już w przypadku stref też są właśnie Inlet Zone ,ale woda doprowadzana jest z Outlet Pompy...

Wy czytacie nieraz to co ludzie pisza czy nie.

Czy tylko piszecie zeby napisac cos przecież użytkowniczka tej pompy pisała ze wiecznie podczas pracy pompy ma temperature powrotu wykazywana wieksza niz temperature zasilania.To sadzisz ze czujniki prawidlowo wskazują????

Co mnie obchodzi z której strony ktos patrzy na system i co pisze manual w jezyku angielskim.

Menu w sterowniku jest w jezyku polskim i nazwane jest zasilanie powrót czujnik wejscie wyjscie to po kombinujecie.

A powinno Cie obchodzić z której strony patrzy na to użytkowniczka , może patrzy dobrze , może źle , nie zweryfikowałeś tego , tylko z góry założyłeś ,że patrzy od strony pompy.

Uszanuj zdanie innych , może niekoniecznie mają rację ,ale teksty w stylu ,że tylko ty czytasz a Wy nie , co mnie obchodzi , itp nie pomagają w dyskusji .

A powinno Cie obchodzić z której strony patrzy na to użytkowniczka , może patrzy dobrze , może źle , nie zweryfikowałeś tego , tylko z góry założyłeś ,że patrzy od strony pompy.

Uszanuj zdanie innych , może niekoniecznie mają rację ,ale teksty w stylu ,że tylko ty czytasz a Wy nie , co mnie obchodzi , itp nie pomagają w dyskusji .

Teraz zbędne dyskusje rozpoczynasz.

Od kiedy sie patrzy od innej strony niż użądzenie zasilające.

Dla kazdego normalnego czlowieka nie filozofa takie urzadzenia jak kocioł ma wegiel czy elektryczny czy gazowy grzeje i zasilaniem jest ta rura z której ciepla woda zasila czyjeś grzejniki.

Na grzejnik tez patrzysz od drugiej strony ?? Że zasilanie jest na dole a powrót u góry bo przecież tez mozna nienormalnie na to popatrzec i to grzejnik dolem zasila instalacje c.o .

Ja przyjmuje tak jak 98% normalnych ludzi

I sam się za 98% normalnych ludzi wypowiadasz ?

Oczywiście ,że zasilanie grzejnika dużo ludzi może odczytać jako wejście , co dla pompy ciepła jest wyjsciem .

Daj juz spokój.

Jak wezmę moja 80letnia babcię która pompy na oczy nie widziała i zapytam ;

Babcia gdzie tu jest zasilanie

To zlapie za dwie rurki i powie ze to ta cieplejsza.

A filozof taki jak Ty włączy jej wtedy defrost żeby się jebła ;)

Daj juz spokój.

Jak wezmę moja 80letnia babcię która pompy na oczy nie widziała i zapytam ;

Babcia gdzie tu jest zasilanie

To zlapie za dwie rurki i powie ze to ta cieplejsza.

A filozof taki jak Ty włączy jej wtedy defrost żeby się jebła ;)

Hahah dobre , a wracając do tematu to hydrobox czy monoblok jest poprosru piecem i jeżeli pisze na nim wyjście to jest wyjście wody do instalacji , a wejście to powrót wody z instalacji

Jeden o grzejnikach drugi o pompie , To teraz połączcie to razem. Wyjście z pompy do wejscia grzejnika , wyjscie grzejnika do wejscia pompy.

No i teraz pisząc samo "wejście " to użytkownik ma na myśli wejście pompy ciepla czy wejscie grzejnika.

Poza tym słowo zasilanie jest jeszcze bardziej mylące , bo niby dlaczego ma być cieplejsze jak myśli Twoja babcia , a nie może być kierunkiem przepływu , czyli w pompie ciepła z wejścia do wyjścia ,czyli akurat zimniejsza rurka jest zasilaniem ?

Co za pierdoły piszesz

Zasilanie to zasilanie czyli woda która wychodzi z pompy na c.o

A powrót to powrót czyli woda wracajaca z c.o do pompy ciepla.

Czujniki maja nazwe wejsciowy i wyjsciowy i tu jak sama nazwa wskazuje wejsciowy jest na wejsciu wody do pompy czyli powrót a wyjsciowy jest na wyjsciu wody z pompy czyli na zasilaniu

pierdoły to ty piszesz, otwórz sobei aquarea service i zobaczysz jak panasonic nazywa, woda zasilająca to woda która WCHODZI do pompy, a wodę wychodzącą nazywaja wodą wyjściową

pierdoły to ty piszesz, otwórz sobei aquarea service i zobaczysz jak panasonic nazywa, woda zasilająca to woda która WCHODZI do pompy, a wodę wychodzącą nazywaja wodą wyjściową

Myslałem że juz zrozumiałeś ale jednak nie tylko potrzebowałeś poklepującego po pleckach MIG25.

Popatrz na schemat w serwisówce i pokaż punkt w którym panasonik nazywa tak jak to napisaleś "woda zasilająca"

Pisze water inlet i sensor water inlet (czyli wejscie wody a nie zasilanie) i czujnik wejscia wody (czyli tak jak to jest w ukrytym menu) oraz water outlet i sensor water outlet(czyli wyjscie wody i czujnik na wyjsciu wody tak jak to jest w ukrytym menu).

Po angielsku masz w podglądach temperatur temp. inlet i temp.outlet czyli tak samo temperature na wejsciu do pompy i na wyjsciu z pompy a nie jakies temperatury zasilania i powrotu.

Na potrzeby tych 98% normalnych ludzi nie dla filozofów przy tłumaczeniu menu na polski wpisano "zasilanie" i "powrót" i temperatura zasilania jest temperaturą wyjscia pompy a temperatura powrotu jest temperaturą wejścia pompy.

Mieszkasz w Polsce poslugujesz się menu w jezyku polskim a nie serwisówką w języku angielskim.

Jeszcze raz powtarzam zanim sie znowu odezwiesz pokaż na schemacie w serwisówce nazwe powrót czy zasilanie

Wejdź sobie na aquarea service i już nie będziesz taki mądry, bo jest tak jak ja pisze

No wchodze wlasnie i nie mogę znależć nigdzie widze tylko słowa outlet i inlet które nie oznaczaja zasilania czy powrotu tylko wejscie i wyjście .

Możesz podać strone i od jakiej pompy masz serwisówke?

Bo ja Ci moge podac strona 40 serwis manual pomp 7 i 9kw serii H schemat .

Chcesz powiedziec że w sterowniku pompy pod pozycją "ZASILANIE" pokazuje Ci temperaturę z czujnika umieszczonego na wlocie wody z c.o do pompy ciepła?(czyli defakto tą o niższej temperaturze podczas normalnej pracy pompy w trybie grzania)

Ale przecież codix i jego babcia wiedzą lepiej , i dla nich rurka cieplejsza to zasilanie :)

Ale podczas defrostu już nie....

Ciekawe jak będzie przy chłodzeniu , pewnie też nie...

@codix ,sam widzisz ,że to nie są oczywiste rzeczy , a Ty zakładasz ,że wszyscy rozumują jak Ty.

Nawet sam Panasonic pisze to w cały świat , i na Serwice Cloud jest zupełnie odwrotnie niż w sterowniku.

Trzeba po prostu być precyzyjnym o jakim wejsciu/wyjsciu piszemy ( czy to z/do pompy ,czy z/do systemu CO ) bo każdy ma swoją logikę ( a już stwierdzanie ,że na pewno babcia tak samo myśli to jest znowu Twoj powtorny błąd założenia . bo nawet się jej nie spytałeś).

Edytowane przez MiG25

Popatrz na zdjęcie z mojego posta wyzej, i pisałem o aquarea service a nie o serwisowce

No to musisz napisac do Panasa ze zle przetłumaczyli (mas zmiane jezyka w tym programie to daj na angielski i zobaczysz jak bedzie pisac czy water outlet i inlet czy zasilanie powrót po angielsku)

Teraz jeszcze tylko pokaż miejsce gdzie użytkowniczka której wczoraj pomagałem wspominała o wskazaniach z programu do monitorowania bo jak dla mnie to bawilismy się caly czas sterownikiem przy pompie

Ale przecież codix i jego babcia wiedzą lepiej , i dla nich rurka cieplejsza to zasilanie :)

Ale podczas defrostu już nie....

Ciekawe jak będzie przy chłodzeniu , pewnie też nie...

@codix ,sam widzisz ,że to nie są oczywiste rzeczy , a Ty zakładasz ,że wszyscy rozumują jak Ty.

Nawet sam Panasonic pisze to w cały świat , i na Serwice Cloud jest zupełnie odwrotnie niż w sterowniku.

Trzeba po prostu być precyzyjnym o jakim wejsciu/wyjsciu piszemy ( czy to z/do pompy ,czy z/do systemu CO ) bo każdy ma swoją logikę ( a już stwierdzanie ,że na pewno babcia tak samo myśli to jest znowu Twoj powtorny błąd założenia . bo nawet się jej nie spytałeś).

Babcia to juz by Cie laską stłukła ;)

Pomagales i owszem, ale 4 st różnicy mało realne, także albo źle odczytane, albo odczytane w czasie pracy sprężarki, albo któryś czujnik wypadł ze swojej tulejki. Więc na pewno niezaczynalbym od kalibracji, bo to jest ostatnią rzecz

Dla mnie info od uzytkowniczki ze podczas pracy pąpy zawsze powrót ma wyżej przewaznie o 2st niż zasilanie(odczutane ze sterownika żeby nie było)

Jak i info że podczas wylaczonej pompy a właczonej w menu instalatora samej obiegówki na 0xAF różnica jest 4st

Jak i rzeczowej gadki stwierdzam ze raczej użytkowniczka wie o czym mowa.

Fakt ze rozjechanie o 4st jest kosmiczne ale nie niemożliwe.

Moze faktycznie jakis zły kontakt czujnika

Dziwi mnie jeszcze dlaczego podczas takiej sytuacji wogóle pracuje pompa skoro u mnie jak mam ustawiona docelowa np.29 i delte 5st to przebije max na 30st i nie pozwoli nawet zbliżyć sie powrotowi na 27st bo już wyłącza pompę a co dopiero zrównać się czy przewyższyć

Panowie, wchodzę w Sprawdzenie systemu / Temperatura wody i tam wyraźnie napisane ( po polsku )

Powrót - 34st/c

Zasilanie - 37st/c

To chyba logiczne, że rura która wychodzi z pompy to ta cieplejsza i to pompa widzi jako zasilanie ( i czujnik jako zasilanie ), a ta zimniejsza to powrót.

A co ma do rzeczy z której strony patrzę, zasilanie dla pompy PC ma być cieplejsze bo pompa to grzeje, a powrót to zimniejszy.

Widzę, że trwa dyskusja na temat wejścia i wyjścia.

Moja pompa pomimo, że zasilanie było wyższe od powrotu o 4stopnie to pracowała sobie w najlepsze. Wyłączenia sprężarki były tak raz na 40 minut albo 1 godzinę. W domu było ciepło w granicach 22-23 stopnie. Nie dawało mi to jednak spokoju,. Wydawało mi się, że pompa za dużo zużywa prądu, gdyż COP był w porywach 1,4 , a przeważnie 1. Metodą prób i błędów udało mi się skalibrować czujniki. Na jednym jest -2 na drugim jest +2. Nie pamiętam, który ile. Najważniejsze, że teraz np mam zasilanie 39, a powrót 36. COP chwilowy koło 4, a dzisiaj od rana do teraz 2,5. Częstotliwość sprężarki też jest niższa. Więc chyba jest już teraz ok. Dalej będę ją obserwować.

Edytowane przez malgos9527