MiG25 22.12.2020 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Z tego wyglada ze przeszybko heh. Bedzie to.kosztowac duzo.wyrzeczen i .....kasy rowniez. A jak to jest ze bierze mi 2 kW i za jakis czas wskakuje na 5kW poboru. Znaczy sie ze wlaczyla sie grzalka? Idzie to jakos odczytac na sterowniku. Moze ja odlaczyc ale gdzie? Grzałkę można wyłączyć w menu serwisowym . Jak jest załączona to pod ikonką grzałki zapala się podkreślenie. +3kW wskazuje ,że to grzałka się załącza , w jednostkach jednowentylaorowych ma pomóc przy defroście ( jeśli powrót jest poniżej 23 stopni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 22.12.2020 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Jaką masz pompę? że przy temp. zew. w granicach 0st. robi Ci defrosty średnio co 3,5h?? Pytam bo u mnie wychodzi 9 defrostów na 6h pracy (00.00-06.00) te dane są z pompy 16kW, modulacja chodzi na minimum temu tak rzadko defrosty, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.12.2020 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Mozna wiedziec gdzie? na panelu na górnej belce jeśli grzałki są aktywne to wyświtlają się ich symbole. Jeśli się załączą to ten symbol jest podkreślony. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 +3kW wskazuje ,że to grzałka się załącza , w jednostkach jednowentylaorowych ma pomóc przy defroście ( jeśli powrót jest poniżej 23 stopni). W jednowentylatorowych przynajmniej w wersji J grzałka załacza się jak temperatura powrotu jest poniżej 27, u mnie jak tylko spada na 26 to załacza grzałke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Hmm, no nic to trudno, kupie termostat z dwoma czujnikami temp i zegarem tygodniowym albo strefa dzienna i eco i sobie to ustawie...myślę ze da się zrobić tak żeby: Jeśli T1<0 (temp zewn) to włącz grzałkę ale tylko w godzinach 13-15 i grzej do T2>65 a poza godzinami 13-15 nie grzej . Znalazłam taki regulator i muszę się tylko upewnić ze da rade go w ten sposób zaprogramować. https://termoplus.pl/regulatory/dc20d-na-szyne-din/ nie wiem jak ten regulator co podałes ale na tym https://tinycontrol.pl/pl/lan-controller-35/ zrobisz to co chcesz. Jescze pytanie jaka moc grzałki chcesz załączać? Edytowane 22 Grudnia 2020 przez wilkxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) załączyłem u siebie termostat wewnętrzny (czujnik tem w kontrolerze pompy) żeby zobaczyć jak dział ten regulator PID wspominany wcześniej. Wychodzi, że coś tam działa, załączam screena z wykresami. Krzywa grzania ustawiona na 10/30 i -10/36. Temperatura w pokoju była ustawiona na 23, ponieważ było ciepło w domu to pompa była wyłączona, o godzinie około 2:15 pompa się załączyła(nie widać spadku temperatury w pomieszczeniu na fioletowym wykresie, bo pokazuje z małą rozdzielczością, pompa wykryła, że temperatura powoli spada). Po załączeniu co widac na wykresie jej temperatura docelowa(wyjsciowa) została ustawiona na około 24 stopnie, czyli od wartości z krzywej, która była w okolicach 33 została odjęta duża wartość. Do około 3:10 ta temperatura wyjściowa jest powoli podnoszona (mniej jest odejmowane od wartośći z krzywej) bo temperatura w pomieszceniu nie rośnie ale spada, od godziny 3:10 temperatura w pomieszczeniu spada do 22,5 i wtedy pmpa mocno koryguje temperaturę wyjsciową ustawiajac ją na 33, czyli na temperaturę z krzywej. W tym przypadku widać, ze od temperatury z krzywej jest odejmowana pewna wartosć zależna od tendencji i szybkosci zmiany temperatury w pomieszczeniu. Nie widać, zeby była dodana wartośc dodatkowa, czyli zeby temeratura wyjsciowa była wyższa od tej z krzywej, ale być moze do wynika z faktu, ze temperatura w pomieszczeniu nie spadła już poniżej 22,5, a po 2h wrocila na 23. ponizej link do screna bo załaczony obrazek jest okrojony https://drive.google.com/file/d/1RYEw8_LZtu9LE36VCiyUMwVKbrVRmf_I/view?usp=sharing Edytowane 22 Grudnia 2020 przez wilkxt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2020 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 W jednowentylatorowych przynajmniej w wersji J grzałka załacza się jak temperatura powrotu jest poniżej 27, u mnie jak tylko spada na 26 to załacza grzałke. Racja, i w J i H jednowentylatorowych jak Powrót jest mniejszy od 27 podczas odszraniania załącza się grzałka. Grzałkę można yłączyć w menu serwisowym ( wtedy się nie będzie załączać). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2020 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 nie wiem jak ten regulator co podałes ale na tym https://tinycontrol.pl/pl/lan-controller-35/ zrobisz to co chcesz. Jescze pytanie jaka moc grzałki chcesz załączać? Załączan grzałkę 3kW przez Shelly 1PM , wydaje się ,że jest dobrze zabezpieczone pod tym względem , ma zarówno kontrolę przepływu mocy ( można ustawić ,aby powyżej 3100W się wyłączyła) , jak i kontrolę temperatury na samej płytce w okolicy przekaźnika ( również wyłącza ,jak przekroczy zadaną). No i sam przekaźnik nie jest Niebieskim chińczykiem.... Ja nim steruję przez mqtt , ale można do niego też dodać zewnętrzny czujnik ds18b20. No i kosztuje dużo mniej od Lan Kontrolera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Racja, i w J i H jednowentylatorowych jak Powrót jest mniejszy od 27 podczas odszraniania załącza się grzałka. Grzałkę można yłączyć w menu serwisowym ( wtedy się nie będzie załączać). Czy to wyłaczenie w menu serwisowym spowoduje, że nie bedzie się załaczać przy defrostach? Pytanie jak do wpłynie na same defrosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2020 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Ponieważ grzałka jest na wyjściu ( za wymiennikiem ciepła) na sam defrost nijak to wpływa ( ochłodzona woda z pompy musi przejść przez całą instalację i dopiero dochodzi na wymiennik , co przy odpowiednim zładzie nie powinno mieć miejsca,defrost powinien się skończyć wcześniej) , jedynie co to woda trafiająca do instalacji jest cieplejsza , przez co pompa po defroście nie musi ochłodzonej instalacji nagrzewać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.12.2020 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Znalazłam taki regulator i muszę się tylko upewnić ze da rade go w ten sposób zaprogramować. https://termoplus.pl/regulatory/dc20d-na-szyne-din/ Ale ten sterownik chyba nie ma zegara w sobie, przynajmniej nie podają. więc do wysterowania w tanich godz się nie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Załączan grzałkę 3kW przez Shelly 1PM , wydaje się ,że jest dobrze zabezpieczone pod tym względem , ma zarówno kontrolę przepływu mocy ( można ustawić ,aby powyżej 3100W się wyłączyła) , jak i kontrolę temperatury na samej płytce w okolicy przekaźnika ( również wyłącza ,jak przekroczy zadaną). No i sam przekaźnik nie jest Niebieskim chińczykiem.... Ja nim steruję przez mqtt , ale można do niego też dodać zewnętrzny czujnik ds18b20. No i kosztuje dużo mniej od Lan Kontrolera... Faktycznie tanie to shelly 1PM, tylko czujnik termperatury to chyba obsługuje po wymianie firmwaru (na standardowym nie widze takiej opcji), pytanie czy BikeBarian to ogarnie samodzielnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.12.2020 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) Firmware powinno obsługiwać po dokupieniu specjalnej przystawki/adaptera ds18b20 ( inaczej chyba by tej przystawki nie robili ) A jak nie ,to tasmota , i nawet tej przystawki nie trzeba . Edytowane 22 Grudnia 2020 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 22.12.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 (edytowane) MiG25,wilkxt Mam LK bo mam PVmonitora https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=11801#/pc1 tylko podpowiedzcie jak to w Lan kontrolerze ustawić ??Grzałkę mam 3KW i zapewne załączałbym ja przekaźnikiem SSR albo jakimś stycznikiem.. Jacekss, ten termostat ma w sobie zegar, mam takowy ale jednokanałowy do sterowania pompa cyrkulacyjną. Są dwie nastawy, grzanie i ECO i można w ciągu dnia dwa razy włączyć grzanie albo ECO wiec w czasie grzania mam cyrkulacje ustawiona na 35st a w czasie ECO czyli noc i w ciągu dnia jak nie ma ludzi w domu mam temp ECO czyli 28st. Edytowane 22 Grudnia 2020 przez BikeBarian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 MiG25,wilkxt Mam LK bo mam PVmonitora https://pvmonitor.pl/i_user.php?idinst=11801#/pc1 tylko podpowiedzcie jak to w Lan kontrolerze ustawić ?? . Jak z PV to masz pewnie wersje lk2.0 lub lk2.5? W nich jest bardziej ograniczona mozliwośc sterowania niz w lk3.5 i trzba sie bardziej nagimnastykować, napisz którą masz wersje to może coś poradze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 22.12.2020 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Jak z PV to masz pewnie wersje lk2.0 lub lk2.5? W nich jest bardziej ograniczona mozliwośc sterowania niz w lk3.5 i trzba sie bardziej nagimnastykować, napisz którą masz wersje to może coś poradze HW:2.5 SW:3.56p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilkxt 22.12.2020 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 HW:2.5 SW:3.56p Napisz już na priv (nie bedziemy wpisac na forum bo zeszlismy z tematu) czy przekaxnika z LK do czegos uzywasz i czy masz dodatkowa płytke z 4 przekaxnikami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 22.12.2020 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Grzałkę można wyłączyć w menu serwisowym . Jak jest załączona to pod ikonką grzałki zapala się podkreślenie. +3kW wskazuje ,że to grzałka się załącza , w jednostkach jednowentylaorowych ma pomóc przy defroście ( jeśli powrót jest poniżej 23 stopni). To jest ta ikonka takiej sprezynki z sloneczkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 22.12.2020 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 na panelu na górnej belce jeśli grzałki są aktywne to wyświtlają się ich symbole. Jeśli się załączą to ten symbol jest podkreślony. Juz wiem o co chodzi z tym podswietleniem ale mam ikonke takiej sprezynki z sloneczkiem jak o to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.12.2020 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts