1igor1 30.12.2020 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 nie każdy ma kilka ton betonu w podłodze, po prostu tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.12.2020 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Witam ponowniepodłączyłem bufor,copy lepszepodłączyłem zasilanie grzejników na samej górze,potem zasil. podłogówki(każdy obieg ma własną pompkępotem niżej powrót podłogi i na samym dole powrót grzejnikówz drugiej strony na samej górze zasil bufora z pompy i na samym dole powrót do pompymodem do internetu działa ale nie pokazyje mi wszystkich funkcji,tylko czy pompa pracuje temperaturę wody i temp cwunic poza tymwyskakuje że niema nowszego oprogramowania i zresetowałem 2 razy modem i czekałem po 30 min i nicco można zrobić?czy można gdzieś pobrać oprogramowanie nowsze i wgrać jakoś?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.12.2020 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 miga co 1sek status na zielono na modemie 2 pozostałe palą się cały czas na zielono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 30.12.2020 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Ja dokładając 1h w dziennym okienku czyli do 16.00 , mam praktycznie stałą temperaturę w domu cały czas. Temperaturę możesz mieć stałą, ale będziesz czuł chłód gdy brak ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 30.12.2020 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Temperaturę możesz mieć stałą, ale będziesz czuł chłód gdy brak ciepła. Ale od czego mam czuć ten chłód? Podłoga ma cały czas stałą temperaturę +/- 0,25 stopnia , to samo powietrze w domu - więc od czego ten chłód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 30.12.2020 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Pompa w tym momencie - 18:00 pokazuje tem. na zewnątrz 4 stopnie, w mojej sypialni tem. 22,3 i wilgotność 54,6% Tem. spadnie do 22:00 pewnie o 0,5 stopnia, lubię jak jest troszkę chłodniej jak idę spać. Natomiast jak wstaje jest ciepło bo grzeje całą noc ( odwrotnie niż w domu rodzinym gdzie był piec). PC pokazuje mi zużycie CO od początku sezony około 550 kWh, w zaokrągleniu to 240 zł, nie chce mi się wierzyć że tak mało. Przy takim zużyciu jak ci wyszło z OZE - 7696 kWh/rok to przy SCOP 3 będziesz płacił rocznie za grzanie i CWU ~1800zl. Jeśli twój dom jest nowy i kupowałeś PC bez żadnych dotacji i ulg to ja osobiście nie wiem czy bym szedł w PC...1000L bufor grzany w G12w byłby dużo tańszy a zaoszczędzoną kasę bym pewnie w PV wpakowął..no ale to nie wątek o tym więc nie drążę tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2020 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 miga co 1sek status na zielono na modemie 2 pozostałe palą się cały czas na zielono Piszesz o Smart Cloud , musisz się zarejestrować w Service Cloud ,żeby widzieć więcej parametrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.12.2020 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 (edytowane) Przy takim zużyciu jak ci wyszło z OZE - 7696 kWh/rok to przy SCOP 3 będziesz płacił rocznie za grzanie i CWU ~1800zl. Jeśli twój dom jest nowy i kupowałeś PC bez żadnych dotacji i ulg to ja osobiście nie wiem czy bym szedł w PC...1000L bufor grzany w G12w byłby dużo tańszy a zaoszczędzoną kasę bym pewnie w PV wpakowął..no ale to nie wątek o tym więc nie drążę tematu. A to zależy jak leży Ja płacę rocznie za c.o+cwu 1200zl(3200kWh) zamiast 3600zl mając bufor z grzałka i tak już prawie 8 lat. Jak jesteś dobry w matematyce to oblicz ile zyskałem przez ten czas grzejąc pompą zamiast buforem,czy tam kablami czy Kospelem Panele PV to też koszt i to bardzo duży Ale zaoszczędzonej kasy na buforze ani sni mi się inwestować w PV Edytowane 30 Grudnia 2020 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 30.12.2020 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Tak złożyłem wniosek ale wyskakuje żeby podać dane jakieś firmy itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.12.2020 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 To wymyśl jakąś ( i to dosłownie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 30.12.2020 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 Przy takim zużyciu jak ci wyszło z OZE - 7696 kWh/rok to przy SCOP 3 będziesz płacił rocznie za grzanie i CWU ~1800zl. Jeśli twój dom jest nowy i kupowałeś PC bez żadnych dotacji i ulg to ja osobiście nie wiem czy bym szedł w PC...1000L bufor grzany w G12w byłby dużo tańszy a zaoszczędzoną kasę bym pewnie w PV wpakowął..no ale to nie wątek o tym więc nie drążę tematu. Bufor to był mój 1 pomysł na CO i CWU, nawet oglądałem ten system montowany przez asolt. Jak poznałem jego koszt i zobaczyłem ile miejsca zajmuje to przyszedł czas na PC PW, przeliczyłem jak szybko PC spłaci wyższy koszt zakupu, dostałem 25% dotacji i dlatego jest pompa. Dziś pewnie poszedłbym w kable grzewcze, tym bardziej że prawdopodobnie będę miał fotowoltaikę z dotacją 80%. OZE - 7696 kWh/rok wyszło z obliczeń w programie, a życie pokazało że potrzeba energii na CO sporo mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 30.12.2020 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2020 A to zależy jak leży Ja płacę rocznie za c.o+cwu 1200zl(3200kWh) zamiast 3600zl mając bufor z grzałka i tak już prawie 8 lat. Jak jesteś dobry w matematyce to oblicz ile zyskałem przez ten czas grzejąc pompą zamiast buforem, czy tam kablami czy Kospelem Panele PV to też koszt i to bardzo duży Ale zaoszczędzonej kasy na buforze ani sni mi się inwestować w PV Po 8 latach zaoszczędziłeś prawie 20k plnów...i jeśli kupujemy PC bez dotacji i ulg to tyle może wynieść różnica w cenie instalacji CO+CWU z buforem vs z PC. Gdybym przyjął, że masz SCOP=3 to wychodzi, że potrzebujesz jakieś 10000KWh na CO+CWU...w tym wypadku bufor już nie jest opłacalny. Te proporcje by się zmieniły przy zapotrzebowaniu około 6000KWh na rok. Okres zwrotu PC wydłuża się do 13 lat i wtedy zastanowiłbym się mocno nad buforem a PC PW kupiłbym za 12 lat jak stanieją i czynnik CO2 albo R290 się już mocno upowszechni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.12.2020 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 (edytowane) Po 8 latach zaoszczędziłeś prawie 20k plnów...i jeśli kupujemy PC bez dotacji i ulg to tyle może wynieść różnica w cenie instalacji CO+CWU z buforem vs z PC. Gdybym przyjął, że masz SCOP=3 to wychodzi, że potrzebujesz jakieś 10000KWh na CO+CWU...w tym wypadku bufor już nie jest opłacalny. Te proporcje by się zmieniły przy zapotrzebowaniu około 6000KWh na rok. Okres zwrotu PC wydłuża się do 13 lat i wtedy zastanowiłbym się mocno nad buforem a PC PW kupiłbym za 12 lat jak stanieją i czynnik CO2 albo R290 się już mocno upowszechni. Czyli przy 6000kWh zużycia na c.o+cwu wchodzimy juz w dom pasywny bo w moim przypadku zużycie na cwu to ok.4000kWh Każdy zapomina o cwu a u mnie jest to prawie 50% całościowego zużycia prądu przez pompę Edytowane 31 Grudnia 2020 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.12.2020 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Czyli przy 6000kWh zużycia na c.o+cwu wchodzimy juz w dom pasywny bo w moim przypadku zużycie na cwu to ok.4000kWh Każdy zapomina o cwu a u mnie jest to prawie 50% całościowego zużycia prądu przez pompę To modelowo chyba że masz 3 nastolatki na stanie, to niemodemowo albo również 250m2 to też modelowo. 4000 kWh to dużo na cwu to pobrany prąd przez PC czy ciepło wyprodukowane na cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 31.12.2020 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To modelowo chyba że masz 3 nastolatki na stanie, to niemodemowo albo również 250m2 to też modelowo. 4000 kWh to dużo na cwu to pobrany prąd przez PC czy ciepło wyprodukowane na cwu? Co najlepsze, są dwie osoby na pokładzie jedynie Ale nie myjemy się w misce czy pod prysznicem ale w wannie się kąpiemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 31.12.2020 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 Co najlepsze, są dwie osoby na pokładzie jedynie Ale nie myjemy się w misce czy pod prysznicem ale w wannie się kąpiemy a wanna bagatela narożna 3 osobowa 500L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 31.12.2020 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2020 To wymyśl jakąś ( i to dosłownie ) A jak jest już raz zarejestrowana to można jeszcze raz na inny login czy trzeba usunąć poprzedni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1986 01.01.2021 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Zastanawiam sie nad pompa Panasonic Aquarea H 12kW 3-faz All in one. Gdzies przeczytalem, ze nie ma mozliwosci podpiecia cyrkulacji do wbudowanego zasobnika (nie ma krocca?). Ciezko mi w to uwierzyc, jakis uzytkownik moze potwierdzic albo zaprzeczyc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 01.01.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Tak , nie ma czegoś takiego jak cyrkulacja w All-In-One. Zawsze można podłączyć ją do wejścia zimnej wody zbiornika. Nie będzie to tak jak powinno być (w środku zbiornika) , ale da się to obejść. Można próbować podłączać do zaworu spustowego ( do opróżniania resztek ) ze zbiornika, ale i tak powracająca woda z cyrkulacji trafi na sam dół zbiornika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel1986 01.01.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2021 Dzieki za odpowiedz. Czyli ogolnie cyrkulacja bedzie dzialac. A jakie sa negatywne skutki wpuszczania powrotu cyrkulacji na dol zbiornika ? Woda sie bardziej wymiesza i bedzie zimniejsza na gorze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts