dzimberto 06.01.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Nie czytalem dokladnie o co tam u Ciebie chodzi ale co do tego nagrzewania bufora to niemozesz se kupic jakiegos termostatu przylgowego czy to z kapilara czy cos takiego na ktorym ustawiasz temperature jaka chcesz w buforze taki ktory tylko otwiera i zamyka obieg i podlaczyc to do pompy jako termostat zewnetrzny wtedy wylacza wszystko i pompe i obiegówke mam 3 kapilary w buforze w którym mam te 3 czujniki temp tam można wrzucić ten termostat • Jeśli opcjonalna płyta sterująca jest podłączona, w systemie będą dostępne dodatkowe funkcje: Podłączenie zbiornika buforowego i sterowanie jego działaniem i temperaturą. Podłącz. zbiorn. bufor. Umożliwia podłączenie zbiornika buforowego do systemu; wybór opcji TAK pozwala również ustawić temperaturę T.• Aby włączyć tę funkcję, opcjonalna płyta sterująca musi być ustawiona na TAK W instrukcji jest coś takiego czyli można ustawić deltę dla bufora, czy jednak nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.01.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Panowie, mam Tcap 9kw 1f u siebie z 2019 roku przy 200m2 podłogowego i zbiornik cwu Galmet 250-280l z dużą wężownicą pod pompę i zauważyłem pewien problem. Jak pompa grzeje CO i przełącza się na grzanie CWU bez przerw w pracy sprężarki, to po 5 min zaczyna falować obrotami. Standardowo wchodzi na 71Hz, potem zjeżdża na ok 50Hz, za minutę znów 71Hz, zrobi tak parę razy i następuje wyłączenie sprężarki. Za jakieś 2 min włącza się znów i wtedy sprężarka dojeżdża do 65Hz i tak pracuje już bez problemów ew. Czasem zwiększa do tych 69-71 Hz. Obstawilbym zabrudzoną wężownicę ew wymiennik ale to nie dzieje się zawsze, tylko sporadycznie, powiedzmy raz w tygodniu. Rok temu nie było tego problemu ale też nie grzalem cwu bezpośrednio po CO tylko od CWU zaczynał się harmonogram południowy ale wtedy nie wiedziałem, że przełączenie z co na cwu jest bez zatrzymywania sprężarki i uznałem że tak jest lepiej. Czy ktoś miał już taki problem? Nieraz produkcja ciepła przy grzaniu CWU jest naprawdę wysoka, po 14-16 kw i nie ma takiego problemu a nieraz jest. Ciężko coś wytypować. Druga sprawa, nie mam sprzęgła bo mam spory zlad wody w podłodze i strasznie mnie wnerwiay odszranianie tzw. awaryjne przy pomocy tylko sprężarki. Wchodzi ona wtedy na 85Hz, pobiera 4,4kw energii i trwa to ok 10-12 min. Chciałbym zawsze mieć normalne odszranianie przy pomocy wody z układu i 30Hz na sprężarce, ale dogrzanie do 27 stopni na powrocie zajmuje ok 3-4h a w tym czasie mam już ze 3-4 odszraniania samą sprężarką za sobą. Czy da się coś z tym zrobić poza montażem sprzęgła? Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. Jak w specyfikacji albo powrót>od 27* albo mały buforek w szereg Usp. szereg nic nie da ----RÓWNOLEGLE 2 obiegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 06.01.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 Może układ CWU masz zapowietrzony ? Ew jak to zaobserwujesz ,to sprawdzaj od razu jakie masz temperatury zasilania i powrotu. Z jakiegoś powodu sprężarka musi się wyłączać. Co do Defrost Mode 2 , to ja np. oszukuję czujniki o 4 stopnie dokładając równolegle do nich rezystory. Opisywałem tu na forum jak to zrobiłem, Działa to u mnie już drugi sezon bez problemów. Inaczej zawsze bym miał Mode 2 .... Wyłączenie sprężarki następuje w pierwszych 5-10 min grzania, więc temp niskie, obstawiam 30-40 na zasilaniu i jedzie na maxa prawie czyli 71Hz. Zapowietrzenie bym wykluczył bo nie słychać żadnego powietrza i mam odpowietrznik Afriso przy zbiorniku na zasilaniu, ale jeśli się mylę to nie wiem jak inaczej to sprawdzić jeśli nie na słuch czy działanie odpowietrznika. Robiłem też odpowietrzanie z menu instalatora ale nie wiem na ile jest skuteczne. Sprawdza się przy czyszczeniu filtra. Tak czy siak to się dzieje dosyć sporadycznie, raz w tygodniu a czasem rzadziej no ale nie wiem czemu. O nie wiedziałem że można zrobić taką modyfikację, ale to zmienia też odczyty temperatury dla pompy? Nie psuje to regulacji deltą? Nie ma negatywnego wpływu z racji niewystarczającej temperatury? Na której stronie to opisywales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.01.2021 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 mam 3 kapilary w buforze w którym mam te 3 czujniki temp tam można wrzucić ten termostat • Jeśli opcjonalna płyta sterująca jest podłączona, w systemie będą dostępne dodatkowe funkcje: Podłączenie zbiornika buforowego i sterowanie jego działaniem i temperaturą. Podłącz. zbiorn. bufor. Umożliwia podłączenie zbiornika buforowego do systemu; wybór opcji TAK pozwala również ustawić temperaturę T.• Aby włączyć tę funkcję, opcjonalna płyta sterująca musi być ustawiona na TAK W instrukcji jest coś takiego czyli można ustawić deltę dla bufora, czy jednak nie? Z tego co zawsze widzialem w service manual to przy opcjonalnej plycie mozna ustawiac delte na buforze w zakresie od 0do 10st. Dla potwierdzenia musisz zobaczyc sobie w service manual od Twojego modelu ale na 99 jest tak samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.01.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) Może układ CWU masz zapowietrzony ? Ew jak to zaobserwujesz ,to sprawdzaj od razu jakie masz temperatury zasilania i powrotu. Z jakiegoś powodu sprężarka musi się wyłączać. Co do Defrost Mode 2 , to ja np. oszukuję czujniki o 4 stopnie dokładając równolegle do nich rezystory. Opisywałem tu na forum jak to zrobiłem, Działa to u mnie już drugi sezon bez problemów. Inaczej zawsze bym miał Mode 2 .... Ten system jakiś inżynier obliczył i skoro stwierdził że poniżej 27*C nie może robić na wodzie to chyba coś w tym jest. No ale Polak zawsze mądrzejszy. Zaoszczędzi rocznie na defrostach 150zeta a za sprężarkę wyda 3k. Grunt że robi na wodzie. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.01.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 A drugi inżynier stwierdził , że 400l wody w podłodze o temp 25 stopni ,przy takim przepływie jaki wymusza pompa podczas defrostu ( 53l/min) jest w stanie to bez problemu rozmrozić . Poza tym jest następne zabezpiczenie , jeśli temp. wody za wymiennikiem spadnie poniżej 23 stopni podczas tego defrostu , to się on zatrzyma i skończy na Defrost Mode 2. Poza tym tam gdzie to opisywałem ostrzegam o możliwych konsekwencjach , i odpowiedzialności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 06.01.2021 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 A drugi inżynier stwierdził , że 400l wody w podłodze o temp 25 stopni ,przy takim przepływie jaki wymusza pompa podczas defrostu ( 53l/min) jest w stanie to bez problemu rozmrozić . Poza tym jest następne zabezpiczenie , jeśli temp. wody za wymiennikiem spadnie poniżej 23 stopni podczas tego defrostu , to się on zatrzyma i skończy na Defrost Mode 2. Poza tym tam gdzie to opisywałem ostrzegam o możliwych konsekwencjach , i odpowiedzialności. Pamiętasz może na której stronie to opisywales lub kiedy to sobie sam znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 06.01.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7900483&viewfull=1#post7900483 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 06.01.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 A drugi inżynier stwierdził , że 400l wody w podłodze o temp 25 stopni ,przy takim przepływie jaki wymusza pompa podczas defrostu ( 53l/min) jest w stanie to bez problemu rozmrozić . Poza tym jest następne zabezpiczenie , jeśli temp. wody za wymiennikiem spadnie poniżej 23 stopni podczas tego defrostu , to się on zatrzyma i skończy na Defrost Mode 2. Poza tym tam gdzie to opisywałem ostrzegam o możliwych konsekwencjach , i odpowiedzialności. Wymądrzać się nie zamierzam i ciągnąć temat kilka stron. Uważam inaczej . Każdy robi jak chce . Nie moje podwórko i nie moje zabawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadow7 06.01.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2021 https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=7900483&viewfull=1#post7900483 Fajna sprawa, podoba mi się ten pomysł, zapewne go przetestuję. Wiem że można regulować odczyty temperatury przez panel ale zakładam że nie można jej regulować aż o te 4 stopnie? Nigdy tego nie robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2021 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Kalibrować w menu serwisowym możesz tylko dwa czujniki -Wejście i Wyjście ( co 0,5 stopnia , max +/-2 stopnie) , natomiast pozostaje jeszcze trzeci, od razu za wymiennikiem , który na pewno jest od pilnowania temperatury podczas defrostu , to na nim jak spadnie temperatura poniżej 23 , to zatrzymuje deice Mode 1 i startuje w Mode 2. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 07.01.2021 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czy ktoś mi podpowie co może powodować "błąd przepływu wody" w Aquarea? Zdarzyło mi się to już trzykrotnie w przeciągu 1,5 miesiąca. Włączam reset, pompa uruchamia się i pracuje normalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2021 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Kolega @agb miał tutaj taki problem , i jak pamiętam był problem z połączeniem ( źle wpięta , luźna wtyczka albo w płycie głównej , albo w samym przepływomierzu).Ale może u Ciebie np są filtry zapchane .... Edytowane 7 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.01.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Czy ktoś mi podpowie co może powodować "błąd przepływu wody" w Aquarea? Zdarzyło mi się to już trzykrotnie w przeciągu 1,5 miesiąca. Włączam reset, pompa uruchamia się i pracuje normalnie. Sprawdz tez cisnienie wody w ukladzie czy nie za male Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 07.01.2021 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Sprawdz tez cisnienie wody w ukladzie czy nie za male Czyli przyczyna błędu może być niekoniecznie po stronie pompy a wodociągów? To bym bardziej obstawiał - teren nieco na uboczu i do tego według zasłyszanych informacji - zdarzają się problemy z ciśnieniem wody. Ciekawe co będzie się działo gdy zacznie się sezon ogródkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Ciśnienie w układzie CO ( ten manometr na pompie , podczas wyłączonej pompy) , a nie w wodociągu... Chyba masz układ zamknięty i woda z CO nie cofa się do wodociągu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 07.01.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 Na FB już widziałem instalację gdzie monterzy zostawili facetowi otwarty zawór dopełniajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2021 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 I jak spadło ciśnienie to była wina wodociągów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 07.01.2021 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Czyli przyczyna błędu może być niekoniecznie po stronie pompy a wodociągów? To bym bardziej obstawiał - teren nieco na uboczu i do tego według zasłyszanych informacji - zdarzają się problemy z ciśnieniem wody. Ciekawe co będzie się działo gdy zacznie się sezon ogródkowy A co wspólnego ma wodociąg z ogrzewaniem? Edytowane 7 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 07.01.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, mam Tcap 9kw 1f u siebie z 2019 roku przy 200m2 podłogowego i zbiornik cwu Galmet 250-280l z dużą wężownicą pod pompę i zauważyłem pewien problem. Jak pompa grzeje CO i przełącza się na grzanie CWU bez przerw w pracy sprężarki, to po 5 min zaczyna falować obrotami. Standardowo wchodzi na 71Hz, potem zjeżdża na ok 50Hz, za minutę znów 71Hz, zrobi tak parę razy i następuje wyłączenie sprężarki. Za jakieś 2 min włącza się znów i wtedy sprężarka dojeżdża do 65Hz i tak pracuje już bez problemów ew. Czasem zwiększa do tych 69-71 Hz. Obstawilbym zabrudzoną wężownicę ew wymiennik ale to nie dzieje się zawsze, tylko sporadycznie, powiedzmy raz w tygodniu. Rok temu nie było tego problemu ale też nie grzalem cwu bezpośrednio po CO tylko od CWU zaczynał się harmonogram południowy ale wtedy nie wiedziałem, że przełączenie z co na cwu jest bez zatrzymywania sprężarki i uznałem że tak jest lepiej. Czy ktoś miał już taki problem? Nieraz produkcja ciepła przy grzaniu CWU jest naprawdę wysoka, po 14-16 kw i nie ma takiego problemu a nieraz jest. Ciężko coś wytypować. Druga sprawa, nie mam sprzęgła bo mam spory zlad wody w podłodze i strasznie mnie wnerwiay odszranianie tzw. awaryjne przy pomocy tylko sprężarki. Wchodzi ona wtedy na 85Hz, pobiera 4,4kw energii i trwa to ok 10-12 min. Chciałbym zawsze mieć normalne odszranianie przy pomocy wody z układu i 30Hz na sprężarce, ale dogrzanie do 27 stopni na powrocie zajmuje ok 3-4h a w tym czasie mam już ze 3-4 odszraniania samą sprężarką za sobą. Czy da się coś z tym zrobić poza montażem sprzęgła? Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi. Jaki masz dokładnie zbiornik CWU, o jakiej powierzchni i z czego wykonaną wężownicę? Z jaką deltą i do jakich temperatur grzejesz wodę w CWU. Czy kiedy się tak zdarza to zbiornik jest zimny , woda w nim ma 20-30* czy może ma 40 a ty grzejesz do 45? Możliwe przyczyny: 1.) Chwile po rozpoczęciu grzania CWU bezpośrednio z grzania CO, pompa weszła w defrost mode2 (z samej sprężarki) , dzieje się tak jak grzejemy wodę CWU i przychodzi defrost, a woda w zbiorniku jest zbyt zimna żeby zrobiła sam defrost mode1. 2. ) Możliwe że woda w CWU ma z 40* a ty tylko chcesz podgrzać o małą deltę T a masz za małą lub z gorszymi parametrami wymiany ciepła wężownicę (emaliowane są gorsze od nierdzewnej) powoduje to że pompa startuje z kopyta szybko się nagrzewa, ale wężownica nie przekazuje tego ciepła wystarczająco szybko do wody w zbiorniku, co powoduje zbyt szybkie podniesienie powrotu w PC i pompa nie zdążyła się zmodulować i stanęła. Co do samych defrostów w mode2 nigdy nie da się ich wyeliminować w 100% (pacz pkt. 1 mojej wypowiedzi), ale poza buforem i pomysłem kolegi MIG25 możesz przede wszystkim ustawić taką krzywą która po wygrzaniu twojej podłogówki, trzymała te 27* na powrocie tak żeby pompa PC miała tą temperaturę na defrost mode1. Nie znam twojego układu C.O , ale być może wystarczy otworzyć bardziej pętle w łazienkach (bo tam i tak musi być cieplej) dzięki czemu podniesiesz powrót do PC. Nie jestem specjalistą, lecz wydaję mi się , że dobrze zrobiona i wyważona hydraulicznie instalacja powinna ogarnąć ten temat. Edytowane 7 Stycznia 2021 przez TBomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts