KubaCK 17.01.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Jak to uzyskałeś, świetny wynik. Jakaś super ciepła i szczelna brama? Duża "ucieczka" z części ogrzewanej? Chciałbym mieć tyle w garażu Poza tym ... czy ktoś miał 99 Hz na pompie? Zwykła brama Hormann 5000x2250. Co znaczy ucieczka z części ogrzewanej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 17.01.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Zwykła brama Hormann 5000x2250. Co znaczy ucieczka z części ogrzewanej? No jak noe ogrzewasz garazu a jest tam 18st to znaczy ze te cieplo które tam jest ucieka poprzez mòr z czesci ogrzewanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 17.01.2021 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Na razie sezon w pelni wiec zostawie jak jest. Po sezonir przerobie jak pisałeś. Teraz za duzo strachu ze dom zostanie bez ogrzewania;) Czy w za cieplym powrocie pomoze odkrecenie jednej petli-garaz. Nie grzeje tam wcale teraz sa w nim 4stopnie. Co do bufora. Widze ze mam do.nie podlaczone 4rury. - zasilanie z PC u gory - zasilanie do rozdzielacza zaraz za nim mam dod pompke, to tez u gory -powrot z rozdzielacza - i.jeszcze cos od dolu co idzie do zbiornika fish gdzie podlaczone jest pod wejscie opisane jako pompa ciepla powrot. Skoro bufor mialbym dac na powrocie czyli powrot z podlogi musze przeniesc do gory i podlaczyc go tam gdzie teraz mam zasilanie z PC. Ale jak reszra? Też mam bufor z tym że u mnie grzejniki za buforem silna pompa że względu na trochę za cienkie rurki w starej instalacji. Ja kupiłem dwa chińskie termometry i sobie to opomiarowalem. Jeżeli nie szkoda Ci 30 zł to są to Kup 2 szt. Jeden czujnik wepnij pod otulinę wody wychodzącej z bufora druga do otuliny gdzie wodą wraca do bufora. Wtedy będziesz widział jaką tmp wychodzi z bufora jak mocno jest Podmieszana i jaką tmp wraca do bufora. Jeżeli ta pompa która pompuje z bufora jest sterowalna to zmieniając jej prędkośc i obserwując odczyty pewnie moglbys poprawić zjawisko podmieszaywania się wody. Codix to bardzo ładnie wytłumaczył. I uwazaj na te termometry gdybyś się na to zdecydował to chinszczyzna i dobrze by było abyś je sprawdził czy mniej więcej pokazują to samo. Dobra Idę teraz do pompy bo za okiem -18. Dalej nie wiem co musi być włączone żeby się w razie co włączyła grzalka. Edytowane 17 Stycznia 2021 przez ziomas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 17.01.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Aż tak nie zmarzniesz normalne prognozy pokazują dla 87-875 ok -16/17 st.C dziś w nocy. Może tak zwana odczuwalna ma być -20/21. Ale "odczuwalna" to nie temperatura. temperatura odczuwalna to odczuwalna gdy jest lekki wiatr to przy -16 to potęguje tzw uczucie zimna i odczuwalna jest niższa o kilka stopni jeśli pompę mam od południa i pokazywało mi temp zewnętrzna -19 na pompie a wiatr był lekki od północy to ile odczuwalnej było;) dziś w nocy ma być kulminacja mrozu ja mrozu się nie boję bo jestem przyzwyczajany do pracy na mrozie ,i czasy szkolne pamiętam jak pewnego razu rano było -30st i 0,5m śniegu ,to było dawno. żona z dziećmi jest sama w domu i lubi ciepło. ciekawi mnie jak pompa się będzie zachowywać np przy -23 czy -24, czy nie zatrzyma się w nocy (jak to na forum jednemu koledze się zdarzyło) i rano będzie żona dzwoniła że zimno w domu albo pompa nie pracuje. w godz czy 2 nie będę w domu, troszkę za daleko mam z pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 17.01.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Takie pytania - jedno w sprawie grzałki pompy - ikonki jak zaznaczone na poniższym zdjęciu. Czy utrzymywanie wspomagania grzałką C.O. i podgrzania CWU ma sens? Nie chodzi mi oczywiście o sens ekonomiczny bo takie nie widzę. Czy pompa poradzi sobie gdy ją wyłączę? Drugie pytanie to kwestia taktowania. Czy ustalając kilka (tj. 3-4) włączeń pompy w ciągu doby jestem w stanie zejść z taktowania do kilku razy na dzień? Przykładowo dziś - pompa nagrzała przez noc do temperatury ok. 21*C i właściwie przez cały dzień nie włączyło się grzanie OP. Obecnie mam ustawione grzanie przy użyciu termostatów pokojowych. I jak ma się ich stosowanie do ustalenia harmonogramu na pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 17.01.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Dzieki za wytlumaczenie co i jak. Codix zglosze sie na wiosne;)Pompa za buforem to wilo pico 25(1-6)https://wilo.com/pl/pl/Produkty-i-zastosowania/Wyszukiwarka-pomp/Yonos-PICO-25-1-6_9389.htmlByla ustawiona na 6m/40w zmniejszylem przeplyw ba 2m/19w.Poki nie mam termometrow poobserwuje do ile bedzie dochodził powrot.Teraz pompa dziala od godziny.Przeplyw mam caly czas 12,26 zarowno na poczatku jak było 64hz jak i teraz jak jest 50hz.Obecnie:33/3433/29Delte dalem na maksa 15st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 17.01.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 temperatura odczuwalna to odczuwalna gdy jest lekki wiatr to przy -16 to potęguje tzw uczucie zimna i odczuwalna jest niższa o kilka stopni jeśli pompę mam od południa i pokazywało mi temp zewnętrzna -19 na pompie a wiatr był lekki od północy to ile odczuwalnej było;) dziś w nocy ma być kulminacja mrozu ja mrozu się nie boję bo jestem przyzwyczajany do pracy na mrozie ,i czasy szkolne pamiętam jak pewnego razu rano było -30st i 0,5m śniegu ,to było dawno. żona z dziećmi jest sama w domu i lubi ciepło. ciekawi mnie jak pompa się będzie zachowywać np przy -23 czy -24, czy nie zatrzyma się w nocy (jak to na forum jednemu koledze się zdarzyło) i rano będzie żona dzwoniła że zimno w domu albo pompa nie pracuje. w godz czy 2 nie będę w domu, troszkę za daleko mam z pracy Przy tym twoim TCapie to chyba się nie masz o co martwić bo z tego co pamiętam to on pracuje chyba do -28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 17.01.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Przy tym twoim TCapie to chyba się nie masz o co martwić bo z tego co pamiętam to on pracuje chyba do -28 A to generalnie pompa może się w cholerę wyłączyć przy jakiejś temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 17.01.2021 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Przy tym twoim TCapie to chyba się nie masz o co martwić bo z tego co pamiętam to on pracuje chyba do -28 wiem że T cap pracuje do -28 ale zakładam tak teoretycznie ciekawi mnie co spowodowało wyłączenie pompy u jednego kolegi na forum:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 17.01.2021 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie z tym buforem i temperaturami zasilania i powrotu to nie jest tak prosto jak piszecie. Opisze to na moim przykładzie. Mam 100% kaloryfery . Przykład 1 Delta 5* Na wyjściu z PC do bufora mam 40* Na powrocie do PC Z bufora mam 35* Na zasilaniu z Bufora do C.O mam ~35* Na powrocie do bufora z CO mam ~32* Jak zwiększę deltę na powiedzmy 15* to przepływy pompy obiegowej w PC się mniejszą do minimum czyli około 15l/min a co za tym idzie temperatura na powrocie do PC z bufora się obniży i PC zacznie modulować niżej Hz. Wszystko fajnie, tylko jest mały haczyk, w moim przypadku temperatura na zasilaniu z Bufora do C.O w jakiś magiczny sposób koreluje z temperaturą na powrocie do PC Z bufora. To znaczy zmniejszając temperaturę na powrocie do PC Z bufora automatycznie zmniejsza mi się temperatura na zasilaniu z Bufora do C.O. Dodam że wymieniłem pompę obiegową po stronie c.o na mocniejszą , jedyne co osiągnąłem to szumy i wzrost o 0,25* zasilaniu z Bufora do C.O. Denerwuje mnie ta duża rozbieżność temperatur na zasilniach z PC i do c.o. Czy ktoś jest mi to wstanie wytłumaczyć? Odczyty z przykładu : https://snapshot.raintank.io/dashboard/snapshot/Gn7eV4LtjN1zpL1zdwpCgKGykURF753s?viewPanel=6&orgId=2&from=1610888608822&to=1610907795902 Zrzut ekranu z Home Assistant, odczyt danych z Heisha monitor: Edytowane 17 Stycznia 2021 przez TBomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.01.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Takie pytania - jedno w sprawie grzałki pompy - ikonki jak zaznaczone na poniższym zdjęciu. [ATTACH=CONFIG]452094[/ATTACH] Czy utrzymywanie wspomagania grzałką C.O. i podgrzania CWU ma sens? Nie chodzi mi oczywiście o sens ekonomiczny bo takie nie widzę. Czy pompa poradzi sobie gdy ją wyłączę? Drugie pytanie to kwestia taktowania. Czy ustalając kilka (tj. 3-4) włączeń pompy w ciągu doby jestem w stanie zejść z taktowania do kilku razy na dzień? Przykładowo dziś - pompa nagrzała przez noc do temperatury ok. 21*C i właściwie przez cały dzień nie włączyło się grzanie OP. Obecnie mam ustawione grzanie przy użyciu termostatów pokojowych. I jak ma się ich stosowanie do ustalenia harmonogramu na pompie? Jaki to by miało sens? Przecież w tej chwili one są tylko tyle że aktywne a nie nie załączone. Załączą się jedynie wtedy gdy pompa bedzie tego potrzebowała lub przy sterylizacji CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 17.01.2021 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Panowie z tym buforem i temperaturami zasilania i powrotu to nie jest tak prosto jak piszecie. Opisze to na moim przykładzie. Mam 100% kaloryfery . Przykład 1 Delta 5* Na wyjściu z PC do bufora mam 40* Na powrocie do PC Z bufora mam 35* Na zasilaniu z Bufora do C.O mam ~35* Na powrocie do bufora z CO mam ~32* Jak zwiększę deltę na powiedzmy 15* to przepływy pompy obiegowej w PC się mniejszą do minimum czyli około 15l/min a co za tym idzie temperatura na powrocie do PC z bufora się obniży i PC zacznie modulować niżej Hz. Wszystko fajnie, tylko jest mały haczyk, w moim przypadku temperatura na zasilaniu z Bufora do C.O w jakiś magiczny sposób koreluje z temperaturą na powrocie do PC Z bufora. To znaczy zmniejszając temperaturę na powrocie do PC Z bufora automatycznie zmniejsza mi się temperatura na zasilaniu z Bufora do C.O. Dodam że wymieniłem pompę obiegową po stronie c.o na mocniejszą , jedyne co osiągnąłem to szumy i wzrost o 0,25* zasilaniu z Bufora do C.O. Denerwuje mnie ta duża rozbieżność temperatur na zasilniach z PC i do c.o. Czy ktoś jest mi to wstanie wytłumaczyć? Odczyty z przykładu : https://snapshot.raintank.io/dashboard/snapshot/Gn7eV4LtjN1zpL1zdwpCgKGykURF753s?viewPanel=6&orgId=2&from=1610888608822&to=1610907795902 Zrzut ekranu z Home Assistant, odczyt danych z Heisha monitor: Dzieje się tak ponieważ przepływ po stronie PC jest mniejszy niż po stronie C.O. zatem wyciągasz więcej ciepła z bufora niż go do niego dostarczasz. Większy przepływ po stronie PC i mniejsza delta podniosą zasilanie na C.O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 17.01.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 jak sprawdzić w jakim trybie odszrania się pompade-icing mode 1 czy 2sprawdzałem statystyki i widzę coś dziwnegowczesniej prędkość pompy obiegowej wzrastała i spadaly obroty sprężarki do ok 29 hz i temp wody teżteraz temp wody spada ale pompa obiegowa schodzi do 0 i wzrasta prędkość sprężarki do 83hzczy to jest normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.01.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Właśnie odkryłeś defrost w Mode 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 17.01.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 A to generalnie pompa może się w cholerę wyłączyć przy jakiejś temperaturze? Wyłączyć się nie może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Swq 17.01.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Jak to uzyskałeś, świetny wynik. Poza tym ... czy ktoś miał 99 Hz na pompie? Do dzisiaj też widziałem u siebie max. 70Hz a tu nagle 99Hz W ciągu dnia przy zasilaniu 25st. i temp. -11st. chodziła delikatnie na 24-38Hz z jednym wzrostem do 58Hz po defroście. Natomiast o 20 po defoście (de facto pierwszym od 10h) wskoczyła na 99Hz i pracuje w przedziale 73-93Hz. Do godz. 22.10 pobór zczytany z PVmonitora wynosi 31kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 17.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Właśnie odkryłeś defrost w Mode 2. jakim cudem tak jest skoro bufor 200l i temp zasil 40 a powrót 37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 17.01.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 Właśnie odkryłeś defrost w Mode 2. wczoraj o 18ej zrobiła defrost w 1 a już dziż w nocy w 2 i tak cały czas co jest że nie używa wody z bufora do odladzania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.01.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 temperatura otoczenia poniżej -10 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 17.01.2021 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2021 wczoraj o 18ej zrobiła defrost w 1 a już dziż w nocy w 2 i tak cały czas co jest że nie używa wody z bufora do odladzania Masz PC Monoblok- to może jest tak jak pisze Mig poniżej (-10*C) - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts