MiG25 18.01.2021 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Ty masz splita i masz tak samo , przy temperaturze zewnętrznej poniżej -10 stopni będzie defrost Mode 2 , chyba ,że temperatura powrotu będzie wyższa od 50 stopni ( co jest raczej niemożliwe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 18.01.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 A to generalnie pompa może się w cholerę wyłączyć przy jakiejś temperaturze? Sam sobie odpowiem, moja (seria J) wyłącza się przy -20 i tak też znalazłem w manualu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 18.01.2021 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Sam sobie odpowiem, moja (seria J) wyłącza się przy -20 i tak też znalazłem w manualu Jesteś pewny? Od tak sobie bez żadnych warunków? Też mam serię J i wczoraj pompa pokazywała w momentach - 20 ale się nie wyłączyła. Trochę mnie zaskoczyles tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 18.01.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Powiedzcie jak to jest z włączeniem grzalki wspomagającej. Wyczytalem,gdzieś że aby się włączyła to muszą być spełnione 2 warunki a w zasadzie 3. Tmp zasilania musi być mniejsza od zadanej o 8 stopni musi próbować dojść do tmp min 30 minut no i tmp przy której ma się włączyć musi spełniać kryterium. I to mnie trochę dziwi 8 stopni niżej niż zadana? To qurde chyba żarty! Czy ją coś błędnie wyczytalem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 18.01.2021 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Myślę że muszą być zachowane jakieś warunki bo widzę że w statystykach w nocy co jakiś czas działała, w tej chwili u mnie jest -23 stopnie i nie działa od jakiejś 3. Nie załączyła też grzania wody z harmonogramu. Grzałkę mam włączono. Wczoraj np przy -19 grzałka mi się uruchamiała. W manualu jest "Gdy zewnętrzna temperatura znajduje się pozazakresem określonym w tabeli, wydajnośćgrzewcza znacznie obniży się, a zabezpieczeniejednostki zewnętrznej może ją wyłączyć.Jednostka uruchomi się automatycznie, gdyzewnętrzna temperatura ponownie znajdzie się wwymaganym zakresie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.01.2021 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Jesteś pewny? Od tak sobie bez żadnych warunków? Też mam serię J i wczoraj pompa pokazywała w momentach - 20 ale się nie wyłączyła. Trochę mnie zaskoczyles tym. Wyłącza się przy -23St, a ponownie się włączy przy -20st, info potwierdzone przez panasonic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 18.01.2021 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Czy ktoś jest w stanie powiedzieć co tu się stało miedzy godz 22:50 a 23:00, pompa zaczęła wydawać dziwne głośne dzięki, jend. zewn, tak że było w domu słychać, a wewn. jakby piski, błędu żadnego nie było, defrost tez to nie był bo specjalnie poszedłem zobaczyć co się dzieje, kilka min to trwało i przestało.? Poza tym zauważyłem że przy defrostach zatrzymuje sie pompa na chwilę, zapewne przez Mode 2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 18.01.2021 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Wyłącza się przy -23St, a ponownie się włączy przy -20st, info potwierdzone przez panasonic No to by się zgadało, miało być u mnie nad ranem -24 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateti 18.01.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Witam, Ja wprawdzie w pracy, ....ale przed chwilą syn dzwoni że pompa strasznie piszczy (chyba jednostka wewnętrzna TCAP9 split) - na zew -18, na smart cloud widzę że pracuje i parametry się zmieniają, na wyświetlaczu brak błedu --------------- co może tak piszczeć?? Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.01.2021 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Powiedzcie jak to jest z włączeniem grzalki wspomagającej. Wyczytalem,gdzieś że aby się włączyła to muszą być spełnione 2 warunki a w zasadzie 3. Tmp zasilania musi być mniejsza od zadanej o 8 stopni musi próbować dojść do tmp min 30 minut no i tmp przy której ma się włączyć musi spełniać kryterium. I to mnie trochę dziwi 8 stopni niżej niż zadana? To qurde chyba żarty! Czy ją coś błędnie wyczytalem? masz generację H? to tak, w J już można przestawiać tą temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Panowie, poratujcie.Dziś w nocy przy -16st/C jak pompa grzałką, wyłączyłem jå w celu podniesienia krzywej.Gdy jà załączyłeś, to ona mieszkała wodę, a ja poszedłem spać. Po 3 godzinach, patrzę na Pompę, a ona nie pracuję i ma błąd F23 zbyt duży pràd wyjściowy DC.Domyśliłem się że sprężarka zamarzło.Resetowanie nic nie dało, sprężarka nie startowała, ciągle wywaliło F23.Dopiero jak podgrzałem suszarką sprężarkę, to to wystartowało.Z jakiego powodu ona zamarzło, co z grzałką karteru sprężarki, czy ona jest i jak to działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal84 18.01.2021 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Witam, Ja wprawdzie w pracy, ....ale przed chwilą syn dzwoni że pompa strasznie piszczy (chyba jednostka wewnętrzna TCAP9 split) - na zew -18, na smart cloud widzę że pracuje i parametry się zmieniają, na wyświetlaczu brak błedu --------------- co może tak piszczeć?? Pozdrawiam, Miałem to samo, kilka postów wyżej i tez czekam na pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 18.01.2021 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 (edytowane) masz generację H? to tak, w J już można przestawiać tą temperaturę Mam J. Rozumiem że to w menu instalatora to jak się ociepli to wylacze pompę i popatrze. Czyli mówisz ze mozna ustawić mniejszy spadek niż 8 stopni? Coś tam widziałem kiedyś jakąś deltę przy grzalce może to to. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez ziomas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 18.01.2021 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Szybkie pytanko do obeznanych. Wczoraj w nocy zauważyłem takie dziwne zachowanie (seria J 7KW)Mam ustawiona grzałkę żeby się załączała od -15 st. W nocy mam -13 i PC grzeje. Pobiera w tym czasie 2KW a sprężarka chodzi na 67Hz. Temp na grzejnikach (zadane 35st) nie może osiągnąć i cały czas ma 32st. W takiej sytuacji na chłopski rozum to sprężarka powinna sobie wskoczyć na wyższe obroty i podgonić temp, przeca ma sporo zapasu..a tutaj nie chciała. Ustawiłem jej na szybko żeby grzałka załączała się przy -10. PC natychmiastowo załączyła grzałkę i dogrzała zasilanie grzejników do 35st i wyłączyła grzałkę. Potem już jechała całą noc bez grzałki i utrzymywała te 35st. Dziwnie ten algorytm działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 18.01.2021 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 A może już produkowała te 7kW , a Ty chciałeś 9.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 18.01.2021 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Mig25 i inni życzliwi, poratujcie.Z jakiego powodu przy -15 pompa się nie załączyła tylko wywaliła błąd 23 ( zbyt duży prąd sprężarki ).Wystartowała dopiero jak podgrzałem sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 18.01.2021 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Michancia,u mnie nigdy (a może jeszcze...) nie wywaliło takiego błędu. Nad ranem pojawiło się -17st (PC oczywiście wyła przy defroście typu 2) ,ale jednak robiła swoje-8,5kW produkowała.To co zauważyłem w tych warunkach na wykresie ,to w piku wzrost poboru energii do 4,9kW.Jeśli u Ciebie nie wywaliło zabezpieczenia w PC, to zapewne jest elektroniczna kontrola prądu-pytanie się nasuwa : czy rzeczywiście był za duży prąd, czy jest jakieś niedokładne serwisowe ustawienie tego prądu ?Bez instalatora chyba się nie obejdzie-jak znam życie i geografię ,to nie będzie wiedział o co kaman. Ale za to serwis Panasa już coś może wiedzieć-czyli akcja pt :"telefon do przyjaciela"...Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 18.01.2021 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Szybkie pytanko do obeznanych. Wczoraj w nocy zauważyłem takie dziwne zachowanie (seria J 7KW) Mam ustawiona grzałkę żeby się załączała od -15 st. W nocy mam -13 i PC grzeje. Pobiera w tym czasie 2KW a sprężarka chodzi na 67Hz. Temp na grzejnikach (zadane 35st) nie może osiągnąć i cały czas ma 32st. W takiej sytuacji na chłopski rozum to sprężarka powinna sobie wskoczyć na wyższe obroty i podgonić temp, przeca ma sporo zapasu..a tutaj nie chciała. Ustawiłem jej na szybko żeby grzałka załączała się przy -10. PC natychmiastowo załączyła grzałkę i dogrzała zasilanie grzejników do 35st i wyłączyła grzałkę. Potem już jechała całą noc bez grzałki i utrzymywała te 35st. Dziwnie ten algorytm działa. Dziwnie. Na pytanie Ci nie odpowiem bo niestety mam za mała wiedze ale chciałem się zapytać jak i gdzie masz ta grzalke ustawiona bo cholera moja mimo braku 3 stopni się niezalaczyla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 18.01.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 A może już produkowała te 7kW , a Ty chciałeś 9.... Przy -13 nie ma szans na COP 3.5....produkowała 5KW. W tej jednostce sprężarka potrafi się wkręcić i na prawie 100Hz..a tutaj tak jakby te 67Hz było ograniczeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BikeBarian 18.01.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Dziwnie. Na pytanie Ci nie odpowiem bo niestety mam za mała wiedze ale chciałem się zapytać jak i gdzie masz ta grzalke ustawiona bo cholera moja mimo braku 3 stopni się niezalaczyla. A masz ta grzałkę podpięta pod fazę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts