markamx 18.01.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2021 Co prawda nie bywałem ostatnio na tych forach i nie mogłem prostować tych bzdur ale uważam wręcz odwrotnie Grzejąc dom z obciążeniem cieplnym 3,5kW przy -20st.C ,a jakże T-CAP 9kW 3f,i tak od 2013r Jeden kolega napisał mi ostatnio na pw aby nie czytać forum bo zaraz bzdur ktoś napisze i zmieli mi banie więc nie biorę tego do siebie:) Zobaczę za rok, miejmy nadzieje że choć przez kilka dni będzie tak mroźnie bo te kilka dni zimy jest piękne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 00:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) To zagadka-ja też mam kalafiory i 48-49st na CO mam już od -12st. Może w moim "algorytmie" bardziej się wkręca sprężara. Od początku tj od 5,5 roku nie mam w ogóle załączanej grzałki-moc przez dłuższą chwilę mam ponad 11kW przy mrozach ok -10st [ATTACH=CONFIG]452144[/ATTACH] U mnie moc widzialem max 11,2kW bobrow ty dajesz 48--49 i idzie ci to przez buforek? Jeżeli tak to realnie gdzieś -2 od zadanej?Tak PANOWIE Jeszce sie powtórzę Jak mam wlączoną grzałkę przy -15 i dziś bylo -16 fakt patrzyłem na to z telefonu bo mnie nie było w domu i nie widziałem aby grzalka się wlączyła --Czy musi być jeszcze coś zapodane w ustawieniach? tak mi się wydaje. Bo chyba nie ta opcja w funkcjach ( Grzalka pokojowa) Nie patrzyłem bo PC w południe pracowała -coś trzeba w ustawieniach instalatora zapodać? Edytowane 19 Stycznia 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 19.01.2021 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 [ATTACH=CONFIG]452143[/ATTACH] A jak wytłumaczysz mój przypadek gdy: Włączam PC 1 październik---wyłączam 1 kwiecień Praca ciągla 24/24h i PC zaliczy 1 wł i 1 wył Praca 24hx7miesięcy. Próbowałem na różnych deltach od 4 do 9 i jak nie dam harmonogramu to praca ciągła z modulacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 19.01.2021 05:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Jaki jest pobór prądu w takich warunkach i częstotliwość sprężarki u Ciebie? Ile czasu zajmuje dojście do zadanej temp po defroście? Nie zwróciłem uwagi na częstotliwość ale podejrzewam że po defroście chodzi koło 70 Hz a później stopniowo spada. Do zadanej wraca około 20 -25 minut, grzałki nie dołączyła 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 19.01.2021 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Co prawda nie bywałem ostatnio na tych forach i nie mogłem prostować tych bzdur ale uważam wręcz odwrotnie Grzejąc dom z obciążeniem cieplnym 3,5kW przy -20st.C ,a jakże T-CAP 9kW 3f,i tak od 2013r To zapas masz konkretny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2021 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Jeden kolega napisał mi ostatnio na pw aby nie czytać forum bo zaraz bzdur ktoś napisze i zmieli mi banie więc nie biorę tego do siebie:) Zobaczę za rok, miejmy nadzieje że choć przez kilka dni będzie tak mroźnie bo te kilka dni zimy jest piękne No i dobrze robisz Jak by mial obciazenie 10kw to by pompy w panasonicu dla niego braklo.Albo by zalozyl po tcapie na kazdy pokòj a do lazienki bo tam cieplej to wersje HT A na forum go nie bylo bo mu konto skasowali za herezje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 19.01.2021 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Problem w tym, że u mnie pompa zatrzymuje się na 43 przy -12 i koniec, jak długo bym nie grzał to więcej nie będzie. Więc ten algorytm tak średnio działa dT mam ustawioną na 8K. Wydaje mi się że u mnie to działa bez grzałek i braku możliwości dojścia do zadanej, bo ja mam grzejniki żeliwne które nigdy nie ostygną i dodatkowo ja mam krzywą ograniczoną do 50 stopni przy -15 stopniach. Delte mam ustawioną na 8 a realnie między zasilaniem a powrotem mam 5 stopni różnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaCK 19.01.2021 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 [ATTACH=CONFIG]452143[/ATTACH] Dzięki. Wychodzi 1,59, sporo poniżej 4. Czyli mimo ze niektórzy maja mniej nie kombinować? Tak patrzę, ze wy macie mniejsze różnice na krzywych (ja mam 36 i 26 na temperaturze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 19.01.2021 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) A jak wytłumaczysz mój przypadek gdy: Włączam PC 1 październik---wyłączam 1 kwiecień Praca ciągla 24/24h i PC zaliczy 1 wł i 1 wył Praca 24hx7miesięcy. Próbowałem na różnych deltach od 4 do 9 i jak nie dam harmonogramu to praca ciągła z modulacją. Wychodzi około 0,0004 czyli mniejsze od 4 (liczone dla 7 miesięcy). Od 1 października do 1 kwietnia jest 6 miesięcy. A ile zużywałeś kWh na ogrzewanie w jednym sezonie jak grzałeś czystym prądem? Edytowane 19 Stycznia 2021 przez RadMac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LeeOne 19.01.2021 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Obniże tą średnią bo u mnie max.3 razy na dobę włącza się sprężarka. Ale ja mam mocno przewymiarowana pompę Skoro u Ciebie tak często są załączenia to widzę dwa powody: 1.Przede wszystkim źle ustawiona KG (zbyt nisko) lub w układzie jest sterownik pokojowy,który głupieje 2.Szybki odbiór ciepła przez dom(nie sądzę)lub przez odbiornik ciepła(grzejniki, zbyt cienka wylewka betonowa, lub co najgorsze anhydryt) Co takiego złego jest w tym anhydrycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 19.01.2021 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Co takiego złego jest w tym anhydrycie? Pewnie przedmówcy chodziło o jego mniejszą pojemność cieplną w stosunku do tradycyjnej wylewki cementowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Jak pompa liczy w danej chwili wartość z krzywej to zaokrągla matematycznie do całkowitej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Zaokrągla na pewno ( bo podaje temperatury docelowe w liczbach całkowitych), ale czy matematycznie... Tak trzeba przyjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.01.2021 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Pewnie przedmówcy chodziło o jego mniejszą pojemność cieplną w stosunku do tradycyjnej wylewki cementowej ciepło właściwe anhydrytu zbliżone do betonu, tyle że betonowej na ogół się daje 10cm lub więcej... a anhydrytu 5-6cm.. więc i buforek cieplny podłogowy jest ok 2 razy mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 19.01.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 ciepło właściwe anhydrytu zbliżone do betonu, tyle że betonowej na ogół się daje 10cm lub więcej... a anhydrytu 5-6cm.. więc i buforek cieplny podłogowy jest ok 2 razy mniejszy O 4x bo jeszcze beton jest ciezszy o 2x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Waga jest porównywalna, to i to ok. 2200kg/m3. Natomiast przenikalność cieplna jest dwa razy większa , i w akumulacji to wada , ale pozwala na ( razem z dwa razy mniejszą grubością) jedną ważną rzecz , obniżenie temperatury w objegu , a każdy stopień niżej , to jak babcia mówi.... Edytowane 19 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.01.2021 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Zaokrągla na pewno ( bo podaje temperatury docelowe w liczbach całkowitych), ale czy matematycznie... Tak trzeba przyjąć. Jakiś bardziej tajemniczy ten algorytm. Krzywa to (-12 ; +32) (+5 ; +28 ), odcięcie na +12. Delta 4. Na zewnątrz wg pompy +2 Poz 8 (ukryte menu): 30/26 Skąd 30 skoro obliczeniowo z krzywej jest 28,88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 19.01.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) O 4x bo jeszcze beton jest ciezszy o 2x ee no co ty... "ciężar masy wylewki anhydrytowej wynosi ok 11000kg (2200kg na m3), a wylewki cementowej zbrojonej 13000kg (2600kg na m3)." bez zbrojenia wylewka cementowa ma podobny ciężar co anhydryt Dodatkowo anhydryt ma lepszą przenikalność cieplną, co może być zaletą ale i wadą napewno szybciej się nagrzewa, ale i szybciej oddaje ciepło.. Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.01.2021 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 (edytowane) Natomiast przenikalność cieplna jest dwa razy większa , i w akumulacji to wada , ale pozwala na ( razem z dwa razy mniejszą grubością) jedną ważną rzecz , obniżenie temperatury w objegu , a każdy stopień niżej , to jak babcia mówi.... I to Was gubi, ten każdy stopień mniej To raz, dwa,ta wyższa przenikalność cieplna a przy tym cienka wylewka powoduje właśnie taktowanie pompy a co za tym idzie przegrzewanie lub niedogrzewanie pomieszczeń . Dlatego moim zdaniem anhydryt jak i grzejniki nie nadają się pod pompę ciepła "Działać" będzie Edytowane 19 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 19.01.2021 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2021 Wg mojego kalkulatora funkcja to y=0.235x + 29.1765 , czyli dla +2 to 29,65 , czyli w zaokrągleniu 30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts