Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Dorwałem dziś jeden badziewny termometr z sondą.

Nie wiem na ile pokazuje prawde ....

ukryte menu ze strałkami:

8) 33/33

9) 33/29 (przy delcie 15st i przepływie 12)

Teraz pomiary termometrem krućców z bufora:

1) zasilanie z jedn wew 31,2

2) wyjście z bufora na pompke wtórną i potem na rozdzielacz 28,1

3) powrót do bufora z podłogówki 26,3

4) wyjście z bufora do jedn wew 28,1

Nie wygląda to chyba dobrze...

Przerabialem to samo jakiś czas temu. U mnie różnica podobna do twoich. Bez bufora temp PC to temp zasilania układu a u mnie i u Ciebie temp zasilania CO okolo 3 st niżej. Juz nie zwracam uwagi na to .

Z ciekawości:

1.Z czego masz dom, jaka izolacja ?

2.Jaka masz wylewkę i jakiej grubości ?

3.Jaka masz temperaturę podlogi ?

4.Czy podłogówke masz wyregulowana ?

5.Jaka temp.utrzymujesz w domu ?

1. Kanadyjczyk, 176m2, parterowy. Podłoga 31cm, ściana 15cm wełna + 20cm styropian, strop 40cm wełna.

2. Betonowa 6-8cm

3. Nie wiem

4. Tak. 100% podłogówka, wszędzie w rozstawie 10cm

5. 24-25°C

Dobowe zużycie energii 10kwh razem z CWU. Mam pompę 7kW, ale jak bym jeszcze raz stał przed wyborem to bym wziął 5kW. Krzywa 28/-8 22/+12.

Czasem mnie zastanawia co kieruje ludźmi, którzy biorą Tcapy mając 100% podłogówkę.

1. Kanadyjczyk, 176m2, parterowy. Podłoga 31cm, ściana 15cm wełna + 20cm styropian, strop 40cm wełna.

2. Betonowa 6-8cm

3. Nie wiem

4. Tak. 100% podłogówka, wszędzie w rozstawie 10cm

5. 24-25°C

Dobowe zużycie energii 10kwh razem z CWU. Mam pompę 7kW, ale jak bym jeszcze raz stał przed wyborem to bym wziął 5kW. Krzywa 28/-8 22/+12.

Czasem mnie zastanawia co kieruje ludźmi, którzy biorą Tcapy mając 100% podłogówkę.

Czyli dom z kartonu :D

Nie dziwne, że wyższą temperaturą zasilania przegrzewasz ten karton ;)

Na taki dom to farelka a nie pompa :D

Nie będę Ci wyjaśniał, dlaczego mam 9kW T-CAP na dom 3,5kW bo i tak nie z rozumiesz ;)

Sprawdź proszę jaką masz temp.podlogi bo to bardzo istotna kwestia ;)

Bo 25st.C w domu przy podłogówce to masakra dosłownie,pot z jajek nie leci Ci? ;)

Edytowane przez Arturo1972

Nie , w deice mode 1 ledwo pyka pobierając 450W i chodząc na 30Hz.

A energia do odladzania jest pobierana głównie ze zładu wody z instalacji.

EDIT: Masz pompę ciepła jednowentylatorową więc praktycznie nie masz Deice Mode 2 ( przeczytaj jeszcze raz tą serwisówkę , jest tam napisane ,że ten tryb u Ciebie to po prostu to samo co deice mode 1)

Edytowane przez MiG25

Nie , w deice mode 1 ledwo pyka pobierając 450W i chodząc na 30Hz.

A energia do odladzania jest pobierana głównie ze zładu wody z instalacji.

EDIT: Masz pompę ciepła jednowentylatorową więc praktycznie nie masz Deice Mode 2 ( przeczytaj jeszcze raz tą serwisówkę , jest tam napisane ,że ten tryb u Ciebie to po prostu to samo co deice mode 1)

Po lewej Sxc09H3E5, po prawej Sdc09H3E5. Nie widziałem u mnie nigdy żeby było jak piszesz.

42DA7938-B6E3-4BA9-8C3B-08548D8E81DF.jpg

Słabo widać na tym zdjęciu ale obydwa tryby deice mode 1 są takie same.

Czyli dom z kartonu :D

Nie dziwne, że wyższą temperaturą zasilania przegrzewasz ten karton ;)

Na taki dom to farelka a nie pompa :D

Nie będę Ci wyjaśniał, dlaczego mam 9kW T-CAP na dom 3,5kW bo i tak nie z rozumiesz ;)

Sprawdź proszę jaką masz temp.podlogi bo to bardzo istotna kwestia ;)

Bo 25st.C w domu przy podłogówce to masakra dosłownie,pot z jajek nie leci Ci? ;)

Dom jak dom, tyle że cieply. Opowiedz o Tcapie 9kw przy Ozc 3,5kw, chętnie posłucham. Jakie są plusy? Może zrozumiem. Cenię sobie rzetelną wiedzę.

Pot nie leci, bo rekuperacja chodzi 24h.

Dom jak dom, tyle że cieply. Opowiedz o Tcapie 9kw przy Ozc 3,5kw, chętnie posłucham. Jakie są plusy? Może zrozumiem. Cenię sobie rzetelną wiedzę.

Pot nie leci, bo rekuperacja chodzi 24h.

Mam również reku, który chodzi 24h,ale nie służy do chłodzenia ale do wentylacji ;)

A T-CAP 9kW ? Całkiem fajna zabawka, sprawdza się wyśmienicie, debiut działania to marzec 2013.

Od tego czasu do dzisiaj spalił jak smok( :D) czyli:

20210119_204123_copy_2268x3024.jpg

Pierwszy sezon w taryfie G11,od 2014r taryfa G12W i 98% grzania, czyli wtedy, gdy 1kWh=ok.0,30zl. :)

Dopis, nie mam domu z kartonu, mam dom bunkier :D

Który kosztuje mnie w ogrzewaniu cwu i c.o ok.1200zl rocznie ;)

Po lewej Sxc09H3E5, po prawej Sdc09H3E5. Nie widziałem u mnie nigdy żeby było jak piszesz.

[ATTACH=CONFIG]452196[/ATTACH]

Słabo widać na tym zdjęciu ale obydwa tryby deice mode 1 są takie same.

Są takie same , ale jakieś tam różnice są , np jednowentylatorowa przed defrostem na chwilę zatrzymuje sprężarkę , u mnie defrost mode 1 robi się bez zatrzymania sprężarki. Nie znam innych różnic , bo nie mam dwóch pomp obok siebie ,żeby poównywać :)

Więc pisząc ,żę sprężarka w deice mode 1 ledwo pyka pobierając 450W i chodząc na 30Hz pisałem jak jest u mnie . Jeśli u Ciebie jest inaczej to jest kolejna różnica.

Są takie same , ale jakieś tam różnice są , np jednowentylatorowa przed defrostem na chwilę zatrzymuje sprężarkę , u mnie defrost mode 1 robi się bez zatrzymania sprężarki. Nie znam innych różnic , bo nie mam dwóch pomp obok siebie ,żeby poównywać :)

Więc pisząc ,żę sprężarka w deice mode 1 ledwo pyka pobierając 450W i chodząc na 30Hz pisałem jak jest u mnie . Jeśli u Ciebie jest inaczej to jest kolejna różnica.

Przy każdym defroscie mam dwa stopy sprężarki. Nawet jak temperaturę powrotu miałem dużo powyżej 27*.

W serwisówce od Tcapa jest :

„ When water inlet temperature is more than 50°C, unit will operate deice mode 1.”

Takiej temperatury nie miałem.

Dlatego pytałem o sprężarkę na wykresie.

Edytowane przez RadMac

Mam również reku, który chodzi 24h,ale nie służy do chłodzenia ale do wentylacji ;)

A T-CAP 9kW ? Całkiem fajna zabawka, sprawdza się wyśmienicie, debiut działania to marzec 2013.

Od tego czasu do dzisiaj spalił jak smok( :D) czyli:

[ATTACH=CONFIG]452197[/ATTACH]

Pierwszy sezon w taryfie G11,od 2014r taryfa G12W i 98% grzania, czyli wtedy, gdy 1kWh=ok.0,30zl. :)

Dopis, nie mam domu z kartonu, mam dom bunkier :D

Który kosztuje mnie w ogrzewaniu cwu i c.o ok.1200zl rocznie ;)

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie rekuperator reguluje wilgotność w domu.

Twój dom chyba nie ma OZC 3,5kW. Przy SCOP 3,5 wychodzi 89 000 kWh przez 7 lat, czyli 12 700 kWh rocznie, czyli średnio 1000kWh na miesiąc. No nie rozumiem. Tak samo nie rozumiem sensu grzania przewymiarowaną 3-krotnie pompą w drugiej taryfie.

Sdc 9 seria h bedzie to samo co moja 7kw

Wiec defrost tylko za pomoca wody,stop sprezarki przed i po defroscie,sam defrost id startu do stopu sprezarki odbywa sie ze stopniowym wolnym wzroscie czestotliwosci od 19 do 66hz potem dosc szybki zjazd

Wykresy obu (SXC i SDC) pomp są takie same. Dlaczego w tcapie nie zatrzymuje sprężarki?

Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie rekuperator reguluje wilgotność w domu.

Twój dom chyba nie ma OZC 3,5kW. Przy SCOP 3,5 wychodzi 89 000 kWh przez 7 lat, czyli 12 700 kWh rocznie, czyli średnio 1000kWh na miesiąc. No nie rozumiem. Tak samo nie rozumiem sensu grzania przewymiarowaną 3-krotnie pompą w drugiej taryfie.

Wilgotność ma mały wpływ na temperatura wewnątrz, tym bardziej jak jest podłogówka, dlatego prosiłem Cię o temp. podłogi.

Nie bądź taki nieśmiały, u mnie przy temp. podłogi 24-25st.C temp.w domu to 22-23st.C i przy 23st.C chodzę w slipkach ;)

I to wszystko przy krzywej grzewczej 32/35 :)

Co do drugiej części, u mnie proporcję zużycia cwu/c.o to 40/60 bo nie kąpiemy się w misce tylko używamy wanny do tego ;)

Wg OZC dom z zapotrzebowaniem na energię 5900kWh czyli wysoce energooszczędny w 2013r bo 45kWh/m2/rok ;)