marcin.sto1 08.01.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Można, z poziomu menu instalatora. Parametr sr02 to biegi obiegówki. Kenda, mógłbyś to opisać co trzeba wybrać na sterowniku żeby sprawdzić te ustawienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.01.2016 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Kenda, mógłbyś to opisać co trzeba wybrać na sterowniku żeby sprawdzić te ustawienia? hej ja już przećwiczyłem temat regulacji prędkości pompy : - wył pomarańczowym przyciskiem on off -trzymaj wciśnięty przycisk srewice aż wyskoczy sr1 -strzałka przewiń na sr2 -set -select -strzałka ustawiasz prędkość -set -pomarańczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 08.01.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Dzięki bobrow, w następny weekend będę w domu to sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.01.2016 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 start/stop i jest gites ale nie inwenter Tobie grzeje na maksa do wyłączenia przez pokojowy a nam nie dokładnie o tym pomyślałem - na razie w sofcie wyłaczyć termostat zewnetrzny i niech chodzi na krzywej, jak osiagnie zadaną przez Ciebie temperaturę to bedziesz wiedział ze to sterownik ja utrzymuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2016 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 dokładnie o tym pomyślałem - na razie w sofcie wyłaczyć termostat zewnetrzny i niech chodzi na krzywej, jak osiagnie zadaną przez Ciebie temperaturę to bedziesz wiedział ze to sterownik ja utrzymuje Tak jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 08.01.2016 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 Ja też grzeje na pokojowym i jest ok. Jeśli komfort się w jakiś sposób pogorszy to będę kombinował inaczej ale po co jak jest ciepło i tanio. Inwerter czy on/of, kogo to obchodzi? byle działało i dawało ciepełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 jedna ważna sprawa w tej dyskusji jeżeli pompa nie ma nominalnego przepływu to nie osiągnie nominalnej mocy - sterownik będzie pilnował delty 5 i tylko tyle "rozkręci" sprężarkę aby na zasilaniu było o ok 5 więcej niż na powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 (edytowane) dokładnie o tym pomyślałem - na razie w sofcie wyłaczyć termostat zewnetrzny i niech chodzi na krzywej, jak osiagnie zadaną przez Ciebie temperaturę to bedziesz wiedział ze to sterownik ja utrzymuje kolego a jaki wy tam macie przepływ w instalacji na tej pompie obiegowej 6tce? W tym archeo Edytowane 8 Stycznia 2016 przez mkm silesia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.01.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 na 6tce? możesz jasniej bo nie skumałem? na moim grundfosie mam tylko 3 biegi chyba ze chodzi o cos innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 na 6tce? możesz jasniej bo nie skumałem? odczytaj numerki na pompie obiegowej z tego co kojarzę masz pompę 25/6/130 - obiegową (dla tych co nie wiedzą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.01.2016 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 witam,nie mogę wkleić pdf-u , to szybko przekleję tylko tekst odnośnie algorytmu pracy w T-cap model F , może to się komuś przyda : wariant 1Nastawa zgodna z krzywą grzewczą = 35 °CPompa ciepła zatrzymuje się przy = 37ºC (+3 min)Temperatura wody powracającej z instalalcji = 32ºC(dT = 5K przy zachowaniu nominalnego przepływu)Pompa ciepła startuje kiedy temperatura wody winstalalcji (na powrocie do pompy ciepła) wynosi29ºC = 32ºC – 3 K wariant 2 Duże opory instalalcji i mały przepływ wodyDuża dT=10K, czyli mały przepływ wody, nastawa 35ºCPompa ciepła zatrzymuje się przy = 37ºC temperaturawody na powrocie = 27ºC (przy małym przepływie)Pompa ciepła startuje jeżeli woda na powrocie z instalalcjima 24ºC = 27ºC – 3 K wariant 3Mały zład wody, nastawa 35ºCPompa ciepła zatrzymuje się, kiedy temp. zasilania = 37ºC + 3 minJest to jednoznaczne np. z temp = 46ºC na powrocie = 41ºCPonowny start przy temperaturze powrotu = 38ºC = 41ºC – 3 KPompa ciepła zatrzymuje się, kiedy temp. zasilania = 37ºC + 3 minJeżeli temperatura startu pompy ciepła (38) jest wyższa niż nastawa(35), wtedy nastawa staje się temperaturą startu tymczasem PScały dokument możecie sobie ściągnąć pod nazwą : A2W seria F , chyba jest na proclubieodnośnie godzin pracy , to ponownie przypomnę ,że jest zalecenie 2200h/rok w symulatorze panasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 witam, nie mogę wkleić pdf-u , to szybko przekleję tylko tekst odnośnie algorytmu pracy w T-cap model F , może to się komuś przyda : wariant 1 Nastawa zgodna z krzywą grzewczą = 35 °C Pompa ciepła zatrzymuje się przy = 37ºC (+3 min) Temperatura wody powracającej z instalalcji = 32ºC (dT = 5K przy zachowaniu nominalnego przepływu) Pompa ciepła startuje kiedy temperatura wody w instalalcji (na powrocie do pompy ciepła) wynosi 29ºC = 32ºC – 3 K wariant 2 Duże opory instalalcji i mały przepływ wody Duża dT=10K, czyli mały przepływ wody, nastawa 35ºC Pompa ciepła zatrzymuje się przy = 37ºC temperatura wody na powrocie = 27ºC (przy małym przepływie) Pompa ciepła startuje jeżeli woda na powrocie z instalalcji ma 24ºC = 27ºC – 3 K wariant 3 Mały zład wody, nastawa 35ºC Pompa ciepła zatrzymuje się, kiedy temp. zasilania = 37ºC + 3 min Jest to jednoznaczne np. z temp = 46ºC na powrocie = 41ºC Ponowny start przy temperaturze powrotu = 38ºC = 41ºC – 3 K Pompa ciepła zatrzymuje się, kiedy temp. zasilania = 37ºC + 3 min Jeżeli temperatura startu pompy ciepła (38) jest wyższa niż nastawa (35), wtedy nastawa staje się temperaturą startu tymczasem PS cały dokument możecie sobie ściągnąć pod nazwą : A2W seria F , chyba jest na proclubie odnośnie godzin pracy , to ponownie przypomnę ,że jest zalecenie 2200h/rok w symulatorze panasa odnośnie wariantu 2 z moich obserwacji instalacji pompa ogranicza modulację spr. i stara się utrzymać dt 5 odnośnie instrukcji P nie do końca pokrywa się to co opisane z tym co obserwuję w czasie pracy urz. nie wiem z czego to wynika może tłumaczenie z japońskiego na angielski a potem jeszcze na pl być może jeszcze coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 08.01.2016 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 odczytaj numerki na pompie obiegowej z tego co kojarzę masz pompę 25/6/130 - obiegową (dla tych co nie wiedzą) Mam dokladnie ta http://iv.pl/images/58606965804292466511.jpg I tu pytanie: jest na niej oznaczenie Q=1,0m3/h. Na którym biegu osiaga taki przepływ? bo pompa wymaga 1,5m3 i zastanawiam sie czy ta pompka jest dobrze dobrana? I co to znaczy P1 max 100W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 tabelka poniżej odnosi się do przepływu 1m3/h pompa obiegowa ma 6 metrów podnoszenia wątpię że osiągasz przepływ 1,5m3/h jeżeli to jedyna obiegówka w tej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 08.01.2016 23:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2016 jeszcze jedno masz cyferkę "1" na końcu oznaczenia modelowego ? jeżeli nie to pompa nie załączy grzania cwu jeżeli nie będzie miała sygnału z termostatu pokojowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.01.2016 00:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 To co powyżej to dokładnie zdjecie mojej pompy. Jak się wiec ona ma do zalecen przepływu 1,5m3/h? Mam to na pompie na tabliczce. Ona jest żle dobrana? To jest jedyna obiegówka w tej instalacji - sugerujesz wymianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 09.01.2016 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Japońskim inżynierom z P(trobudowy) nie przyszło do głowy że ktoś może tą pompę wpiąć bezpośrednio w instalację ogrzewania podłogowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
santoszwp.pl 09.01.2016 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ale myśłisz żeby jednak wymienić na mocniejśzą wersję? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2016 01:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Japońskim inżynierom z P(trobudowy) nie przyszło do głowy że ktoś może tą pompę wpiąć bezpośrednio w instalację ogrzewania podłogowego... Co za głupoty gadasz.... Za takie brednie powinieneś być już na czarnej liście "doradców": Powyżej to też "pomysł" japońskich inzynierów...bo to też pompa made in japan. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 09.01.2016 01:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2016 Ogłoszenie: Aaa zatrudnimy moderatora do usuwania komediodramatu z forum. Ludzi nowi na forum bez mocnych nerwów i kalkulatora prosimy o nieczytanie kilku wpisów powyżej. Zadam sobie MINIMUM obowiązku i skomentuje to minimalnie: post 1328 instalatora (o zgrozo), który tydzień temu dowiedział się ode mnie, że PC Panasonic Tcap 9KW pobierając 4200kWh oznacza średnio rachunek 1130zł a nie około 2000zł - tzn. dowiedział się bo dopytywał się jeszcze, gdzie to niby w Polsce jest prąd po 27gr/1kWh! Aż mu ludzie odpowiedzieli: Wszędzie Panie jest prąd w 2taryfie od 27-30gr/1kWh, ale nauka poszła w las i mu ciągle prąd do PC liczy po 50-60gr (jak się grzeje 120m2 18kW meetingiem to może tak jest). otóż powinno być u Santosza na twoim przykładzie: 1300 zł / 0,30gr/1kWh = zaokrąglam 4340kWh a nie 2363KWh czyli już mu wyjdzie (dzieląc 2,9kWh dane Twoje) że grzeje nie 815h a 1496h (czyli NIBy wynik będzie 2x większe zużycie - NIBY) (chyba każdemu instalatorowi sezon grzewczy 815h grzania domu Szntosza i jego PC powie, że coś jest nie tak /Asolt wam poda ile to średnio dom się grzeje/, ale i dalej brniemy bo będzie ciekawie) panowie DomPrzyKalinowej i Szantosz spierają się dzielić/czy mnożyć (NIBY) jak mamy 1496h (czyli więcej h grzania) to i tak 1496h / 0,07kWh (dane wasze) = 104kWh (no NIBY 2x więcej niż instalatorowi) tylko, że jak owe 104kWh teraz damy nie 55gr a 30gr to nadal wynik ten sam (bo nie na NIBY to wtedy mnożyliśmy a teraz to samo dzielimy) 104kWh x 30gr 31 zł. Dobra komedia. Trzeba wiedzieć gdzie dzielić a gdzie mnożyć. DomPrzyKalinowej zanim coś policzysz sprawdź podstawowe dane: cena prądu u Inwestora a nie Twoje widzimisię. I Szntosz ..... to samo ale w drugą stronę chcesz Nam Santosz powiedzieć że grzejesz 8miesięcy po 18h czyli 4320h rok! SZOK. Chcesz Nam powiedzieć że w styczniu przy temp. zewn. -16st grzejesz 18h - no to jest Ok, ale od kiedy u Nas zima trawa 8msc po -16st?????????? Wrzesień, październik, czy nawet teraz listopad to pewnie średnio mniej niż 9h na dobę grzania! Wasze obliczenia są bez znaczenia! Już na "dzień dobry" nie potraficie logicznie pomyśleć a co dopiero obliczyć ile może chodzić PC a co za tym idzie ile pompa obiegowa to jak liczyć na dalsze dane. Ludzie czytają i nie wiedzą w co wierzyć - bo tu bardziej wiara a nie matematyka się przyda! p.s. Szntosz. rada: Jakiś pewnie nie głąb w Panasonicu ta obiegówkę dał. Jak ona się Ci wyrabia (nie masz szczególnego problemu z nią) to ja bym się z jej wymiana nie spieszył. Liczenie strat PLN przez obiegówkę jest jak liczenie strat na ogrzewaniu przez mostek w balkonie, zwykłe (nie energooszczędne i drogie) okna dachowe, kotwy w ściany. Jak to Mi na wątku domów pasywnych policzyli (szczególnie monterzy okien w ociepleniu i okien dachowych z roletami po 3 tys zamiast po 800zł) to wyszło by im zaraz że moja PC do domu jest za mała. No ja pisałem mniej więcej to samo.... tylko bardziej dobitnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts