Jeremies 22.01.2021 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Pytanie w kwestii harmonogramu tygodniowego pompy ciepła. Chce go ustawić bo, z moim obserwacji, pompa jest wyłączona ("czuwa") praktycznie od 9.00 do 17.00. Uruchamia jest właściwie pod wieczór i rano. Jak jest w nocy - ciężko mi powiedzieć ale pewnie też działa bo nad ranem temperatura jest o ok. 0,2 - 0,4 stopnia niższa niż ustawiona na sterownikach pokojowych. Niepokoi mnie ilość włączeń/wyłączeń - po 3 miesiącach działania jest ich ponad 1900 (przez pierwszy miesiąc pompa wygrzewała posadzkę i "dosuszała" tynki). Chcę zastosować ustawienie harmonogramu tygodniowego aby zdecydowanie ograniczyć taktowanie pompy (seria J). Planuję ustawić (każdego dnia) grzanie CO oraz CWU w godzinach 5.00 - 8.00 oraz 20.00 - 23.00. Czy w waszej opinii to wystarczy aby utrzymać w miarę stabilną temperaturę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Starczy ,albo i nie , skąd my to mamy wiedzieć. Pytanie w stylu ,czy dojadę do Warszawy za 100PLN? Nie spróbujesz , to nigdy nie będziesz wiedział. EDIT: A co do ilości wł/wył to raczej ok. (Choć nie podałeś ilości godzin pracy). W okolicy zera może być dużo defrostów , a jednostka jednowentylatorowa podczas kazdego z nich się wyłącza , i zlicza co najmniej jeden raz ( a w niektórych sterownikach dwa razy). Musiałbyś sprawdzić, czy to rzeczywiście defrosty czy , taktowania. ( Choć skoro od 9 do 17 jest na czuwaniu i się nie włącza , to z grubsza można zalozyć , że jak się włączy to grzeje cały czas z pełną mocą) Edytowane 22 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbin 22.01.2021 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ja mam w obwód grzałki zbiornika CWU. Pompa podając napięcie na grzałkę steruje Shelly , a ten załącza grzałkę. W ten sposób mogę tą grzałkę włączyć też niezależnie od pompy ( np jak jest nadprodukcja z paneli). Dobre rozwiąznie, też wykorzystuję grzałkę zewnętrzną do grzania CWU jeśli PC nie mieściłaby się w ramach swojego okienka czasowego. Stosuje styki booster header i zwykłe gniazdo dla grzałki 2kW. Natomiast zastanawiam się jak sterować tym Shelly bo jest mało informacji w manualu. Zakładam, że napięcie 230V, przewód F z przewodem N do zasilania grzałki przez przekaźnik wezmę z sieci. Natomiast jak sterować cewką bo styki na płycie głównej boiler contact to pewnie bezpotencjałowe (czyli podczas działania zwierają się, podczas postoju robią przerwę? Czy wykorzystać przewód F z sieci i zasilić styki na płycie i połączyć z cewką Shelly, a N podać bezpośrednio na cewkę? Przekaźnik wtedy będzie podłączonym szeregowo i zadziała jak płyta główna zewrze styki na boiler contact? Zakładam że między wejściem a wyjście w Shelly jest izolacja galwaniczna? Co o tym myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 22.01.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) EDIT: A co do ilości wł/wył to raczej ok. (Choć nie podałeś ilości godzin pracy). W okolicy zera może być dużo defrostów , a jednostka jednowentylatorowa podczas kazdego z nich się wyłącza , i zlicza co najmniej jeden raz ( a w niektórych sterownikach dwa razy). Ilość godzin pracy to jeśli dobrze pamiętam ok. 1200. Czyli, jeśli dobrze z samego rana kontaktuję , można pobawić się harmonogramem aby zmniejszyć taktowanie pompy? Tym bardziej, że będę mniej więcej wiedział jak ustawić pompę podczas później wiosny / lata / wczesnej jesieni gdy nie używa się już/jeszcze CO a pompa służy wyłączenie do grzania CWU. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Jeremies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 @Jeremies , najpierw stwierdź ,czy to rzeczywiście taktowanie , czy te zliczzenia są od defrostów. Bo skoro od 9 do 17 dom jest w stanie "wytrzymać" bez ani jednego włączenia pompy , to jest szansa na to ,że jak już się wychłodzi po 17 i włączy , to taktowania tam nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Dobre rozwiąznie, też wykorzystuję grzałkę zewnętrzną do grzania CWU jeśli PC nie mieściłaby się w ramach swojego okienka czasowego. Stosuje styki booster header i zwykłe gniazdo dla grzałki 2kW. Natomiast zastanawiam się jak sterować tym Shelly bo jest mało informacji w manualu. Zakładam, że napięcie 230V, przewód F z przewodem N do zasilania grzałki przez przekaźnik wezmę z sieci. Natomiast jak sterować cewką bo styki na płycie głównej boiler contact to pewnie bezpotencjałowe (czyli podczas działania zwierają się, podczas postoju robią przerwę? Czy wykorzystać przewód F z sieci i zasilić styki na płycie i połączyć z cewką Shelly, a N podać bezpośrednio na cewkę? Przekaźnik wtedy będzie podłączonym szeregowo i zadziała jak płyta główna zewrze styki na boiler contact? Zakładam że między wejściem a wyjście w Shelly jest izolacja galwaniczna? Co o tym myślisz? Tak , styki bojler contact tak działają. Jedynie jak to można połączyć to coś w podobie tego: https://www.smartnydom.pl/wp-content/uploads/wpforo/default_attachments/1570643622-1pm-schemat.png Tylko zamiast łącznika będą styki na płycie. Oczywiście na te styki shely poda potencjał fazy . EDIT: Oczywiście na tym schemacie gniazdko jest odbiorem ( grzałką ) , a nie zasilaniem 0 to wyjście z przekaźnika. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.01.2021 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, pisaem wczesniej ze bufor chłodzi mi zasilanie i ogrzewa powrót. Wejści do bufora z jedn wew a wyjście na podłogówkę to roznica 2-3stopni. Powrót z podłogówki na wjeciu do bufora a wyjscie z bufor na jedn wew to tez ze 2st różnicy. Może tak ma być i bez sensu taka zmiana? Rozrysowałem to poniżej wg tego co doradził mi Codix. Nie ma az tak zimno na dworze wiec moze sie za to wezmę. Pozostaje tylko kilka pytan. - podłączenia salusa pod jedn wew - których króćców urzyć w buforze do podłączenia powrotu Oczywiści shemat uproszczony po na zasilanie jest jeszcze zawór CO/CWU ale wygląda to tak: Edytowane 22 Stycznia 2021 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Salusa podłączasz pod wejście ROOM THERMO1 w jednostce wewnętrznej ( tak ,żeby salus zwierał zacisk L z H jak trzeba będzie grzać).Króćców w buforze użyć tch , aby były jak najbardziej naprzeciwległe ( czyli na schemacie jest ok). EDIT: Może przy okazji pomyśl o bajpasie , żeby (choćby dla testów) ,wyrzucić bufor całkowicie ? Edytowane 22 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbin 22.01.2021 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Tak , styki bojler contact tak działają. Jedynie jak to można połączyć to coś w podobie tego: https://www.smartnydom.pl/wp-content/uploads/wpforo/default_attachments/1570643622-1pm-schemat.png Tylko zamiast łącznika będą styki na płycie. Oczywiście na te styki shely poda potencjał fazy . EDIT: Oczywiście na tym schemacie gniazdko jest odbiorem ( grzałką ) , a nie zasilaniem 0 to wyjście z przekaźnika. Dziękuje za pomoc:) Kupię Shelly i zbuduję sobie taki model zanim podłączę pod PC. Sprawdzę jak to działa i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 22.01.2021 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Czy jest cichy T-Cap generacji „J”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 W ogóle nie ma T-CAPów generacji J ( czyli z gazem R32) , a co dopiero Super Quiet...Wynika to z objętości tego gazu , jak musiałby być w T-Capie ( dwa razy większy parownik). Są jakieś przepisy , że kotłownia musiała by mieć bardzo dużą powierzchnię , i po prostu taki "twór" by był niesprzedawalny ( tak ,żeby być w zgodzie z normami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balbin 22.01.2021 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Jeszcze zastanawiam się nad logiką działania PC i funkcji biwalentnej.Skoro strzelec będzie wpięty w linie ogrzewania i korzystał z pompy obiegowej PC to powonieniem wybrać opcję bi walentną zaawansowaną jako CWU - NIE oraz Grzanie tak? pewnie w przypadku równoległego bez opcji wyboru zwarłby styk boiler contackt poniżej pewnej temp zewnętrznej i nie rozróżniałby pozycji zaworu dwu-drogowego. Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Wydaje mi się ,że nie rozróżnia pracy CO/CWU , dlatego trzeba "strzelca" wpiąć przed zaworem trójdrożnym ,na wyjściu z pompy , tak ,żeb mógł dogrzewać i CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadMac 22.01.2021 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 W ogóle nie ma T-CAPów generacji J ( czyli z gazem R32) , a co dopiero Super Quiet... Wynika to z objętości tego gazu , jak musiałby być w T-Capie ( dwa razy większy parownik). Są jakieś przepisy , że kotłownia musiała by mieć bardzo dużą powierzchnię , i po prostu taki "twór" by był niesprzedawalny ( tak ,żeby być w zgodzie z normami). Chciałem się upewnić. Instalatora pytałem, mówił „tak oczywiście jest”. Chyba mnie nie zrozumiał o co pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Pytanie w kwestii harmonogramu tygodniowego pompy ciepła. Chce go ustawić bo, z moim obserwacji, pompa jest wyłączona ("czuwa") praktycznie od 9.00 do 17.00. Uruchamia jest właściwie pod wieczór i rano. Cuda Panie Dom i sama pompa naprowadza Cię na poprawna ścieżkę myślenia i działania czyli na grzanie taryfowe Jak wymusisz od niej i wrzucisz jeszcze do harmonogramu grzanie w okienku południowym czyli od 13-15 to masz szansę na zużycie energii w 100% w taniej taryfie, pod warunkiem, że masz G12W Wykasuj te start/stopy bo nie jest możliwe, żeby przez kilkanaście godzin pompa stała a później głupiała, no chyba, że masz ustawione jakąś dziwną KG. Wrzuc jej 32/35 i zapomnij o taktowaniu A co do harmonogramu, ja mam go ustawionego tak: 13on-15off-c.o+cwu z priorytetem cwu 22on-00off-cwu 00on-6off-c.o+cwu z priorytetem cwu(czasami 2-6) KG +15-32, -15-35 lub 34. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2021 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Cuda Panie Dom i sama pompa naprowadza Cię na poprawna ścieżkę myślenia i działania czyli na grzanie taryfowe Jak wymusisz od niej i wrzucisz jeszcze do harmonogramu grzanie w okienku południowym czyli od 13-15 to masz szansę na zużycie energii w 100% w taniej taryfie, pod warunkiem, że masz G12W Wykasuj te start/stopy bo nie jest możliwe, żeby przez kilkanaście godzin pompa stała a później głupiała, no chyba, że masz ustawione jakąś dziwną KG. Wrzuc jej 32/35 i zapomnij o taktowaniu Artur nie ma co demonizować zużycia w II strefie bo ono nie jest wcale za darmo i nie tanio bynajmniej, warto mieć g12w bo przy słabych uzyskach lepiej dopłacić w II niż w I strefie i z tym się zgadzam ale najlepiej mieć PV i nie cudować z kagańcami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Artur nie ma co demonizować zużycia w II strefie bo ono nie jest wcale za darmo i nie tanio bynajmniej, warto mieć g12w bo przy słabych uzyskach lepiej dopłacić w II niż w I strefie i z tym się zgadzam ale najlepiej mieć PV i nie cudować z kagańcami. Skoro sam dom i pompa tego oczekuję to czemu nie skorzystać ? G12W w każdym przypadku będzie tańszą opcją niż G11 i nie tylko ze względu na działanie ogrzewania ale i ze względu na zwykłe życie domowników,dzięki właśnie weekendom,gdzie wszyscy są w domu od rana do wieczora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2021 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Skoro sam dom i pompa tego oczekuję to czemu nie skorzystać ? G12W w każdym przypadku będzie tańszą opcją niż G11 i nie tylko ze względu na działanie ogrzewania ale i ze względu na zwykłe życie domowników,dzięki właśnie weekendom,gdzie wszyscy są w domu od rana do wieczora Nie o to chodzi, nawet jak wszystko działa bez kagańców i nawet jak masz małe PV jak ja to i tak z I strefę nic nie zapłacisz i niewiele za II wiec jakieś kagańce są bezcelowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Nie o to chodzi, nawet jak wszystko działa bez kagańców i nawet jak masz małe PV jak ja to i tak z I strefę nic nie zapłacisz i niewiele za II wiec jakieś kagańce są bezcelowe. Małe PV też kosztuje A przy pompie uważam to za bezsensowną inwestycje No chyba, że ktoś kompie się w prądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 22.01.2021 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Małe PV też kosztuje A przy pompie uważam to za bezsensowną inwestycje No chyba, że ktoś kompie się w prądzie U mnie wyszło 10200 i to się zwróci po 3 latach , tyle to warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts