dzimberto 22.01.2021 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Level 3 wtedy pompa wystartuje i wbije Ci sie na srednie obroty u mnie np.di 48hz. Ustaw też delte na 15st wtedy zwolni Ci obiegowka bedzie pompa mniej produkowac wydluzy Cj sie czas pracy szczerze mówiąc to nigdy nie wbijała mi sie więcej jak na 48hz przy takiej pogodzie czy nawet na 0 czy -3, tylko jak grzała cwu to 49-50 max,no chyba że mrozy ostatnie były to weszła na 63 i zeszła na 48-44 jak dojdzie do zadanej to na 19 i niżej nie zejdzie mam już 15 delty i level 3 dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Witam wszystkich (i Gargulca też) odnośnie taktowania , to podaję moje "lekarstwo" w wersji 2.0 tj raspberry pi 3 i domomoticz. Napisałem w blocky formułę ,która powoduje wyłączenie PC przy mocy min po 17min na 40min od jej stałego ,nieprzerwanego wystąpienia . Kontroluję po prostu min moc PC. Poniżej fotka-spadek poboru energii w godz 15-18 to wynik pracy tego układu (inne to wyłączenia ze sterownika pokojowego). Pzdr PS Wersja 1.0 była oparta na "analogowym" sterownikczku dT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Dodam tylko ,że nie mowy o żadnym dyskomforcie termicznym-przez 20min buforek oddaje ciepło , a i chałupa jeszcze całkiem nieźle trzyma temp.U mnie dzisiaj było ponad 10st...a w poniedziałek wystąpił incydent zimowy z -17st... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Zaraz,zaraz-a może by komuś się chciało zbudować przyzwoity sterownik pokojowy z odczytem Tzewn ,Tpc(out,in) i kilka funkcji swobodnie programowalnych pod to nieszczęsne "taktowanie" ?A może już coś gotowego jest pod PC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, od wczoraj nie dziala mi Service Cloud. Sprawdziłem moduł i wszystkie kontrolki świeca na zielono, zresetowałem modem. Jak skutecznie zresetować moduł? Edit: Znalazłem instrukcje. A bez tego nie można żyć w dzisiejszym świecie ? W 2013r o kolorowym wyświetlaczu w T-CAP można było tylko mieć marzenia bo konkurencja(Atlantic) już wprowadzała je w swoich pompach A o jakimś Service Cloud to w tamtych czasach nawet w snach się nie myślało Jak dzisiaj czytam histeryczne posty tego typu to dziękuję, że urodziłem się wcześniej a i śmiech mnie ogarnia T-CAP 9kW,z badziewnym i odrażającym wyświetlaczem w wersji kalkulatora made in ZSRR,bez Service Cloud,cokolwiek to znaczy, pracuje dzielnie i nieprzerwanie od marca 2013r I żadne Cloudy czy kolorowe wyświetlacze do szczęścia nie są mu potrzebne Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Zaraz,zaraz-a może by komuś się chciało zbudować przyzwoity sterownik pokojowy z odczytem Tzewn ,Tpc(out,in) i kilka funkcji swobodnie programowalnych pod to nieszczęsne "taktowanie" ? A może już coś gotowego jest pod PC ? Do wersji H i J jest HeishaMon , wszystko co zapragniesz do ustawienia z automatyki domowej. Nawet takie rzeczy jak Demand Control i SG , które normalnie wymagają płyty opcjonalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Do wersji H i J jest HeishaMon , wszystko co zapragniesz do ustawienia z automatyki domowej. Nawet takie rzeczy jak Demand Control i SG , które normalnie wymagają płyty opcjonalnej. Migu-ale tu potrzeba jakiegoś gotowca typu Plug and Play... Nie każdy przebrnie przez rozbudowane systemy... Mnie Domoticz trochę kosztował czasu-gdyby nie Isom , to pewnie bym się "pałował" znacznie dłużej z tą zabawką... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Migu-a może wystaw na Alle skonfigurowaną płytkę z osprzętem i jak ktoś będzie chciał mieć ten problem rozwiązany , to proszę bardzo .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Ok , to jak to widzisz ? Co miałby ten gotowiec robić ? Ale ja za nikogo nie nauczę się domoticza , czy Home Assistanta Wystarczy zacząć. Ja 1,5 roku temu nie miałem pojęcia o MQTT , ledwo skonfigurowałem domoticza do czujników. Teraz wiem trochę wiecej , ale to wciąż kropla w morzu Edytowane 22 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Zaraz,zaraz-a może by komuś się chciało zbudować przyzwoity sterownik pokojowy z odczytem Tzewn ,Tpc(out,in) i kilka funkcji swobodnie programowalnych pod to nieszczęsne "taktowanie" ? A może już coś gotowego jest pod PC ? Do tego nie potrzeba żadnych sterowników, wystarczy zrozumieć zasadę działania pompy ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ok , to jak to widzisz ? Co miałby ten gotowiec robić ? Wg mnie powinien mieć takie zmienne : -min modulacja PC -czas min modulacji PC -temp out/in PC+temp out/in system (bufor) -czas wył PC przy niskiej modulacji -temp zewn -temp pokojowa Powinno starczyć -reszta to warunki np niska modulacja od Tmin PC , od mocy min lekko wyższej od defrostu, raptowny spadek temp zewn kasuje pauze,itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Do tego nie potrzeba żadnych sterowników, wystarczy zrozumieć zasadę działania pompy ciepła Się Geniusz znalazł... Zrozum-mleko się rozlało...Domy i instalacje mamy jakie mamy i dyskusja czemu tak "zje...my" sprawę nic nie pomoże... Pomóż -nie ględź, a będzie nice... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Migu -przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł :a gdyby mieć sterownik pokojowy z histerezą zależną od Tzewn ?Kiedy jest ciepło można by zwiększyć histerezę, kiedy zimniej zwiększyć ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 W pwnym wieku człowiek się zatrzymuje , i zaczyna wspominać jak to było kiedyś... A najgorsze ,że ludziom wmawia , że to co było dobre 15lat temu to teraz też jest najlepsze. Oby mnie jak najpoźniej to dopadło , bo widzę jak denerwujące dla innych to jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Migu -przyszedł mi do głowy jeszcze taki pomysł : a gdyby mieć sterownik pokojowy z histerezą zależną od Tzewn ? Kiedy jest ciepło można by zwiększyć histerezę, kiedy zimniej zwiększyć ... No ale to teoretycznie załatwia Ci krzywa EDIT: Kolega @TBomek robi różne algorytmy pod siebie przy użyciu Heishamon. Np powyżej temp zewnętrznej 10 stopni załącza Quiet Mode 3 ( ale wyłącza ,jeśli grzane jest CWU). Ostatnio pisał bardziej coś skomplikowanego , do podnoszenia krzywej ,tak ,żeby pompa utrzymywała się włączona . Chyba to też mu działa. Także każdy ma swoje pomysły pod swoj dom , i to co u jednego działa , u innego niekoniecznie. A ja jak bym wydał "gotowca" to miał bym urwanie głowy przez najblizsze lata Także jest wędka , jak ktoś chce łowić ryby to mogę podpowiedzieć jak , ale wszytkiego nie wiem ,a ze na tym nie zarabiam , to tez nie chce byc pozniej serwisem 24h na dobę . Edytowane 22 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.01.2021 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 A bez tego nie można żyć w dzisiejszym świecie ? Za chwilę na fejsa beda raportować i sie chwalić. Po co jakis cloud jak co 10post jest o tym ze nie dziala...Nie nadążam juz...chyba za stary jestem;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 No ale to teoretycznie załatwia Ci krzywa W H i J krzywa jest powiązana ze sterownikiem pok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 22.01.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 EDIT: Może przy okazji pomyśl o bajpasie , żeby (choćby dla testów) ,wyrzucić bufor całkowicie ? Myslalem.nad tym ale z drugiej strony doplacalwm do niego 2400zl w 2017.... a instalator tak pisal dlaczego musi byc: :::::Pompa 9kw wymaga dla optymalnej pracy przepływu 1,5m3/h co przy 11 obwodach daje przepływ na 1 pętle ok 2,4l/min - nie jestem przekonany czy taki przepływ uzyska Pan bez sprzęgła zważając na opory wymiennika pompy i wzrastający opór w przypadku dużych przepływów na pętlach.:::::::: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) Się Geniusz znalazł... Zrozum-mleko się rozlało...Domy i instalacje mamy jakie mamy i dyskusja czemu tak "zje...my" sprawę nic nie pomoże... Pomóż -nie ględź, a będzie nice... Jak czytam, że ktoś radzi ustawiać KG tak żeby były jak najniższe Hz pracy sprężarki to nie można inaczej Na bzdurę nie ma rady, tylko należy się z niej śmiać. Ze swego doświadczenia,dużego bądź co bądź, mogę powiedzieć, że ani razu przez te 8 lat nie spojrzałem na częstotliwość pracy sprężarki A tutaj ktoś robi z tego priorytet i to dla mnie jest głupota i powód do śmiechu Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 W H i J krzywa jest powiązana ze sterownikiem pok ? Jest jakoś powiązany , jeśli użyjesz albo ten sterownik jako termostat ( przeniesiesz go to pokoju) , albo użyjesz osobnego termistora do mierzenia temperatury w pokoju. Coś tam na krzywą grzewczą ( a w zasadzie na temperaturę docelową)wpływa , na pewno ją potrafi obnizyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts