MiG25 22.01.2021 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Myslalem.nad tym ale z drugiej strony doplacalwm do niego 2400zl w 2017.... a instalator tak pisal dlaczego musi byc: :::::Pompa 9kw wymaga dla optymalnej pracy przepływu 1,5m3/h co przy 11 obwodach daje przepływ na 1 pętle ok 2,4l/min - nie jestem przekonany czy taki przepływ uzyska Pan bez sprzęgła zważając na opory wymiennika pompy i wzrastający opór w przypadku dużych przepływów na pętlach.:::::::: No ale akurat na tą modyfikację co wykonasz to przepływów nie pogorszysz bajpasując bufor , a w mysl zasady ,ze kazdy metr rury ten przepływ spowalnia ,to nawet go polepszysz (choc pewnie wogole tego nie zauważysz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Jest jakoś powiązany , jeśli użyjesz albo ten sterownik jako termostat ( przeniesiesz go to pokoju) , albo użyjesz osobnego termistora do mierzenia temperatury w pokoju. Coś tam na krzywą grzewczą ( a w zasadzie na temperaturę docelową)wpływa , na pewno ją potrafi obnizyc. Migu-bardziej myślałem o zmianie histerezy względem KG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Odnośnie bufora i bypassa...Kiedy analizowałem temat PC wyszło mi ,że jednak mały bufor powinien być.Kiedy już PC pracowała zaczęło mnie kusić z bypassem....wiec go zrobiłem...Efekt jest taki , że system pracuje na buforku.Dlaczego ?A no dlatego ,że wkurza mnie hałas przy zwiększonym przepływie, przy defroście rury wpadały mi w rezonans. Do tego świadomość ,że każdy defrost (czy po prostu większy przepływ) powoduje wypłukiwanie "syfu kotłowego" z grzejników płytowych stalowych , a do tego zbliżone COP-y (z układem "anty taktowym" na buforze)-spowodowały decyzję ,że w moim przypadku PC będzie pracować tylko na buforze.Plus jest taki ,że jak mi szlag trafi wtórną obiegówkę ,to bypass załątwi sprawę na czas naprawy...No,ale to u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 No ale Ty masz kaloryfery , a kolega podłogówkę , szumu w podłodze raczej nie uświadczysz Prędzej w rozdzielaczu . Ale jak kolega chce zrobić bufor szeregowy , to z nim czy bez niego przepływy i szumy będą te same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Migu-bardziej myślałem o zmianie histerezy względem KG Wtedy sterownik ma swoją histerezę , i w sumie nie wiadomo kiedy się załączy , bo temperatury pokazuje w całkowitych stopniach W kazdym razie znajdz osobę , któremu taka funkcja się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Odnośnie bufora i bypassa... Kiedy analizowałem temat PC wyszło mi ,że jednak mały bufor powinien być. Kiedy już PC pracowała zaczęło mnie kusić z bypassem....wiec go zrobiłem... Efekt jest taki , że system pracuje na buforku. Dlaczego ? A no dlatego ,że wkurza mnie hałas przy zwiększonym przepływie, przy defroście rury wpadały mi w rezonans. Do tego świadomość ,że każdy defrost (czy po prostu większy przepływ) powoduje wypłukiwanie "syfu kotłowego" z grzejników płytowych stalowych , a do tego zbliżone COP-y (z układem "anty taktowym" na buforze)-spowodowały decyzję ,że w moim przypadku PC będzie pracować tylko na buforze. Plus jest taki ,że jak mi szlag trafi wtórną obiegówkę ,to bypass załątwi sprawę na czas naprawy... No,ale to u mnie... Odnośnie bufora również, u mnie pompa brutalnie została podłączona bezpośrednio do tego co wystawalo z posadzki czyli do wejścia i wyjścia. Działa to od 8 lat Bez żadnych buforów, Cloudow i innych dziwactw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Odnośnie bufora również, u mnie pompa brutalnie została podłączona bezpośrednio do tego co wystawalo z posadzki czyli do wejścia i wyjścia. Działa to od 8 lat Bez żadnych buforów, Cloudow i innych dziwactw No i co z tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) No i co z tego ? Nico z tego, ja jedynie czytam A,że się śmieje i czasami jakiejś owieczce coś zapodam z własnego doświadczenia to fajnie A ,że przy okazji śmieje się z porad "najlepszego doradcy " ? No cóż Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2021 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 To ,że 8lat masz pompe ciepła ,to nie znaczy ,że masz jakiekolwiek doświadczenie , skoro ani razu nie sprawdziłeś częstotliwości sprężarki. TO raczej z Ciebie się wszyscy śmieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.01.2021 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Odnośnie bufora i bypassa. Kiedy analizowałem temat PC wyszło mi ,że jednak ..mały bufor powinien być. Kiedy już PC pracowała zaczęło mnie kusić z bypassem....wiec go zrobiłem... Efekt jest taki , że system pracuje na buforku. Dlaczego ? A no dlatego ,że wkurza mnie hałas przy zwiększonym przepływie, przy defroście rury wpadały mi w rezonans. Do tego świadomość ,że każdy defrost (czy po prostu większy przepływ) powoduje wypłukiwanie "syfu kotłowego" z grzejników płytowych stalowych , a do tego zbliżone COP-y (z układem "anty taktowym" na buforze)-spowodowały decyzję ,że w moim przypadku PC będzie pracować tylko na buforze. Plus jest taki ,że jak mi szlag trafi wtórną obiegówkę ,to bypass załątwi sprawę na czas naprawy... No,ale to u mnie... Też myslałem o bypasie ale po twoim wpisie mi się odechcialo. Co zauważyłem u siebie. W ramach testów pracowałem na różnych deltach. Na każdej z delt PC pracuje w trybie ciągłym ( sama modulacja ) Jak do tej pory wylączyć ją może tylko harmonogram. I tak jak delta byla 8,9-to zasilanie od zadanej na PC było (-4*C ) przy delcie 7,6 -( 3* ) delta 5 ( to od 2 --do 1,5*C od zadanej ) delta 4 ( 1*C ) Zostawiłem na 5 Nie próbowałem jeszcze grzania na prostej bo jakby tak pochodziło z 2 doby to może by się dalo obiegówkę ustawić 1:1 ale wątpię, ten 1* chyba musi być różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Nico z tego, ja jedynie czytam A,że się śmieje i czasami jakiejś owieczce coś zapodam z własnego doświadczenia to fajnie A ,że przy okazji śmieje się z porad "najlepszego doradcy " ? No cóż O...gryzie w cztery literki brak uznania....piecze...a wręcz boli... Trudno-świat nie poznał się na Obywatelu ! Widzisz -ludziska różnie inwestują swój czas, jedni w chałupę -inni w dutki na te chałupę (taki paradoks)... Teraz mam czas i możliwości ,aby poprawić/usprawnić to co nie dopilnowałem (ufając "fachowcom")-czyli w skrócie temat typu : wędka czy ryba ? Ja zacząłem od wędki -a teraz wyciągam rybki...taki wybór... Ale niestety Twoje wybory nie były "kryształowe" -to może mały Twój cytacik z topicu obok : "Mylisz się i to bardzo, mój "akredytowany" servismen ,który mi montował sprzęt okazał się być ...." A teraz wychodzi na to ,że nie przygotowałeś się do tematu doboru instalatora -mało tego , zacząłeś z nim kombinować interes (kulawy z natury) , miałeś być jego wspólnikiem tj (Mr Piękny) znany tu jako Miki 121 , który okazał się oszustem...Miałeś tu prawie stado do jak to ujmujesz "strzyżenia"-ale nie pykło,oj ... jak mi przykro.... I co -taki Kozak jesteś ? Tak długo jak będziesz się tu sadził , tak długo będę Ci to wygarniał... Adijos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Też myslałem o bypasie ale po twoim wpisie mi się odechcialo. Co zauważyłem u siebie. W ramach testów pracowałem na różnych deltach. Na każdej z delt PC pracuje w trybie ciągłym ( sama modulacja ) Jak do tej pory wylączyć ją może tylko harmonogram. I tak jak delta byla 8,9-to zasilanie od zadanej na PC było (-4*C ) przy delcie 7,6 -( 3* ) delta 5 ( to od 2 --do 1,5*C od zadanej ) delta 4 ( 1*C ) Zostawiłem na 5 Nie próbowałem jeszcze grzania na prostej bo jakby tak pochodziło z 2 doby to może by się dalo obiegówkę ustawić 1:1 ale wątpię, ten 1* chyba musi być różnicy. Hej Góralu, 1K , to dla zasady coś -ale w praktyce to "Pikuś". Dla mnie ważne jest zużycie przy "dobrym "Scopie". Jedyne co mnie wkurza w H , to brak sztywnej nastawy obiegówki -cholera , przecież w takiej pompce Wilo masz do wyboru tryb pracy dostosowujący się do układu i masz na sztywno....A w Panasie H kombinujesz z dT ,aby wymusić przepływ... Pozdrawlaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) To ,że 8lat masz pompe ciepła ,to nie znaczy ,że masz jakiekolwiek doświadczenie , skoro ani razu nie sprawdziłeś częstotliwości sprężarki. TO raczej z Ciebie się wszyscy śmieją. Lachę dre z podobnych Tobie,na fb już nawet Hz sprężarki ? A kogo to obchodzi i w jakim celu ? Mi przez te 8 lat ani razu nie przyszło do głowy żeby sprawdzić jak działa sprężarka bo po co jak działa ? Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 I jeszcze odnośnie zużycia ....Dla mnie nie ważne jakie jest zużycie PC-dla mnie ważna jest sprawność.Cała reszta to proza życia...a to strefa klimatyczna, a to izolacja chałupy,a to zwyczaje domowników,itp,itd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 22.01.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ważne to są złotówki na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) I jeszcze odnośnie zużycia .... Dla mnie nie ważne jakie jest zużycie PC-dla mnie ważna jest sprawność. Cała reszta to proza życia...a to strefa klimatyczna, a to izolacja chałupy,a to zwyczaje domowników,itp,itd.. A to się tutaj różnimy bo dla mnie copy i sropy nie znaczą zbyt wiele i nie dam się pokroić za 30zl więcej czy mniej w roku Mam wyliczone zapotrzebowanie domu na ciepło na poziomie 5000kWh,COP3 daje mi 1600kWh, co poniżej to moje Tak jest od 8 lat A że za te 1600kWh płacę 400zl to nie zależy od pompy tylko od domu Edytowane 22 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Ważne to są złotówki na końcu Prawda-ale w danej sprawności. Jak masz dobrze zaizolowaną chałupę ,ale np 350m2 - to zapłacisz więcej jak sąsiad z takimi samymi zwyczajami na 100m2 i takim samym standardem izolacji na tej samej PC ? Nieprawdaż ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 A to się tutaj różnimy bo dla mnie copy i sropy nie znaczą zbyt wiele i nie dam się pokroić za 30zl więcej czy mniej w roku Mam wyliczone zapotrzebowanie domu na ciepło na poziomie 5000kWh,COP3 daje mi 1600kWh, co poniżej to moje Tak jest od 8 lat No i co z tego ?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.01.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 No i co z tego ?... Nico Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 22.01.2021 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2021 Wszyscy już słyszeli o tym betonie i OZC 3,5kW... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts