Arturo1972 29.01.2021 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Często ten wątek o Panasonicu zbacza na inne tematy z tego co zaobserwowałem;) Posiadając już wcześniej chałupę 350m2 i być zmuszonym mieszkać w kotłowni 69m2 to faktycznie trauma. A ładnych kilka lat temu uprzedzałem, trzeba myśleć To mi z kornikami na kurzej stopce wyjezdzaliscie bogacze Bawcie się dalej supermeny Grządka która w kurniku Wasza ? Weź tam spróbuj ognisko rozpalić, może się uda... Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 29.01.2021 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 Posiadając już wcześniej chałupę 350m2 i być zmuszonym mieszkać w kotłowni 69m2 to faktycznie trauma. A ładnych kilka lat temu uprzedzałem, trzeba myśleć To mi z kornikami na kurzej stopce wyjezdzaliscie bogacze Bawcie się dalej supermeny Całkowicie świadomy i przemyślany wybór. Trzecie miejsce do spania, a żebyś wiedział, będzie na kurzej stópce. Bogaty nie jestem, nie byłem i mam nadzieje że nie będę. Masz kurde logo w awatarze ludzi wolnych i tolerancyjnych, filmik na yt też a hejt bije od Ciebie jak od tępego katola - pisowskiego prawicowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 29.01.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2021 (edytowane) Masz kurde logo w awatarze ludzi wolnych i tolerancyjnych, filmik na yt też a hejt bije od Ciebie jak od tępego katola - pisowskiego prawicowca. To skutek właśnie tego typu mediów,włącznie z FM,gdzie sekta pisowska czy tam zero ministra jest na piedestale a inne zdanie w temacie nagrodzone jest banicją... A co najmniej jeden Mod jest funkcjonariuszem PIS.. Edytowane 29 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.01.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ludzie co z Wami ?!Kogo obchodzi ile ktoś ma m2 chałupy ?Gość dociepli sobie domek i PC 3kW będzie miała lżej , a jak nie będzie wyrabiać -to będzie sobie dołączać grzałkę ...ot i całe zagadnienie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiek30 30.01.2021 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Ludzie co z Wami ?! Kogo obchodzi ile ktoś ma m2 chałupy ? Gość dociepli sobie domek i PC 3kW będzie miała lżej , a jak nie będzie wyrabiać -to będzie sobie dołączać grzałkę ...ot i całe zagadnienie... Nic dodać nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.01.2021 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Ludzie co z Wami ?! Kogo obchodzi ile ktoś ma m2 chałupy ? Gość dociepli sobie domek i PC 3kW będzie miała lżej , a jak nie będzie wyrabiać -to będzie sobie dołączać grzałkę ...ot i całe zagadnienie... Sam zaciekawił innych pisząc , że 3kW radzi sobie znakomicie , więc wszyscy myśleli ,że to jakieś kosmiczne technologie , a tu "chałupa 69m2..." To domek Smerfa/ hobbita , a nie chałupa. No i jeśli 5kW kosztowała o 300pln więcej , to jednak bardzo źle doradzono , bo tak samo 5kw jak i 3kw się moduluje ( w przypadku Panasonica). EDIT: Gdyby kolega przyznał ,że to malutki domeczek , a nie walczył z chałupą ..to raczej nikt by tego nie ciągnął. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_pl 30.01.2021 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 A jak wygląda najniższa modulacja w serji J pompy Pansa 7 i 9 kw? Mam do grzania 115 m + 35 ogrzewany garaz, w sumie 150 metrów. Ja i mój hydraulik obstawiamy 7 kw, inni dobierają 9 kw. Dom nowy, 24 cm porotherm, + 20 ocieplenie, 30 cm wełna na a stropie, woj łodzkie. Na 99 % procent obstawiam 7 kw w seri J, ale z chęcią dowiem się coś o Was. Bo jakby wersja 9 kw mogla się tak samo modulowac jak 7, to wybór jest prosty, inaczej będzie przewymiarowane. Zapotrzebowanie domu wyliczylem i pokazuje i 5.5 kw przy - 18, przy + 1.5 około 2.6 kw, więc 9 będzie dużo za duża. Sam już nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.01.2021 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 No to Panasonic Seria J i split (czyli nie monoblock, bo to też ważne) w wersji 7 i 9 to ta sama pompa , i moduluje się tak samo . W 7 moc jest ograniczona programowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) A jak wygląda najniższa modulacja w serji J pompy Pansa 7 i 9 kw? Mam do grzania 115 m + 35 ogrzewany garaz, w sumie 150 metrów. Ja i mój hydraulik obstawiamy 7 kw, inni dobierają 9 kw. Dom nowy, 24 cm porotherm, + 20 ocieplenie, 30 cm wełna na a stropie, woj łodzkie. Na 99 % procent obstawiam 7 kw w seri J, ale z chęcią dowiem się coś o Was. Bo jakby wersja 9 kw mogla się tak samo modulowac jak 7, to wybór jest prosty, inaczej będzie przewymiarowane. Zapotrzebowanie domu wyliczylem i pokazuje i 5.5 kw przy - 18, przy + 1.5 około 2.6 kw, więc 9 będzie dużo za duża. Sam już nie wiem. Nie słuchaj bajek o niby "przewymiarowanej" pompie bo czegoś takiego nie ma. Ja grzeje T-CAP 9kW 125m2 z obciążeniem 3,5kW i nie wiem co to znaczy "taktowanie". Czyli moja pompa jest nie tylko dużo za duża,cokolwiek wg dzikusów to znaczy ale wg nich jest kosmicznie,mega dużo za duża bo jakieś 300% w stosunku do potrzeb domu A ja sobie to chwalę, tak już od 8 lat Pompa ciepła to nie kocioł na węgiel żeby ją mozna było przewymiarowac i żeby ciepło szło w komin ale myślę, że trauma niektórym pozostała z przejścia z syfu na cywilizowane źródło ciepła Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 30.01.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Nie słuchaj bajek o niby "przewymiarowanej" pompie bo czegoś takiego nie ma. Ja grzeje T-CAP 9kW 125m2 z obciążeniem 3,5kW i nie wiem co to znaczy "taktowanie". Czyli moja pompa jest nie tylko dużo za duża,cokolwiek wg dzikusów to znaczy ale wg nich jest kosmicznie,mega dużo za duża bo jakieś 300% w stosunku do potrzeb domu A ja sobie to chwalę, tak już od 8 lat Pompa ciepła to nie kocioł na węgiel żeby ją mozna było przewymiarowac i żeby ciepło szło w komin ale myślę, że trauma niektórym pozostała z przejścia z syfu na cywilizowane źródło ciepła Bajerant z ciebie pierwsza klasa. Pytanie tylko po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bajerant z ciebie pierwsza klasa. Pytanie tylko po co? Ale,że w czym widzisz bajer ? Coś nie tak ze zrozumieniem? Coś kwestionujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_pl 30.01.2021 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Interesuje mnie Split, All in One. Patrząc na tabelę Pansa, 7 zgrywa się idealnie. Przy -12, woda 40C, mam 124% mocy, natomiast 9 kw ma przy -18 ma 151% mocy... Diametralnie to się zmienia dla temperatur + 2, oczywiście na niekorzyść dla wersji 9 kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Bajerant z ciebie pierwsza klasa. Pytanie tylko po co? Z dedykacją dla Ciebie, zdjęcia sprzed chwili czyli nalepka z jednostki zewnętrznej i ta sama Mila IV,która ma 3,5kW przy -20st.C Bestia 2,4 pod wiata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 Interesuje mnie Split, All in One. Patrząc na tabelę Pansa, 7 zgrywa się idealnie. Przy -12, woda 40C, mam 124% mocy, natomiast 9 kw ma przy -18 ma 151% mocy... Diametralnie to się zmienia dla temperatur + 2, oczywiście na niekorzyść dla wersji 9 kw. [ATTACH=CONFIG]452569[/ATTACH] All in one to jedynie jak jesteś kawalerem lub myjecie się w misce, dla nas 2+1 300l grzany do 46.st.C był na styk ale my w misce się nie myjemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_pl 30.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 jeśli będziesz potrzebował. Modulują się tak samo. To jest dosyć ważna informacja dla mnie. Bo jak to 9 kw da mi większe zabezpieczenie (a tą samą modulację przy zapotrzebowaniu np. 2 kw), to lepiej by ja wziąć. Skąd można wziąć informacje o modulacji sprężarki w tych jednostkach? Rozważałem przez chwile pompę Daikina 8 kw (była by to jakaś pośrednia moc), ale ubogość materiałów z ich strony skutecznie mnie odstrasza. Dodam, że jestem ponad 3 tygodnie na czytaniu o tym wszystkim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_pl 30.01.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) All in one to jedynie jak jesteś kawalerem 2 dorosłe osoby + kot, który nie lubi kąpieli Edytowane 30 Stycznia 2021 przez krzysiek_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 2 dorosłe osoby + kot No juz zostaliśmy we dwójkę i 300l jest w sam raz,jakby szyty na miarę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysiek_pl 30.01.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Artur CWU to promil dla nas, od 8 lat nie mamy wanny, więc dla nas kąpiel raz na 2 tygodnie to max, na co dzień wystarczy prysznic, a przecież z palca dać + 5 na CWU to żaden problem. Poza tym 22 stopnie w domu to max dla nas. Gdyby Panasonic miał 8 kw, nie byłoby tych pytań (dlatego patrzyłem Daikin 8 kw) ale jeśli mam wybrać pomiędzy idealnie dobraną 7 kw a przewymiarowaną 9 kw, to już mi się mózg lasuje. Edytowane 30 Stycznia 2021 przez krzysiek_pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 30.01.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 (edytowane) Artur CWU to promil dla nas, od 8 lat nie mamy wanny, więc dla nas kąpiel raz na 2 tygodnie to max, na co dzień wystarczy prysznic, a przecież z palca dać + 5 na CWU to żaden problem. Poza tym 22 stopnie w domu to max dla nas. Gdyby Panasonic miał 8 kw, nie byłoby tych pytań (dlatego patrzyłem Daikin 8 kw) ale jeśli mam wybrać pomiędzy idealnie dobraną 7 kw a przewymiarowaną 9 kw, to już mi się mózg lasuje. Zawsze masz Atlantica Extense 8kW, która byla moimi pierwszym wyborem jeśli chodzi o potrzeby domu Nie znam cen obecnie ale 10 lat temu była najtańszą opcją na pompę ciepła,dla Ciebie będzie zbyt słaba bo ma ok.4,6kW przy -20st.C. A co do cwu i all in one, tylko dla kawalerów lub rodzin mających się w misce i to podtrzymuję I tak jak pisałem wcześniej,nie ma czegoś takiego jak "przewymiarowanie pompy ciepła",to nawet logicznie się nie składa w całość Edytowane 30 Stycznia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 30.01.2021 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2021 All in one to jedynie jak jesteś kawalerem lub myjecie się w misce, dla nas 2+1 300l grzany do 46.st.C był na styk ale my w misce się nie myjemy Z czego dokładnie wynika, że na przestrzeni 20 kilku stron poinformowałeś, nas czytelników, około 10-krotnie, że używasz wanny? A co do cwu i all in one, tylko dla kawalerów lub rodzin mających się w misce i to podtrzymuję Lub grzejących cwu wyżej niż 46, lub nie kąpiących się w jednym momencie, lub .... Ale fakt 300l to zawsze większa elastyczność niż 185l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts