bobrow 31.01.2021 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Codix-ale to by świadczyło ,że Panasy mają w d..pie dT jeśli chodzi o sprężarkę...Kurara-Migu chyba miałeś rację , może trzeba zostawić dT=1K i mieć zawsze wysoki przepływ -a PC będzie modulować jak przekroczy te 1,5K od zadanej...No i to jest nieoczekiwany zwrot akcji-może jednak wrócę do najniższej delty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Migu-też masz podobne obserwacje do Codixa z tą dT i Hz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Teraz na PC pokazuje -12st , a z drugiej strony chałupy na marketowym termometrze -13,3st.Mój T-cap 9kW F leci teraz na 70Hz z 47st i mocą 10,5kW z przepływem 1,8m3/h (ten rok testuję z takim przepływem).COP wychodzi ok 2,35 więc lepiej niż katalog (na razie przy lekkim zaszronieniu).Za niedługo będzie się moc wahać ok 8-9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Codix-ale to by świadczyło ,że Panasy mają w d..pie dT jeśli chodzi o sprężarkę... Kurara-Migu chyba miałeś rację , może trzeba zostawić dT=1K i mieć zawsze wysoki przepływ -a PC będzie modulować jak przekroczy te 1,5K od zadanej... No i to jest nieoczekiwany zwrot akcji-może jednak wrócę do najniższej delty ... Ustawienie malej delty przekazuje Ci duze ilosci ciepla do systemu przy niskiej temp.zasilania. Bo obiegowka zasowa caly czas np 20l/min a masz realna delte np.2,5st to przekazuje do c.o 3,5kw A jak ma ustawiona delte na 15K i chodzi na 9,5l to zeby przekazac taka moc 3,5kw to delta musi miec 5,5st wiec albo musisz podniesc zasilanie a jak nie to poprostu musi obnizyc czestotliwosc i pracowac z mniejsza moca . Bez cieplomierza ciezko rozgryzc co lepsze czy praca na nizszym zasilaniu ale z bardzo mala delta co tez nie jest podobno dobre dla copu (nawet w instrukcji pisze gdzies ze im wieksza delta tym ekonomiczniej). Czy praca z delta 5k( niby najbardziej pożądana ze wzgledu na prawidlowe przechlodzenie czynnika) a troche wyzszym zasilaniem. Masz cieplomierz to sie pobaw sam jestem ciekawy Są takie sytuacje gdzie sprezarka chodzi np.na 48hz ma prawie staly pobór przy tych hercach czyli lepszy cop bedzie gdy przekaze przy tym poboze wiecej mocy do c.o a jak ma realna delte np.3st a pompka zmodulowana do 9l to mniej daje niz jak pompka zasuwa na 20l. Ja liczylem recznie na dwóch termometrach i przeplywie z pompy i niby wychodzilo lepiej przy malej delcie dopuki nie zdalem sobie sprawy ze przy tak duzym przeplywie kazdy blad czujnika o chodzby 0,3st to ogromne zmiany w copie i dalem sobie siana . Mysle nad zalozeniem pożądnego cieplomierza z mierzalną delta praktycznie od 0K a nie jak wiekszosc cieplomierzy z delta powyzej 3K Ale to troche spory wydatek napewno nie oplacalny raczej dla zaspokojenia ciekawosci i nie wiem czy sie zdecyduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2021 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Hej U mnie w tej chwili godz.22,40 Na zew ( -14) temp zadana 45*C T capik daje max 11,2kW lecz moduluje do 10,8kW delta 5 COP 2,4--2,6 temp w domu 23*CNa razie jest OK Czego nie wiem to tego czy dobrze mam włączoną grzałkę ( jest włączona na ( -15*C ) lecz nie swieci na głownym panelu ikonka . Czy tak ma być ? Nie wiem? Na razie bez problemu sobie radzi lecz chciałbym jej dopomóc grzalką ale cholera wie jak. Musi liczyć na wlasne siły:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 @codix, w serwisówce jednak masz napisane ,że defrost mode 2 jest w jednowentylatorowej wersji H ( a o dziwo w wersji J już o tym nic nie ma wspomniane) .Jest tam jakiś wykres , i jest też napisane ,że to może trwać max 30 min... Może spróbuj tuż przed defrostem ogrzać trochę rurkę od pomiaru temp zewn , albo po prostu posłuchaj , czy faktycznie nie ma różnic jak się defrost zaczyna i trwa. Na tych wykresach z tego co widze to zasadnicza roznica to włąśnie zachowanie zaworu czterodrogowego. Może coś w tym jest. Patrzylem na serwisowke od mojej 7kw seria H i jest tam wykres defrostu i nie ma mowy o deice mode 2 ,jest wyraznie napisane tylko deice mode 1 i podany maksymalny czas 9min30sek. Stan zaworu czterodrogowego to ON OFf podczas defrostu i ON nic wiecej to taka pozostalosc z klim z tym zaworem jego normalnym polozeniem bez podawania napiecia jest defrost czyli chlodzenie podczas grzania jest ciagle pod napieciem i walczy ze spreżynką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Codix -u kuzynki nie ma ciepłomierza ,jest tylko wskazanie w PC.Na aliexpresie znalazłem utradźwiękowy przepływomierz za 300pln ,muszę to poodglądać-niby jest ok ,bo nie inwazyjny (montaż sond na rurach).Pomierzyć precyzyjnie temp to już nie problem,wtedy policzę jeszcze moc.Teoretycznie zimą lepiej jest mieć dT=1K , bo będzie trudno do takiej dojść-natomiast wiosna/jesień już tak i teraz pojawia się pytanie o ten chłodny powrót na żywotność sprężarki...Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Hej U mnie w tej chwili godz.22,40 Na zew ( -14) temp zadana 45*C T capik daje max 11,2kW lecz moduluje do 10,8kW delta 5 COP 2,4--2,6 temp w domu 23*C Na razie jest OK Czego nie wiem to tego czy dobrze mam włączoną grzałkę ( jest włączona na ( -15*C ) lecz nie swieci na głownym panelu ikonka . Czy tak ma być ? Nie wiem? Na razie bez problemu sobie radzi lecz chciałbym jej dopomóc grzalką ale cholera wie jak. Musi liczyć na wlasne siły:D W seri H chyba wszystkich jak masz pozwolone grzalki to swieci sie ikonka na wyswietlaczu a jak ich uzywa to podkreslenie pod ta ikonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Hej U mnie w tej chwili godz.22,40 Na zew ( -14) temp zadana 45*C T capik daje max 11,2kW lecz moduluje do 10,8kW delta 5 COP 2,4--2,6 temp w domu 23*C Na razie jest OK Czego nie wiem to tego czy dobrze mam włączoną grzałkę ( jest włączona na ( -15*C ) lecz nie swieci na głownym panelu ikonka . Czy tak ma być ? Nie wiem? Na razie bez problemu sobie radzi lecz chciałbym jej dopomóc grzalką ale cholera wie jak. Musi liczyć na wlasne siły:D Hejo, grzałka prawdopodobnie załączy się jak przez jakiś czas nie będzie wzrostu zadanej temp-tak jest w moim F. A jaką masz dT i jaki przepływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Pytałem o dT zadaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2021 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Hejo, grzałka prawdopodobnie załączy się jak przez jakiś czas nie będzie wzrostu zadanej temp-tak jest w moim F. A jaką masz dT i jaki przepływ? Tak jak wyżej napisałem delta =5 a przepływ to nie umie sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Już nie pamiętam lecz w ustawieniach instalatora mam --zał grzalki przy -15 i tyle . Czy trzeba ją jeszcze podkreskować na głównym panelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Tak jak wyżej napisałem delta =5 a przepływ to nie umie sprawdzić. Mazz serie H wiec lewa+gorna+prawa strzalka wcisniete na raz i przytrzymane kilka sekund az wyskoczy tabelka potem przewijasz gora dół chyba poz 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Tak jak wyżej napisałem delta =5 a przepływ to nie umie sprawdzić. Ok-dzięki. Podczas pracy sprawdzasz tak : trzy strzałki (boki+góra) wciskasz i czekasz chwilę,jak się pojawi tabelka to przewijasz na 12 -tam jest aktualny przepływ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Już nie pamiętam lecz w ustawieniach instalatora mam --zał grzalki przy -15 i tyle . Czy trzeba ją jeszcze podkreskować na głównym panelu? Podkreskuje sie samo jak uzyje grzalek. Ale musisz miec ikonke na panelu wtedy masz pozwolone na uzycie grzalek. W seri H jest przyjebane z tymi grzalkami bo zeby sie zalaczyly musi byc spelnione kilka warunkow np.roznica miedzy zadana a aktualna 8K przez chyba 30min co przy nie których ustawieniach krzywej calkowicie eliminuje je z urzycia w seri J juz mozna sobie to ustawiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 O-Codix jak błyskawica ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2021 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Mazz serie H wiec lewa+gorna+prawa strzalka wcisniete na raz i przytrzymane kilka sekund az wyskoczy tabelka potem przewijasz gora dół chyba poz 12 Oki codix Dzięki- trochę sram w gacie by to sprawdzić bo -14*C . A jak coś pokićkam to dopiero by było. Powiedz jeszcze czy wystarczy mi w ustaw. instala. aktywna funkcja ( temp zał grzałki przy tam -15 ) bo z tego co piszesz to powinna świecić na głłównym że jest aktywna . A jak ją PC załączy ( wspomaga się ) to bedzie podświetlona z automatu . Tak? U mnie nie ma jej na wyświetlaczu --czyli nie jest aktywna. Tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 31.01.2021 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 O-Codix jak błyskawica ! Akurat siedzę Będziesz robił jakis monitoring pompy typu domoticz itp. Znasz sie na tym trochę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 31.01.2021 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Voymar-nic nie zepsujesz,kuzynkę przez telefon poinstruowałem i dała radę , nic nie wybuchło...Zobaczysz też inne parametry np temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 31.01.2021 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2021 Podkreskuje sie samo jak uzyje grzalek. Ale musisz miec ikonke na panelu wtedy masz pozwolone na uzycie grzalek. W seri H jest przyjebane z tymi grzalkami bo zeby sie zalaczyly musi byc spelnione kilka warunkow np.roznica miedzy zadana a aktualna 8K przez chyba 30min co przy nie których ustawieniach krzywej calkowicie eliminuje je z urzycia w seri J juz mozna sobie to ustawiac Jak tą ikonę aktywować? Tak pytam bo jutro pewnie jak się pobawię to może się uuuuuuuuuuuuuuuuuuuda ha ha A może i nie udddddddddddda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts