Pytajnick 19.02.2021 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Dodam jeszcze jedno ---Gość mowil o swoim domu w POLSCE a filmik jest z zagranicy ( pewnie tam pracuje ) Dlatego siedzi w swetrze. To tak na marginesie. Oglądać jak i czytać należy z uwagą aby wyciągać poprawne wnioski, No właśnie... by wyciągnąć poprawne wnioski, trzeba zobaczyć wszystko a nie jeden filmik. Jak widzę, masz sporo czasu na dyskusje, więc bez problemu znajdziesz inne jego filmiki, gdzie jest w SWOIM domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktz1867 19.02.2021 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Codix Ja mam jeszcze troche danych za okres gdzie było pod -22 w styczniu ( 7kw H gen ). Generalnie to chyba mam ten sam problem z powolnym wstawaniem temp po defroście ( napisałem prv w tej sprawie ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcap1755 19.02.2021 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Generalnie w temperaturze poniżej -5 jest mniej wilgoci w powietrzu przez co rzadziej się szroni ( generalnie , bo pogoda może być różna , i nawet przy -15 może robić defrost co chwila). Jeśli robi defrost co 35min ( bo tyle jest minimalny czas , częściej nie może) , to by znaczyło ,że pracuje na full , i temperatura docelowa jest wyżej niż aktualna , ale dla pewności też to sprawdź. Generalnie pompa ma jakby zaprogramowaną mapę , i wie ,że np. przy -3 stopniach maksymalna czestotliwość sprężarki to 50Hz , a jak tylko spadnie do -4 to od razu nagle może 65Hz... Dlatego sprawdź czujnik temperatury zewnętrznej , czy aby na pewno dobrze mierzy i nie jest np w słońcu. Jak jest w słońcu , to trzeba dołożyć zewnętrzny czujnik temperatury zewnętrznej i zamontować go blisko pompy ale w cieniu , bo będą takie problemy. Ostatecznie możesz spróbować zkalibrować ten czujnik o 1 stopnień w dół , i zobaczysz , czy się polepszy. Temp. rzeczywiście jest nieprawidłowa / zaniżona na pompie- o około 2 st. w porównaniu do 2 term. zewnętrznych i 1-go w aucie Ok - czyli konkluzja jest taka, że ta pompa jest za słaba. Rozumiem, że wyższa moc pompy = mniej defrostów ? Pytanie jaki przyrost wydajności uzyskałbym wymieniając 5kw na 7kw ? Czy wystarczy sama wymiana jednostki zew ? Aquarea HP KIT WC-05J3E5 5 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 19.02.2021 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Generalnie pompa ma jakby zaprogramowaną mapę , i wie ,że np. przy -3 stopniach maksymalna czestotliwość sprężarki to 50Hz , a jak tylko spadnie do -4 to od razu nagle może 65Hz Widziałem różne częstotliwości w różnych temperaturach. Temperatura do do jakiej grzeję CWU to 47st.C. "Ok - czyli konkluzja jest taka, że ta pompa jest za słaba." Ja wiem? Działasz w/g krzywej? Jak masz ją ustawioną? Może okazać się, że przy niewielkim spadku temperatury zewnętrznej "zaprogramowana mapa" dyktuje temperaturę docelową o np 10st wyższą niż aktualna. Do tego masz podłogówkę i chodź byś miał pompę 3x za dużą to i tak będzie się na początku pociła. Edytowane 19 Lutego 2021 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 19.02.2021 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Pytanie jaki przyrost wydajności uzyskałbym wymieniając 5 kw na 7 kw ? Czy wystarczy sama wymiana jednostki zew ? Aquarea HP KIT WC-05J3E5 5 kW Należy ; - wymienić całość; - lub dokupić klimatyzatory do pokoi od południa, Będzie " Owca cała i wilk syty " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 19.02.2021 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 (edytowane) Cześć Mam pewna zagwozdkę. Pompa HP 5kW służy do ogrzewania 80 m podłogi + 200l woda, w instalację wpięty jest też bufor. Przy temp. w okolicach 0 (-5/5) zgodnie z tym co jest w wykresach na stronie panasonic service - defrost jest wykonywany co 30 min, przez co ta pompa traci 20-30 % energii na ciągłe defrosty i nie jest w stanie uzyskać zadanej temp. 2-ga sprawa, która mnie zastanawia to , że jeśli temp. spadnie poniżej -5 lub niżej ta pompa radzi sobie znacznie lepiej. tj. wrasta żuzycie energii z chwilowego 1,2 do 1,6 lub 2 kw, defrosty występują co godzine lub nawet co 1,5 ale bez problemu nagrzewa bufor i osiąga ustawiona temp. Zwiększa się też częstotliwość sprężarki z 75 do nawet 100. Czemu w okolicach 0 st. pompa nie robi tego co robi jak jest znacznie zimniej ? Wygląda na to, ze na siłę chce zachować optymalny COP kosztem niedogrzania. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Eee tam za slaba. Sam napisałeś że czym tmp na zewnątrz niższa tym lepiej pompa sobie radzi. Nie napisałeś nic o tych 80 m2 podłogi czy to ciepły dom czy druszlak jak tu jeden z forumowiczow pisał nie napisałeś jak wpiety bufor równolegle czy szeregowo jakie tmp zasilania muszą być przy tmp np 0 na dworze ani też jakie jest zapotrzebowanie Twojego domu na ciepło. Coś mi się wydaje że przyczyna niekoniecznie musi być w zbyt małej pompie choć jak przy -5 chodzi na 100 hz. Napisz coś więcej i jak nie wyliczyles zapotrzebowania to wylicz i podaj. Edytowane 19 Lutego 2021 przez ziomas1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 19.02.2021 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Temp. rzeczywiście jest nieprawidłowa / zaniżona na pompie- o około 2 st. w porównaniu do 2 term. zewnętrznych i 1-go w aucie Ok - czyli konkluzja jest taka, że ta pompa jest za słaba. Rozumiem, że wyższa moc pompy = mniej defrostów ? Pytanie jaki przyrost wydajności uzyskałbym wymieniając 5kw na 7kw ? Czy wystarczy sama wymiana jednostki zew ? Aquarea HP KIT WC-05J3E5 5 kW Ten czujnik wariuje w taką pogodę jaka jest u mnie czyli np teraz z -2 i deszczyk ze śniegiem, defrost jest co 35 minut ale po 10 minutach jednostka zewnętrzna jest cała oszroniona i termometr pokazuje z -7 przez co podnosi się krzywa i sprężarka wali na maxa lub włącza się grzałka (tak mam ustawione aby się włączała przy 7 jak nie osiągnie zadanej temp). Pompa pobiera 0,8 kw energii oddaje 2 i coś bo jest cała oszroniona po kilku min od defrostu. W - 10 tego nie było Zobaczcie co się dzieje z tym czujnikiem od 14. Moim zdaniem nie powinno tak być skoro w -10 jest normalnie a w -2 i deszcz działa jak działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 19.02.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2021 Ten czujnik wariuje w taką pogodę jaka jest u mnie czyli np teraz z -2 i deszczyk ze śniegiem, defrost jest co 35 minut ale po 10 minutach jednostka zewnętrzna jest cała oszroniona i termometr pokazuje z -7 przez co podnosi się krzywa i sprężarka wali na maxa lub włącza się grzałka (tak mam ustawione aby się włączała przy 7 jak nie osiągnie zadanej temp). Pompa pobiera 0,8 kw energii oddaje 2 i coś bo jest cała oszroniona po kilku min od defrostu. W - 10 tego nie było Zobaczcie co się dzieje z tym czujnikiem od 14. Moim zdaniem nie powinno tak być skoro w -10 jest normalnie a w -2 i deszcz działa jak działa Jednak moja teoria sprawdza się. Dzisiejszym Panasom bliżej do badziewia chińskiego niż do profi pomp ciepla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 20.02.2021 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Jednak moja teoria sprawdza się. Dzisiejszym Panasom bliżej do badziewia chińskiego niż do profi pomp ciepla Święte słowa kolego! Wywalcie te szroty i zamontuje porządne gruntówki i problem zniknie jak ręką odjął!! Sam fakt komplikacji systemu - jednostka, zewnętrzna (wentylatory, połączenia, elektronika), jednostka wewnętrzna, jakieś defrosty srosty - pada mokry śnieg z deszczem załóżmy wichura i co?? Grzałki rulez?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Święte słowa kolego! Wywalcie te szroty i zamontuje porządne gruntówki i problem zniknie jak ręką odjął!! Sam fakt komplikacji systemu - jednostka, zewnętrzna (wentylatory, połączenia, elektronika), jednostka wewnętrzna, jakieś defrosty srosty - pada mokry śnieg z deszczem załóżmy wichura i co?? Grzałki rulez?? Napisałem "dzisiejszym" Panasom Mój Panas ma 8 lat i ani przez chwilę nie zamieniłbym na gruntówkę. Gruntówka nie ma najmniejszego sensu dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 20.02.2021 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Napisałem "dzisiejszym" Panasom Mój Panas ma 8 lat i ani przez chwilę nie zamieniłbym na gruntówkę. Gruntówka nie ma najmniejszego sensu dzisiaj. A mój ma 1/2 roku i też nie mam problemów. Czy to 0*C czy -18*C W przypadku u kolegi nie znam się lecz może gazu za mało lub montaż został wykonany żle. Bo szkoda dać 2k więcej na porządną firme monterską która montuje rocznie setki PC. Lepszy jest Janusz za płotem bo pod ręką ale na rzeczy sie nie zna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 20.02.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Święte słowa kolego! Wywalcie te szroty i zamontuje porządne gruntówki i problem zniknie jak ręką odjął!! Sam fakt komplikacji systemu - jednostka, zewnętrzna (wentylatory, połączenia, elektronika), jednostka wewnętrzna, jakieś defrosty srosty - pada mokry śnieg z deszczem załóżmy wichura i co?? Grzałki rulez?? Nooo...te ponad 11000zł więcej za najtańszą polską gruntówkę przy jak dotychczas 5kWh wyprodukowanych tej zimy przez grzałki w mojej PC ..nie wiem co mam myśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Święte słowa kolego! Wywalcie te szroty i zamontuje porządne gruntówki i problem zniknie jak ręką odjął!! Jakby normalna gruntówka (DZ pionowe) była tańsza to jasne czemu nie. W obecnej sytuacji to i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 20.02.2021 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Czas na małe podsumowaniePrawdopodobnie jak to nazywali ,,zimę stulecia mamy za sobą", a przynajmniej w moim regionie.Jak się okazało byłem tym nieszczęśnikiem, co trafił na wadliwa pompę, efekt skali jak to określił Panasonic. Co nie zmienia faktu, że te mrozy zweryfikowały moją pompę, która w największe mrozy niestety się wyłączyła. Wtedy musiałem pobiegać i rozgrzać suszarką sprężarkę, która startowała i pracowała.Fakt jest taki, że nie miałem żadnych przestojów w grzaniu, trochę problemów z uruchomieniem tego ( łącznie 3-zatrzymania w największe mrozy ).Ale koniec końców, płyta jednostki zewnętrznej została wymieniona, i pompa hula aż miło. Pompa została przetestowana w jeszcze większe mrozy - żadnych uwag.Na tę chwilę, zimę mam za sobą, w te mrozy to fakt pompa pożerała spore ilości energii, ale w tej chwili +10st/c a zużycie dobowe ok. 15kWh.Podsumowując sezon całościowo po takiej miarodajnej zimie zużycie za poszczególne miesiące:10.2020 - 177kWh11.2020 - 395kWh12.2020 - 643kWh01-2021 - 836kWh02-2021 ( do tej pory ) - 612kWhWydawało się, po końcu stycznia i początku pierwszej połowie lutego, że to zużycie będzie znaczne, ale z prognoz wynika, że w lutym nie będzie więcej niż w styczniu.Z tego względu, śmiem twierdzić, po takiej zimie, że montaż pomp gruntowych nie ma ekonomicznego uzasadnienia.Natomiast zastanowił bym się mając przyłącze gazowe nad piecem gazowym, zamiast pompy.Ale mając dopłatę np. Czyste powietrze, to łącząc pompę z panelami PV, to rzeczywiście będzie taniej jak gaz.Ja takiego dylematu nie miałem, u nas brak gazu, a moje koszty użytkowania pompy w stosunku do węgla są mniejsze, ale wcześniej dodatkowo ociepliłem dom.Dla tych co zaraz zarzucą, że to są odczyty z pompy, a jak ktoś tu wcześniej wspomniał, każdy zna zużycie bytowe swoje z poprzednich lat, to ja takowe znam- ok, 10kWh dzień, w tej chwili dodatkowo indukcja ( czyli wszystko w domu na prąd ).Całe zużycie energii, od chwili wymiany licznika, czyli od 09.10.2020r. do dzisiaj ( 20.02.21 ) to 4231kWh.To tak na zakończenie dyskusji, czy pompa PW, czy gruntowa, a może gaz, na pewno nie węgiel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amir 20.02.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Napisałem "dzisiejszym" Panasom Mój Panas ma 8 lat i ani przez chwilę nie zamieniłbym na gruntówkę. Gruntówka nie ma najmniejszego sensu dzisiaj. No widzisz kolego a ja mam kontakt z pięcioma instalacjami gruntowymi i żaden z właścicieli tychże nigdy by nie zamontował powietrznej. Ewentualnie do grzania CWU latem. Gruntówkę możesz kupić w CHRL już od 1k USD (np SPRSUN)! Do tego po cholerę pionowe DZ?? Są dużo lepsze opcje - jak ktoś ma wątpliwości to proszę o badanie geologiczne gruntu i dostanie ode mnie info co i jak! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 20.02.2021 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 No widzisz kolego a ja mam kontakt z pięcioma instalacjami gruntowymi i żaden z właścicieli tychże nigdy by nie zamontował powietrznej. Ewentualnie do grzania CWU latem. Gruntówkę możesz kupić w CHRL już od 1k USD (np SPRSUN)! Do tego po cholerę pionowe DZ?? Są dużo lepsze opcje - jak ktoś ma wątpliwości to proszę o badanie geologiczne gruntu i dostanie ode mnie info co i jak! Nie musisz mi mówić co,gdzie jak i kiedy. 10 lat temu dostałem ofertę na pompę gruntową z Chin, z odwiertami 2*70m za 20tys.zl I wiesz co ? Za 20tys.zl wybrałem powietrzną A przed chwilą na ProStasiowemu zużyciu pokazałem ile warta jest gruntowa Pompa gruntowa: 2800kWh*COP4=11200kWh Pompa powietrze-woda: 11200kWh/COP3=3730kWh 3730kWh-2800kWh=930kWh 930kWh*0,33zl=306zl Różnica w cenie zakupu pompy gruntowej z DZ a powietrznej ? Już 10 lat temu mowilem, że jeśli różnica w cenie zakupu między gruntową a powietrzną będzie wieksza niż 2tys.zl to wybór jest prosty i oczywisty. No i do tej pory wybór jest prosty i oczywisty. Gruntowa to przeżytek, w żaden sposób nie uzasadniony ekonomicznie większy koszt inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.02.2021 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Gruntowa to przeżytek, w żaden sposób nie uzasadniony ekonomicznie większy koszt inwestycji. Urzekła mnie ta historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.02.2021 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 Do tego po cholerę pionowe DZ?? Jak to po cholerę, po to żeby nie robić absurdalnego poziomego lub koszowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 20.02.2021 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2021 No widzisz kolego a ja mam kontakt z pięcioma instalacjami gruntowymi i żaden z właścicieli tychże nigdy by nie zamontował powietrznej. Ewentualnie do grzania CWU latem. Gruntówkę możesz kupić w CHRL już od 1k USD (np SPRSUN)! Do tego po cholerę pionowe DZ?? Są dużo lepsze opcje - jak ktoś ma wątpliwości to proszę o badanie geologiczne gruntu i dostanie ode mnie info co i jak! Przeoranie ogrodu ? Jaki czynnik roboczy ? Ponoć (znajomi tak mają) najlepszy jest LPG, wymiana czynnika kosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.02.2021 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2021 Cześć Mam pewna zagwozdkę. Pompa HP 5kW służy do ogrzewania 80 m podłogi + 200l woda, w instalację wpięty jest też bufor. Przy temp. w okolicach 0 (-5/5) zgodnie z tym co jest w wykresach na stronie panasonic service - defrost jest wykonywany co 30 min, przez co ta pompa traci 20-30 % energii na ciągłe defrosty i nie jest w stanie uzyskać zadanej temp. 2-ga sprawa, która mnie zastanawia to , że jeśli temp. spadnie poniżej -5 lub niżej ta pompa radzi sobie znacznie lepiej. tj. wrasta żuzycie energii z chwilowego 1,2 do 1,6 lub 2 kw, defrosty występują co godzine lub nawet co 1,5 ale bez problemu nagrzewa bufor i osiąga ustawiona temp. Zwiększa się też częstotliwość sprężarki z 75 do nawet 100. Czemu w okolicach 0 st. pompa nie robi tego co robi jak jest znacznie zimniej ? Wygląda na to, ze na siłę chce zachować optymalny COP kosztem niedogrzania. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. też to zauważyłem w swojej PC 5kW. w zakresie ok -5C do 0C jej wydajność leci w dół, COP też.. nie wkręca się na wyższe obroty choć pewnie by mogła bo pracuje np na 50Hz.. zapewne zależy to od wbudowanego algorytmu, który pilnuje.. hm właśnie czego? efektywności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts