Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

OK. Skoro tak twierdzisz.

[ATTACH=CONFIG]453406[/ATTACH]

Po co w takim razie PC uruchamia sprężarkę podczas defrostu w serii J?

U mnie w J 7kW częstotliwość przy defroście to 23Hz. Ale sprężaniem bym tego nie nazwał, bo to raczej tylko pompowanie czynnika.

Tu jest defrost na samej wodzie:

Artur ale tu sprężarka idzie na maxa pomimo wody o temp 29 stopni. U mnie przy takiej temp. sprężarka ledwo by dziubdziała.

Zgadza się, u mnie jest podobnie jak u Ciebie, dlatego pisałem, że "nie działa" ;)

Nie wiem czemu u map-a tak jest.

Jak uchwyce u siebie defrost to też filmik nagram.

Już wiem jak się wrzuca na YouTube to tym bardziej ;)

O masakra, ja bym takie badziewie od razu wyrzucił na złom....

To aż nie możliwe żeby takie piłowanie było umożliwione przez Panasa.

Dla mnie szok !

Panas ewidentnie schrzanił system defrostow w nowych pompach, u mnie czasami pojawia się ikonka grzałki przy defroscie ale sprężarka się wyłącza całkowicie, defrost jest całkowicie niesłyszalny poza syknięciem gazów ;)

Defrost zajmuje max.5 minut i nie jest zbyt częsty nawet w lekko plusowych temp.

Ejże kolego IKONKA GRZAŁKI? toż to Hybryda--a to jest BE według ciebie Wywal to koniecznie.

U mnie też defrost to max 5min a to H i o dziwo grzalek tez PC nie widziała (-18*C ) bo mocy miała że ho ho. No ale ty NARCYZKU lubisz słodzic tyko sobie. Ot taki typ z ciebie. Za późno na zmiany więc szkoda czasu na dyskusje. Na RA.

MIG25, Czyli jaki w końcu jest defrost w serii J?

publo102, Czyli rozumiem, że przeszkadza Ci dźwięk sprężarki dochodzący z zewnątrz budynku?

Widzę rozgorzała dyskusja, tylko temat trochę inny :)

Tak dokładnie, przeszkadza mi hałas w nocy przy defroście, dlatego wrzuciłem pyt czy jest możliwość ustawienia mniejszej mocy sprężarki i wydłużenia czasu tej operacji. Przekopałem trochę internetów ale nigdzie takich inf nie znalazłem, więc obstawiam, że tak po prostu jest albo nikt tego jeszcze się nie tykał :)

Raczej wszyscy chcieliby ,żeby defrost był jak najszybszy.

I nie kojarzę ,żeby komuś przeszkadzała jednostka zewnętrzna podczas defrostów ( w nocy). Przede wszystkim ,czy masz ją zainstalowaną na antywibracyjnych podkładkach ? MOże przykręcona do ściany , i wibracje idą po murze ? Miejsca ulokowania pewnie zmienić już się nie da , ale można pomyśleć o jakiś barierach ,żeby dźwięk się rozchodził w przeciwną stronę.

Samego defrostu zwolnić się nie da , jedynie możesz zwolnić powstawanie lodu ograniczając moc ( np włączając tryb cichy), tak ,aby defrost był rzadziej .

A może masz po prostu coś uszkodzone i jest głośna ...

Jeśli defrost jest co godzinę i trwa 5min a trwałby 10, to dla mnie świat by się nie zawalił, przez te 5min chata się nie wychłodzi :) tak podejrzewałem, że regulacji defrostu to pewnie nie ma :(

Ogólnie żonie to nie przeszkadza, a mnie trochę denerwuje, więc jak widać jestem w mniejszości, może mam tak wyczulone ucho.

Żeby maksymalnie zmniejszyć rozchodzenie się wibracji, to pompa zamontowana na stojaku, który jest na fundamencie w ziemi. Zdecydowanie to hałas od sprężarki mi nie podchodzi, bo pompa jakoś mega nie wibruje. Oczywiście tryb cichy mam ustawiony. Chyba nawet jak wybierałem wersję H to ze względu na to ustawienie.

Takie pytanie w kwestii podgrzewania CWU. Jak często włącza się podgrzewanie wody w zbiorniku do zadanej temperatury? Czasem mam wrażenie, że jak tylko włączy się ciepłą wodę to w przeciągu 1-2 minut uruchamia się pompa. Czy jest możliwość gdzieś ustawienia minimalnej temperatury wody w zbiorniku, po przekroczeniu której (w dół) dopiero uruchamia się pompa aby ją podgrzać? Przykładowo: oczekuję wody do CWU na poziomie 45st. Korzystam z niej aż do czasu spadku jej temperatury poniżej np. 38st i dopiero wówczas pompa się załącza, aby podgrzać wodę.

Takie pytanie w kwestii podgrzewania CWU. Jak często włącza się podgrzewanie wody w zbiorniku do zadanej temperatury? Czasem mam wrażenie, że jak tylko włączy się ciepłą wodę to w przeciągu 1-2 minut uruchamia się pompa. Czy jest możliwość gdzieś ustawienia minimalnej temperatury wody w zbiorniku, po przekroczeniu której (w dół) dopiero uruchamia się pompa aby ją podgrzać? Przykładowo: oczekuję wody do CWU na poziomie 45st. Korzystam z niej aż do czasu spadku jej temperatury poniżej np. 38st i dopiero wówczas pompa się załącza, aby podgrzać wodę.

Ustawiasz temp docelową, pompa ma ustawioną delte na 8st, więc jak o tyle spadnie to zaczyna ją grzać. Chyba, że się mylę i jest inaczej :)

Edytowane przez publo102

Bo szkoda dać 2k więcej na porządną firme monterską która montuje rocznie setki PC. Lepszy jest Janusz za płotem bo pod ręką ale na rzeczy sie nie zna.

Rozumiem, że odnosisz się do mnie ?

Taka mała dygresja, zanim zaczniesz odpływać w swoich komentarzach - co widzę czynisz dość często. Warto poznać fakty.

Firma, która montowała jest ogólnopolska, kilkudziesięciu monterów. Raczej prof. No ale ty wiesz lepiej .... kto montował i ile za to zapłaciłem.

Co nie zmienia faktu, że każdej firmie może się zdarzyć wtopa.

Wybór małej pompy był jak najbardziej świadomy.

Pompa działa , ma się dobrze by obecnych temp. nie dogrzewam już klimami , Pompę puściłem teraz na wszystkie 13 kaloryferów i podłogówkę. Dom wygrzany na 23,5, pompa osiągneła zadaną temp. a częstotliwość sprężarki spadła o połowę.

Anyway - jedyne co mi się nie podoba (a widać to np. nocą) kiedy temp. oscyluje w okolicach 0 - to te częste defrosty, które powodują duży spadek wydajności. Co ciekawe klimy w tym samym czasie miały defrosty znacznie rzadziej.Wykres wilgotności w zał.defrosty_1.png

No przecież jest coś takiego jak Tank re-heat temp.( nie pamietam jak to przetlumaczone po polsku jest). Ustawiasz to na -7 , zadajesz temperaturę zbiornika na 45 , i jak spadnie poniżej 38 to się załączy grzanie zbiornika.

Pewnie chodzi o to:

MENU:

Ustawienia instalatora->Ust. działania->Zbiornik->Temp. ponown wygrz zbiorn

Rozumiem, że odnosisz się do mnie ?

Taka mała dygresja, zanim zaczniesz odpływać w swoich komentarzach - co widzę czynisz dość często. Warto poznać fakty.

Firma, która montowała jest ogólnopolska, kilkudziesięciu monterów. Raczej prof. No ale ty wiesz lepiej .... kto montował i ile za to zapłaciłem.

Co nie zmienia faktu, że każdej firmie może się zdarzyć wtopa.

Wybór małej pompy był jak najbardziej świadomy.

Pompa działa , ma się dobrze by obecnych temp. nie dogrzewam już klimami , Pompę puściłem teraz na wszystkie 13 kaloryferów i podłogówkę. Dom wygrzany na 23,5, pompa osiągneła zadaną temp. a częstotliwość sprężarki spadła o połowę.

Anyway - jedyne co mi się nie podoba (a widać to np. nocą) kiedy temp. oscyluje w okolicach 0 - to te częste defrosty, które powodują duży spadek wydajności. Co ciekawe klimy w tym samym czasie miały defrosty znacznie rzadziej.Wykres wilgotności w zał.[ATTACH=CONFIG]453420[/ATTACH]

Więc dzięki temu wykresowi masz pełną jasność jeśli chodzi o częstotliwość defrostów.:)