pmcap1755 23.02.2021 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Więc dzięki temu wykresowi masz pełną jasność jeśli chodzi o częstotliwość defrostów. To logiczne. Pytanie czy częstotliwość defrostów (przy tej samej wilgotności) jest podobna w 9 kw vs 5 kw ? . Czy zależy pośrednio od mocy pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.02.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 To logiczne. Pytanie czy częstotliwość defrostów (przy tej samej wilgotności) jest podobna w 9 kw vs 5 kw ? . Czy zależy pośrednio od mocy pompy ? Nie wiem od czego dokładnie zależy defrost ale na pewno nie tylko i wyłącznie od wilgotności. U siebie nie zaobserwowałem defrostow co godzinę np. Myślę, że zależy to również posrednio od mocy pompy,częstotliwości pracy sprężarki czy a może przede wszystkim od prędkości obrotowej wiatraków,które to te powietrze zasysają w odpowiedniej ilości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Rozumiem, że odnosisz się do mnie ? Taka mała dygresja, zanim zaczniesz odpływać w swoich komentarzach - co widzę czynisz dość często. Warto poznać fakty. Firma, która montowała jest ogólnopolska, kilkudziesięciu monterów. Raczej prof. No ale ty wiesz lepiej .... kto montował i ile za to zapłaciłem. Co nie zmienia faktu, że każdej firmie może się zdarzyć wtopa. Wybór małej pompy był jak najbardziej świadomy. Pompa działa , ma się dobrze by obecnych temp. nie dogrzewam już klimami , Pompę puściłem teraz na wszystkie 13 kaloryferów i podłogówkę. Dom wygrzany na 23,5, pompa osiągneła zadaną temp. a częstotliwość sprężarki spadła o połowę. Anyway - jedyne co mi się nie podoba (a widać to np. nocą) kiedy temp. oscyluje w okolicach 0 - to te częste defrosty, które powodują duży spadek wydajności. Co ciekawe klimy w tym samym czasie miały defrosty znacznie rzadziej.Wykres wilgotności w zał.[ATTACH=CONFIG]453420[/ATTACH] Żadna dygresja -wyciągam wnioski bo skoro montuję PC to w pierwszej kolejności jak są problemy to idę do instalatora. Bo to on jest Fachowiec i jak jest to dobry Fachowiec i rzetelny to nie odmówi pomocy jak i usterke usunie w krotkim czasie. Nigdzie nie zamierzam odpływać prowadząc dalszy dialog bo wydaje mi się że to jest zrozumiałe. Dobry Instalator + własny serwis ktory posiada = 0 kłopotów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.02.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 To logiczne. Pytanie czy częstotliwość defrostów (przy tej samej wilgotności) jest podobna w 9 kw vs 5 kw ? . Czy zależy pośrednio od mocy pompy ? Nie mam pojęcia. Moja 3-fazówka dziś w nocy między 2.30 a 6 zaliczyła 3 sztuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 23.02.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Widzę rozgorzała dyskusja, tylko temat trochę inny Tak dokładnie, przeszkadza mi hałas w nocy przy defroście, dlatego wrzuciłem pyt czy jest możliwość ustawienia mniejszej mocy sprężarki i wydłużenia czasu tej operacji. Przekopałem trochę internetów ale nigdzie takich inf nie znalazłem, więc obstawiam, że tak po prostu jest albo nikt tego jeszcze się nie tykał Zastanawiałeś się może nad przeniesieniem jednostki zewnętrznej "za róg"? To może się okazać najtańszym i najskuteczniejszym sposobem. Myślę, że za wymianę sprężarki zapłacił byś więcej. Z resztą kto wie czy jest taka możliwość? Chyba, że nowa mapa i chip na 240KM. Będziesz miał wtedy Bestie 2.4 JTD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 23.02.2021 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 To logiczne. Pytanie czy częstotliwość defrostów (przy tej samej wilgotności) jest podobna w 9 kw vs 5 kw ? . Czy zależy pośrednio od mocy pompy ? A pytanie ,ile mocy chcesz z tych pomp wyciągać ( po 5kW z każdej , czy znamionowe) ? 9kW jednowentylatorowa ,czy dwuwentylatorowa ? To wszystko ma znaczenie , jak pompa pyrka 20Hz to może się wogóle nie zaszraniać , a jak tylko zwiększy moc to momentalnie zajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcap1755 23.02.2021 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Nie mam pojęcia. Moja 3-fazówka dziś w nocy między 2.30 a 6 zaliczyła 3 sztuki A u mnie wczoraj od 20:00 do 10:00 w dniu dzisiejszym 19x Miedzy 2 a 6 - 5 x Od 10:00 do teraz ani razu. Częstotliwość z 75 Hz w nocy spadła do 56 Hz teraz. Edytowane 23 Lutego 2021 przez pmcap1755 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmcap1755 23.02.2021 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 A pytanie ,ile mocy chcesz z tych pomp wyciągać ( po 5kW z każdej , czy znamionowe) ? 9kW jednowentylatorowa ,czy dwuwentylatorowa ? To wszystko ma znaczenie , jak pompa pyrka 20Hz to może się wogóle nie zaszraniać , a jak tylko zwiększy moc to momentalnie zajdzie. I o to mi chodziło. Z uwagi na fakt, że to mój 1-szy sezon z pc, zastanawiam się jeszcze czy gdzieś są dostępne statystyki wilgotności dla danego regionu za okres powiedzmy 2 lat. W sumie czy ta zima jakoś szczególnie (po za temp) różni się od poprzednich. Mój HA zbiera jedynie dane z 24 h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.02.2021 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Chciałem wyłapać defrost ale nie dane mi było Tak wygląda "chłodnica" po 1,5h grzania a sprężarka tylko pyrka sobie. Obecnie na c.o ,temp.zasilania 32st.C,częstotliwość 35-37Hz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Chciałem wyłapać defrost ale nie dane mi było Tak wygląda "chłodnica" po 1,5h grzania a sprężarka tylko pyrka sobie. Obecnie na c.o ,temp.zasilania 32st.C,częstotliwość 35-37Hz. Coś ten dom nie wygląda na nowy taki z 2013r, po za tym PO CO TAM W TLE DREWNO LEŻY?--czyż to nie hybryda? Jakieś drugie źródło ciepła? Z drugiej strony taczka zapewne do przywozu drewna. No i tak to panie i 10kWh zime obskoczysz. ha ha A o montażu stojaka pod PC nie wspomnę. Nie są to złośliwościz mojej strony tylko spostrzeżenia. Edytowane 23 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 23.02.2021 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Coś ten dom nie wygląda na nowy taki z 2013r, po za tym PO CO TAM W TLE DREWNO LEŻY?--czyż to nie hybryda? Jakieś drugie źródło ciepła? Z drugiej strony taczka zapewne do przywozu drewna. No i tak to panie i 10kWh zime obskoczysz. ha ha A o montażu stojaka pod PC nie wspomnę. Nie są to złośliwościz mojej strony tylko spostrzeżenia. Nowy to on już nie jest bo ma aż 8 lat Z drugiej strony dalej nowy bo bez ogrodzenia frontowego A drewienko leży, dobry masz wzrok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 23.02.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Witam. Pytanie. Czy przy ustawieniach krzywa kompensacji bez harmonogramu i termostatu pokojowego pompa się kiedyś wyłączy? Sprężarka moduluje się do 20 paru hz ale się nie wyłącza. Muszę ręcznie wyłączać jak jest za ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 (edytowane) Nowy to on już nie jest bo ma aż 8 lat Z drugiej strony dalej nowy bo bez ogrodzenia frontowego [ATTACH=CONFIG]453431[/ATTACH] A drewienko leży, dobry masz wzrok A PC przy starym? No tak wygląda na filmie czyli zasila ten stary .bo chyba przewody gazowe nie idą na drugą stronę drogi ? Z drugiej strony to zapewne sąsiada dom a ty tylko cykąłęś fotkę. Dlaczego tak sądzę?---po filmie- tu jest za duży bałagan widać jakieś walające się rupiecie w kadrze i ta podstawa pod PC. Niechlujnie zrobione. Za duży kontrast a i drewno na posesji wiele mówi. PS> Te filmiki to dobrodziejstwo lecz działa w dwie strony ha ha . Intuicja mnie nie zawiodła od samego początku. Twój filmik tak by nie było że zmyślam co mi niektórzy wypominają Pewnie zaraz zniknie ten filmik a czas zatrze ślady. Edytowane 23 Lutego 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Witam. Pytanie. Czy przy ustawieniach krzywa kompensacji bez harmonogramu i termostatu pokojowego pompa się kiedyś wyłączy? Sprężarka moduluje się do 20 paru hz ale się nie wyłącza. Muszę ręcznie wyłączać jak jest za ciepło. W takim ustawieniu u mnie też by pracowała tygodniami. Bo co niby ją miało by wyłączyć? Ja zapodałem harmonogram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 23.02.2021 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 W takim ustawieniu u mnie też by pracowała tygodniami. Bo co niby ją miało by wyłączyć? Ja zapodałem harmonogram Ano widzisz... Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Ano widzisz... Dzięki Ano Panie przecież inaczej się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 23.02.2021 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 W takim ustawieniu u mnie też by pracowała tygodniami. Bo co niby ją miało by wyłączyć? Ja zapodałem harmonogram Jak ustawisz tem. zew. wył. grzania na np. 10 st. to pompa obiegowa się wyłączy przy 13 st. Ponowne uruchomienie PC nastąpi jak temperatura zewnętrzna ponownie spadnie do 10 st. C. Tak działo to przynajmniej u mnie przy SDC0709J3E5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markamx 23.02.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Dzięki wielkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 23.02.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Jak ustawisz tem. zew. wył. grzania na np. 10 st. to pompa obiegowa się wyłączy przy 13 st. Ponowne uruchomienie PC nastąpi jak temperatura zewnętrzna ponownie spadnie do 10 st. C. Tak działo to przynajmniej u mnie przy SDC0709J3E5. Ale my mówiliśmy o harmonogramie A ty o wyłączeniu ogrzewania. To zupełnie inne sprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 23.02.2021 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2021 Witam. Pytanie. Czy przy ustawieniach krzywa kompensacji bez harmonogramu i termostatu pokojowego pompa się kiedyś wyłączy? Sprężarka moduluje się do 20 paru hz ale się nie wyłącza. Muszę ręcznie wyłączać jak jest za ciepło. Powinna się wyłączyć, moja J się wyłącza. Spróbuj obniżyć temperaturę zasilania wynikającą z krzywej kompensacji przy dodatniej temperaturze zewnętrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts