1igor1 01.03.2021 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 (edytowane) Kolego a jakie masz grzejniki w tej chwili i ile wody w obiegu CO ? 136m2 tak? nie no gdzie, 16kW na 136m2? to co opisywałem to u klientki, stara kostka 2 piętra plus grzana piwnica, 0 ocieplenia, grzejniki ma teraz aluminiowe, przeliczone na parametr 80st, wody w obiegu będzie około 100 litrów Widzę że kolega artur72 znów zbanowany, będzie trochę spokoju na forum Edytowane 1 Marca 2021 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.03.2021 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 t-cap daje +60st na CO do -10 potem zjeżdza do 55st przy -15 i tak już działa Skoro tak to spoko. Nie potrzebowalem aż tak grzać stąd ma niewiedza . To jednak arturo coś tam głową myslał. ha ha więc trzeba mu rację przyznać, bo faktów nie zamierzam podważać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 01.03.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 t-cap daje +60st na CO do -10 potem zjeżdza do 55st przy -15 i tak już działa Cóż, mój T-cap grzeje bez grzałki CWU max 53stopnie, bez znaczenia jest temperatura zewnętrzna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 01.03.2021 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Cóż, mój T-cap grzeje bez grzałki CWU max 53stopnie, bez znaczenia jest temperatura zewnętrzna A mój do 60* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 01.03.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2021 Niestety nie umiem odpowiedzieć ile Hz to ile obciążenia. Zdaje się ze liczby które podałeś mogą się pokrywać. U mnie raz miałem 115 Hz i pobór 2.4 kWh to był chyba Max . Pompa 5 kW Może ktoś podpowie. Co do wykresów https://www.google.pl/imgres?imgurl=https://www.blog.karbon.com.pl/wp-content/uploads/2012/07/Sprawno%25C5%259B%25C4%2587-a-cz%25C4%2599stotliwo%25C5%259B%25C4%2587-i-moc-zpr%25C4%2599%25C5%25BCarki.jpg&imgrefurl=https://blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-madrze-wybrac-pompe-ciepla/&tbnid=e3-DonupPzm9TM&vet=1&docid=jCkfZfY2uMXcvM&w=651&h=502&source=sh/x/im https://www.google.pl/imgres?imgurl=https://czysteogrzewanie.pl/wp-content/uploads/2020/08/efektywnosc-pompy-ciepla-w-zaleznosci-od-obciazenia.png&imgrefurl=https://czysteogrzewanie.pl/jak-to-sie-robi/dobor-mocy-pompy-ciepla-do-ogrzewania/&tbnid=GMf0VXadhEMfTM&vet=1&docid=OoS_2j6XG7uhcM&w=1600&h=1216&itg=1&source=sh/x/im Z tymi wykresami wiąże się ciekawy artykuł. Chodź ja wyciągam z niego nieco inne wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychacz 02.03.2021 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 A ja wczoraj zaliczyłem bład H62. Czyszczenie sitka i magnesu załatwiło sprawę. Sprawdziłem też max przepływ na pompie i mam 15l. Zdjęcia sita dla potomnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 02.03.2021 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 A ja wczoraj zaliczyłem bład H62. Czyszczenie sitka i magnesu załatwiło sprawę. Sprawdziłem też max przepływ na pompie i mam 15l. Zdjęcia sita dla potomnych. [ATTACH=CONFIG]453587[/ATTACH] Masz 15l/min max po wyczyszczeniu tego sitka? Toż to minimalny przepływ jaki pompa obiegowa może generować , dla max jest 40-45l/min żeby PC chodziła jak producent kazał to powinna osiągać przynajmniej nominał czyli 25l/min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.03.2021 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Masz 15l/min max po wyczyszczeniu tego sitka? Toż to minimalny przepływ jaki pompa obiegowa może generować , dla max jest 40-45l/min żeby PC chodziła jak producent kazał to powinna osiągać przynajmniej nominał czyli 25l/min. właśnie ciekawe czy max... u mnie dla PC 5kW przepływ 13-15 l/min to norma... przy defroście podchodzi pod 23 l/min i to jest u mnie max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 02.03.2021 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Ktoś pamięta stare czasy kociołek mały niebieski 0,7 jakiej mógł być mocy ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 02.03.2021 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 właśnie ciekawe czy max... u mnie dla PC 5kW przepływ 13-15 l/min to norma... przy defroście podchodzi pod 23 l/min i to jest u mnie max To raczej wszystko ok , u mnie jak grzeje na 5kW to przepływy też są na poziomie 15-16l/min . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krychacz 02.03.2021 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Masz 15l/min max po wyczyszczeniu tego sitka? Toż to minimalny przepływ jaki pompa obiegowa może generować , dla max jest 40-45l/min żeby PC chodziła jak producent kazał to powinna osiągać przynajmniej nominał czyli 25l/min. Wg. instrukcji to nominal jest 14,5l. Ja ustawialem tak żeby przy zamknięciu siłowników i wyregulowaniu zaworu upustowego mieć 15l/min. Czyli nimonal przy najgorszych warunkach. 25 l min to ma chyba 9 kW nominala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 02.03.2021 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 Po kigo grzyba blokujecie obiegówke. Dajcie jej pracować na Maxa. Pompą i tak sama ustawi sobie najbardziej optymalny przepływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 02.03.2021 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2021 A mój do 60* To gdzie jest różnica ? z grzałką na max mogę ustawić CWU 65stopni a CO 60, bez grzałki to ca 52-53 osiągalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 03.03.2021 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 (edytowane) Pytanko do zaznajomionych z tematem.Czy pompa ciepła panasonica po chwilowym braku zasilania powinna włączyć się automatycznie i powrócić do ustawień z przed utraty zasilania?Pytam, gdyż wczoraj gdy byłem w robocie w domu przez jakiś czas nie było prądu. Wróciłem późno i nie myślałem o pompie.Natomiast dziś rano jak wstałem to stwierdziłem, że temperatura w domu spadła poniżej zadanej na zewnętrznym sterowniku. Sterownik pokazywał, że pompa grzeje, a grzejniki zimne.Zszedłem zajrzeć do pompy, a ona wyłączona. Woda z zbiorniku CWU wychłodzona, więc wczoraj wieczorem nie grzała już CWU. Włączyłem ją i zaczęła grzać CO. Nie miałem czasu bardziej w niej grzebać, gdyż musiałem iść do roboty. W historii błędów pokazał się kod - H90, co jak teraz doczytałem oznacza błąd komunikacji pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną. Czy ten błąd jest spowodowany zanikiem prądu, czy coś jeszcze na niego wpłynęło?Teraz po powrocie okazało się, że pompa grzeje, ale harmonogram tygodniowy jest wyłączony.Stąd moje pytanie jak na wstępie, abym wiedział czego się spodziewać przy następnych przerwach w dostawach prądu. Edytowane 3 Marca 2021 przez zuku1786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2021 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Pytanko do zaznajomionych z tematem. Czy pompa ciepła panasonica po chwilowym braku zasilania powinna włączyć się automatycznie i powrócić do ustawień z przed utraty zasilania? Pytam, gdyż wczoraj gdy byłem w robocie w domu przez jakiś czas nie było prądu. Wróciłem późno i nie myślałem o pompie. Natomiast dziś rano jak wstałem to stwierdziłem, że temperatura w domu spadła poniżej zadanej na zewnętrznym sterowniku. Sterownik pokazywał, że pompa grzeje, a grzejniki zimne. Zszedłem zajrzeć do pompy, a ona wyłączona. Woda z zbiorniku CWU wychłodzona, więc wczoraj wieczorem nie grzała już CWU. Włączyłem ją i zaczęła grzać CO. Nie miałem czasu bardziej w niej grzebać, gdyż musiałem iść do roboty. W historii błędów pokazał się kod - H90, co jak teraz doczytałem oznacza błąd komunikacji pomiędzy jednostką zewnętrzną i wewnętrzną. Czy ten błąd jest spowodowany zanikiem prądu, czy coś jeszcze na niego wpłynęło? Teraz po powrocie okazało się, że pompa grzeje, ale harmonogram tygodniowy jest wyłączony. Stąd moje pytanie jak na wstępie, abym wiedział czego się spodziewać przy następnych przerwach w dostawach prądu. zanik napięcia nie zmienia stanu pompy, czyli jak była włączona, to ma być dalej włączona. Zastanawiający jest błąd h90, masz pompę 3 fazową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 03.03.2021 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Tak, 3 fazowy T-Cap 12 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TBomek 03.03.2021 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Obstawiam to "Błąd transmisji sygnału z jednostki wewnętrznej do zewnętrznej wskutek zakłóceńkształtu sygnału falowego z zasilania". Wiesz może jakiego rodzaju to był zanik, może to było przepięcie albo zanikła jedna faza, może to coś od napięcia sieci zasilanych przez PV? Masz czujnik zaniku faz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2021 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Tak, 3 fazowy T-Cap 12 kW Więc pewno coś było niestabilnie na sieci, załapało błąd, i pewno dlatego nie wystartowała, nie które błędy wymagają ręcznego resetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuku1786 03.03.2021 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie wiem co się działo, bo byłem w robocie.Wygląda na to, że będę musiał każdorazowo po akcjach z zanikiem napięcia pędzić do pompy ciepła, żeby sprawdzić czy się nie wyłączyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 03.03.2021 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2021 Nie wiem co się działo, bo byłem w robocie. Wygląda na to, że będę musiał każdorazowo po akcjach z zanikiem napięcia pędzić do pompy ciepła, żeby sprawdzić czy się nie wyłączyła. Nie zaszkodzi sprawdzić, ale był to pewno incydent niż norma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts