Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Fakt jest jeden i niepodważalny PŁACISZ I TO DOŚĆ WYSOKO Taka prawda.i tego nie zmienisz. A będziesz płacił jeszcze więcej RZAŁOSNE TO JEST..

voymar już kiedyś Cię prosiłem abyś odpisał ile kosztowała ta inwestycja abyś mógł się chwalić że płacisz zero. Jakoś minęło bez echa albo mi umknęło.

Drugi fakt jest taki że czepiałeś się zawsze Artura i czepiasz oraz prowokujesz choć widzę że chłop na razie się trzyma i jest w miarę grzeczny.

Edytowane przez plusfoto

Placi i to nie malo, a doliczyć trzeba jeszcze cenę tego drewna co koło pompy leży, które pewnie całą zimę przez komin puszcza.

Ha ha Tak ale ono TAK TYLKO SOBIE leży. Nudzi się chłopu to sobie drewno składuje. Co ciekawe PC z grzałkami uważa za druciarstwo, A gdy zapytałem go miesiąc temu że: Trzeba mieć awaryjne ogrzewanie na wypadek ( W ) To mi zdjęcie kominka wysłał. NO ALE ,--ALE ,ALE ALE PC zużywa 1500kWh/rok i drugie tyle CWU. Po za tym jak wrzucił fotki PC to pod pompą nie ma śladu po defrostach tylko zasypane obrzeża śniegiem co stanowi dowód iż PC nie pracuje od dłuższego czasu. Zapewne włącza ja gdy jest (+ ) temperatura, lub jak skończy mu się drewno.

voymar już kiedyś Cię prosiłem abyś odpisał ile kosztowała ta inwestycja abyś mógł się chwalić że płacisz zero. Jakoś minęło bez echa albo mi umknęło.

Drugi fakt jest taki że czepiałeś się zawsze Artura i czepiasz oraz prowokujesz choć widzę że chłop na razie się trzyma i jest w miarę grzeczny.

Bo w cuda nie wierzę .I głupotę jak mi wmawia że grzanie nonstop to nie ma komfortu. To pytam --Kiedy jest komfort? Skoro na idealnie dobranym parametrze w stosunku do strat nie ma komfortu _ według niego .

Koszty ile kosztowało ? Hm dla jednych cena na parę pokoleń dla innych parę wypłat.

Pisałem wiele razy no ale aby zaspokoić twą ciekawość to Proszę bardzo.

-koszt utrzymania domu/rok --był 6k

koszt PV 6,4k

koszt PC 16,2k Chyba resztę sobie dasz radę policzyć. No ale jak za trudne --TO WAL ŚMIAŁO przeliczę ci.

Powodzenia.

Bo w cuda nie wierzę .I głupotę jak mi wmawia że grzanie nonstop to nie ma komfortu. To pytam --Kiedy jest komfort? Skoro na idealnie dobranym parametrze w stosunku do strat nie ma komfortu _ według niego .

Koszty ile kosztowało ? Hm dla jednych cena na parę pokoleń dla innych parę wypłat.

Pisałem wiele razy no ale aby zaspokoić twą ciekawość to Proszę bardzo.

-koszt utrzymania domu/rok --był 6k

koszt PV 6,4k

koszt PC 16,2k Chyba resztę sobie dasz radę policzyć. No ale jak za trudne --TO WAL ŚMIAŁO przeliczę ci.

Powodzenia.

WOW. No to słuchaj będę w potrzebie mam nadzieję że dasz radę - pompa 12 kW może być wersja H - J nie koniecznie dam 20K. No i jakieś ~9 kW z paneli. Mam nadzieję że w 10K się zmieścisz.

P.S. Dobra nie będę sknerą jaszcze 5K dorzucę na waciki dla twojej żony ( dziewczyny) i masz zakwaterowanie z pełnym wyżywieniem na czas roboty.

Edytowane przez plusfoto

Placi i to nie malo, a doliczyć trzeba jeszcze cenę tego drewna co koło pompy leży, które pewnie całą zimę przez komin puszcza.

Te drewienko to jako inwestycja, zostało kupione kilka lat temu i to znacznie drożej niż wynosi mnie 1kWh.

A od kilku ładnych lat 1kWh wynosi mnie ok.0,1-0,14zl :D

Ale Ty pewnie nie dzisiejszy masz dom(chociaż ja też już

10 letni) albo z węgla przeszedłeś to może być to dla Ciebie szokiem, że palenie w kominku jest droższe niż grzanie pompą ciepła :D

Edytowane przez Arturo1972

Że licznik od 8 lat to wiem. Co nie zmienia faktu że płacisz 1000 zeta. Dla mnie kosmos Ba zapłaciłeś za 26000kWh MASAKRA

PS. Najlepiej ci się odpisuje na posty jak jestem nieaktywny ha ha .Dobry sposób bo nie ma rekontry. Widziałem te wpisy ha ha wygasiłem się .

Ja sobie mam liczyć? i to twoje faktury? Po jaką cholerę mi to jest potrzebne? Przecież to twoje faktury za które ty płacisz. Co ci się w łepetynie pomieszało?

Fakt jest jeden i niepodważalny PŁACISZ I TO DOŚĆ WYSOKO Taka prawda.i tego nie zmienisz. A będziesz płacił jeszcze więcej RZAŁOSNE TO JEST..

Przelicz sobie moje roczne zużycie energii na c.o+cwu czyli ok.3200kWh,razy cenę kWh po jakiej grzeje czyli 0,33zl i szok ustąpi i z kosmosu na ziemię spadniesz :D

Teraz policz sobie moje roczne zużycie energii na c.o+cwu czyli 3200kWh razy ilość lat od momentu rozpoczęcia działania pompy czyli razy 8 i podobnie szok ustąpi a że już raz spadłeś z kosmosu to tym razem w dziurę w ziemi się wbijesz :D

Nie napędzam domu dynamem to albo dostałem ten prąd w gratisie albo ZAPŁACIŁEM :D

Licznik na słupie mam od 7 lat(nówka sztuka),w garażu podlicznik pompy od 8 lat,tak doprecyzowujac ;)

I może wyjaśni się dlaczego nie mam zamiaru pakować PV na dach :D

O tym że Ty robiłeś to za nie swoją kasę a częściowo za "moją" to ja doskonale wiem. Ale inni nie koniecznie. Co do dofinansowania to niestety nici bo dom nowy. Jakieś tam grosze bodajże do 5k można by może i dostać ale nie koniecznie. Co do środków gminnych to akurat w tej gminie i ościennych zapomnij. Tak więc rozmawiajmy o realnych kosztach.

Przelicz sobie moje roczne zużycie energii na c.o+cwu czyli ok.3200kWh,razy cenę kWh po jakiej grzeje czyli 0,33zl i szok ustąpi i z kosmosu na ziemię spadniesz :D

Teraz policz sobie moje roczne zużycie energii na c.o+cwu czyli 3200kWh razy ilość lat od momentu rozpoczęcia działania pompy czyli razy 8 i podobnie szok ustąpi a że już raz spadłeś z kosmosu to tym razem w dziurę w ziemi się wbijesz :D

Nie napędzam domu dynamem to albo dostałem ten prąd w gratisie albo ZAPŁACIŁEM :D

Licznik na słupie mam od 7 lat(nówka sztuka),w garażu podlicznik pompy od 8 lat,tak doprecyzowujac ;)

0,33 za 1 kWh, pewnie na dniach umowa wygaśnie, ja mam gwarancję ceny na 2 lata ale wychodzi brutto (to dość ważne) 0,59/1kWh

Przez prawie rok (PV działa oficjalnie od 20.03.2020) ma pobór 2820 kWh oddane 4388kWh (ale trzeba popatrzeć też w gerenercję prądu.....), ot za zimny luty zapłacę w skali roku a instalacja nie jest duża (max 6kWh). Dopłaty te 5k to jednak coś + zejście z podatku, a teraz jeszcze jest podatek "mocowy", u mnie stałe opłaty skaczą do ca 50PLN/miesąc not top

Co nie zmienia faktu że dziś płacisz 1000zeta za samo CO+CWU ale juz niedługo będzie sporoooooo wiecej

Cyt.A od kilku ładnych lat 1kWh wynosi mnie ok.0,1-0,14zl A mi piszesz że o,33zł TO W KOŃCU ILE TEN kWh KOSZTUJE? Tyle ile pasuje .

Jestes skazany na opłaty i nic tego nie zmieni. Zapewne spanie z głową przy grzejniku zrobiło swoje. Człowieku kręcisz jak możesz tylko nie każdy ci wierzy A o tych 8 latach to już chyba 100 razy slyszałem. Abyś tylko za rok nie zapomniał pisać 9 lat

Chciałeś zaimponować -nagrałeś filmik wrzuciłeś i myslałeś JESTEM WIELKI. A tu proszę trafili się tacy co zauważyli to czego widzieć nie powinni. No i teraz BUFON myśli i kręci jak tu zamotać aby było jak zawsze, jak chcę.

Jeszcze jedno odnośnie ceny Drewienka

Czy /moderowano/ na pewno /moderowano/???????????????

Drewno droższe od 1kWh? --co tywypisujesz???????

Jak by tak było to cała polska by grzała prądem A wiemy że wiekszość grzeje drewnem lub węglem .Dlaczego? No chyba nie dla tego że chce się narobić bo im się nudzi tylko dlatego że taniej

Edytowane przez finlandia
uwaga poza tematem

Czy ty na pewno masz zdrową głowę???????????????

Jak by tak było to cała polska by grzała prądem A wiemy że wiekszość grzeje drewnem lub węglem .Dlaczego? No chyba nie dla tego że chce się narobić bo im się nudzi tylko dlatego że taniej

Nie zawsze chodzi o taniej, to mam czasem w penie... kominek szybciej grzeje niż pompa przy grzejnikach i extra jest klimat, a to czasem to ważniejsze niż ciepło z kaloryfera

Co nie zmienia faktu że dziś płacisz 1000zeta za samo CO+CWU ale juz niedługo będzie sporoooooo wiecej

Cyt.A od kilku ładnych lat 1kWh wynosi mnie ok.0,1-0,14zl A mi piszesz że o,33zł TO W KOŃCU ILE TEN kWh KOSZTUJE? Tyle ile pasuje .

Jestes skazany na opłaty i nic tego nie zmieni. Zapewne spanie z głową przy grzejniku zrobiło swoje. Człowieku kręcisz jak możesz tylko nie każdy ci wierzy A o tych 8 latach to już chyba 100 razy slyszałem. Abyś tylko za rok nie zapomniał pisać 9 lat

Chciałeś zaimponować -nagrałeś filmik wrzuciłeś i myslałeś JESTEM WIELKI. A tu proszę trafili się tacy

:D

Myślałem, że się domyślisz, że zużywając np.1000kWh energii i płacąc za to 330zl dostarczam COP-razy więcej energii w tej cenie :D

Liczmy, że COP to 3 czyli dostarczenie 3000kWh energii kosztuje 330zl,zatem 330zl/3000=0,11gr

Ale skoro nie jesteś domyślny to Ci wyżej wyjaśniłem zagadnienie :D

Czy ty na pewno masz zdrową głowę???????????????

Kubik graba 2 lata temu kupowałem po 270zl.

Zatem policz ile wychodzi 1kWh z drewienka ;)

Mała podpowiedz ;)

Zaś drewno z 50% zawartością wody ma wartość energetyczną 2 kWh/1kg drewna.

Na wagę wpływa wilgotność i gatunek drzewa. Przy wilgotności 15% wagi najpopularniejszych drzew wahają się od 450kg – Jodła do 830 kg – Grab na 1 m3 (kubik).

Za mało wiedzy posiadasz żebyś ze mną na fakty dyskutował.

Za niskie progi poprostu :D

Te drewienko to jako inwestycja, zostało kupione kilka lat temu i to znacznie drożej niż wynosi mnie 1kWh.

A od kilku ładnych lat 1kWh wynosi mnie ok.0,1-0,14zl :D

Ale Ty pewnie nie dzisiejszy masz dom(chociaż ja też już

10 letni) albo z węgla przeszedłeś to może być to dla Ciebie szokiem, że palenie w kominku jest droższe niż grzanie pompą ciepła :D

No to cie zaskoczę, dom mam z 2020r nówka sztuka, wykonanie tymi "ręcami" nie interesuje mnie specjalnie konsumpcja pompy bo grzeje za free.

Węgiel znam tylko z nazwy, wcześniej mec mnie ogrzewał. Kominek tez mam żeby nie było, pale w nim jak mi się chce dla klimatu, a nie bo musze z dogrzewać dom w drogiej.

Drewno tez za free bo mam kawałek lasu i jak mi się chce to położę kilka dębów lub olch i mam kilka-kiklanascie m3 do ocieplania klimatu. Ostatnio mi się nie chce latac z piła bo mam w zapasie jeszcze ok 12m3, wolę się napić grzańca.

10-14gr za kwh to chyba w latach 80 były takie ceny. Z twojej faktury wynika inaczej...

Masz tam rozliczenie szacunkowe co 2 mc. Ciekawe ile dopłacasz do tego interesu po odczycie fizycznym.

10-14gr za kwh to chyba w latach 80 były takie ceny. Z twojej faktury wynika inaczej...

Masz tam rozliczenie szacunkowe co 2 mc. Ciekawe ile dopłacasz do tego interesu po odczycie fizycznym.

Parę postów temu wyjaśniałem zagadnienie ;)

Myślałem, że się domyślisz, że zużywając np.1000kWh energii i płacąc za to 330zl dostarczam COP-razy więcej energii w tej cenie :D

Liczmy, że COP to 3 czyli dostarczenie 3000kWh energii kosztuje 330zl,zatem 330zl/3000=0,11gr

Z lenistwa nie chce mi się chodzić na słup ale zawsze są to zwroty :)

Screenshot_20210311-215320_Chrome.jpg

Dobra ja wymiękam to jakaś wyzsza matematyka, kWh przez cop = 11gr. Zaraz dojdziemy do tego ze twój dom ma zapotrzebowanie 600w rok nie 6000kw rok.