Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

PC Pana pierwszy rok. Techniczne pytanko w okresie letnim grzanie wyłączacie ręcznie czy jest wyłączane z automatu. Wiadomo jest temperatura wyłączenia się grzania, ale nawet w lecie w nocy tem. potrafi spaść na np, 7 stopni mimo to grzanie jest nie potrzebne.

Możesz sobie przestawić na lato temperaturę wyłączenia grzania chyba najniżej można ustawić na 5st

Jak cwu grzejesz bez zadnego kagańca czasowego to mozesz na pompie ustawić sobie tryb grzania only dhw

Niestety tego resetu już też próbowałem, chyba już wszystkich sposobów próbowałem - i dalej nic - błąd przy logowaniu.
Po twardym resescie modułu, nadajesz nowe swoje hasło, pytanie jakie mu nadajesz, musi mieć chyba minimum 8 znaków i conajmniej 1 litere małą, 1 dużą, i cyfre z tego co pamiętam

edit, dobrze pamiętam

Utwórz hasło urządzenia. Rejestracja hasła może trwać do 1 minuty.

Hasło urządzenia musi składać się z 8-15 znaków z małą i wielką literą oraz cyframi. Nie może zawierać znaków specjalnych.

Hasło urządzenia będzie użyte do rejestracji dodatkowego użytkownika. Hasło powinno być inne od hasła do logowania.

Edytowane przez 1igor1

Ostatnio zajrzałem do ustawień pompy, zwłaszcza do sprężarki i taki mam wynik.

20210330_183251.jpg

Pompa zamontowana jakieś 5 miesięcy temu, początkowo przez 2 miesiące ogrzewała pusty dom (wraz z wygrzewaniem podłóg i ścian) a od stycznia już CO + CWU. Kilka dni temu przełączyłem tylko na CWU (choć obawiam się, że za kilka dni znów włączę CO+CWU bo prognozy zapowiadają u mnie 5-6 stopni w ciągu dnia). Wydaje się być duża ilość uruchomień sprężarki, tym bardziej, że od 17. stycznia do wczoraj można naliczyć ich ok. 1500. Ogólnie, z wyliczeń wyszło mi, że przy włączonych CO i CWU średnio na dobę były 22-23 uruchomienia, przy tylko CWU jest ich 6-7.

Edytowane przez Jeremies

Możesz sobie przestawić na lato temperaturę wyłączenia grzania chyba najniżej można ustawić na 5st

Jak cwu grzejesz bez zadnego kagańca czasowego to mozesz na pompie ustawić sobie tryb grzania only dhw

Też miałem i (nadal) mam dylemat czy przełączyć z opcji "słońce/kran" (jak mówi moja córka) na "kran" czy po prostu obniżyć maksymalnie temperaturę uruchomienia się ogrzewania. Póki co mam opcję drugą ("kran") ale zastanawiam się jak to ma się do ewentualnego uruchomienia w przyszłości ogrzewania, tzn. czy nie pojawią się wówczas jakieś problemy / błędy na pompie. Pod rozwagę biorę też trzecią opcję - ustalenia harmonogramu grzania CWU (np. trzy uruchomienia co 6-7 godzin).

Co byś nie zrobił będzie dobrze.

A co do włączeń i wyłączeń , jak pompa liczy Ci Wł/Wył przy każdym defroście ( a być może nawet liczy osobno wł i osobno wyłączenie ) , to niestety tak musi bć.

Ja u siebie w tej chwili mam 3146h i 1373 wł/wył. , ale T-CAP przy defroście nie wyłącza sprężarki ( w mode1) , no i u mnie operacja wł/wył jest traktowana jako 1 ( zlicza tylko włączenia).

Co byś nie zrobił będzie dobrze.

A co do włączeń i wyłączeń , jak pompa liczy Ci Wł/Wył przy każdym defroście ( a być może nawet liczy osobno wł i osobno wyłączenie ) , to niestety tak musi bć.

Szukałem, szukałem i nie wiem czy liczy (łącznie czy oddzielnie) defrosty, może ktoś wie? Seria J, 7kW.

Szukałem, szukałem i nie wiem czy liczy (łącznie czy oddzielnie) defrosty, może ktoś wie? Seria J, 7kW.

U mnie seria H 7kw liczy przy każdym defroscie 2 starty bo fizycznie i realnie te dwa starty sprężarki następują w niej przy defroscie więc liczy tak jak powinno.

Pomimo że funkcja nazywa się licznik wł/wył to zlicza tylko starty sprężarki nie wyłaczeń.

Aby sprawdzić prosta sprawa właczyć sobie przed defrostem podgląd na częstotliwość sprężarki i patrzeć ile razy będzie 0hz co do obserwowania na smartcloud to sie nie wypowiadam bo nie wiem co ile tam odczytuje dane i czy zdąży zanotować jakiś krótki stop i start.

Podczas normalnej pracy to samo uruchomisz pompe zobacz czy zanotowała start jak ruszy sprężarka po np.20min sobie ją wyłącz i zobacz czy Ci odnotowała koejny wł/wył i bedziesz miał jasność.

Jakieś 7 startów na dobę na cwu to jakaś patologia chyba że sobie ustawiłeś małą temp.ponownego wygrzewania albo coś w podobie.

U mnie leci na sezon ok.1700 godzin pracy i z 1700 startów pomimo zaliczania dwóch startów na każdy defrost i grzania cwu po 40-50min

A jak z ciekawosci masz krzywa ustawioną ?

Pomimo że funkcja nazywa się licznik wł/wył to zlicza tylko starty sprężarki nie wyłaczeń.

Znajdą sie tacy , co im liczy i Wł i Wyl , np @plusfoto. I nie sądzę ,żeby źle to zaobeserwował , po prostu tak raczej jest , że jednym liczy cykl ( czyli start) , a innym wł i wył.

Znajdą sie tacy , co im liczy i Wł i Wyl , np @plusfoto. I nie sądzę ,żeby źle to zaobeserwował , po prostu tak raczej jest , że jednym liczy cykl ( czyli start) , a innym wł i wył.

Nie sądzę że nie dlatego pisałem że u mnie i pisałem dlatego żeby sobie sprawdził jak u niego jest :)

A jak z ciekawosci masz krzywa ustawioną ?

Mam ustawienia zadane przez montera, nie zmieniałem po montażu i uruchomieniu. Początkowo nie byłem jako specjalnie zdziwiony ilością załączeń bo przez 2 miesiące wygrzewania pustego domu, nie do końca ocieplonego, może tak być. Ale teraz zaczyna mnie to nieco zastanawiać i chciałbym trochę wydłużyć żywotność sprężarki bo w takim ustawieniu po 6 latach będzie do wymiany. A wolałbym dotrwać z nią znacznie dłużej. Dziś zrobię zdjęcie ustawień i postaram się wrzucić z nadzieją na pomoc jak zejść przynajmniej o połowę z uruchomieniami. Tyle że będę mógł to sprawdzić za kilka miesięcy, jak przyjdzie zimowa pora.

A w kwestii CWU - możliwa jest mała podpowiedź gdzie i jak ustawić aby pompa np. chodziła dłużej ale 2-3 razy/dobę? Czy to może załatwić harmonogram?

Edytowane przez Jeremies

tylko żeby nie było niepotrzebnego bicia piany sprawdz najpierw ile zlicza Ci wł/wył spisz licznik ,włącz pompe niech pochodzi z 10min i ja wyłącz i zobacz czy policzy 1wł czy 2wł

co do cwu napisz jakiej pojemnosci masz zbiornik ,na jakiej wysokości jest zamontowany w nim czujnik temperatury,do jakiej temp.grzejesz baniak,

W ustawieniach sprawdz jaką masz ustawion ą temp.ponownego wygrzewania(na wyłączonej pompie /menu /menu instalatora/opcje grzania/zbiornik/temp.ponownego wygrzewania

S prawdz w tym samym menu czasy maksymalne na c.o i cwu jakie masz .

Oraz jak to seria J to w menu instalatora masz ustawienia systemu i tam ustawienia cwu typu standard/variable (nie wiem jak po polsku to nazwali) ale daj se na standard

Czy masz cyrkulacje cwu,i ile mniej wiecej tej wody na dobę zużywasz czyli same np.4prysznice,czy wanna itp.czy potrzebujesz mieć dostępną cwu o każdej poże doby czy tylko w jakis godzinach itp

Edytowane przez codix

W ustawieniach sprawdz jaką masz ustawion ą temp.ponownego wygrzewania(na wyłączonej pompie /menu /menu instalatora/opcje grzania/zbiornik/temp.ponownego wygrzewania

A jaka powinna być najlepiej ustawiona temperatura wygrzewania - od razu mógłbym zmienić i poobserwować efekt w ciągu doby.

Tu też poprosiłbym sugestię jakie powinny być najbardziej efektywne - zmienię i poobserwuję.

To zależy od Twoich potrzeb jeden chce mieć dostępną praktycznie cały czas cwu o prawie tej samej temperaturze i ma ustawione małą wartość inni mają dużą to wszystko zależy od upodobań i wielu innych czynników

Ogólnie, w tygodniu, ciepła woda potrzebna jest rano i wieczorem. Z tego co zaobserwowałem to średnio na jedną godzinę temperatura wody w zbiorniku (200L) spada o 1,5 stopnia. Więc 2-3 podgrzania w ciągu doby byłby idealne - stąd moje kombinacje z harmonogramem.

Dorzucam zdjęcie wykresu krzywej

20210331_164631.jpg

Edytowane przez Jeremies

Zmienione na -11* (było -8*)

Oraz jak to seria J to w menu instalatora masz ustawienia systemu i tam ustawienia cwu typu standard/variable (nie wiem jak po polsku to nazwali) ale daj se na standard

Max czas CO 8:00

Max czas CWU 1:00

Zmienione na standard (rozumiem, że to oznacza dłuższe nagrzewanie wody czyli dłuższą pracę pompy).

edit

Poniżej zdjęcie nowej krzywej grzewczej, idą niższe temperatury to może uda mi się zaobserwować pracę pompy

20210401_161231.jpg

Nie wiem czy to z okazji 01.04 ale ktoś dziś rzucił hasło, że na dole w wyświetlaczy przy pracy z krzywą grzewczą powinien być jej znaczek krzywa.png a u mnie jest jak poniżej. I nie mam możliwości przestawienia.

20210117_112255.jpg

W kwestii CWU - zmiany wiele nie dały - średnio (na dobę) wyszło mi 5 właczeń/wyłaczeń sprężarki.

Edytowane przez Jeremies