Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Proszę o podpowiedz jak macie przygotowana rozdzielne pod T-cap 9/12kw 3f ? Główny kabel 5x4mm2 , dodatkowo do grzałki 2,5mm2 i zabezpieczyć to bezpiecznikami . To raczej uproszczony schemat , a pytam bo mam jutro elektryka , a pompa dopiero za pare miesięcy . Jeżeli da się to zrobić dobrze i przyszłościowo to proszę o jakaś poradę o przekroje ilość sekcji i zabezpieczenia .

Pozdrawiam .

Np.Robisz w okolicy pompy skrzynke rozdzielcza do ktorej od rozdzielni glownej doprowadzasz kabel 5x4mm, w skrzyneczce rozdielasz kazda faze na dwa i zabezpieczasz bezpiecznikami 16A czyli dwa potrojne bezpieczniki 3x16A a instalator sobie z tej skrzyneczki juz ciagnie do pompy kablami jakie sobie przywiezie

Albo w glownej rozdielni dajrsz te bezpieczniki i do pompy ciagniesz dwa przewody 5x2,5mm i zostawiasz z nadmiarem żeby mu starczylo na podpiecie bezposrednio pod jedn.wewn

Edytowane przez codix

Proszę o podpowiedz jak macie przygotowana rozdzielne pod T-cap 9/12kw 3f ? Główny kabel 5x4mm2 , dodatkowo do grzałki 2,5mm2 i zabezpieczyć to bezpiecznikami . To raczej uproszczony schemat , a pytam bo mam jutro elektryka , a pompa dopiero za pare miesięcy . Jeżeli da się to zrobić dobrze i przyszłościowo to proszę o jakaś poradę o przekroje ilość sekcji i zabezpieczenia .

Pozdrawiam .

zalecane przekroje kabli dla T-cap 1 fazowego 9kW to 3x6mm2 32A i 3x2,5mm2 16A

dla 12kW jednofazowej to 3x6mm2 32A i drugie też 3x6mm2 32A

dla trzyfazowej 9kW 5x2,5mm2 16A i 3x2,5 16A

dla trzyfazowej 12kW 5x2,5mm2 16A i drugie też 5x2,5mm2 16A

Witam

Stałem się posiadaczem pompy t-cap 9 kW serii H i w związku z tym proszę o radę i sugestie. Obecnie pompa podłączona jest do zbiornika cwu . Instalator uparł się i zabudował 200l bufor. Docelowa instalacja będzie składała się z dwóch poziomów podłogówek po ok. 80m2 każda. Odstęp miedzy rurkami w podłogówce planowany jest co 10cm . Moje pytanie dotyczy instalacji i sterowania nią za buforem . Czy dać 2 pompki obiegowe obsługujące osobno parter i piętro czy jedna pompa tłocząca na całość podłogówek ? Czy po podpięciu pompy/pompek pod płytę główną PC układ bedzie pracował bez problemu wg Krzywej grzewczej ? Czy ewentualnie mogę wyciągnąć z pompy sterownik z czujnikiem temperatury i nim będę mógł sterować pompą wg. temperatury zadanej ? Będę zobowiązany za wyjaśnienie wątpliwości i ewentualne sugestie jak optymalnie taki układ podłączyć .

Z kasa jak najbardziej się liczę tylko co mogę poradzic jak "mebel" bufor stoi już w kotłowni :-( Nie zależy mi na sterowaniu 2 strefami, tylko najprostszym układzie który mógłbym obecnie zrobić. Czy podłączenie obiegówek/ obiegówki za buforem w wejście Extra Pump nie załatwi sprawy ?

@MiG25 więc nie musze się martwić i wpinać te pompy w extra pump ? Sterowanie będzie funkcjonowało tak jakby podłogówki były wpiete bezpośrednio do pompy ? NIe trzeba podpinac jakiegos dodatkowe sterowania zewnetrznego ? Przegladając forum wielokrotnie czytałem o jakis sterownikach zewnetrznych salus , auraton . Czy one bedą mi potrzebne ?

Przegladając forum wielokrotnie czytałem o jakis sterownikach zewnetrznych salus , auraton . Czy one bedą mi potrzebne ?

Przy odpowiednich nastawach KG żaden sterownik zewnętrzny nie będzie Ci potrzebny.

Ja po sezonie wyrzuciłem taki sterownik i służy mi do dzisiaj jak termometr temp.wewnetrznej ;)

A od 7 lat pompa śmiga jedynie na KG.

Mam do ogarnięcia dwa obiegi parter i piętro , temp zasilania obiegów może być taka sama (ustawiona z KG) ale włączenia i wyłączenia pompek chciałbym zrealizować wg temp w pomieszczeniach "wzorcowych" osobno parter i piętro.

Chciałbym też móc sterować pompką z netu - jakie moduły trzeba dokupić do panasa ? Moduły są uniwersalne ? (split - monoblok 7kW)

Edytowane przez adkwapniewski

@MiG25 więc nie musze się martwić i wpinać te pompy w extra pump ? Sterowanie będzie funkcjonowało tak jakby podłogówki były wpiete bezpośrednio do pompy ? NIe trzeba podpinac jakiegos dodatkowe sterowania zewnetrznego ? Przegladając forum wielokrotnie czytałem o jakis sterownikach zewnetrznych salus , auraton . Czy one bedą mi potrzebne ?

Extra pump w przypadku CO daje 230V wtedy , kiedy pompa również załącza swoją obiegówkę ( działanie równoległe) , a przypadku grzania CWU działa tylko obiegowka w pompie (etra pump wyłączone).

Co to zewnetrznych termostatów , to już zależy od fantazji i filozofii. Jeśli sterujesz temperaturą wody w podłogówce to ich nie potrzebujesz.

Mialem tak przez pierwszy sezon ( lacznie z pompami obiegowymi za sprzeglem podlaczonymi do extra pump ). Wadą tego sterowania mnie ( i podejzewam wszedzie tam , gdzie podlogowka jest zaprojektowana na bardzo niski parametr - czyli jest po prostu gesto ulozona , ) bylo to ,ze temperatura powrotu wody wzrastala mało ( 2 -3 stopnie ) w stosunku do temperatury pomieszczenia , przez co jak juz pompa w koncu dotarła do temperatury docelowej i w domu zrobilo sie bardzo goraco ( powiedzmy 25 stopni) , to pompa nastepnym razem wlaczala sie dopiero tedy , jak temperatura wody spadla znowu o 3 stonie, co trwalo raz ,że długo , a dwa ,że temperatura w domu wtedy byla gdzies ok 22 stopni. Strasznie duza histeza byla.

Siłą rzeczy przeszedlem na termostaty.

Mam do ogarnięcia dwa obiegi parter i piętro , temp zasilania obiegów może być taka sama (ustawiona z KG) ale włączenia i wyłączenia pompek chciałbym zrealizować wg temp w pomieszczeniach "wzorcowych" osobno parter i piętro.

Chciałbym też móc sterować pompką z netu - jakie moduły trzeba dokupić do panasa ? Moduły są uniwersalne ? (split - monoblok 7kW)

Jeśli jesteś w miarę obeznany w automatykach domowych , to możesz to zrobić tak jak ja mam, moduł HeishaMon ( daje obslugę dwoch stref w pompie ciepla) , a automatka steruje zalaczaniem i wylaczaniem stref w pompie ciepla , a pompa ciepla poprzez Heishamon zalacza objegowki.

Caly ten sezon tak grzeję.

Np.Robisz w okolicy pompy skrzynke rozdzielcza do ktorej od rozdzielni glownej doprowadzasz kabel 5x4mm, w skrzyneczce rozdielasz kazda faze na dwa i zabezpieczasz bezpiecznikami 16A czyli dwa potrojne bezpieczniki 3x16A a instalator sobie z tej skrzyneczki juz ciagnie do pompy kablami jakie sobie przywiezie

Albo w glownej rozdielni dajrsz te bezpieczniki i do pompy ciagniesz dwa przewody 5x2,5mm i zostawiasz z nadmiarem żeby mu starczylo na podpiecie bezposrednio pod jedn.wewn

Tak tez chcemy zrobić rozdzielnie w pobliżu pompy kabel od puszki 400v w ścianie do tej skrzynki 5x4mm2 . Teraz tak 2 x bezpiecznik c16 jako standard ( jeden pod sprężarkę , a drugi pod grzałki ?) , a dodatkowo coś tam można dołożyć np. bezpiecznik B16 pod pompy i automatykę ? Przy okazji montażu pompy dojdzie licznik zużycia energii 3f , żeby faktycznie znać zużycie na ogrzewanie .

Pod pompy i automatykę to może nie aż tak duży ,może nawet i B6 starczy. Dla full wypasu możesz jeszcze dac stycznik i czujnik zaniku fazy Nie ,żebym to polecał , ale niektórzy twierdzą ,że inwerter pójdzie z dymem , jak braknie mu jednej fazy ( pewnie używają analogii wprost do silnika trójfazowego).

Witam. Zakupiłem termostat Eurostar Q7 i podłączyłem zgodnie z zaleceniem z serwisu hitch i L na płycie. Widzę że teraz nie mogę podbić krzywej grzewczej ani na pompie ani z aplikacji. Z racji tego, że teraz grzeje grzejnikami muszę mieć krzywą podbita o 4 st. Gdy będzie koło 0 grzeje dół podłogowka i muszę obniżyć. Czy ten termostat wyklucza mozliwosc regulacji krzywej z panelu bez wchodzenia w ustawienia instalatora. Dziękuję za odpowiedzi.

Ale wiesz , że zanim sprężarka zacznie pracować , to minie dobre 2 minuty ? W ogóle zanim pompa się zainicjuje po podaniu zasilania to mija z 30s. To chyba wystarczające opóźnienia.

U mnie jak brakuje napięcia to: zanik, minuta jest, zanik, minuta jest, zanik minuta jest, zanik na 15 min. Odpalenie i spokój na kolejne 1,5 miesiąca. A PC widzi to tak: zanik, odpalenie i spokój na kolejne 1,5 miesiąca. Przerwa to 30 min od ostatniego odpalenia zasilania.

Kosztowało to około 300zł. Uważam, że za taką cenę warto. Zrobiłem to sam. Polecił mi to instalator.