codix 10.04.2021 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Rozumiem. Czyli cały plan mój na temat tego że wieczorem PC z harmonogramu podniesie temp krzywej trafił szlak. A czy powinienem w ustawieniach zrobic jako czujnik zewnętrzny bo tego nie ruszyłem? Jak masz termostat obcej firmy to zmieniasz na termostat zewnetrzny, jak wyciagniesz z jedn.wewn steroenik na sciane i chcesz uzyc termostatu ktory w nim jest to zaznaczasz termostat wewnetrzny ,jak masz podpiety czujnik na kabelku to zaznaczasz termistor itd. Przy tych zmianach jak bedziesz dawal to wykasuje Ci sie harmonogram i krzywa tez leci wiec trzeba sobie sprawdzic po zmianie ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.04.2021 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Jeśli masz na myśli Atlernatywny czujnik zewnętrzny , to tego nie ruszaj ( jest do czujnika tempeatury ,ale otoczenia na zewnątrz).A co do krzywych ,to da się je również zmieniać podczas pracy w trybach termostatów ,tyle ,że do tego trzeba Heishamon i jakąś automatykę domową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 10.04.2021 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 @MiG25 Jak ze stabilnością HeishaMon`a ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 10.04.2021 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Zdjęcie podgladowe zrobionej rozdzielnicy( dojdzie jeszcze licznik 3f) https://zapodaj.net/1911b84c7e66a.jpg.html Teraz tak bo mogę tu jeszcze przerobić bezpieczniki 16A/3 zostawić C czy dać B , dalej chyba pozbyć się muszę B16 bo będzie zbędna , a B10 pod pompy/automatykę . Zabezpieczeń nie mam , ponieważ sieć bez ochrony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.04.2021 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 @MiG25 Jak ze stabilnością HeishaMon`a ? Sama płytka Heishamon robi swoja robotę i nie ma z nią żadnych problemów. Ale ponieważ laczy się ona z brokerem mqtt poprzez wifi ,a do brokera mqtt rowniez laczy się automatyka domowa (w stylu domoticza,HA itp) to calosc (łącznie z siecią wifi powinna być stabilna). Generalnie jak jest wszystko dobrze skonfigurowane(np na raspberrypi ),to wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.04.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Witam. No obcej euroster. Ale chodzi tyle że nic nie mogę zmieniać na panelu pompy tu gdzie było podbicie krzywej. Pokazuje się symbol powiedzmy termostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.04.2021 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Codix pisał żeby przestawić na zewnętrzny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.04.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Codix pisał żeby przestawić na zewnętrzny? Na terostat zewnetrzny a nie na czujnik zewnetrzny bo to dwie różne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.04.2021 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Czy jakbym zrobił między płytą główną A odbiornikiem radiowym eurostera włącznik aby rozlaczyc obwód czy wtedy płyta główna powinna traktować jakby go nie było w obwodzie? Zrobiłem tak Ale wstawiłem włącznik na kabelku od L z płyty głównej i dalej widzi termostat . Czy może trzeba włącznik wstawić na kabelku od hitch, A może musi być na dwóch kablach. Te obniżenie krzywej poprzez ustawienia instalatora to dosyć problemowe dla większości w moim domu. Dziekuje Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez mundi73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 10.04.2021 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Jasne . Zaraz to zrobię jak skończy cykl grzania. Tylko zobaczymy co to zmieni bo nic nie zmieniłem A pompa chodzi na eurosterze jak świeci Ci się symbol termostatu to znaczy że już masz przełączone w opcjach na termostat zewnętrzy i nic się nie zmieni,bo co ma się zmienić jak masz na termostacie to nie możesz podbijać krzywej ,możesz tylko ja w menu instalatora zmieniać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.04.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2021 Racja całkowita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 11.04.2021 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Panowie proszę jeszcze o jedną opinie na temat bufora do pompy, pompa już wybrana T-CAP 9KW 3 fazy split, bufor 100L, cwu 300L.Powierzchnia do grzania ok 180m2, same grzejniki (żeliwne razem 160 żeberek, 4 grzejniki małe aluminiowe), grzejniki raczej przewymiarowane. Słyszałem opinie że biorąc bufor 200L można zaoszczędzić na poborze prądu bo pompa będzie miała większy zapas "energii" w nim i rzadziej będzie się załączać.Prawda czy nie? lepiej wziąć 100L czy 200L? jakie macie zdanie na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.04.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Najtańszy.Nawet 50l jak tańszy.Taki zapas energii co w takim zbiorniczku 100l to grzejniki Ci ten zapas wyciągna w 10min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 11.04.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 Taki zapas energii co w takim zbiorniczku 100l to grzejniki Ci ten zapas wyciągna w 10min No właśnie dlatego myśl, aby założyć bufor 200l - ma to sens i odczuwalne korzyści? Montaż będę miał za miesiąc, jest jeszcze czas na zastanowienie się odnośnie tego elementu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 11.04.2021 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Fanek ;Jaka objętość mają grzejniki?Bufor - to jest uzupełnienie do warunku ; - Zład wody = moc pompy x 20 l/kW Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 11.04.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 (edytowane) Jeśli liczyć że 1 żeberko żeliwne zawiera 1L wody = 160L25 żeberek grzejniki aluminiowe, powiedzmy 20L ok 180L wody w grzejnikach jest myśle. Warto wstawić zbiornik bufor 200l i czy będę miał jakieś korzyści z tego w postaci mniejszego zużycia prądu?I sama pompa przy buforze 200l powinna rzadziej się załączać w teorii tak, co przełożyłoby się nan dłuższą żywotność? ale jak jest w praktyce?czy zostawić 100l jak był początkowo wybrany. Edytowane 11 Kwietnia 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 11.04.2021 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2021 No zyskasz 5zł na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.04.2021 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Na pewno w okresie przejściowym pomoże przy taktowaniu (powiedzmy ,że pompa bedzie dłużej pracować o te 10min , i drugie 10min dolozy się zanim grzejniki wyciagna ten dodatkowy xapas ciepla .)Poprawi to taktowanie ,ale oszczędności dużych nie przyniesie ( chyba ze oszczędność to mniejsze ryzyko uszkodzenia sprężarki z powodu taktowania). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.04.2021 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Na pewno w okresie przejściowym pomoże przy taktowaniu (powiedzmy ,że pompa bedzie dłużej pracować o te 10min , i drugie 10min dolozy się zanim grzejniki wyciagna ten dodatkowy xapas ciepla .) Poprawi to taktowanie ,ale oszczędności dużych nie przyniesie ( chyba ze oszczędność to mniejsze ryzyko uszkodzenia sprężarki z powodu taktowania). Jeśli pompa pochodzi dzięki temu bezawaryjnie jakoś odczuwalnie dłużej (wiem że ciężko to określić ile dłużej, ale teoretycznie jeśli może być to potencjalnie spory okres czasu typu 2-3 lata czy coś), to może warto dołożyć troche i wybrać bufor 200l, różnica w cenie nie powinna być chyba duża? Szacujesz że 20min dłużej powinna chodzić na jednym uruchomieniu pompy? zimą w ciągu dnia ile może mieć startów przez 24h ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Program93 12.04.2021 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2021 Fanek ; Jaka objętość mają grzejniki? Bufor - to jest uzupełnienie do warunku ; - Zład wody = moc pompy x 20 l/kW Licząc ten zład bierze się pod uwagę w jaki sposób pracuje instalacja ? U mnie grzejniki to 80 litrów + 20L podłoga teoretycznie potrzebuje baniak 100l ? Tylko co jak grzejniki są na głowicach i przy pierwszym rozruchu owszem grzeją wszystkie pełny przepływ , a z czasem połowa się zamknie i praktycznie prócz 100l bufor w układzie grzejnikowym jest 30l obiegu ? To w jakiś sposób koliduje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts