Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Nie wiem czy praca na krzywej grzewczej będzie OK przy średnio 6cm anhydrytu. Boję się, że to pójdzie w kierunku częstych startów sprężarki a tego chciałbym uniknąć. Poza tym dom jest w trakcie wykańczaniem, np. zrobienie ocieplenie sciany i sufitu garażu i pom gosp. nad którymi jest jeden pokój i lazienka.

Anhydryt....

I pozamiatane :D

Sorki, ale to jest najgłupsza rzecz czyli "anhydryt", jaką człowiek mógł popełnić przy budowie nowego domu.

Nie pomogę bo nie wgłębiałem się w budowę papierowego kurnika ;)

Edytowane przez Arturo1972

Artur ja Cię za dobrze znam i nie będę się z tobą kopał do rana :) tak jak voymar

Ty poprostu nie zauważasz różnicy pomiędzy 23 a 22 i pomiędzy 8st a 2st

Nie gadaj bo nie wiem co się dzieje.

Na zewnątrz już 5st.C i pompa grzeje cwu:

20210507_222941_copy_1512x2016.jpg

Ale w domu dalej 22st.C:

20210507_223229_copy_1512x2016.jpg

Co robić ?

:D

Załączać klimę, żeby schłodziła dom i żeby pompa chodziła cały czas ? :D

No tak idiotyczne są tutaj rozterki czytam, jak ktoś ma normalną wylewkę betonową to wie co robić.

Ale "anhydryt" dla myślących sprawnie inaczej to powinien być osobny temat ala "paraolimpiada " :D

Jak Ci się pompa w maju odpaliła to pewnie tak :))

No cóż widać większość ma druszlaki , nawet ci co mają płyty fundamentowe , WM , i naprawdę grube ocielenie.

Sądzę że takie osoby specjalnie dziurawiły sobie styropian i robiły dziury w ociepleniu aby za ciepły dom nie był ..

Taki sabotaż we własnym domu ;)

A tak serio w kwietniu mieliśmy 15 dni z ujemną temperaturą , kilka dni z temperaturą poniżej - 7 stopni ...

Oczywiście można by wyłączyć ogrzewanie 1 kwietnia , dzieciakom założyć swetry i chwalić się że już nie grzejemy ...

U nas ustawiony termostat w salonie i on pilnuje. Jak spadnie tempertatura poniżej 22,4 to się załączy i wyłączy jak będzie 22,8 i tyle.

Jak w dzień jest słońce to raczej się ogrzewanie nie załączy ...

U nas nawet w maju lekko dogrzewamy , bo na razie mamy beznadziejną temperaturę i nie wiadomi czy to wiosna czy jesień ..

Żona i dzieciaki jak jest mniej niż 22,5 stopnia to narzekają , żonie to nawet 24-26 stopni nie przeszkadza ...

Mam nadzieję że kiedyś się przeniesiemy do cieplejszych krajów i wtedy jedynie co to klima będzie używana , bo za ciepło ;)

A skąd mają powstawać defrosty jak w domu w nocy jest 21,7 st.C a w dzień dochodzi nawet do 22,7st.C.

W jakim celu pompa ma się załączać ?.

Jakbyś chciał aby w nocy było tyle samo co w dzień to byś musiał grzać i tyle.

Są osoby które chcą mieć stabilną temperaturę i nie chcą mieć chłodniej wieczorem i w nocy i tyle.

Jak są wahania temperatury to oznacza że dostarczono za mało energii. Jak ktoś godzi się na spore wahania to wiadomo że może dostarczyć sporo mniej energii od tego co chce mieć stabilną.

Dom ma być po pierwsze komfortowy dla jego mieszkańców ...

No cóż widać większość ma druszlaki , nawet ci co mają płyty fundamentowe , WM , i naprawdę grube ocielenie.

Sądzę że takie osoby specjalnie dziurawiły sobie styropian i robiły dziury w ociepleniu aby za ciepły dom nie był ..

Taki sabotaż we własnym domu ;)

Ale, że w jakim sensie?

Bo widzę aluzje do mnie bezpośrednio.

Chociaż ja widzę to trochę inaczej,po tym co piszą głupii doradcy i jeszcze głupsi akolici tychże głupich doradców bo przez bzdury, które wypisują powinni biwalentnie się uciszyć,bo są szkodnikami, biwalentnie....

Dając przeklam tych bzdur "biwalentnych" wyżej pokazuje jak pompa 9kW,czyli znacznie powyżej potrzeb domu, ogrzewa obecnie dom 3kW,czyli nie ogrzewa,bo co miała grzać to już wygrzała.

Okres przejściowy,gdzie tam widać jakąś perspektywę "taktowania" I w jakim celu przede wszystkim?

Od "nie idiotow" słynny był tylko Media Markt...

Jakbyś chciał aby w nocy było tyle samo co w dzień to byś musiał grzać i tyle.

Są osoby które chcą mieć stabilną temperaturę i nie chcą mieć chłodniej wieczorem i w nocy i tyle.

Jak są wahania temperatury to oznacza że dostarczono za mało energii. Jak ktoś godzi się na spore wahania to wiadomo że może dostarczyć sporo mniej energii od tego co chce mieć stabilną.

Dom ma być po pierwsze komfortowy dla jego mieszkańców ...

Nie no, bez jaj.

Mówimy o nowym domu, normalnym domu, nie kartonowym i nie z kartonem w środku czyli nie z anhydrytem ;)

Stabilna temperatura powiadasz ?

No przy 4st.C na zewnątrz:

20210508_004237_copy_1512x2016.jpg

Mam 21,7st.C w domu:

20210508_004433_copy_1512x2016.jpg

O godzinie 1.00 w nocy a o 20.00 było 22st.C ;)

W dzień do 22-23st.C nabija słońce, kuchenka, akwarium i my sami :)

Zatem po ch...grzanie i w jakim celu ?

Być może w durszlakach i szałasach potrzeba obecnie grzać ale w normalnych domach od miesiąca nie ma takiej potrzeby.

To tez odpowiedź czemu taki smok jak T-CAP 9kW nie taktuje w moim domu w okresie przejściowym i dlaczego "biwalentnie" to bzdura i głupota.

Po prostu "smoku" nie grzeje bo nie ma takiej potrzeby i zdecydowanie jest "ambiwalentnie" nastawiony do tych bzdur wypisywanych o "biwalentnych" temperaturach ;)

Oczywiście kupa, którą zwą anhydryt to inna bajka, bo ktoś kto to aplikuje u siebie w domu to podchodzi pod niezbyt sprawnego i taki też będzie dom....niezbyt sprawny :D

Nie no, bez jaj.

Mówimy o nowym domu, normalnym domu, nie kartonowym i nie z kartonem w środku czyli nie z anhydrytem ;)

Stabilna temperatura powiadasz ?

Mam 21,7st.C w domu:

W dzień do 22-23st.C nabija słońce, kuchenka, akwarium i my sami :)

Zatem po ch...grzanie i w jakim celu ?

Widzę że nie zrozumiałeś.

W nocy masz temepraturę o około 1 stopień niższą niż w dzień. Jakbyś chciał aby w nocy temperatura była w domu taka sama jak w dzień to byś musiał dostarczyć jakoś energię. W nocy słońce nie świeci więc zysków od słońca brak , więc trzeba jakoś inaczej tą energię dostarczyć.

U mnie jak słońce w dzień świeci to ogrzewanie w większości nie jest potrzebne , nawet jak jest minusowa temperatura. Dom spokojnie bez ogrzewania nagrzeje się do nawet 24-25 stopni jak na to pozwolę. Ale jak nie ma słońca to i zysków nie ma sporych i trzeba jakoś tę energię aby zachować stabilną temperaturę dostarczyć.

Ty nie dostarczasz i masz wieczorem temepraturę o 1-1,5 stopnia niższą niż w dzień.

Proste i logiczne ...

Nie każdemu odpowiada niższa temperatura wieczorem i w nocy i jak komuś to nie odpowiada i chce mieć stabilną temperaturę cały dzień niezależnie czy jest słońce czy nie to musi jakąs ilość energii dostarczyć ...

Czym bardziej energooszczędny dom tym mniej , czym mniej tym tej energii trzeba wiecej dostarczyć.

Artur coś się tak uczepił tego anhydrytu? Mam i nie narzekam.

To witaj w "klubie paraolimpijczyków" - jak nas określił Arturo1972. I też nie narzekam. Podczas lutowych mrozów, przy pełny słońcu, temperatury w domu na tyle wzrastaly, ze nie bylo potrzebne grzanie i pompa przez caly dzien byla w trybie czuwania. Wystarczylo prawidłowe zaprojektowanie scian okiennych. Swoją drogą- pytałem czy sa jakieś metody na ograniczenie ilości defrostow a dowiedziałem się że jestem upośledzony. No nieźle.

To witaj w "klubie paraolimpijczyków" - jak nas określił Arturo1972. I też nie narzekam. Podczas lutowych mrozów, przy pełny słońcu, temperatury w domu na tyle wzrastaly, ze nie bylo potrzebne grzanie i pompa przez caly dzien byla w trybie czuwania. Wystarczylo prawidłowe zaprojektowanie scian okiennych. Swoją drogą- pytałem czy sa jakieś metody na ograniczenie ilości defrostow a dowiedziałem się że jestem upośledzony. No nieźle.

Jedyny sposob to albo intensywniejsze grzanie w temp.powyzej 4-5st zeby nadrobic a unikanie grzania jak jest chlodniej.

Albo ograniczenie mocy z jaka pompa chodzi a to mozesz osiagnac albo obnizajac krzywą wtedy pompa szybciej sie zmoduluje na najnizsze obroty i wtedy wydluzy sie okres miedzy defrostami ale mniej ciepla bedzie Ci dostarczala do domu (pytanie czy Ci starczy) .

Mozesz tez poprobowac na trybie cichym 3stopien wtedy nie pozwala jej sie wkrecic np.u mnie powyzej 48hz tez moze to troche pomóc wszystko zalezy na jakich obrotach Ci normalnie chodzi

Też się dowiedziałem od Arturo ,że pompa mi taktuje.... Jego wiek nie pozwala już na poznanie czegoś nowego , a jego wiedza jest aktualna na 15 lat temu. Generalnie widać jak się zna , po prostu ktoś kto jest tu dłużej jego wpisy olewa , gorzej jak zaczyna tłumaczyć "świeżym"...

Też się dowiedziałem od Arturo ,że pompa mi taktuje.... Jego wiek nie pozwala już na poznanie czegoś nowego , a jego wiedza jest aktualna na 15 lat temu. Generalnie widać jak się zna , po prostu ktoś kto jest tu dłużej jego wpisy olewa , gorzej jak zaczyna tłumaczyć "świeżym"...

Indywiduum ;)

Klepanie po pleckach, jak jest zajebiscie to nie ze mną :)

Jak jest badziew to mówię...

Jak siebie trzeba zrugac to też bez oporu ;)

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?371369-Styropian-25cm-na-elewacj%C4%99&p=8051658&viewfull=1#post8051658

Co z tego ,że mówisz , tylko nikt poważny Cię nie słucha. Zakłócasz eter i tyle. Wszędzie Cię nie chcą i blokują , a Ty i tak oknem wejdziesz...

Nawet w linku po zdjęciach stwiedzasz ,że yropian krzywo przyklejony , ale sam tynk masz położony nie lepiej , góry i doliny , nawet na zdjęciach widać. Gdzie wtedy byłeś , jak Ci go kładli , czy to Twoja robota...

Pytanie o panasa J i sterowanie dwoma obiegami :

Mam dwa obiegi podłogówki (parter, piętro) do tej pory ogarniał to sterownik kotła , w pokojach referencyjnych na parterze i piętrze mam czujnik temperatury (KTY81) i zadaje temp dla piętra i parteru osobno (histereza 0,2*C ). Temp zasilania była regulowana zaworami 3D termostatycznymi (ręczne) generalnie dwa razy na sezon trzeba je przekręcić.

Temp zasilania zawsze była taka sama dla piętra i parteru ale parter zawsze dłużej pracował i dłużej stał a piętro częściej i krócej.

W takim wypadku zasadny jest bufor ? Priorytetem jest komfort a nie wynik COP lepszy o 0,3. Mam około 200L w układzie - jeśli bufor jest zasadny to jakiej pojemności 50-100-200L ? Mam sporo miejsca na dodatkowe ocieplenie bufora i rurek (to nie jest problem)

Jeśli wepnę się na ostro bez bufora panasem w podłogę to oprócz modułu dwustrefowego jakie czujniki trzeba dokupić ? Panel operatora może być czujnikiem temp wew przy module dwustrefowym ?

Jaką najmilejszą wartość histerezy mogę ustawić dla temp wew w panasie ?

Tak jak pisze @plusfoto ,każda strefa potrzebuje zładu osobno ,bo w każdej chwili może być jedna strefa wyłączona , a pompa specjalnie do defrostu drugiej nie załącza.

I na "ostro" się nie wepniesz, musisz mieć przynajmniej sprzęgło.

Do każdej strefy potrzebna osobna obiegówka, i czujniki temperatur wody w obiegach ( to wbrew pozorom nie jest tania rzecz :) ). Jeśli w obu strefach masz podłogówki ( będziesz grzał tą samą temperaturą ) , i sterował termostatami to zaworów mieszającch nie trzeba ( a trzeba jeśli różne temperatury zasilania , lub kiedy pompa jest sterowana temperaturą wody)