Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Chłodzę do 19 stopni docelowej ( mi wystarcza), akurat teraz mam 18 stopni wody wyjściowej , delta z czujników 1,7 stopnia ( z czujników DS18b20) , przepływ 47,39l/min , stąd wyliczona moc chłodzenia 5950 W , z licznika energii zewnętrznego moc pobierana 744,5W , stąd COP =8 .... Temperatura na zewnątrz 20 stopni , sprężarka na 20Hz...

Wg sterownika pompy Ciepla pobierana energia to 0,6kW , produkcja 7kW , a COP 11,6....

Edytowane przez MiG25

• 3 weeks później...
No i stało się ;)

Pierwsza poważna awaria od 2013r...

Błąd H95 i kupa zbita.

Pierwsza wstępna diagnoza to uszkodzona płytka PCB.

W piątek dokładne badanie.

A ściągnąłeś obudowę jednostki wewnętrznej i sprawdziłeś czy nie wywaliło jakiegoś zabezpieczenia ?

Sprawdzone, nic nie widać żeby coś się przepaliło

Na zewnętrznej właśnie w piątek przychodzi do obadania.

Wg dtr może być coś z zasilaniem "wiatraka"-może luty , styki lub kondensatory elektrolityczne...

Mam nadzieję ,że nic poważniejszego-czekamy na info

Sprawdzone, nic nie widać żeby coś się przepaliło

Na zewnętrznej właśnie w piątek przychodzi do obadania.

A zresetowałeś ten błąd ? i nie wystartowała Ci czy wywaliło ponownie ten sam błąd?

Dla mnie H95 to błąd spowodowany złym napięciem pomiędzy jednostkami .Jak chce Ci się sprawdzać to mogę Ci napisać procedurę a jak nie to czekaj na fachowca

A zresetowałeś ten błąd ? i nie wystartowała Ci czy wywaliło ponownie ten sam błąd?

Dla mnie H95 to błąd spowodowany złym napięciem pomiędzy jednostkami .Jak chce Ci się sprawdzać to mogę Ci napisać procedurę a jak nie to czekaj na fachowca

Oczywiście błąd został wykasowany,wogole to dziwna akcja bo po wykasowaniu i wyłączeniu zasilania, dwa czy trzy razy po włączeniu po 10sek. wyskakiwał błąd ,za którymś tam włączeniem pompka obiegowa zaczęła chodzić ale tylko chodzić,błędu nie wywaliła ale sprężarka się nie załączyła ani do grzania cwu ani c.o.

Chciałem wymusić grzanie cwu grzałką ale grzałka włącza się tylko z c.o,przy cwu cisza.

Może spróbuj przywrócić do ustawień fabrycznych

W seri F bo chyba taką masz to H95 to błąd " Nieprawidłowe połączenie jednostki wewn. i zewn."

Więc w dłoń śrubokręt i posprawdzaj przewód łączący jednostki pomimo że to mało mozliwe to odkręć pokolei każdą żyłę poruszaj popatrz przetrzyj itp i dokręć porządnie ponownie i w jedn zewn i w wewn .Posprawdzaj też dokręcenie przewodów fabrycznych które łączą się z Twoim przewodem łączacym jednostki.

Możesz tez pomierzyć napięcia na każdej fazie

Edytowane przez codix

Może spróbuj przywrócić do ustawień fabrycznych

W seri F bo chyba taką masz to H95 to błąd " Nieprawidłowe połączenie jednostki wewn. i zewn."

Więc w dłoń śrubokręt i posprawdzaj przewód łączący jednostki pomimo że to mało mozliwe to odkręć pokolei każdą żyłę poruszaj popatrz przetrzyj itp i dokręć porządnie ponownie i w jedn zewn i w wewn .Posprawdzaj też dokręcenie przewodów fabrycznych które łączą się z Twoim przewodem łączacym jednostki.

Możesz tez pomierzyć napięcia na każdej fazie

Poczekam na fachmana z tym bo z elektryki jestem zielony i prędzej bym jakieś spięcie zrobił a może i wybuch :D

Ważne, że przed chwilą udało mi się odpalić cwu z grzałki, zamieniając przewody z zaworu 3d ;)

6dd7a7b83fa4770amed.jpg

Jakby co to reset do fabycznych to 3 strzałki jednocześnie na 5sek dwie strzałki Search +górna strzałka od setting

Jak ją wcześniej na bezpiecznikach odłączysz to zwary nie zrobisz :) jak ci zaproponuje wymianę płyty to się sam weżmiesz za sprawdzanie wszystkich kabli oraz wszystkich wsuwek na płycie itp.:)

Jakby co to reset do fabycznych to 3 strzałki jednocześnie na 5sek dwie strzałki Search +górna strzałka od setting

Jak ją wcześniej na bezpiecznikach odłączysz to zwary nie zrobisz :) jak ci zaproponuje wymianę płyty to się sam weżmiesz za sprawdzanie wszystkich kabli oraz wszystkich wsuwek na płycie itp.:)

Dzięki codix ,tego mi było trzeba I już robię screena dla potomnych ;)

Niech mi zagrzeje cwu to spróbuję bo narazie chucham i dmucham na to bo od dwóch dni hartujemy się w zimnej wodzie :D

7428735b401b3b85med.jpg

No i stało się ;)

Pierwsza poważna awaria od 2013r...

Błąd H95 i kupa zbita.

Pierwsza wstępna diagnoza to uszkodzona płytka PCB.

W piątek dokładne badanie.

Dobrze Cię rozumiem, byłem w podobnej sytuacji.

Wracam do domu i widzę że z jednostki wewnętrznej kapie woda a na podłodze jest kałuża. Pierwsza myśl będą wydatki, ale potem czas na działanie.

Telefon do firmy, która mój model F w 2016 instalowała, wymiana zdjęć i kilka rozmów tel. i sam naprawiłem usterkę.

Okazało się, że trzeba zdemontować obudowę i dokręcić zaworek odpowietrzający, który się poluzował.

Witam

mam szybkie pytanko- czy dotarł już ktoś do danych COP T-capa 9kW 3 fazy na R32 ?

Dłubię i dłubię , i jakoś nie mogę trafić …

To co mi się rzuciło w oczy w katalogu 2021-2022 , to nie pełne dane (brak danych o sprawności) i dolny zakres pracy -20st (ale dla R410 jest -28st)

Chodzi o ten model :

WH-MXC09J3E8

Z góry dzięki za info

Pzdr

Raczej nie znajdziesz to nowości,szczerze watpie czy wogóle jest juz w sprzedaży to tak jak było z jednostkami jednofazowymi pojawily sie w oficjalnym cenniku i zaraz co niektóre sklepy puściły to do sprzedaży wogóle nie mając tego na stanie a potem kazali sobie czekac az będą już wtedy była chyba nawet przez pomyłkę jednostka 3f.

Zadzwon do jakiegos sklepu i zapytaj na kiedy bedzie i zeby sprawdzili czy napewno sie wywiążą z terminu ;)

To sa monobloki one chyba zawsze mialy zakres do -20

Do jednostek 1f dokumentacje mam

Codix- liczyłem na Ciebie, że się odezwiesz.

Tym razem wiem trochę więcej , to tak :

-od instalatora wiem , że są w sprzedaży tcapy mono R32

-modele tcapa mono H działają tak samo jak split tj do -28st (taki ma moja kuzynka)

Panas obniżył moim zdaniem trochę loty publikując nowy katalog bez danych z Copami….

Nie wiem tylko czy te -20st to pomyłka drukarska , czy prawda…

Bobrow wszystkie monobloki miały do -20

Teraz jeszcze sprawdzałem service manual od monobloków seri H w wersji Tcap 3f czyli MXC e8 i też maja podane zakres do -20 w dokumentacji technicznej

Mono tcap 1f na r32 tez w manualu ma do -20

Wiec jesli faktycznie chodza tak jak splity do -28 to te nowe seri J tez pewnie tak beda chodzic ale nie mogę tego potwierdzic ale w dokumentacji zarowno seri H jak i J panas sie do tego nie przyznaje ;)

Tak jeszcze z ciekawostek to zwykłe mono seri J 5,7,9kw to fizycznie identyczne jednostki tylko softem sie rożnią oczywiscie mono tcap seri J 1f 9 i 12kw ta sama sytuacja

Edytowane przez codix

Codix-wygląda ,że obaj mamy "rację"...

Rzeczywiście dla T-cap monoblok H w starszych katalogach jest podawany zakres temp dla grzania -20/35st , natomiast w nowym katalogu (2021-2022) jest jak byk na stronie 25 -28/35st...

Tak na logikę T-cap , to T-cap- nie powinien mieć ograniczeń w tym zakresie....Wszystkie bebechy są te same...

Ot,zagwozdka...

No i jeszcze jedno-sprawdziłem stare katalogi np z 2014 i tam zakres pracy dla mojego T-capa (splita) jest -20/35...a sam widziałem jak zapitalał przy -23st...

Zreszta w dtr jest opis ,że sprężara się wyłącza przy -28st...

W dtr od T-capa mono H jest rys poglądowy i przed -30st wypada zakres pracy...

Chyba popitolili temp wył sprężarki z nominalna mocą...

Jeszcze przeglądnąłem dtr T-cap splita i mono H i jest info o warunkach dla sprężarki :

"Do not run compressor when below condition fulfilled

a. Compressor top temperature < 10°C

b. Outdoor ambient < -20°C

c. Water temperature > 40°C"

w obu dtr w pkt 13.1.6 jest wykres zakresu pracy sprężarki ,delikatnie różnią się opisami -ale wg mnie to to samo :

-split : Compressor stop ( przy ok -28st)

-mono :Compressor operate

with limited operation (fotka nie wchodzi...)

Z dtr wynika jeszcze moim zdaniem ,że sprężarkę tak naprawdę odetnie max prąd-może być tak,że jednym razem wyłączy się np przy -22st , a innym przy np -28st

Edytowane przez bobrow
uzupełnienie