Fanek 29.08.2021 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 MiG - aby przeprowadzić dezynfekcje zbiornika CWU do 60* trzeba coś jeszcze włączać? pompa grzeje mi do 53*, daje max czas dezynfekcji czyli 1h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 29.08.2021 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 do dezynfekcji musisz włączyć grzałkę zbiornika wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 29.08.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2021 do dezynfekcji musisz włączyć grzałkę zbiornika wody Instalator zdaje się wyłączył tą opcje, ale mówimy o dodatkowej grzałce w zbiorniku CWU tak? Bo takowej nie mam w zbiorniku, czy to znaczy że więcej jak do 53* nie zagrzeje CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 30.08.2021 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 (edytowane) W sterowniku są dwie grzałki,jedna do CO druga do CWU. Grzałka do CWU może być zewnętrzna (ta w zbiorniku) bądź wewnetrzna czyli ta sama co do CO w jednostce wewnetrznej).Ustawiasz to w opcjach.Wiec mimo, że jak będzie ustawiona na wewnętrzną ,to ta sama grzałka, to logika sterownika i tak rozróżnia dwie grzałki ( jedna do CO ,druga do CWU).Ja nie pamiętam, czy do dezynfekcji potrzebne jest włączona grzalka ,bo jej po prostu nie robie, ale na próbę możesz włączyć, musi pojawić się ikonka grzałki z kranem na wyświetlaczu. Edytowane 30 Sierpnia 2021 przez MiG25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 30.08.2021 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Instalator zdaje się wyłączył tą opcje, ale mówimy o dodatkowej grzałce w zbiorniku CWU tak? Bo takowej nie mam w zbiorniku, czy to znaczy że więcej jak do 53* nie zagrzeje CWU ? https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8015423&viewfull=1#post8015423 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 30.08.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Odpaliłem dzisiaj heishamon w postaci dedykowanego modułu a nie wgrywając na istniejący sterownik wifi. CUT Możesz podać link do modułu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 30.08.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2021 Ok dzięki panowie wszystko jasne, sprawdze w sobote Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 31.08.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2021 Możesz podać link do modułu ? jest link na stronie projektu ale masz: https://www.tindie.com/products/thehognl/heishamon-communication-pcb/ PS Cytowanie mi działa co 10 kliknięcie, mega to upierdliwe jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 04.09.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2021 Mam problem, w tej pompie są 2 zabezpieczenia takie czarne. Wybija mi cały czas to po lewej stronie, w zasadzie to nie mogę go włączyć bo odrazu zbija. Ktoś coś ogarnia co może być przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 04.09.2021 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2021 Najprawdopodobniej problem z izolacją i upłwnością prądu , przez co ten wyłącznik różnicowoprądowy działa. Weź zawołaj swojego instalatora , albo choć prawdziwego elektryka do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 05.09.2021 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Może być tak że gdzieś wilgoci się dostała do tej jednostki na zewnątrz i to jest przyczyną? Ostatnio były tak duże deszcze i może to by było przyczyną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.09.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 może być, bo z tego po lewej jest zasilana jednostka wewnętrzna i zewnęrzna, po prawej tylko grzałka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.09.2021 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Pacjent to pompa Panasonic model WH-SDC07F3E5. Zaniepokoiła mnie głośna praca, pompa pracuje na tych samych ustawieniach od 2016. Wczoraj podczas grzania CWU pojawił się błąd i urządzenie się wyłączyło, zresetowałem pompę H62 – nieprawidłowy przepływ wody Po zresetowaniu widzę błąd H20 - nieprawidłowość pracy pompy wody Zastanawiam sięm czy jakiś wpływ na taki błąd ma : - dokręciłem delikatnie zawór odpowietrzający w PC ( 2 miesiące temu ), bo miałem lekki wyciek - ciśnienie w instalacji, naczyniu wybiórczym / przeponowym Nie chcę dziś dzwonić do serwisanta ( niedziela ), może ktoś miał taki problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seba1b 05.09.2021 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Miałem właśnie sytuacje ze mnie zalało ostatnio trochę w kotłowni (z góry na dół do kotłowni zlało mi się 2m3 wody) i doszły te duże deszcze. To może być powodem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.09.2021 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 (edytowane) H62 – nieprawidłowy przepływ wody Po zresetowaniu widzę błąd H20 - nieprawidłowość pracy pompy wody Zastanawiam sięm czy jakiś wpływ na taki błąd ma : - dokręciłem delikatnie zawór odpowietrzający w PC ( 2 miesiące temu ), bo miałem lekki wyciek - ciśnienie w instalacji, naczyniu wybiórczym / przeponowym Popuść ten zawór; -zapowietrzenie instalacji, - uzupełnij cisnienie Edytowane 23 Września 2021 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 05.09.2021 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Popuść ten zawór; -zapowietrzenie instalacji, - uzupełnij cisnienie Miałem przeczucie, że to może mieć jakiś związek z błędami. Zdobię tak jak radzisz, dziękuje. Jak nie pomoże to raczej nie zaszkodzi. Na razie zdemontowałem panel w PC i lekko odkręciłem zaworek, słychać było uciekające powietrze. Panelu na razie nie zakładam, jak dobiję ciśnienie w naczyniu to sprawdzę jak działa. Edytowane 5 Września 2021 przez PaRa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.09.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 (edytowane) Mam sterownik przeniesiony z pompy na ściane i ustawiony jako termostat wewnętrzny, ustawioną krzywą w tle, ale na sterowniku na ścianie zaprogramowane od ilu ma grzać gdy temp w pomieszczeniu spadnie do wartości. Hmm też tak ustawiacie grzanie CO czy sama krzywa? I ogólnie jak grzejecie samopas 24h czy harmonogram i właczanie tylko w określonych godzinach? Ile razy dziennie przy grzaniu CO pompa powinna się włączać? Plus minus mniej więcej na oko Wczoraj dopiero pierwszy raz uruchomiłem grzanie, pompa założona 3msc temu. Edytowane 5 Września 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 05.09.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Mam sterownik przeniesiony z pompy na ściane i ustawiony jako termostat wewnętrzny, ustawioną krzywą w tle, ale na sterowniku na ścianie zaprogramowane od ilu ma grzać gdy temp w pomieszczeniu spadnie do wartości. Hmm też tak ustawiacie grzanie CO czy sama krzywa? I ogólnie jak grzejecie samopas 24h czy harmonogram i właczanie tylko w określonych godzinach? Ile razy dziennie przy grzaniu CO pompa powinna się włączać? Plus minus mniej więcej na oko Wczoraj dopiero pierwszy raz uruchomiłem grzanie, pompa założona 3msc temu. sam sobie musisz znależć złoty środek. Każdy dom jest inny i inaczej traci ciepło. Temrostat to termostat a krzywa to krzywa. To się nie łączy. Możesz nie używać termostatu a używać krzywej Termostat zabezpiecza przed przegrzaniem pomieszczenia jak jeszcze podłogówka odbiera ciepło. Bo wtedy różnica pomiędzy zasilaniem a powrotem będzie za mała żeby się pompa wyłączyła. To też jest rozwiązanie jak masz za dużą pompę do domu albo ciężko Ci dopasować krzywą do budynku. Jak masz serię J to sterownik ustawiony za termostat wewnętrzny sam próbuje robić korekcję krzywej "ucząc" się budynku. Jego zadaniem jest aby pompa pracowała długo. Też musisz zobaczyć czy Ci to będzie pasować bo praca 24/h też dobra nie jest. Obserwuj, wyciągaj wnioski i ewentualnie rób zmiany. Pamiętaj tylko że jak masz np podlodówkę to każda zmiana będzie widoczna z opóźnieniem wiec nie kręć rotametrami jak szalony co pare minut bo to nic nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 05.09.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 (edytowane) sam sobie musisz znależć złoty środek. Każdy dom jest inny i inaczej traci ciepło. Temrostat to termostat a krzywa to krzywa. To się nie łączy. Możesz nie używać termostatu a używać krzywej Dzięki za zainteresowanie T-Cap 9kw split gen H, same grzejniki żeliwne, dom stary ale po modernizacjach i dobrze ocieplony, ok 190m2, na dachu foto. 1. Czy jak mam sterownik ustawiony za termostat wewnętrzny i na wyświetlaczu tylko ikona Termostatu, to krzywa wtedy nie jest brana pod uwage? Czy chodzi to i to z priorytetem na termostat? Bo tak mi powiedział monter, że krzywa "sobie pracuje w tle" hmm... 15/35, -15/50 delta -5 2. Na grzejnikach mam zawory i głowice termostatyczne, skala 1-5, jak ustawiłem na 2 strasznie wolno grzejniki się nagrzewały, zostawiłem na razie na 3. Zostawić czy lepiej dać więcej, macie jakieś doświadczenia w tym temacie? 3. "Też musisz zobaczyć czy Ci to będzie pasować bo praca 24/h też dobra nie jest." - co masz na myśli? 4. Termostat sam uczy się też w jakiś sposób ustawień? Edytowane 5 Września 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 05.09.2021 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2021 Ad.1 Krzywa działa w tle, a termostat wyłącza sprężarkę po przekroczeniu o 1* temperatury zadanej w pomieszczeniu.Ad.2 Lepiej nie dławić przepływu. Najlepiej dla pompy gdy są otwarte na full.Ad.3 Miałem kiedyś grzejniki i najlepszy komfort był gdy pompa pracowała cały czas. Jeżeli jest tylko wystarczający odbiór ciepła to nie widzę niczego złego. Wiadomo,że takich ciepłych dniach jak teraz to niemożliwe,ale zimą jak najbardziej.Ad.4 Termostat w wersji H niczego się nie uczy. Wręcz można powiedzieć, że jak na urządzenie za taką kasę to termostat mogli lepiej dopracować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts