Arturo1972 16.09.2021 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) Chodzi mi o takie ustawienie harmonogramu aby osiągnąć kompromis pomiędzy minimalną ilością włączeń sprężarki a utrzymaniem akceptowalnej temperatury w domu (przy włączonej pompie 24h/dobę było to średnio ok. 15 uruchomień). Kwestia modyfikacji typu grzanie więcej w nocy a mniej w dzień. A moje pierwsze typy wynikają z faktu, że w marcu i kwietniu b.r., gdy dzienne temperatury były raczej niewiele ponad 0*C a nocne zbliżały się do -10*C to spadek temperatury wewnętrznej w godz. 21.00 - 6.00 notowałem na poziomie max 1*C (przy wyłączonej PC). Dlatego nie ma najmniejszego sensu grzanie ciągłe, dom tego nie potrzebuje. To zaobserwowałem po pierwszym sezonie w taryfie G11 i dodatkowo z termostatem. Po pierwszym sezonie weszła taryfa G12W. Zależnie jakie masz wylewki ale u mnie przy "grubej" ilości betonu nocne włączenie pompy przy wysokiej KG bo 30/35 ,powoduje jedno włączenie i jedno wyłączenie i to nie jest tak,że musi "grzać" bo zimno,musi "ładować" się, żeby uzupełnić straty ciepła/energii, które są praktycznie nie wyczuwalne na termometrze. Tak jak piszesz, u mnie straty temperatury na termometrze przy wyłączonej pompie są jeszcze mniejsze niż u Ciebie. W południe tak samo, po zagrzaniu cwu pompa przechodzi w "ładowanie" energii przy powtórnym braku obniżki temperatury na termometrze. Dlatego mam stabilną temperature w domu na poziomie 22-22,5st.C, praktycznie przez całą dobę przy dwukrotnym włączeniu i dwukrotnym wyłączeniu. Edytowane 16 Września 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 16.09.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 W związku z zeszłorocznymi "problemami" z włączeniami/wyłączeniami sprężarki, w tym sezonie grzewczym planuję ustawić harmonogram w dwóch okienkach: 1/ wczesny poranek do g. 10.00 - ok. 4h CO + 1,5h CWU 2/ popołudnie od ok. g. 16.00 - też ok. 4h CO Zakładam, że będę miał jakieś zyski słoneczne (okna w domu od strony południowej, więc słońce "wędruje" rano w kuchni, potem do g. 15.00 okno salonowe a po godz. 16.00 drzwi tarasowe). W razie dużych spadków temperatury w domu wydłużę poranek i wcześniej włączę popołudnie. I mam nadzieję, że pomimo tego nieszczęsnego (bez skojarzeń z reprezentacją Polski ) anhydrytu będę miał max. 8-9 włączeń / dobę (uwzględniając defrosty) Dla mnie masz schrzanioną instalację , bo przy tak małej pompie ciepła która potafi nieźle zejść z mocą i z termostatem z histerezą 1 stopień pompa NIGDY nie powinna taktować. Jak dla mnie masz albo źle ustawioną krzywą (zbyt nisko) , albo zbyt małą temp zasilania , albo problem z "odbiorem" ciepła z pompy. My mamy pompę LG Therma V 9KW która na pewno nie potrafi zejśc tak nisko z moca jak twoja a problemu z taktowaniem brak albo bardzo sporadyczne ,a jest sterowana przez termostat o histerezie 0,4 stopnia. U nas histereza 0,4 stopnia powoduje przerwę w pracy pompy od kilku do kiilkunastu godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b2211 16.09.2021 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 W takim razie widzę to tak , a z tego co się domyślam to właśnie Arturo1972, PaRa tak właśnie macie przy taryfie G12w: w godzinach 13 do 15 grzeję CO i CWU (tylko się zastanawiam czy wtedy nie podbić temperatury do 23'C jeżeli chodzi o CO tak żeby wytrzymało do 22 ze spadkiem powiedzmy do 21'C) Następnie w godz 22-6 grzeję CO z temperaturą zadaną 21'C. Ewentualnie rozbijam to na temperaturę w godz. 22-4 temperatura 20'C a od godz. 4 do 6 już normalnie 21 czy też 22'C. Nie wiem jak teraz z przejściem na taryfę G12w czy mi to zrobią bo w kwietniu podpisywałem z nimi nową umowę na rozliczenie roczne z taryfą G11 przy okazji zakładania PV. Grzałki mam wyłączone ponieważ posiadam piec gazowy i to jest w jednym systemie, zamiast grzałek wolę żeby mi się załączył gaz ja PC będzie nie domagać przy mega mrozie, chyba że okaże się po roku, iż będę miał nadmiar prądu to wtedy będę dogrzewał grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.09.2021 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 A czy może tu pomóc włączeniu tryby cichego - wtedy pompa startuje (i pracuje) z mniejszą intensywnością? Chyba że się mylę to mnie, proszę, poprawcie. Tak , w Quiet Mode 3 pompa będzie startować z mniejszą intensywnością , i mocy max nie będzie osiągać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.09.2021 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 A czy może tu pomóc włączeniu tryby cichego - wtedy pompa startuje (i pracuje) z mniejszą intensywnością? Chyba że się mylę to mnie, proszę, poprawcie. Tak , w Quiet Mode 3 pompa będzie startować z mniejszą intensywnością , i mocy max nie będzie osiągać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.09.2021 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) W takim razie widzę to tak , a z tego co się domyślam to właśnie Arturo1972, PaRa tak właśnie macie przy taryfie G12w: w godzinach 13 do 15 grzeję CO i CWU (tylko się zastanawiam czy wtedy nie podbić temperatury do 23'C jeżeli chodzi o CO tak żeby wytrzymało do 22 ze spadkiem powiedzmy do 21'C) Następnie w godz 22-6 grzeję CO z temperaturą zadaną 21'C. Ewentualnie rozbijam to na temperaturę w godz. 22-4 temperatura 20'C a od godz. 4 do 6 już normalnie 21 czy też 22'C. Nie wiem jak teraz z przejściem na taryfę G12w czy mi to zrobią bo w kwietniu podpisywałem z nimi nową umowę na rozliczenie roczne z taryfą G11 przy okazji zakładania PV. Grzałki mam wyłączone ponieważ posiadam piec gazowy i to jest w jednym systemie, zamiast grzałek wolę żeby mi się załączył gaz ja PC będzie nie domagać przy mega mrozie, chyba że okaże się po roku, iż będę miał nadmiar prądu to wtedy będę dogrzewał grzałką. Nie wiem jaki masz dom ale mi po dogrzaniu c.o w okienku południowym(jakaies 1-1,5h,po dogrzaniu cwu), temperatura do 22.00 nie spadnie nawet o 0,5st.C. A mam tak: 13-15- c.o+cwu z priorytetem cwu 22-0-cwu 0-6-c.o KG w każdym przypadku 32/35,temp.w domu 22-22,5st.C. Edytowane 16 Września 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 16.09.2021 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Czy nie będzie taniej puścić pompę całą dobę z mniejszą temperaturą zasilania. To będzie moja pierwsza zima i ogrzewanie co pompą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 16.09.2021 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 To zależy:)Choćby od taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 W związku z zeszłorocznymi "problemami" z włączeniami/wyłączeniami sprężarki, w tym sezonie grzewczym planuję ustawić harmonogram w dwóch okienkach: 1/ wczesny poranek do g. 10.00 - ok. 4h CO + 1,5h CWU 2/ popołudnie od ok. g. 16.00 - też ok. 4h CO Zakładam, że będę miał jakieś zyski słoneczne (okna w domu od strony południowej, więc słońce "wędruje" rano w kuchni, potem do g. 15.00 okno salonowe a po godz. 16.00 drzwi tarasowe). W razie dużych spadków temperatury w domu wydłużę poranek i wcześniej włączę popołudnie. I mam nadzieję, że pomimo tego nieszczęsnego (bez skojarzeń z reprezentacją Polski ) anhydrytu będę miał max. 8-9 włączeń / dobę (uwzględniając defrosty) A dlaczego to ma być aż tyle wlączeń? 1) Jak grzejesz 2x /doba tj. wł- poranek do godz.10 toż to jedno włączenie 2) popołudnie od 16 x 4 godz. to jedno włączenie To masz raptem 2 wł + ewentualnie CWU 1 wł. Razem 3/doba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Jeśli pompa pracuje z max mocą , to cogodzinny defrost nie jest niczym dziwnym , tak pompa powietrzna działa. A jeśli chcesz robić przerwy w ogrzewaniu ( okienka ) , to tym bardziej przy starcie pompa pracuje z maksymalną mocą , i będzie robić defrosty nawet co 35min ( bo to jest minimalny czas , jaki ma zaszyty w sterowniku ,wcześniej nawet jak będzie zalepiona lodem to bez ręcznego wymuszenia go nie zrobi). Na mniejszą liczbę defrostów ( na jaką użytkownik ma wpływ , bo nie ma wpływu na wilgotność powietrza , i temp. zewnętrzną) to praca ciągła , z jak najniższą modulacją. Ale nie mnie oceniać co jest lepsze ,czy praca ciągła z najniższą modulacją ( wtedy jest szansa na mniej defrostów) , czy praca w okienkach , i wtedy pompa startuje z pełną mocą starając się dogonić temperaturę docelową. No tak od razu z pełną mocą nie startuje. Pracuje ileś tam min i podnosi moc. Znów popracuje i dalej podnosi aż do max potem zaczyna schodzić stopniowo utrzymując zadaną deltę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_nygma 16.09.2021 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Patrzę i czytam i ciągle się zastanawiam czy zaoszczędzone kilka złotych warte jest takie wahanie temperatur , brak komfortu albo zmniejszenie komfortu przez zmiany temperatur jak nie grzeje CO bo taryfa droga a później grzanie ponad to żeby nagrzać w taniej taryfie . Mało jest domów co ma zerową bezwładność temperaturową. Takie wahania temperatur mam / miałem przy ogrzewaniu śmieciuchem w starym domu jak dołożyłem to temperatura leciała w górę a nad ranem chłodło albo po południu jak jeszcze nie wróciłem z pracy żeby dołożyć . W nowym domu nie mam zamiaru rezygnować z komfortu żeby kilka złotych zaoszczędzić , PC już czeka na montaż ,tylko tynkarze skończą. taryfa g11 i taka chyba zostanie no chyba że mój dom będzie miał idealną stabilizację i małą bezwładność temperaturową , no ale wszystko przede mną . ps nie zrozumie tego ten który nie musiał palić w kotle zasypowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Chodzi mi o takie ustawienie harmonogramu aby osiągnąć kompromis pomiędzy minimalną ilością włączeń sprężarki a utrzymaniem akceptowalnej temperatury w domu (przy włączonej pompie 24h/dobę było to średnio ok. 15 uruchomień). Kwestia modyfikacji typu grzanie więcej w nocy a mniej w dzień. A moje pierwsze typy wynikają z faktu, że w marcu i kwietniu b.r., gdy dzienne temperatury były raczej niewiele ponad 0*C a nocne zbliżały się do -10*C to spadek temperatury wewnętrznej w godz. 21.00 - 6.00 notowałem na poziomie max 1*C (przy wyłączonej PC). Jakie 15 STARTÓW? Jak grzejesz dom np. 10h/doba To masz 1 start i jeden stop. No chyba że te ( PC J ) inaczej pracują. Ale PC to inwenter a inwenter jest po to aby modulować mocą jak ma osiągniętą temp. wynikającą z zadanej docelowej i delty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.09.2021 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) Patrzę i czytam i ciągle się zastanawiam czy zaoszczędzone kilka złotych warte jest takie wahanie temperatur , brak komfortu albo zmniejszenie komfortu przez zmiany temperatur jak nie grzeje CO bo taryfa droga a później grzanie ponad to żeby nagrzać w taniej taryfie . Mało jest domów co ma zerową bezwładność temperaturową. Takie wahania temperatur mam / miałem przy ogrzewaniu śmieciuchem w starym domu jak dołożyłem to temperatura leciała w górę a nad ranem chłodło albo po południu jak jeszcze nie wróciłem z pracy żeby dołożyć . W nowym domu nie mam zamiaru rezygnować z komfortu żeby kilka złotych zaoszczędzić , PC już czeka na montaż ,tylko tynkarze skończą. taryfa g11 i taka chyba zostanie no chyba że mój dom będzie miał idealną stabilizację i małą bezwładność temperaturową , no ale wszystko przede mną . ps nie zrozumie tego ten który nie musiał palić w kotle zasypowym Kilka zlotych powiadasz ? W moim przypadku różnica między G11 a G12W to było 800zl rocznie przy 3500kWh , bez zauważalnej różnicy pod kątem komfortu użytkowania czy temperatur w domu a co też warte podkreślenia, przy podobnym czasie grzania dobowego w obu taryfach. Jak dom nie potrzebuje energii to niezależnie czy będziesz miał taryfę G11 czy G12W ,wyłączy Ci pompę a w dzień tej energii potrzeba malo a i strat energii też jest niewiele. Edytowane 16 Września 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 Dlatego nie ma najmniejszego sensu grzanie ciągłe, dom tego nie potrzebuje. To zaobserwowałem po pierwszym sezonie w taryfie G11 i dodatkowo z termostatem. Po pierwszym sezonie weszła taryfa G12W. Zależnie jakie masz wylewki ale u mnie przy "grubej" ilości betonu nocne włączenie pompy przy wysokiej KG bo 30/35 ,powoduje jedno włączenie i jedno wyłączenie i to nie jest tak,że musi "grzać" bo zimno,musi "ładować" się, żeby uzupełnić straty ciepła/energii, które są praktycznie nie wyczuwalne na termometrze. Tak jak piszesz, u mnie straty temperatury na termometrze przy wyłączonej pompie są jeszcze mniejsze niż u Ciebie. W południe tak samo, po zagrzaniu cwu pompa przechodzi w "ładowanie" energii przy powtórnym braku obniżki temperatury na termometrze. Dlatego mam stabilną temperature w domu na poziomie 22-22,5st.C, praktycznie przez całą dobę przy dwukrotnym włączeniu i dwukrotnym wyłączeniu. Bardzo ciekawe jest to co piszesz. Bo zarzucałeś innym że jak PC sie nie wyłącza to --dom dziurawy lub z papieru a tu proszę 2 włączenia masz. To tak jak ja ( harmonogram ) bo bez i pracy ciągłej PC pracuje od jesieni do wiosny. Dlaczego? Bo to INWENTER. który moduluje mocą. A w zimie jeszcze pisałeś że PC ----pracuje kiedy chce. --KŁAMAŁEŚ--- ale co tam. Jak ci wtedy próbowalem wyjaśnić to TY z oporem PRACUJE KIEDY CHCE --no i co ? Czytaj i wyciągaj wnioski to więcej nie będę ci zarzucał NIEWIEDZY i Kłamstw. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.09.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) A w zimie jeszcze pisałeś że PC ----pracuje kiedy chce. --KŁAMAŁEŚ--- ale co tam. Jak ci wtedy próbowalem wyjaśnić to TY z oporem PRACUJE KIEDY CHCE --no i co ? Czytaj i wyciągaj wnioski to więcej nie będę ci zarzucał NIEWIEDZY i Kłamstw. Powodzenia. To raczej Ty czytałeś bez zrozumienia tekstu bo wszem i wobec jest wiadome, że od drugiego sezonu grzewczego z pompą czyli od sezonu 2014/2015 posiadam taryfę G12W i grzeje w niej 99% i do dzisiaj tak jest Pierwszy sezon 2013/2014 był z taryfą G11 i tam pompa grzała kiedy chciała A ,że za często nie chciała grzać to i przejście na G12W żeby to wykorzystać Po tylu latach z T-CAP-em zarzucać komuś niewiedzę jak pompa fungla ?.. Masz rację, za dużo nie wiem,bo się nie znam na tym Edytowane 16 Września 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) To raczej Ty czytałeś bez zrozumienia tekstu bo wszem i wobec jest wiadome, że od drugiego sezonu grzewczego z pompą czyli od sezonu 2014/2015 posiadam taryfę G12W i grzeje w niej 99% i do dzisiaj tak jest Pierwszy sezon 2013/2014 był z taryfą G11 i tam pompa grzała kiedy chciała A ,że za często nie chciała grzać to i przejście na G12W żeby to wykorzystać Po tylu latach z T-CAP-em zarzucać komuś niewiedzę jak pompa fungla ?.. Masz rację, za dużo nie wiem,bo się nie znam na tym Prosiłem --NIE KŁAM Dla mnie stwierdzenie -- PC -PRACUJE KIEDY CHCE -to praca PC puszczonej w samopas. Czyli pracuje jak w domu jest za zimno. No chyba mi nie wmówisz że jak masz zadaną w okienku 13 --15 to akurat wtedy w domu brakuje ciepła? Bo wtedy jest najwięcej zysków bytowych. Czyż by u ciebie tego ciepła dom nie przyjmował? Zapewne przyjmuje. Po co więc włączać ogrzewanie? Bo okienko jest w II tar. Tak ? Mówisz że chodzi ci o 800zeta na rok za ogrzewanie tak? A jeszcze w zimie dumnie tu pisałeś że na miesiąc wydajesz 500zeta na Faje. 500zeta co miesiąc!!!!!!!! a 800zeta /rok ci szkoda? i to jeszcze za cenę ciepła w domu. No tak- powiesz że dom nie potrzebuje. NIE POTRZEBUJE- bo jest drogi prąd a o godz13.00 nagle potrzebuje. Koło się zamyka -- nie da się przez długi okres czasu pisać KŁAMSTWA bo prędzej czy później to wyjdzie. Jak będziesz prowadził merytoryczną rozmowę -( a w szczególności prawdziwą ) zapewniam cię że we mnie wroga mial nie będziesz. W innym przypadku bedę ci non stop wytykał nieprawidłowości. PS. mając PC T cap przez ileś tam lat lub jakieś inne ustrojstwo -to nie jest żaden wyznacznik że się wie wszystko. Można i cale życie coś mieć lub się uczyć i uczyć i dalej być idiotą. Oczywiście to nie jest aluzja co do twojej osoby. Ot taki przykład. Edytowane 16 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.09.2021 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) Prosiłem --NIE KŁAM Dla mnie stwierdzenie -- PC -PRACUJE KIEDY CHCE -to praca PC puszczonej w samopas. Czyli pracuje jak w domu jest za zimno. No chyba mi nie wmówisz że jak masz zadaną w okienku 13 --15 to akurat wtedy w domu brakuje ciepła? Bo wtedy jest najwięcej zysków bytowych. Czyż by u ciebie tego ciepła dom nie przyjmował? Zapewne przyjmuje. Po co więc włączać ogrzewanie? Bo okienko jest w II tar. Tak ? Mówisz że chodzi ci o 800zeta na rok za ogrzewanie tak? A jeszcze w zimie dumnie tu pisałeś że na miesiąc wydajesz 500zeta na Faje. 500zeta co miesiąc!!!!!!!! a 800zeta /rok ci szkoda? i to jeszcze za cenę ciepła w domu. No tak- powiesz że dom nie potrzebuje. NIE POTRZEBUJE- bo jest drogi prąd a o godz13.00 nagle potrzebuje. Koło się zamyka -- nie da się przez długi okres czasu pisać KŁAMSTWA bo prędzej czy później to wyjdzie. Jak będziesz prowadził merytoryczną rozmowę -( a w szczególności prawdziwą ) zapewniam cię że we mnie wroga mial nie będziesz. W innym przypadku bedę ci non stop wytykał nieprawidłowości. PS. mając PC T cap przez ileś tam lat lub jakieś inne ustrojstwo -to nie jest żaden wyznacznik że się wie wszystko. Można i cale życie coś mieć lub się uczyć i uczyć i dalej być idiotą. Oczywiście to nie jest aluzja co do twojej osoby. Ot taki przykład. Człowieku z Polski B,obecnie na faje wydaje 600zl bo se ktoś tam wymyślił, że mentole zlikwiduje. Ale za to wprowadzi możliwość wkładek miętowych, osobno kupowanych, no i muszę faje kupować plus wkładki miętowe Ja kupy spod siebie nie jadam jak Ty Człowieku z Polski B,u mnie w domu nie było nigdy za zimno bo ja mam dom budowany z rozumem a nie wg szamanów z wioski ,którzy radzili go grzać węglem, bo taniej Człowieku z Polski B,w moim domu w taryfie G11,gdy pompa była ustawiona "samopas" w taryfie G11 ,wyłączała się na kilkanaście godzin, właśnie dlatego, że zyski bytowe "grzały" dom. Jasne, że mi szkoda wyrzucać 800zl w błoto, mi z nieba nie leci 500+ od łba bo ja jeszcze utrzymuje tych darmozjadow i patoli... Edytowane 16 Września 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 16.09.2021 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2021 (edytowane) Człowieku z Polski B,obecnie na faje wydaje 600zl bo se ktoś tam wymyślił, że mentole zlikwiduje. Ale za to wprowadzi możliwość wkładek miętowych, osobno kupowanych, no i muszę faje kupować plus wkładki miętowe Ja kupy spod siebie nie jadam jak Ty Człowieku z Polski B,u mnie w domu nie było nigdy za zimno bo ja mam dom budowany z rozumem a nie wg szamanów z wioski ,którzy radzili go grzać węglem, bo taniej Człowieku z Polski B,w moim domu w taryfie G11,gdy pompa była ustawiona "samopas" w taryfie G11 ,wyłączała się na kilkanaście godzin, właśnie dlatego, że zyski bytowe "grzały" dom. Jasne, że mi szkoda wyrzucać 800zl w błoto, mi z nieba nie leci 500+ od łba bo ja jeszcze utrzymuje tych darmozjadow i patoli... Widzę że dalej będziesz trzymał swoje. OK Co do Fajek to twoja sprawa ,zapewne i więcej bedziesz wydawał A jaki to dom budowany z rozumem? Taki z pojedynczej ścianki 25cm lub 38cm Tak? i potem metry styropianu Tak? To raczej domeczek a nie dom.Takie większe mieszkanie i tyle. Ze pochodzisz z BLOKOWISKA to tu zapewne ta niewiedza i Pycha że zbudowałeś dom. Nic nadzwyczajnego nie zrobiłeś. Zbudowałeś normalny dom. wiem że w bloku jakieś tam 25lat temu wiało oknami aż firanek trudno było utrzymać na miejscu, a teraz wiszą spokojnie to taki CUD zrobiłeś? Ze masz obciążenie 3,5kW -To taki sukces jest? To normalny dom jest. Że dla ciebie grzanie ciągłe to nie jest komfort ? Więc jakie jest? Pomijając własności domu, Czy to moja wina że przez pewnie 40 lat spałeś z głową przy grzejniku --bo tak pisałeś- (Takie warunki w bloku) Że PC ci defrostow nie robi -i to jeszcze filmik puściłeś na YT.- Jak ma robić jak była wyłączona ( śnieg pod nią leżał ) i to nie był świeży śnieg. Czyli stała wył. ileś tam. Dlaczego ? Bo nieroztropnie nakręciłeś szopkę z drewnem. Mało tego kominek jeszcze masz. A bodajże wczoraj pisałeś że się kominów pozbyłeś Więc gdzie ten dym idzie? Myslisz że idiotów masz na forum ? że nikt nie zauważy twoich krętactw? TY nawet nie wiesz co to Ruro piec !!!!!! Nie każdy ma swój dom od DEKADY Są tacy co domy mają od stuleci. Czy twój ROZUMEK jest tak płytki że nie pojmuje tego że: 20, 30 50 a nawet i 150 lat temu PC nie było! !!! Tak samo jak i innych dobrodziejstw. Świat to nie TY i twój 10 czy tam 12 letni dom. PYTAM --czym mieli ludzie grzać 30lat i więcej temu? Zwłaszcza w POLSCE gdzie KOMUNA trzymała się jak rzep psiego ogona. Gdzie kiełbasa i mięso na kartki były. Dooooopy nie było czym wytrzeć a co dopiero o innych dobrach myśleć. Na zwykłą butle z gazem trzeba było czekać 2 tyg. I ty tu LUDZIOM zarzucasz że węglem grzali? Grzali jak go dostali. AQ twój FAMILOK czym byl grzany? Że się PC wyłączyla to coś rewelacyjnego jest? Przecież jak są spełnione warunki to co w tym dziwnego że się wyłączyła????????? Mądry ty jesteś???? Pewnie coś chlapnąłeś i efekt jest. Co ty o tym 500+. Na faje chcesz by ci dawali ???? To byś zadowolony był. Ja też nie brałem i nie biorę 500+ Podatki też płacę Co ci przeszkadza. Pisałeś że wnuczki masz> No chyba że kłamaleś. I co? też ci przeszkadza że dzieci biorą? Dobra bo to forum nie o polityce. Edytowane 16 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 17.09.2021 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Panowie i Panie chce sobie zrobić detekcję taktowania w Home Assistancie. Jakie wartości progowe ustawić? ile startów / stopów versus godzin pracy to już taktowanie, a ile jeszcze nie? Jeśli to coś istotnego to seria J 7kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 17.09.2021 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2021 Jakie 15 STARTÓW? Jak grzejesz dom np. 10h/doba To masz 1 start i jeden stop. No chyba że te ( PC J ) inaczej pracują. Ale PC to inwenter a inwenter jest po to aby modulować mocą jak ma osiągniętą temp. wynikającą z zadanej docelowej i delty. No pewnie ,że jednowentylatorowe inaczej pracują , tam każdy defrost to jest zatrzymanie sprężarki. Tyle razy o tym było.... A z tym poprzednim postem ,to sam porównaj start w włączonym quiet mode 3 , i bez tego . I tak ,trzeba porównać 30 minut , a nie "chwilę" , i podwyższyć docelową temperaturę , żeby pompa miała co grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts