Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Autoryzowany instalator który widnieje na stronie Panasonica. Sam o tym nie mam pojęcia. A jaki powinien być prawidłowy. U mnie to tak wygląda w skrzynce od lewej strony wyłącznik ETI C25 potem stycznik ETI R25-40 25A następnie czujnik F&F CKF-B i na końcu licznik onnline OWE-3.

To się go zapytaj ,czy Panasonic zaleca stosowanie czujnika zaniku faz (wraz ze stycznikiem) , czy to jego osobista fantazja ? o mi się wydaje ,że Panasonic nie zaleca , ale oczywiście też nie zabrania. Ale to nie jest zwkły silnik trójfazow ,że kiedy braknie jednej fazy , to się spali. Tu jest inwerter , i on powinien mieć w sobie takie blokady ( wszystkie inwertery to powinny mieć , mam nadzieję ,że Panasonic tu nic nie przyoszczędził) , i nawet jeśli brakuje jednej fazy ,to inwerter est to w stanie ( w pewnym zakresie) nadrobić z pozostałych dwóch ( o ile to nie ta faza od elektroniki ).

A co do tego jak to powinno być , to każdy eletryk to ogarnie. W teorii czujnik zaniku fazy ze stycznikiem powinien nie pogarszać ,a nawet polepszać bezpieczeństwo , a w praktyce to jest zawodne ustojstwo ( nawet w silnikach się tego nie stosuje , tylko są specjalne wyłączniki silnikowe ). Instalator chciał dobrze , ale nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Poza tym nie słuchaj voymara , bo żaden z niego elektryk ( on tylko wie ,że ma bilansowanie międzyfazowe :) )

Jak najbardziej przed pompą mogą być bezpieczniki nadmiarowoprądowe , jak i różnicowoprądowe , ważne ,żeby była ich selektywność ,( Tak , różnicowoprądowe też są na różne prądy upływu).

Poza tm , to nie są lata dziewięćdziesiąte , teraz różnicówek daje się więcej niż jedna na dom , nawet do każdego obwodu osobna różnicówka w połączeniu z dopasowanym nadmiarowym w jednej obudowie...

Edytowane przez MiG25

Autoryzowany instalator który widnieje na stronie Panasonica. Sam o tym nie mam pojęcia. A jaki powinien być prawidłowy. U mnie to tak wygląda w skrzynce od lewej strony wyłącznik ETI C25 potem stycznik ETI R25-40 25A następnie czujnik F&F CKF-B i na końcu licznik onnline OWE-3.

Nie powinno to powodować żadnych problemów pod warunkiem, że jest prawidłowo podłączone. CKF-B powinien sterować stycznikiem. On ma Asymetria napięciowa zadziałania 55 V, więc nie powinien odcinać napięcia.

Od kilku miesięcy mam zamontowaną pompę Aquarea J - 7kW w wykańczanym budynku. Do tej pory używana była tylko do wygrzania posadzek. Chciałbym niedługo przymierzyć się do załączenia jej na zimę (dom w trakcie meblowania, ale niezamieszkały) w celu utrzymania temperatury w środku 15-18stC przy jak najniższym zużyciu energii.

Jak już się dowiedziałem najniższa temperatura na zasilaniu powinna być ustawiona w okolicach 33 co na powrocie powinno dać około 27stC i nie powodować załączania grzałek.

Podpowiedzcie czy taniej będzie ustawić pompę w harmonogramie, aby pracowała powiedzmy przez połowę dnia z ustawioną temp 33stC i drugą połowę się wychładzała czy efektywniej będzie aby cały czas pracowała na 33stC?

Nie mam taryfy nocnej, nie zamierzam przesiadywać w domu więc zależy mi tylko na podtrzymaniu temperatury 15stC przy jak najniższych poniesionych kosztach w okresie zimowym.

W takim razie jak najekonomiczniej i bezpiecznie ustawić pompę, aby uzyskać stosunkowo niską temperaturę i nie musieć przestawiać jej przez całą zimę? Jeśli na dworze będzie +15stC lub -10stC to mieć względnie taką samą temperaturę wewnątrz bez korygowania ustawień.

Zapewne tej zimy kiedy nie będę jeszcze mieszkał to nauczę się w jaki sposób ustawiać, natomiast nie chciałbym zacząć od razu od dużych kosztów kiedy nie będę codziennie w domu i nie będę w stanie skorygować na bieżąco w razie złych ustawień.

Włączyłem PC na działanie przez praktycznie cały czas. Nie wiem czy się włącza czy wyłącza bo nie mogę siedzieć cały czas przy pompie. W godz od 19 do 4 rano wyświetla mi w AQUAREA Smart Cloud dziewięć słupków żółtych. Czyli jak mi się wydaje było 9 włączeń pompy. Nie wiem jak z temperaturą i jak to jest u Was ale ja mam w łazience grzejnik drabinkowy podpięty do pętli podłogówki (osobna pętla) który jest zimny. Więc to też pytanie czy tak ma być gdyż temp. zasilania PC wynosi 29"C. Jeszcze dodam iż w nawet jak nie daje zasilania w podłogówkę to cały czas pompa (wyświetlacz) jest włączony. Wyłącza się tylko poza zadanym harmonogramem i wtedy wyświetlacz się nie świeci. Edytowane przez b2211

Jak przez pół dnia w taką pogodę będziesz dawał w podłogę 33C, to będziesz miał 25C, a nie 15C.

Ale co Ty opowiadasz.

Przecież jak temp.zasilania wejdzie na max.z KG czyli w powyższym przypadku do 33st.C to za chwilę sprężarka się wyłączy a włączy się dopiero po kilkunastu godzinach,chociaż zależy tu dużo od wylewki.

Chociaż jak jest to nowy dom to dobrze mu zrobi wygrzewanie i pewnie te 33st.C będzie przez dłuższy czas.

Edytowane przez Arturo1972

To się go zapytaj ,czy Panasonic zaleca stosowanie czujnika zaniku faz (wraz ze stycznikiem) , czy to jego osobista fantazja ? o mi się wydaje ,że Panasonic nie zaleca , ale oczywiście też nie zabrania. Ale to nie jest zwkły silnik trójfazow ,że kiedy braknie jednej fazy , to się spali. Tu jest inwerter , i on powinien mieć w sobie takie blokady ( wszystkie inwertery to powinny mieć , mam nadzieję ,że Panasonic tu nic nie przyoszczędził) , i nawet jeśli brakuje jednej fazy ,to inwerter est to w stanie ( w pewnym zakresie) nadrobić z pozostałych dwóch ( o ile to nie ta faza od elektroniki ).

A co do tego jak to powinno być , to każdy eletryk to ogarnie. W teorii czujnik zaniku fazy ze stycznikiem powinien nie pogarszać ,a nawet polepszać bezpieczeństwo , a w praktyce to jest zawodne ustojstwo ( nawet w silnikach się tego nie stosuje , tylko są specjalne wyłączniki silnikowe ). Instalator chciał dobrze , ale nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.

Poza tym nie słuchaj voymara , bo żaden z niego elektryk ( on tylko wie ,że ma bilansowanie międzyfazowe :) )

Jak najbardziej przed pompą mogą być bezpieczniki nadmiarowoprądowe , jak i różnicowoprądowe , ważne ,żeby była ich selektywność ,( Tak , różnicowoprądowe też są na różne prądy upływu).

Poza tm , to nie są lata dziewięćdziesiąte , teraz różnicówek daje się więcej niż jedna na dom , nawet do każdego obwodu osobna różnicówka w połączeniu z dopasowanym nadmiarowym w jednej obudowie...

Nie zamierzam ci tłumaczyć moich kompetencji. Czy się znam czy nie. Ważne jest to że zgodnie z zaleceniami wykonałem instalację, do której instalator zastrzeżeń nie miał. A i PC bez jakichkolwiek AWARII zaliczyła pierwszy sezon pracy. Teraz czeka w gotowości na 2 .

Co do różnicowoprądowych zgoda może ich być kilka, lecz nie na jednym obwodzie. ( Mądry ty jesteś?) Co do PC ma być bez różnicówki bo PC ma w środku swoją rożnicówkę.( tak jak wyżej napisałem . NIE NA JEDNYM OBWODZIE 2 RÓŻNICÓWKI )

Jak przygotowywałem kabel pod PC to takie zalecenie dostałem od Pro Partnera Panasonic. Tak więc wykonałem. Skoro Pro Partner Panasa tak mi zalecił wykonanie instalacji+ bezpieczniki 2 x B25 ( PC 1F) to tak zrobiłem. Mój instalator to lider na PL który montuje ok.15 szt. PC/tydz. Daje gwarancję na 5 lat.

Ja jego kompetencji nie podważam i zrobiłem zgodnie z zaleceniami.

A że się wypowiedziałem co do podłączenia-- To chciałem POMÓC . TYLE MAM DO POWIEDZENIA W TYM TEMACIE>

PS. TAK BILASOWANIE MIĘDZYFAZOWE MAM ( ZE rozlicza mnie Wektorowo ):) Z czego jestem MEGA zadowolony już 6-ty rok.

Edytowane przez -voymar-

Włączyłem PC na działanie przez praktycznie cały czas. Nie wiem czy się włącza czy wyłącza bo nie mogę siedzieć cały czas przy pompie. W godz od 19 do 4 rano wyświetla mi w AQUAREA Smart Cloud dziewięć słupków żółtych. Czyli jak mi się wydaje było 9 włączeń pompy. Nie wiem jak z temperaturą i jak to jest u Was ale ja mam w łazience grzejnik drabinkowy podpięty do pętli podłogówki (osobna pętla) który jest zimny. Więc to też pytanie czy tak ma być gdyż temp. zasilania PC wynosi 29"C. Jeszcze dodam iż w nawet jak nie daje zasilania w podłogówkę to cały czas pompa (wyświetlacz) jest włączony. Wyłącza się tylko poza zadanym harmonogramem i wtedy wyświetlacz się nie świeci.

9 słupków to 9godz. pracy PC .Powinno by c jeszcze ile pobierała kWh z lewej strony.

Ale co Ty opowiadasz.

Przecież jak temp.zasilania wejdzie na max.z KG czyli w powyższym przypadku do 33st.C to za chwilę sprężarka się wyłączy a włączy się dopiero po kilkunastu godzinach,chociaż zależy tu dużo od wylewki.

Chociaż jak jest to nowy dom to dobrze mu zrobi wygrzewanie i pewnie te 33st.C będzie przez dłuższy czas.

Wcale się nie wyłączy. BO TO INWENTER zejdzie z mocą i będzie pracować dalej. Jak dalej temp będzie 33*C to podniesie sobie o 1*C i dopiero po pewnym czasie jak temp nie spadnie MOŻE SIĘ WYŁĄCZYĆ.

Ja nie zaobserwowałem wyłączeń. Bo wyłączenia traktuję jak taktowanie. Dlaczego ma się wyłączyć? TO nie śmieciuch że nie można szybko zejść z mocą. No tak pisałeś. A teraz masz problem. PC ci taktuje? Wyłącza się ? NO proszę coraz to nowsze informacje się pojawiają.

Wcale się nie wyłączy. BO TO INWENTER zejdzie z mocą i będzie pracować dalej. Jak dalej temp będzie 33*C to podniesie sobie o 1*C i dopiero po pewnym czasie jak temp nie spadnie MOŻE SIĘ WYŁĄCZYĆ.

Ja nie zaobserwowałem wyłączeń. Bo wyłączenia traktuję jak taktowanie. Dlaczego ma się wyłączyć? TO nie śmieciuch że nie można szybko zejść z mocą. No tak pisałeś. A teraz masz problem. PC ci taktuje? Wyłącza się ? NO proszę coraz to nowsze informacje się pojawiają.

A co z tego, że inwenter ?

Ty masz dom durszlak a ja normlany, być może w moim T-CAP zapomnieli dołączyć inwentera,bo jak dom nie potrzebuje żeby mu dostarczyć energii to ten mój "nie inwenter" się wyłącza a kolejne włączenie następuje za kilka czy kilkanaście godzin,wtedy gdy dom krzyczy "dawaj mi energię" ;)

Twój dom durszlak zapewne cały czas potrzebuje energii to i cały czas pilujesz sprężarkę,to nie śmieciuch, że nie może się wyłączyć jak nie trzeba grzać.

9 słupków to 9godz. pracy PC .Powinno by c jeszcze ile pobierała kWh z lewej strony.

Od godz. 0:00 do teraz 15:00 7kWh. Tylko słupki są różnej wysokości. I podkręciłem dzisiaj tym kółkiem co mam w aplikacji +5. Tylko co z tym iż PC cały czas się świeci mówię o wyświetlaczu i wtedy pracuje na 1-fazie dopiero jak grzeje to włączają się 3 fazy i chodzi jednostka na zewnątrz. Jak jest u Ciebie, chętnie wrzuciłbym zdjęcie ale nie wchodzą.

A co z tego, że inwenter ?

Ty masz dom durszlak a ja normlany, być może w moim T-CAP zapomnieli dołączyć inwentera,bo jak dom nie potrzebuje żeby mu dostarczyć energii to ten mój "nie inwenter" się wyłącza a kolejne włączenie następuje za kilka czy kilkanaście godzin,wtedy gdy dom krzyczy "dawaj mi energię" ;)

Twój dom durszlak zapewne cały czas potrzebuje energii to i cały czas pilujesz sprężarkę,to nie śmieciuch, że nie może się wyłączyć jak nie trzeba grzać.

Aleś ty TEPY TYP - ja w okenku dziennym grzać nie muszę tak jak TY. Po za tym mój dom to mur czterowarstwowy ;) o pow. ponad 2x większej od twego . Wczoraj podałeś ponad 4000h pracy To twój to rura nie durszlak .

Wyłącza ci PC bo ci PC TAKTUJE

Po za tym mój dom to mur czterowarstwowy ;) o pow. ponad 2x większej od twego . Wczoraj podałeś ponad 4000h pracy To twój to rura nie durszlak .

Wyłącza ci PC bo ci PC TAKTUJE

...który to dom potrzebuje dostarczania energii cały czas czyli durszlak, w którym jak przez sito ucieka energia :D

Jakbyś czytał ze zrozumieniem lub jakbyś miał troszkę wyższy iloraz inteligencji to byś się domyślił, że te 4000h to "ilość godzin sezonu grzewczego" ;)

Zapotrzebowanie to 45kWh/m2/rok *118m2= ? /COP3= ? *0,33zł/kWh=?

5500kWh/4320h= ?

...który to dom potrzebuje dostarczania energii cały czas czyli durszlak, w którym jak przez sito ucieka energia :D

Jakbyś czytał ze zrozumieniem lub jakbyś miał troszkę wyższy iloraz inteligencji to byś się domyślił, że te 4000h to "ilość godzin sezonu grzewczego" ;)

No właśnie ILOŚĆ godz. sezonu grzewczegooooooooooooooooooooooooooooo

4000h godz.???????????????????????????????????????????????????????????????????? No AQ masz naprawdę wysokie. ha ha :)

No właśnie ILOŚĆ godz. sezonu grzewczegooooooooooooooooooooooooooooo

4000h godz.???????????????????????????????????????????????????????????????????? No AQ masz naprawdę wysokie. ha ha :)

Z matematyki pala ;)

4320h/24h=180 dni/30dni=6 miesięcy.

Dla mojego domu sezon grzewczy jeszcze się nie rozpoczął bo nie ma potrzeby grzać ;)

Mówiłem, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem lub masz mikry iloraz inteligencji...

Nie zamierzam ci tłumaczyć moich kompetencji. Czy się znam czy nie. Ważne jest to że zgodnie z zaleceniami wykonałem instalację, do której instalator zastrzeżeń nie miał. A i PC bez jakichkolwiek AWARII zaliczyła pierwszy sezon pracy. Teraz czeka w gotowości na 2 .

Co do różnicowoprądowych zgoda może ich być kilka, lecz nie na jednym obwodzie. ( Mądry ty jesteś?) Co do PC ma być bez różnicówki bo PC ma w środku swoją rożnicówkę.( tak jak wyżej napisałem . NIE NA JEDNYM OBWODZIE 2 RÓŻNICÓWKI )

Jak przygotowywałem kabel pod PC to takie zalecenie dostałem od Pro Partnera Panasonic. Tak więc wykonałem. Skoro Pro Partner Panasa tak mi zalecił wykonanie instalacji+ bezpieczniki 2 x B25 ( PC 1F) to tak zrobiłem. Mój instalator to lider na PL który montuje ok.15 szt. PC/tydz. Daje gwarancję na 5 lat.

Ja jego kompetencji nie podważam i zrobiłem zgodnie z zaleceniami.

A że się wypowiedziałem co do podłączenia-- To chciałem POMÓC . TYLE MAM DO POWIEDZENIA W TYM TEMACIE>

PS. TAK BILASOWANIE MIĘDZYFAZOWE MAM ( ZE rozlicza mnie Wektorowo ):) Z czego jestem MEGA zadowolony już 6-ty rok.

Znajdź w google takie coś jak selektywność różnicowoprądowa to i Ty będziesz mądrzejszy , za darmo...A na razie wszędzie się ciskasz ,a niewiele wnosisz.

Edytowane przez MiG25

Przy takiej krzywej 35*C---50*C to zasilanie 42,5*C będzie przy ( 0 *C )

Najprościej jak nie umiesz tego wyliczyć rachunkiem to zrób oś X Y i zaznacz rowno co 1 cm + i - na osiach Połącz punkty i odczytaj.Delty bym nie ruszał bo jak dasz niższą na 8 to będzie jeszcze gorzej.

Deltę zostaw na 5 podnieś temp na 15/40 i -15/48 jak będzie za zimno to tylko reguluj tą temp. 15/40 zrób np.15/41 jak za cieplo to 15/38 itd. drugą wartość ustawisz jak będzie zimniej. Ja na dzis pro[ponuję 15/40 i -15/48

Nie znam twego domu ale może bedzie git.

powodzenia.

Dzięki bardzo za rady :) zmieniłem tą krzywą potestuje. A czemu mówisz aby delty 5* nie ruszać? Przykładowo na 7* nie podbiło by troche, że byłoby cieplej w domu?

@Fanek , każde urządzenie grzewcze daje ciepło które da się zmierzyć w postaci aktualnej mocy , którą podaje Ci sterownik ( jest ona co prawda zaokrąglona ,ale jako wskaźnik wystarczy). A moc jest proporcjonalna do przepływu i różnicy temperatur ( delty). Czyli jak chcesz zwiększyć deltę , a pompa a stałą maksymalną moc , to siłą rzeczy musi zmniejszać przepływ.

Człowiek myśli ,że jak dostarczy cieplejszą wodę to bdzie cieplej , ale to nie do końca tak , bo tej cieplejszej wody będzie mniej :)