PaRa 21.09.2021 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Czy ktoś z użytkowników T-cap 9kW oprócz mnie miał wymienianą płytę główną właśnie ze względu na nieprawidłową pracę pompy wodnej czyli błąd H20. Czy forumowi instalatorzy znają ten problem? Czy ktoś musiał wymieniać płytę główną lub pompę wody w związku z błędem H20 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Od godz. 0:00 do teraz 15:00 7kWh. Tylko słupki są różnej wysokości. I podkręciłem dzisiaj tym kółkiem co mam w aplikacji +5. Tylko co z tym iż PC cały czas się świeci mówię o wyświetlaczu i wtedy pracuje na 1-fazie dopiero jak grzeje to włączają się 3 fazy i chodzi jednostka na zewnątrz. Jak jest u Ciebie, chętnie wrzuciłbym zdjęcie ale nie wchodzą. Tak słupki będą różnej wysokości bo PC to INWENTER co za tym idzie moduluje mocą A jak moduluje to pobiera zróżnicowane ( kWh) Z mniejszą mocą pracuje czy tak temp. jest idealna z zadaną itd. To prawidłowa praca PC Tak kółkiem podnosisz w górę lub w dół krzywą o ( + - 5 ) Że się PC świeci to nie wiem o co ci chodzi. -czy o to ze caly czas wyświetlacz jest PODŚWIETLONY? Czy tak? ( możesz nie mieć ustawionego wygaszacza ) ja mam po tak " po zaprzestaniu klikania w wyświetlacz jest ustawione na 1min. Jak nic nie wciskasz to gaśnie podświetlenie. Oczywiście wartości widać lecz ekran jest wył. Jak PC może [pracować na 1F? podejrzewam że wtedy pracuje pompka (CO) w PC i dlatego mówisz pracuje na 1F. Nie wiem jak masz rozwiązany cały układ CO, więc gdybam. Po tym co napisałeś że jak grzeje to pracuje na 3F więc PC jest 3F Tak? Ja u siebie mam sprzęgło (buforek) tak że mam 2 obiegi Drugi zasila Vilo poprzez PC ( PC jest nadrzędna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 ...który to dom potrzebuje dostarczania energii cały czas czyli durszlak, w którym jak przez sito ucieka energia Jakbyś czytał ze zrozumieniem lub jakbyś miał troszkę wyższy iloraz inteligencji to byś się domyślił, że te 4000h to "ilość godzin sezonu grzewczego" Nie wiem co ty z tym durszlakiem tak non stop. TY to nawet durszlaka nie masz. TY MASZ ZWYKŁĄ RURĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.09.2021 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Nie wiem co ty z tym durszlakiem tak non stop. TY to nawet durszlaka nie masz. TY MASZ ZWYKŁĄ RURĘ Zwykła rura to mi wychodzi z ziemii do domu ...czyli GWC rurowy do reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Z matematyki pala 4320h/24h=180 dni/30dni=6 miesięcy. Dla mojego domu sezon grzewczy jeszcze się nie rozpoczął bo nie ma potrzeby grzać Mówiłem, że nie potrafisz czytać ze zrozumieniem lub masz mikry iloraz inteligencji... TAK MASZ RACJĘ PAŁA Z MATMY pytanie nasuwa się kto ją dostał??????? Tak jak powtarzam od roku -czytając twoje wypowiedzi i tylko na [podstawie tych wypowiedzi wysuwam swoje wnioski. NIE DA SIĘ NON STOP KŁAMAĆ bo zawsze wyjdzie w którymś momencie GNIDA, GNIOT ,nieprawda. Lub jak teraz chciałeś dobrze ale się wkopałeś. Powtarzam po raz ( n-ty ) -JA NIE GRZEJĘ W OKIENKU BO NIE JEST TO POTRZEBNE DOMOWI. Twoich kłamstw na przełomie ostatniego roku trudno zliczyć Pewnie z 10 by było Jedne przeczą drugim ale jak się pisze kłamstwa to tak wychodzi. Rok temu pisałeś -- PC chodzi kiedy chce----TO JEST KŁAMSTWO!!!!!!!! --bo pisales ( parę postow wyżej ) że grzejesz w IItar. +okienka Cyt. 4320h/24h=180 dni/30dni=6 miesięcy. coś tu nabazgrolił?????????????????????? ponad 4300h pracy to ja za 2 lata grzania nie będę miał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rachunki z 3 klasy podstawowej zrobiłeś wzorowo BRAWO TY Co z nich wynika????????? Bardzo dużo ---- skoro PC u ciebie ( BO TAK PODAŁEŚ ) pracuje 4320h to jest tak jak z twych wyliczeń aby osiągnąc wynik 4320h to musi pracować 24h przez 180dni. To jak to jest? z tym durszlakiem a raczej RURĄ a nie domem a raczej DOMECZKIEM potrzeba mu 4320h pracy?????????????????? NO TAK NAM TU PISZESZ???????? Mi PC przepracowała 2200h a dom ponad 2 x większy Co do pracy ciągłej ---grzac moge rożnie jak chcę JA a nie tak jak trzeba i wcale nie trzeba grzać 24h Jak u ciebie .BO TAK WYCHODZI sam to PODAŁEŚ 4320h Tak jak sie wie co się je to można tak skorygować krzywą na min. zasilaniu aby PC chodziła 24/24 utrzymując stałą 23,5*C można i inaczej np.8 godz pracy lecz z wyzszym parametrem Kombinacji jest mnóstwo. Można też i 6h/doba grzac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Zwykła rura to mi wychodzi z ziemii do domu ...czyli GWC rurowy do reku CZŁOWIEKUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU podałes 4320h pracy PC Ja taki wynik to za 2 lata zrobię I ty wmawiasz że PC grzeje kiedy chce????????????? Tobie potrzeba grzać 24/24h bo tak podałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.09.2021 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 TAK MASZ RACJĘ PAŁA Z MATMY pytanie nasuwa się kto ją dostał??????? Tak jak powtarzam od roku -czytając twoje wypowiedzi i tylko na [podstawie tych wypowiedzi wysuwam swoje wnioski. NIE DA SIĘ NON STOP KŁAMAĆ bo zawsze wyjdzie w którymś momencie GNIDA, GNIOT ,nieprawda. Lub jak teraz chciałeś dobrze ale się wkopałeś. Powtarzam po raz ( n-ty ) -JA NIE GRZEJĘ W OKIENKU BO NIE JEST TO POTRZEBNE DOMOWI. Twoich kłamstw na przełomie ostatniego roku trudno zliczyć Pewnie z 10 by było Jedne przeczą drugim ale jak się pisze kłamstwa to tak wychodzi. Rok temu pisałeś -- PC chodzi kiedy chce----TO JEST KŁAMSTWO!!!!!!!! --bo pisales ( parę postow wyżej ) że grzejesz w IItar. +okienka Cyt. 4320h/24h=180 dni/30dni=6 miesięcy. coś tu nabazgrolił?????????????????????? ponad 4300h pracy to ja za 2 lata grzania nie będę miał !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Rachunki z 3 klasy podstawowej zrobiłeś wzorowo BRAWO TY Co z nich wynika????????? Bardzo dużo ---- skoro PC u ciebie ( BO TAK PODAŁEŚ ) pracuje 4320h to jest tak jak z twych wyliczeń aby osiągnąc wynik 4320h to musi pracować 24h przez 180dni. To jak to jest? z tym durszlakiem a raczej RURĄ a nie domem a raczej DOMECZKIEM potrzeba mu 4320h pracy?????????????????? NO TAK NAM TU PISZESZ???????? Mi PC przepracowała 2200h a dom ponad 2 x większy Co do pracy ciągłej ---grzac moge rożnie jak chcę JA a nie tak jak trzeba i wcale nie trzeba grzać 24h Jak u ciebie .BO TAK WYCHODZI sam to PODAŁEŚ 4320h Tak jak sie wie co się je to można tak skorygować krzywą na min. zasilaniu aby PC chodziła 24/24 utrzymując stałą 23,5*C można i inaczej np.8 godz pracy lecz z wyzszym parametrem Kombinacji jest mnóstwo. Można też i 6h/doba grzac A mówiłem żebyś nie robił z siebie błazna tylko czytał ze zrozumieniem...inteligencji od Ciebie już nie wymagam Ale zastanów się, ile czasu w sezonie musi pracować pompa o mocy 9kW żeby zużyć 1500-1700kWh na ogrzewanie za cały sezon grzewczy ? 4300h ? No na bogato Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) A mówiłem żebyś nie robił z siebie błazna tylko czytał ze zrozumieniem...inteligencji od Ciebie już nie wymagam Ale zastanów się, ile czasu w sezonie musi pracować pompa o mocy 9kW żeby zużyć 1500-1700kWh na ogrzewanie za cały sezon grzewczy ? 4300h ? No na bogato Co teraz bedziesz ODWRACAŁ KOTA OGONEM --BO BŁAZNA TO Z SIEBIE ZROBIŁEŚ PRZECIEŻ NAPISAŁES sam 4320H PRACY. Glupszego od siebie szukasz.?????????????????? PS. Post #15788 Zapotrzebowanie to 45kWh/m2/rok *118m2= ? /COP3= ? *0,33zł/kWh=? 5500kWh/4320h= ? Edytowane 21 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Jest wsio skopiowane --Co by za pare dni post nie został skasowany Cytat Napisał -voymar- Zobacz postCo pół roku to zapotrzebowanie jest innekilowaty piszemy ( kWh )13,5kWh w tony betonu i to jeszcze po zakończonym grzaniu o godz 6.00 Bo ty w zimie mówiłeś że PC grzeje KIEDY CHCE. A teraz w lecie wmawiasz że w IItar. Zapewne to prawda bo w dzień śmiga kominek na drewnie z pod szopki. Tylko komin ususąłeś ha ha No ale FOTO przy KOMINKU wrzuciłeś. OJ P A JA CU.Kilowaty piszemy kW,ale już kilowatogodziny kWh.Zapotrzebowanie to 45kWh/m2/rok *118m2= ? /COP3= ? *0,33zł/kWh=?5500kWh/4320h= ? Cytat Napisał Arturo1972 Zobacz postTo raczej Ty czytałeś bez zrozumienia tekstu bo wszem i wobec jest wiadome, że od drugiego sezonu grzewczego z pompą czyli od sezonu 2014/2015 posiadam taryfę G12W i grzeje w niej 99% i do dzisiaj tak jest Pierwszy sezon 2013/2014 był z taryfą G11 i tam pompa grzała kiedy chciała A ,że za często nie chciała grzać to i przejście na G12W żeby to wykorzystać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 21.09.2021 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Co teraz bedziesz ODWRACAŁ KOTA OGONEM --BO BŁAZNA TO Z SIEBIE ZROBIŁEŚ PRZECIEŻ NAPISAŁES sam 4320H PRACY. Glupszego od siebie szukasz.?????????????????? Patrz i się dokształcaj, w tygodniku Murator prowadziłem korepetycje budowlane a dla Ciebie zrobię korepetycje matematyczne Zapotrzebowanie to 45kWh/m2/rok *118m2= ? /COP3= ? *0,33zł/kWh=? 5500kWh/4320h= ? Zapotrzebowanie na ciepło mojego domu: 45kWh/m2/rok*118m2=5310kWh Zużycie energii z pompą ciepła: 5320kWh/COP3=1773kWh Rachunek za sezon grzewczy za ogrzewanie: 1773kWh*0,33zl/kWh=583zl Średnia Ilość zużycia kWh w sezonie na godzinę: 5320kWh/4320h=1,23kWh Z COP3=0,41kWh Nie dziękuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) kilowaty piszemy kw,ale już kilowatogodziny kwh. Zapotrzebowanie to 45kwh/m2/rok *118m2= ? /cop3= ? *0,33zł/kwh=? 5500kwh/4320h= ? i jeszce raz aby nie było wątpliwości Edytowane 21 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 (edytowane) Patrz i się dokształcaj, w tygodniku Murator prowadziłem korepetycje budowlane a dla Ciebie zrobię korepetycje matematyczne Zapotrzebowanie na ciepło mojego domu: 45kWh/m2/rok*118m2=5310kWh Zużycie energii z pompą ciepła: 5320kWh/COP3=1773kWh Rachunek za sezon grzewczy za ogrzewanie: 1773kWh*0,33zl/kWh=583zl Średnia Ilość zużycia kWh w sezonie na godzinę: 5320kWh/4320h=1,23kWh Z COP3=0,41kWh Nie dziękuj CO MI MĄCISZ --ILE GODZ PRACY PODAŁES ????????????????????? BĘDZIE MI TU MATEMATYKE NA POZIOMIE 3 KLASY PORZEDSTAWIAŁ. jA NIE PYTAM O kWh i nie o to chodziło tylko o godz pracy Skoro podałeś 4320h to tyle ci PC pracuje. A zapotrzebowanie domu to zostaw w spokoju ZOSTAŁEŚ ZŁAPANY I TERAZ BEDZIESZ TU UDOWADNIAŁ-- SWOJE FAKT JEST TAKI ŻE pc PRACUJE 432Oh a to jest 180dni /rok lub 24/24 TYLE Edytowane 21 Września 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 21.09.2021 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2021 Patrz i się dokształcaj, w tygodniku Murator prowadziłem korepetycje budowlane a dla Ciebie zrobię korepetycje matematyczne Zapotrzebowanie na ciepło mojego domu: 45kWh/m2/rok*118m2=5310kWh Zużycie energii z pompą ciepła: 5320kWh/COP3=1773kWh Rachunek za sezon grzewczy za ogrzewanie: 1773kWh*0,33zl/kWh=583zl Średnia Ilość zużycia kWh w sezonie na godzinę: 5320kWh/4320h=1,23kWh Z COP3=0,41kWh Nie dziękuj A ja mam to x 2 i dom ponad 230m2 ale opłat ZERO PC pracuje 2200h/sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 22.09.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Dla zboczonych Tak wygląda rozebrany T-CAP 9kW czekający na pomoc Po urlopie wziąłem się za obdzwanianie serwisów Panasa, ale najbliższy termin za 3 tygodnie. No cóż, trzeba czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 22.09.2021 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2021 Dla zboczonych Tak wygląda rozebrany T-CAP 9kW czekający na pomoc Po urlopie wziąłem się za obdzwanianie serwisów Panasa, ale najbliższy termin za 3 tygodnie. No cóż, trzeba czekać Pomimo odmiennych zdań Co do innych zagadnień Życzę powodzenia i szybkiej naprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.09.2021 04:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2021 Dla zboczonych Tak wygląda rozebrany T-CAP 9kW czekający na pomoc Po urlopie wziąłem się za obdzwanianie serwisów Panasa, ale najbliższy termin za 3 tygodnie. No cóż, trzeba czekać Mam chyba szczęście, bo w weekend zdecydowałem się na wezwanie serwisu a wizytę miałem wczoraj. W moim przypadku wizyta to 300 zł ( dojazd 105 km ), tyle kosztuje nauka, że trzeba czasem odkręcić zawór i uzupełnić wodę w instalacji CO. Myślałem, że japońska technologia sama dba o właściwe ciśnienie. Serwisant zrobił przegląd, pierwszy od montażu w 2016, sprawdził połączenia i znalazł usterkę w postaci uszkodzonego kondensatora. W przypadku braku zasilania muszę ustawić godzinę i uruchomić harmonogram. Kolegę podobna wizyta serwisanta od kotła na gaz w Warszawie kosztowała 350 zł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 24.09.2021 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 No dobra, jak na złość mam awarie sieci kom i nie mam jak zadzwonić do instalatora. dwa razy mi wywaliło wodę z jednostki wewnętrznej. Raz odpowietrznikiem, ok uznałem że może cieknąć czasami, dopuściłem wody, odpowietrzyłem, zakręciłem odpowietrznik podziałało parę godzin i znowu plama wody ale sporo mniejsza pod jednostką. Walnięte naczynie w pompie? Bo jest sama podłogówka i jest jej 100m2 wiec na bank nie mam za dużego zładu wody do tego naczynia co jest w pompie. Ciśnienie jakie było spoczynkowe to 2bary - tak zostawił instalator i tak dobiłem jak wywaliło za 2 razem. Pompa 7kw serii J. Przypuszczam że jak zjadę z nim na 1,5 bara to problemu nie będzie ale jakoś nie mam pewności czy tak powinno być. Niby w instrukcji jest że ciśnienie ma być pomiędzy 1 a 3. No to dwa jest idealnie pomiędzy. Pewnie dopiero wieczorem będę mógł dzwonić ale może macie jakieś pomysły ocb? Mi przychodzi tylko to co powyżej do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 24.09.2021 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 A może ten wskaźnik ciśnienia jest walnięty , i nie ładujesz 2barów , a np.3 bary , i podczas pracy Ci wywala ? Sprawdziłeś ciśnienie innym baromierzem ?Ja bym nie dopuszczał wody i poczekał aż wyleci tyle ile zawór upuści na razie , ( dopuki będzie powyżej 1 bara na wskaźniku to będzie ok) .Ale instalatora bym ścigał , niech on to sprawdza. Naczynie wzbiorcze jak każde inne , też ma wentyl iteż można je dopompować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 24.09.2021 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 nie mogę naładować więcej niż mam w instalacji wodnej a było 2.2 jak dobijałem wiec więcej na bank więcej nie dowaliłem. Wrzuciłem 2.2 i spuściłem do 2.0 wg wskazań na pompie. Na razie nie dopuszczam i obserwuje. Bo jak dobrze kminie 100m2 podłogówki ułożonej co 10cm to będzie 180l wody? Tez kurczę nie pamiętam rozkładów rurek, chałupa budowana 14 lat temu, muszę zdjęcia sprawdzić z budowy ale chyba było na 10cm. Do ilu litrów wody jest naczynie w tej pompie? Bo 180l plus rury plus to co w samej pompie to może być i pod 200l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 24.09.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2021 ~250l. Mam ze 270l na wybudowanym naczyniu bez problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts