Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Czyli tak jak się spodziewałem, ma za nisko. Oczywiście w firmie nikt mu o defrostach/lodzie nic nie wspomniał :(

Dzięki za info.

czemu za nisko? wymóg Panasa to 20-30 cm do dołu jednostki. Skoro ma 10cm plus stelaż to raczej tyle będzie.

Co do śniegu to raczej odwiewa niż nawiewa. To zależy jeszcze od umiejscowienia jednostki. Jak nie ma wiatru z boku to raczej śniegu nie będzie od frontu. Jak mi się zdarzało grzać klimą przy śniegu to od przodu było czysto, po prostu wiatr jaki robił wentylator sprzątał front.

Co do defrostów i wody to też zależy gdzie i czy będzie tą wodę odprowadzał.

Wszystko trzeba brać pod uwagę. Być może masz rację że będzie za nisko być może nie. Niech się zapyta u instalatora.

Moja mała PC stoi na ramie 45cm nad ziemią. Mamy taki układ jak sąsiad , że jest od strony od której najczęściej zawiewa śnieg i potrafiło się go usypać na ok 25 cm. Nie wiem jak wysokie są nóżki na których stoi Panas (u mnie to max 2cm) ale jeśli da to te 20cm to w przypadku opadów śniegu i defrostów powodujących zlodowacenie może to być za mało...moim zdaniem.

Zresztą-przerobiłem dwóch instalatorów i obaj proponowali wyższe wysokości montażu.

Ciekawe dlaczego ?…

dość oczywiste chcą mieć św. spokój :)

A inwestor chce wypośrodkować między wyglądem a funkcjonalnością. Ja mam fundament palowy zrobiony z rur pvc wyciągnięty na 30cm i na tym wibroizlatory i na tym bezpośrednio jednostkę. Wygląda to ok.

Przy okazji,po 9 latach ubyło 1kg czynnika

Jak długo ściągał czynnik?

ciśnienie przed spuszczeniem wynosiło 9 barów,po nabiciu jest 14.

Ty, Arturo, łykasz takie pierdoły? Czy ktoś ci przejął konto?

Nie poznaję cię, dotąd byłeś "fachmanem" pompowym...

PS. Jakie byle temperatury podczas tych pomiarów?

Tej zimy: sasiad ma ładny stelaż z kwasówki zabetonowany (wystają z siemi same rurki kwasiaka) i ten stelaż jest na wysokość ok 35 cm. W tym roku raz lód skuwał bo podszedł pod samą pompę.

Ja mam inną kostrukcję podstawy (betoniak wystajacy 40cm ponad grunt i dopiero na tym stelaż 30 cm) i niewiele brakowało że będę musiał skuwać ale koniec końców nie trzeba było.

Cena jeszcze do przełknięcia-jak już szczęśliwie naprawisz PC , to pomyślimy o starej płyteczce. Jak mi się będzie nudziło , to mogę do niej zaglądnąć.

No i dostałem wycenę.

Sama płyta główna to 2,5tys.zl.

Narazie olewam, wyciągam płytę i oddaje do elektronika do sprawdzenia.

Jak długo ściągał czynnik?

Ty, Arturo, łykasz takie pierdoły? Czy ktoś ci przejął konto?

Nie poznaję cię, dotąd byłeś "fachmanem" pompowym...

PS. Jakie byle temperatury podczas tych pomiarów?

Pozory mylą ;)

Czynnik był spuszczany jakieś 15-20 minut. Do butli, która stała na wadze. Pokazało 2,2kg czyli 1kg mniej.

Temperatura, było wtedy 18st.C.

Nabicie azotem pokazało szczelny układ, później była robiona próżnia, ciężko było ja wytworzyć.