bobrow 12.10.2021 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Kaizen-to jest jednak lakier.Zobacz na plamy w innych miejscach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.10.2021 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2021 Od razu widać, że PC10-13 sfajczone. Obok nich C218 wygląda na spuchnięty. Ale nawet, jak wszystkie elementy przewlekane z tej strony są sfajczone, to koszt naprawy będzie śmieszny. Ale jeżeli to jest płyta główna, to "mięsko" musi być po drugiej stronie. Bo z tej nie ma żadnego procesora. I to mnie napawa optymizmem Po drugiej stronie jest tylko radiator, zatem magik musi sobie ją rozczłonkować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 13.10.2021 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Zacząłbym od przemierzenia diod i poprawy wszystkich "podejrzanych" lutów. Następnie wymieniłbym "w ciemno" wszystkie kondensatory elektrolityczne (tylko nie "na pałę" ,ale na 105st i o odpowiedniej impedancji).Można jeszcze psiknąć specyfikiem na styki i sprawdzić obciążenie (tj rezystancję) na danym zasilaniu. I to chyba tyle co można na sucho w tym temacie zrobić. Najczęściej w elektronice siadają kondensatory elektrolityczne i połączenia (w tym słynne "zimne luty"). Ogólnie ta płytka wygląda jakby była z końca lat 70-tych... Powodzenia PS W serwisach nierzadko zdarzają się nietrafione diagnozy-mam nadzieję ,że tutaj tak nie jest... Ja to bym zaczął od bezpieczników - czasami wyglądają na ok a nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.10.2021 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Ja to bym zaczął od bezpieczników - czasami wyglądają na ok a nie są Przyjąłem to za pewnik-ale racja… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.10.2021 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Mija 24h i apka Panasonica dalej komunikat, że problemy techniczne, porażka.... Odświeża teraz bardzo wolno status pompy, a zużycie historia dopiero z 8 rano i nic więcej,To samo macie w Cloud?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 13.10.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Też otrzymałem taki komunikat, ale u mnie cały czas wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 14.10.2021 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Mija 24h i apka Panasonica dalej komunikat, że problemy techniczne, porażka.... Odświeża teraz bardzo wolno status pompy, a zużycie historia dopiero z 8 rano i nic więcej, To samo macie w Cloud?? U mnie na H wszystko działa a na J pokazuje błąd i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 14.10.2021 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Na J nie działa harmonogram ustawiony z sieci + brak i tak biednych wykresów temp/produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 14.10.2021 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 A podpowiedzcie mi w sprawie odpowietrznika u góry pompy - ma on być zakręcony czy lekko odkręcony? Spotkałem się z dwoma zaleceniami - gdzieś na yt widziałem informacje, że ma on być zakręcony (bo inaczej woda będzie kapać z pompy) a gdzieś indziej, że lekko poluzowany aby powietrze mogło na bieżąco być usuwane z instalacji CO. Ostatnio też się spotkałem na grupie FB, gdzie instalatorzy wprost radzą, żeby go zakręcić bo cieknie... i taka jest niby jego przypadłość... U mnie 9-ty sezon jest odkręcony i to na maksa (kapturek jest całkiem luźny) i NIC nie cieknie. Także IMHO jeśli cieknie tzn., że jest uszkodzony, bo jest to odpowietrznik automatyczny, który sam z siebie ciec nie powinien... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeremies 14.10.2021 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Tak , w Quiet Mode 3 pompa będzie startować z mniejszą intensywnością , i mocy max nie będzie osiągać . Obecnie ustawiłem harmonogram tylko na poranek, tj. C.O. - godz. 4.00 - 8.30 CWU - godz. 8.30 - 9.30 przy jednoczesnym ustawieniu trybu cichego na poziomie 2 i było jedno uruchomienie PC w tym czasie. Testowo wrzuciłem na jedną dobę tryb cichy poziom 1 i wyszło ... 8 uruchomień Stąd przy obecnych temperaturach zostawiam na trybie cichym na "2". Choć boję się, że zostanie on ze mną już na dłużej . W zimowe dni, przy całodobowych temperaturach ujemnych, spróbuję harmonogramu bez wyciszania pompy i zobaczymy czy uzyskam satysfakcjonujące mnie parametry. Wnioskując po obserwacjach zachowań PC lepiej robi jej wolna praca z mniejszą mocą (zastanawiam się teraz, czy nie lepsza byłaby jednak pompa 5kW zamiast mojej 7kW). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.10.2021 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Jeśli ta 5kW miałaby te same bebechy co ta Twoja 7kW ( a tylko programowo ograniczona) , to nie byłaby lepsza Tak samo by się modulowała. No i nie bój się Quiet mode 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.10.2021 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Ostatnio też się spotkałem na grupie FB, gdzie instalatorzy wprost radzą, żeby go zakręcić bo cieknie... i taka jest niby jego przypadłość... U mnie 9-ty sezon jest odkręcony i to na maksa (kapturek jest całkiem luźny) i NIC nie cieknie. Także IMHO jeśli cieknie tzn., że jest uszkodzony, bo jest to odpowietrznik automatyczny, który sam z siebie ciec nie powinien... A wg mnie cieknie , tylko tego nie widzisz, bo woda odparowuje. U mnie n nie widać bezpośrednio ,że cieknie , robi natomiast się taki jakby ślad, coś a la pył , czy nawet buduje się kamień. Może masz lepszą wodę tego śladu u Ciebie nie ma. Tak samo zresztą mam przy zamontowanym zaworze pomiędzy 3d a zbiornikiem. W życiu bym nie przypuszczał ,że jest nieszczelny , tylko zobaczyłem na nim taki sam ślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 14.10.2021 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Działają Wam statystki w aplikacji ? U mnie od wczoraj wieczora nie rejestruje danych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.10.2021 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Jeśli ta 5kW miałaby te same bebechy co ta Twoja 7kW ( a tylko programowo ograniczona) , to nie byłaby lepsza Tak samo by się modulowała. No i nie bój się Quiet mode 3 Gdzieś mi dzwoni że chyba nie;/ Może tak jest w monoblokach ale czy w splitach to nie jestem pewien? 5-tka napewno sie niżej moduluje ma też mniejszy agregat.. Jeśli chodzi o 9 tkę i 7-mkę split HP to faktycznie one są identyczne tylko w tej mniejszej zablokowano programowo wyższe obroty. To samo zrobili właśnie z małym typoszeregiem 3kw 5kW. 3-ka to skręcona programowo 5-tka;) Jak to jest nieprawda to prostujcie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.10.2021 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 Ok , chyba właśnie tak jest ,jak piszesz ,że 3 i 5 oraz 7 i 9 to to samo w J. Znowu np TCAP 9 i TCAP 12 to to samo w H . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simply 14.10.2021 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2021 WitamMi apka nie działa od wtorku.I mam w górnym prawnym rogu informację o jakiś problemach, które naprawiają.Nie wiem czy to tego dotyczy, ale wcześniej tego nie zaobserwowałemResetowałem połączenie, ale widzę że niby wszystko u mnie działa poprawnie - pompa jest widoczna pod wifi.Ktoś wie może coś więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.10.2021 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Witam Mi apka nie działa od wtorku. jest jakiś problem od kilku dni, u mnie statystyki pojawiają się z wielogodzinnym opóźnieniem. ale harmonogram działa póki co... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 15.10.2021 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Witam wszystkich. Mam mały problem z pompą zainstalowaną u Mamy. Pompa WH-SXC09H3E8 Panasonic t-cap 9kW instalowana w zeszłym roku pod koniec listopada . Na dzień dzisiejszy ilość start-stop wygląda tak , jak na zdjęciach załączonych. Dom ok 150 m2 z bardzo małą ilością podłogówki, jest tylko na ok 30m2, pozostała przestrzeń to grzejniki, na dole purmo trójpłaszczyznowe, na górze zwykłe jakieś aluminiowe, montowane jeszcze z myślą o piec. Na górze utrzymywana temperatura taka, jak nabiją grzejniki (bo sa za małe do pompy) na dole 23C. Temperaturą steruje regulator pokojowy, nie pamiętam jakiej firmy. Bufor 50 litrów. Razem zład wodny nie wiem, ile będzie miał. Pompa ustawiona na 37 stopni w buforze bodajże. Ilość start stop jest chyba zdecydowanie za duża, prawda? Jak ją ograniczyć? Co Wam podać, żeby można było właściwie odpowiedzieć? Nie mieszkam w tamtym domu, więc ciężko mi jest podglądać pompę na bieżąco, zmieniać ustawienia, obserwować... Za cholerę nie mogę dodać załączników... 11 października o 18:33 pompa miała ilość włączeń 4957, czas pracy 26799 października o 17:26 pompa miała ilość włączeń 4901, czas pracy 2665 Edytowane 15 Października 2021 przez Ifarrg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 15.10.2021 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Pompa ustawiona na 37 stopni w buforze bodajże. Ilość start stop jest chyba zdecydowanie za duża, prawda? Jak ją ograniczyć? 11 października o 18:33 pompa miała ilość włączeń 4957, czas pracy 2679 9 października o 17:26 pompa miała ilość włączeń 4901, czas pracy 2665 Dla poprawnej pracy grzejników; - moc grzejników dla 45/35C musi być = > od mocy cieplnej budynku, - zład wody w układzie to ; 9 kW * 20l/kW = > 180 l Poczytaj tematy z mojej stopki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 15.10.2021 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 A wg mnie cieknie , tylko tego nie widzisz, bo woda odparowuje. U mnie n nie widać bezpośrednio ,że cieknie , robi natomiast się taki jakby ślad, coś a la pył , czy nawet buduje się kamień. Może masz lepszą wodę tego śladu u Ciebie nie ma. Tak samo zresztą mam przy zamontowanym zaworze pomiędzy 3d a zbiornikiem. W życiu bym nie przypuszczał ,że jest nieszczelny , tylko zobaczyłem na nim taki sam ślad. Instalator mówił, że to nie jest automat, automat jest w buforze 50l. Mi się jakoś "sam" poluzował i sporo wody wyciekło. Trzeba zakręcać na max, a jak instalacja jest szczelna, to nie ma co odpowietrzać (chyba, że po czyszczeniu filtra wody ale i tak układ się odpowietrzy automatem w buforze) Apka ileś godzin nie działała, teraz jest ok, dane historyczne też wpadły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts