MiG25 11.11.2021 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Wersja H T-Cap też ma taki "smart". Rok temu też to próbowałem na termistorach. A czy sterownik czuje połówki .... ujął bym to raczej ,że on zgaduje/ przewiduje ( tak jak smart cloud ćwiartki). Też w końcu zrezygnowałem na rzecz termostatu zewnętrznego ( ale nie typowego , tylko kilka czujników w pokojach , w nodered funcja termostów na dwie strefy , osobno parte osobno piętro , w Heishamon symulacja dwóch stref ,pompa steruje dwoma zewnętrznymi obiegówkami). I to dobiero daje się sterować Ja wiem ,że wątek jest długi i praktycznie nie do przeczytania , ale spróbuj poszukać rok temu , tam również jak pamiętam @1igor1 o tym pisał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 13.11.2021 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Tak, t-cap serii H też moduluje krzywą w dół od zadanej, aby jak najbardziej utrzymać zadaną temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.11.2021 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Tak, t-cap serii H też moduluje krzywą w dół od zadanej, aby jak najbardziej utrzymać zadaną temperaturę Co masz na myśli? że zadana krzywa w rzeczywistości jest niższa czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 13.11.2021 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Co masz na myśli? że zadana krzywa w rzeczywistości jest niższa czy jak? nie wiem jak w tcap ale w J serii jest sterownik PID który "uczy się" zachowania budynku. Sam robi korektę krzywej -5 do +5 tak aby wydłuzyć grzanie. Pomysł fajny ale nie przy takiej histeryzie i bezwładności podłogówki. Może na kalafiorach to dzała lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 13.11.2021 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 nie wiem jak w tcap ale w J serii jest sterownik PID który "uczy się" zachowania budynku. Sam robi korektę krzywej -5 do +5 tak aby wydłuzyć grzanie. Pomysł fajny ale nie przy takiej histeryzie i bezwładności podłogówki. Może na kalafiorach to dzała lepiej Posiadasz algorytm działania tego regulatora PID? Wie ktoś czemu nie można dodawać zdjęć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 13.11.2021 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Posiadasz algorytm działania tego regulatora PID? Wie ktoś czemu nie można dodawać zdjęć? nie mam, wątpie żeby był dostępny. Mi na chormie połowa silnika tego forum nie działa. Raz działa cytowanie, raz nie. itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 13.11.2021 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Ktoś inny posiada? Może ktoś z instalatorów? Czy to jakaś tajemnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.11.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Co masz na myśli? że zadana krzywa w rzeczywistości jest niższa czy jak? Chodzi o to że jak temperatura w pomieszczeniu robi się wyższa od zadanej to pompa sama obniża krzywą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 14.11.2021 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 nie wiem jak w tcap ale w J serii jest sterownik PID który "uczy się" zachowania budynku. Sam robi korektę krzywej -5 do +5 tak aby wydłuzyć grzanie. Pomysł fajny ale nie przy takiej histeryzie i bezwładności podłogówki. Może na kalafiorach to dzała lepiej Jeszcze na żadnej pompie serii J nie zauważyłem aby podwyższała krzywą, widziałem że tylko obniża, jesteś tego pewien? zarejestrowałeś moment podwyższania krzywej? i zgadzam się z tobą że działą to tylko przy kaloryferach, na podłogówkę zawsze najlepsza jest wyłącznie dobrze dobrana krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 14.11.2021 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 Jeszcze na żadnej pompie serii J nie zauważyłem aby podwyższała krzywą, widziałem że tylko obniża, jesteś tego pewien? zarejestrowałeś moment podwyższania krzywej? i zgadzam się z tobą że działą to tylko przy kaloryferach, na podłogówkę zawsze najlepsza jest wyłącznie dobrze dobrana krzywa nie miałem okazji po 3 dniach nie wytrzyałem i zrobiłem swój termostat. A o działaniu kiedyś w którymś filmie mówił Glodny z Panasonica. Zakładam że skoro może robić korektę to może w obie strony. A czy robi to już inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 15.11.2021 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Witam mam pytanie a mianowicie posiadam zainstalowany w domu moduł PVMterminal WiFi Plus który mierzy sobie produkcje Pv oraz zużycie PC, z racji tego że moduł ma również podpięty czujniki temperatury w pokoju chciałem wykorzystać moduł jako termostat pokojowy. Sam moduł posiada 2 przekaźniki i ma możliwość ustawienia reguł załączania i wyłączenia według podanych wartości i to wszystko działa, mam tylko problem jak to spiąć z pompą bo w opisie modułu jest taki wpis:"UWAGA BEZPIECZEŃSTWA !!! Pomimo, że zastosowane przekaźniki wewnętrzne są w stanie przełączać napięcie zmienne 230V AC 10A, złącza również są dostosowane do napięć 230V i prądów 8A, to urządzenie PVMterminal nie spełnia wymogów bezpieczeństwa do przełączania takich napięć, z tego względu zaleca się stosowanie przekaźników zewnętrznych zasilanych napięciami bezpiecznymi np. montowanych na szynie DIN". Zgodnie ze schematami myślałem żeby wyjść z pompy złączem L i wpiąć w złącze N w module oraz z modułu ze złącz NO wyjść przewodem do Złącza Heat w pompie, pytanie tylko jakie tam idą napięcia?? ewentualnie jak rozwiązać te połączenie np stosując dodatkowy przekaźnik ewentualnie jaki?. W załączeniu kilka screenów oraz rysunek poglądowy ewentualnego podłączenia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 15.11.2021 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Przecież pompą sterujesz na zasadzie otwórz/zamknij obwód. Tam będzie natężenie w mA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 15.11.2021 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) Przecież pompą sterujesz na zasadzie otwórz/zamknij obwód. Tam będzie natężenie w mA. No pewny nie byłem oznaczenie na pompie L a to oznacza faze więc pytam Edytowane 15 Listopada 2021 przez twboss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.11.2021 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Napięcie jest 230V AC , ale prąd pomijalny , a to on jest problemem tych przekaźników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
twboss 15.11.2021 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Napięcie jest 230V AC , ale prąd pomijalny , a to on jest problemem tych przekaźników. jest czy nie jest szkodliwy . To znaczy mogę podłączyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 15.11.2021 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 Tam niefortunnie jest napisane " nie spełnia wymogów bezpieczeństwa do przełączania takich napięć" , powinno być raczej" ...przełączania takich prądów" (choć cholera wie co autor miał na myślii) . Podejrzewam że są tam zastosowane przekaźniki na 230V . Skoro na szynę din mają być dodatkowe przekaźniki , to na jakie napięcie cewki one powinny być ,żeby nimi sterować .....Wg mnie chodzi o to ,żeby nie załączać tymi stycznikami grzałki 3kW , a napięcie 230V do sterowania allbo cewką przekaźnika albo styku H ( lub C do Chłodzenia) jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 15.11.2021 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2021 (edytowane) nie miałem okazji po 3 dniach nie wytrzyałem i zrobiłem swój termostat. A o działaniu kiedyś w którymś filmie mówił Glodny z Panasonica. Zakładam że skoro może robić korektę to może w obie strony. A czy robi to już inna sprawa. Też to słyszałem. Jednak nigdy tego nie zaobserwowałem, Obniżenia tak, ale tylko chwilowe, raczej nie mające żadnego znaczenia. Swoją drogą pompę instalował mi ProPartner Panasonic. Dyplomowany hydraulik. Nie potrafił nawet odpowiednio podłączyć układu: pompa głębinowa, falownik z czujnikiem ciśnienia i zbiornik ciśnieniowy. Na początku twierdził, że sobie poradzi. Wysłałem mu @ wszystkie instrukcje a później "my się na tym nie znamy". Układ oczywiście nie działał poprawnie. Mam wersję J. Ona w standardzie ma moduł wi-fi. Oczywiście skasował mnie za niego 500 zł. Więc podejrzewam, że z tym "uczeniem się" to jedna wielka ściema i bełkot marketingowy... Nic więcej... Dobre, Głodny z Panasa :lol2: Front face, który wyśmiewa pytania klientów... Edytowane 15 Listopada 2021 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 17.11.2021 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Działa Wam dostęp do AQUAREA Smart Cloud ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 17.11.2021 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 U mnie nie działa. Dostałem powiadomienie o błędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Grisza_ 17.11.2021 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Ogólnie to całe sterowanie Panasonica to jedna wielka porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts