Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

boru. Czyli masz jeden obieg grzewczy? Do tego " W pozostałych pomieszczeniach mam grzejniki z termostatami elektronicznymi z harmonogramem."? Przeanalizuj ten "prosty" wzór od MIG25. On jest kluczowy. Masz pompę typu split. Ten sterownik z pompy można wyciągnąć z i zainstalować np. w przedpokoju. Ustawić jako termostat wewnętrzny i dalej grzać w/g kg nastawiając zadowalającą temperaturę np. 23 st. Tylko wtedy nie można podbijać ani obniżać kg. Ale Ty masz dom piętrowy w Twoim przypadku to może trochę kulawo pracować.

Jest tu kilka osób z domami piętrowymi, zazwyczaj mają oddzielne obiegi na poszczególne poziomy. U Ciebie dochodzi jeszcze mieszana instalacja na poszczególnych poziomach.

Ja osobiście mieszkam w parterówce i u mnie ten wewnętrzny sterownik zainstalowany w przedpokoju się sprawdza. W całym domu mam podłogówkę, tylko jeden obieg grzewczy a całość zasila PC HP J 7kW typu split. Układ najprostszy z możliwych. Jestem samoukiem a nie jakimś specem.

A filtr najlepiej wyczyścić po jakichś 2 tygodniach od uruchomienia instalacji. Następnie za 6 miesięcy. Później co roku.

Edytowane przez bocian_koh

Dzięki. Czyli zwiększając deltę musimy zmniejszyć przepływ...

Czyli np. dla pompy 9kW i delcie 8 przepływ należy ustawić 16,1l/min...

Złe rozumowanie ,no ale ja wiedzy nie mam. No to będzie jak zawsze. ----Taktowanie i ogrom załączeń PC w stosunku do przepracowanych godzin.

Mimo wszystko powodzenia życzę. Choć ty nie masz T-cap tylko inną PC --- to w inne się nie zagłębiam . Ale skoro to PC Panasa to zasada jest jest jedna dla wszystkich PC. Na pewno nie ta, Cyt. dla pompy 9kW i delcie 8 przepływ należy ustawić 16,1l/min...To błędne rozumowanie.

Edytowane przez -voymar-

Złe rozumowanie ,no ale ja wiedzy nie mam. No to będzie jak zawsze. ----Taktowanie i ogrom załączeń PC w stosunku do przepracowanych godzin.

Mimo wszystko powodzenia życzę. Choć ty nie masz T-cap tylko inną PC --- to w inne się nie zagłębiam . Ale skoro to PC Panasa to zasada jest jest jedna dla wszystkich PC. Na pewno nie ta, Cyt. dla pompy 9kW i delcie 8 przepływ należy ustawić 16,1l/min...To błędne rozumowanie.

16,1*8*69,78=8987.

A Ty jak to liczysz?

Co tak żeś się uczepił tego taktowania? U mnie na jedno załączenie przypada 2,11h pracy.

@boian_koh , ta, 16.1l/min będzie przepływ , jeśli delta będzie 8 stopni , a moc będzie 9kW . Ale o pierwsze po co Ci delta 8 stopni , skoro taką samą moc da się "wygenerować" przy delcie 5 , i przy delcie 3 . Teoretycznie im niższą temperaturą pompa grzeje , tym ma lepsze COPy. W podłogówce duży przepływ nie jest stosunkowo dużym problemem , natomiast w grzejnikach mogą zacząć się szumy . Z drugiej strony w grzejnikach lepsze oddawanie ciepła jest przy wyższych temperaturach. Więc jest dużo zmiennych , każda instlacja inna , i nie ma jednego lekarstwa.

@MIG25. Odnośnie delty 8 to nawiązywałem do moich postów dotyczących boru. Proponowałem mu taką bo myślałem, że ma same grzejniki a przepływ podałem mu dla delty 5. Dlatego dopytałem Ciebie o sposób wyznaczenia przepływu.

Obecnie pracuje na delcie 5. Sugerujesz, że jakbym ustawił np. 4 i zwiększył przepływ zgodnie ze wzorem, to mógłbym uzyskać większy COP? Jak to się będzie miało do czasów pracy sprężarki?

boru. Czyli masz jeden obieg grzewczy? Do tego " W pozostałych pomieszczeniach mam grzejniki z termostatami elektronicznymi z harmonogramem."?
tak, z pompy wychodzi jeden obieg na dwa piętra, w tym na grzejniki i na cztery obwody podłogówki. Niestety polegałem na fachowcach 13 lat temu i tak to zrobili. W tamtym roku założyłem pompę ciepła.

Przeanalizuj ten "prosty" wzór od MIG25. On jest kluczowy.
ten? P = 69,78*przepływ*deltaT ? Pytanie jaką deltę u mnie założyć mając właśnie tki kompleksowy obieg grzewczy.

Masz pompę typu split. Ten sterownik z pompy można wyciągnąć z i zainstalować np. w przedpokoju. Ustawić jako termostat wewnętrzny i dalej grzać w/g kg nastawiając zadowalającą temperaturę np. 23 st. Tylko wtedy nie można podbijać ani obniżać kg.

co znaczy grzać wg k/g?

ciekawa opcja z tym wyciąganym sterownikiem - czyli w tym momencie jak pompa jest w kotłowni to czujnik temperatury w sterowniku jest odłączony i można go podłączyć w salonie tak?

No i sam doszedłeś do tego , że ustawianie przepływu to błędne rozumowanie.

Generalnie tego przepływu nie należy ruszać , pomp sama sobie go dostosuje.

Choć nie twierdzę ,że w szczególnych przypadkach ograniczanie przepływu może być konieczne.

Proszę tylko o jedno----Ja nigdzie nie pisałem o przestawianiu przeplywu. Wczoraj pisałem o tym lecz jak zwykle lepiej nie czytać TYLKO POGONIC bo to masz zakodowane.

Napisalem wczoraj że dla PC 9kW T cap min przepływ to 25,4 lub 25,8 L --Czyz nie tak pisałem? Ustawia się raz i zapomina ????? Czy nie tak pisałem?

Przepływ mam cały czas ustawiony optymalny--tak pisałem

Jeszcze raz proszę - nie przypisuj mi własnych wywodów, bo to ty tu na forum jakieś wzory przedstawiałeś co do delty i przepływów -To błąd totalny.

Trzeba się do błędów przyznawac a nie wmawiać wlasnych innym.

Sprawa Kolejna -czyż nie TY tu na forum zalecałeś przejść na pracę cichą???? pompy ciepła aby ograniczyć jej moc???? Zadałem wtedy pytanie ( nie tobie tylko ogólnie )

- Po co kupowac PC T-Cap aby później ograniczac jej moc

Tak że może i coś tam wiesz--ja tego nie przeczę .Lecz nie nazywam cię że masz ( brak wiedzy ) A z twej strony słyszę to X razy.

16,1*8*69,78=8987.

A Ty jak to liczysz?

Co tak żeś się uczepił tego taktowania? U mnie na jedno załączenie przypada 2,11h pracy.

NIE POWINNO BYĆ W OGÓLE ŻADNYCH WYŁĄCZEŃ-- JEDYNIE TE KTÓRE WYNIKAJA Z HARMONOGRAMU.

PC-- to inwenter Powtarzam to ( n-ty ) raz.

Ja się niczego nie czepiam. TO WY -nie mogąc zaakceptować tego co pisałem kilka postów wyżej -Robicie co robicie .A co robiliście posty [pokazują

Ostatni raz piszę --- załączam PC jesienią i wylączam wiosną i ona zaliczy mi 1 Start i 1 Stop x godz pracy.

Czy ci sie to podoba czy nie ale tak jest. Tak działa PC jak jest wsio- OK

16,1*8*69,78=8987.

A Ty jak to liczysz?

A i jeszcze jedno -- Ja nic nie liczę Po prostu Czytam DTR od PC gdzie wszystko pisze . O min przepływie jaki trzeba zapewnić PC aby prawidłowo działała jak i o min przekrojach rur jakie mają być.

Nie udaje inżyniera od Panasa i nie poprawiam osób które ów DTR stworzyły. Po prostu wykonuje wszystko zgodnie z nią . A efekty przedstawiałem w postach wcześniejszych.

Amen.

tak, z pompy wychodzi jeden obieg na dwa piętra, w tym na grzejniki i na cztery obwody podłogówki. Niestety polegałem na fachowcach 13 lat temu i tak to zrobili. W tamtym roku założyłem pompę ciepła.

ten? P = 69,78*przepływ*deltaT ? Pytanie jaką deltę u mnie założyć mając właśnie tki kompleksowy obieg grzewczy.

co znaczy grzać wg k/g?

ciekawa opcja z tym wyciąganym sterownikiem - czyli w tym momencie jak pompa jest w kotłowni to czujnik temperatury w sterowniku jest odłączony i można go podłączyć w salonie tak?

Nie wiem jaką deltę u Ciebie nastawić.

Kg - krzywa grzewcza.

Tak możesz przenieść ten sterownik do salonu. Tylko musisz połączyć go przewodem.

@MIG25. Odnośnie delty 8 to nawiązywałem do moich postów dotyczących boru. Proponowałem mu taką bo myślałem, że ma same grzejniki a przepływ podałem mu dla delty 5. Dlatego dopytałem Ciebie o sposób wyznaczenia przepływu.

Obecnie pracuje na delcie 5. Sugerujesz, że jakbym ustawił np. 4 i zwiększył przepływ zgodnie ze wzorem, to mógłbym uzyskać większy COP? Jak to się będzie miało do czasów pracy sprężarki?

Żle-- ile razy to trzeba powtarzać

A i jeszcze jedno -- Ja nic nie liczę Po prostu Czytam DTR od PC gdzie wszystko pisze . O min przepływie jaki trzeba zapewnić PC aby prawidłowo działała jak i o min przekrojach rur jakie mają być.

Nie udaje inżyniera od Panasa i nie poprawiam osób które ów DTR stworzyły. Po prostu wykonuje wszystko zgodnie z nią . A efekty przedstawiałem w postach wcześniejszych.

Amen.

Wrzuć proszę ten fragment dotyczący przepływu z DAR-ki.

Wrzuć proszę ten fragment dotyczący przepływu z DAR-ki.

A weż sobie otwórz np. All--gro gdzie są PC lub strona główna Panasa i poczytaj

A jak poczytasz -to mam nadzieje że więcej na mój temat bzdur pisał nie będziesz.

Mi zanim ( lider na PL ) zakładal PC to ja już wiedziałem jakie mi przepływy ustawi i jakie min przekroje rur powinny być .

Troche chęci to zaledwie 3 min roboty. Tyle ci sie nie chce?

Mi udowodniać nic nie musisz. Lecz TY jak i twój partner z forum wolicie najpierw POJECHAĆ po mnie że ( jak zwykle nic nie wiem ) i po sprawie .

Później jakies tam wzory przedstawiać .ograniczać PC pracą cichą itd.

Panowie to nie jest rozwiązanie. To ma Grzać a nie udawac że grzeje. Wiem że nie zawsze sie da z przyczyn innych lecz ganienie mnie że sie nie znam to naprawde poniżej mojego poziomu wywody.

Tak jak już pisałem wielokrotnie po 4-ro letniej pracy na grzałkach -Ja doskonale wiedziałem że PC mi bedzie pracowac IDEALNIE.

O tych doświadczeniach długo by pisać wstępnie opisałem to koledze- @asolt

To naprawdę była wzorowa lekcja dla mnie która dziś owocuje.

Edytowane przez -voymar-

A weż sobie otwórz np. All--gro gdzie są PC lub strona główna Panasa i poczytaj

A jak poczytasz -to mam nadzieje że więcej na mój temat bzdur pisał nie będziesz.

Mi zanim ( lider na PL ) zakładal PC to ja już wiedziałem jakie mi przepływy ustawi i jakie min przekroje rur powinny być .

Troche chęci to zaledwie 3 min roboty. Tyle ci sie nie chce?

Mi udowodniać nic nie musisz. Lecz TY jak i twój partner z forum wolicie najpierw POJECHAĆ po mnie że ( jak zwykle nic nie wiem ) i po sprawie .

Później jakies tam wzory przedstawiać .ograniczać PC pracą cichą itd.

Panowie to nie jest rozwiązanie. To ma Grzać a nie udawac że grzeje. Wiem że nie zawsze sie da z przyczyn innych lecz ganienie mnie że sie nie znam to naprawde poniżej mojego poziomu wywody.

Tak jak już pisałem wielokrotnie po 4-ro letniej pracy na grzałkach -Ja doskonale wiedziałem że PC mi bedzie pracowac IDEALNIE.

O tych doświadczeniach długo by pisać wstępnie opisałem to koledze- @asolt

To naprawdę była wzorowa lekcja dla mnie która dziś owocuje.

Proszę wrzuć ten fragment, jakoś nie mogę go znaleźć...

@-voymar-

może Ty poradzisz jak ustawić poniższe parametry? Instalacja wygląda tak:

na parterze pokoje z grzejnikami, łazienka z podłogówką, kuchnia z podłogówką otwarta na salon, w którym jest grzejnik - podłogówki na parterze zdławione przepływomiaerzami na każdym obiegu.

na piętrze pokój z grzejnikiem i łazienka z podłogówką ograniczona RTLem.

na grzejnikach pozakładane termostaty z harmonogramem grzania.

Co ta delta 8st oznacza?

08d3677390ffc4fcmed.png

Edytowane przez boru

możesz podać model tego Salusa?

Salus---- Regulator temperatury Salus 091FLRFV2 za 214 zeta na Alle

Założenie sterownika --jak ci PC źle pracuje np. ma co 1/2 lub co godz. zał i wył nic nie da. Pozwoli ci tylko utrzymać bardziej komfortową temp. w pomieszczeniach bo histereza jest co 0,5*C też jest co 1*C.

Jak kumasz sterowniki to tam można ustawiac temp. nocną jak i dzienną i np. Przy histerezie 1*C i nastawach 23*C mamy

wył serowania przy 23,4*C a zał przy 22,4 *C jak nocną ustawisz np. 22 to zał o 0,6 *C niższa niż zadana czyli 21,4 a wył 22,4

Mozna też ustawić stałą 23*C i wtedy tak jak wyżej zał 22,4 wył 23,4*C ( to przy hiserezie 1*C )

Przy histerezie 0,5*C adekwatnie jak wyżej lecz wartość to 0,5*C

Ten sterownik nie sprawi że PC nie będzie taktować --za to sprawi lepsze sterowanie niż ten ściągnięty z PC.

@-voymar-

może Ty poradzisz jak ustawić poniższe parametry? Instalacja wygląda tak:

na parterze pokoje z grzejnikami, łazienka z podłogówką, kuchnia z podłogówką otwarta na salon, w którym jest grzejnik - podłogówki na parterze zdławione przepływomiaerzami na każdym obiegu.

na piętrze pokój z grzejnikiem i łazienka z podłogówką ograniczona RTLem.

na grzejnikach pozakładane termostaty z harmonogramem grzania.

Co ta delta 8st oznacza?

08d3677390ffc4fcmed.png

Przy tych nastawach PC ma trzymać 8*C niższą temp. od tej która wynika z krzywej.

Przy CO mieszanym jest trochę gorzej to nastawić aby było git lecz zapewne jak instalacja da radę przepuścić min przepływ dla danego modelu PC to jesteś już jedną nogą w sukcesie działania PC.

Nie miałem do czynienia z CO mieszanym lecz rzeczą pierwszoplanową jest: aby PC miała to co jej potrzebne do prawidłowej pracy.

Skoro przy tych nastawach które masz PC nie trzyma delty i jak układ jest rozgrzany ( taktuje ) To pierwszą rzeczą którą Ja bym zrobił to jest:

Rozkręcić podłogówkę na max. Niech ta PC nie ma oporów niech zacznie grzać a nie udawać że grzeje. Jak to zostanie osiągnięte i PC będzie pracować np. 24h przy 1 Start Stop to dopiero można skręcać pętle do wartości takich aby PC pracowała non stop . Dalszym etapem ustawiamy czas grzania --Jak podlog owka to zależy od pojemności cieplnej betonu jak i efektu jaki ma uzyskać końcowy. Bo można tak ustawić aby PC grzała tylko w IItar. Jak osiągniesz to co do tej pory napisałem będziemy jechać dalej.

Na dziś dla ciebie to sprawić tak by PC pracowała non stop bez wyłączeń ( tylko sama modulacja )

Osobiście nie ukrywam że układy mieszane to najgorsze co może byc dla PC. W niektórych układach mieszanych. Powtarzam niektórych bez ( bufora ,sprzęgła ) nie poradzisz. Czy tak jest u ciebie ? Ja na odległość tego nie dam rady sprawdzić.

Zrób tak jak ci mówiłem --Rozkręć Układ nie patrząc na to że może byc za ciepło. Tym zajmiesz sie później. Najważniejsze by PC pracowała a nie udawala.

PS. Jak masz 2 układy grzewcze OP i grzej to masz w PC płytę rozbudowaną na 2 obiegi czy tą standardową. Tu chyba bez bufora nie zaszlejesz ale to moje gdybanie na dziś.

Ja jestem taki typ że musi to chodzić i u mnie jak by tak było to już dawno by to szło przez bufor na rożnych zasilaniach Na podłoge przez zawór termostatyczny a reszka na grzejniki. To tak na marginesie. Instalator zakładając PC powinien na wstępie sprawdzić przepływ Bo PC ma mieć zapewniony nominalny przepływ. Jeżeli sie go nie da uzyskać powinien powiedzieć::::::::

-panie ale ten układ optymalnie chodził nie będzie. No chyba że pan założy bufor bo to układ mieszany.

No dobra wystarczy szczegółów

Działaj i melduj bo zima tuż tuż a ty w czarnej D.

Edytowane przez -voymar-