-voymar- 25.11.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 (edytowane) Ale możesz przestać pisać te bzdury... Wiem ,że zapłaciłeś o 1000PLN więcej za instalatora , ale nawet on nie jest w stanie ustawić minimalnego przepływu . a co najwyżej maksymalny. Wiem że myślenie nie jest twoją mocną stroną Powiadasz 1000PLN--- tak potwierdzam TAK NAPISAŁEM ( to forma przenośni ) Lecz logiczne rozumowanie czytającego powinno odczytać to zupełnie inaczej Nie wiesz JAK ???? Sedno tego wpisu było inne .Dam przykład" -Macie może gdzieś taniego instalatora PC z woj mazowieckiego? i ile zapłaciliście za montaż? Kogo polecacie? -Odp 1). Mi zakładała firma X i zapłaciłem Y - Odp 2) Szukaj instalatora blisko siebie tak max 50km. I właśnie takimi odnośnikami się większość kieruje Dalej 1000PLN ???? Tego się nie czepiaj bo być może Ja zapłaciłem i 3000PLN więcej. CENA NIE BYŁA WYZNACZNIKEM CO DO WYBORU FIRMY LECZ ILOŚC ZAMONTOWANYCH POMP JAK I ZADOWOLENIE INNYCH KLIENTÓW, ROZUMIESZ SEDONO TREŚCI????? NIe rozumiesz? ---- Szukałem doświadczonego nie z za miedzy tylko z terytorium PL Takiego który zrobi montaż profesjonalnie Z którego ja będę zadowolony. Znalazłem 400 km ode mnie. Nie widzę nic złego w tym że ma do nie 400km. Co do przepływów to nie zamierzam kolejny raz tłumaczyć Jak masz olej w głowie a nie przeczę że COŚ tam wiesz. To doskonale rozumiesz o co chodzi. PO CO ROBISZ ZAMIĘT ?????????? Powtarzam doskonale wiesz o czym Ja piszę . Edytowane 25 Listopada 2021 przez -voymar- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Tu też bez integracji w firmware się nie da , bo Ty będziesz przykręcał zawór ( bo chyba w taki sposób ten przepływ chcesz zmniejszać) , a pompa bdzie podnosiła obroty obiegówki starając się ten przepływ zwiększyć, a w pewnym momencie wyskoczy błąd przepływ i pompa się wyłączy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 25.11.2021 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 To raczej nic nie da. Odbierzesz szybciej ciepło ale coś je nadal musi wyprodukować. A 7ka wkręca sprężarkę mniej niż 9ka. Jedyne co imho spowodujesz to taktowanie. Może jakbyś na silę wgrał oprogramowanie z 9ki do 7ki to by zadziałało ale to już duże ryzyko wtopy Wydaje mi się, że nie taktowanie, a częstsze defrosty... Instalacja chce więcej odebrać niż PC jest w stanie wyprodukować. Poprawcie mnie jeśli się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 25.11.2021 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Tu też bez integracji w firmware się nie da , bo Ty będziesz przykręcał zawór ( bo chyba w taki sposób ten przepływ chcesz zmniejszać) , a pompa bdzie podnosiła obroty obiegówki starając się ten przepływ zwiększyć, a w pewnym momencie wyskoczy błąd przepływ i pompa się wyłączy. Nie zawór. W ustawieniach instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2021 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 PO CO ROBISZ ZAMIĘT ?????????? . Akurat wszędzie gdzie się pojawisz , to jest zamęt , a do tego jesteś mistrzem odwracania kota ogonem.... Przypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 25.11.2021 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 OK. A co się stanie jak pójdziemy w drugą stronę, czyli np. gdyby okazało się, że ktoś chciałby zmniejszyć moc swojej PC? Wiemy już, że po stronie sprężarki tego nie zrobi. Po stronie wody może zmniejszyć przepływ. Co wtedy by się okazało? Sprężarka generuje pewną moc, a instalacja nie jest w stanie tego odebrać. Taktowanie? Jak będziesz miał odpowiedni przepływ czyli że PC w swej pracy i podczas modulacji ( w pełnym zakresie swej mocy ) będzie pracować a nie taktować ------czyli że instalacja CO nie ma oporów co do przyjmowania ciepła z PC to ograniczysz jej moc za pomocą delty. Ja w zeszłą zimę testowałem na temp ( -18 ) i tak cały sezon pracuję na delta 5 lecz wtedy dałem 10 jak i 3 też pracowała lecz na 10 było w domu za zimno a na 3 dogrzewało dom za szybko. To tak po krótce. Lecz aby mieć idealne sterowanie PC jest jedna zasada PC musi pracować a nie taktować wtedy NAPRAWDE widać ustawienia Widzisz zmianę twych ustawień i odczuwasz w domu znaczące zmiany w nastawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2021 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Nie zawór. W ustawieniach instalatora. Tu też jest minimalna wartość , poniżej której nie da się zejść ( w tych wartościach hex) , a ustawienie jej również skutkuje ,że z czasem błąd przepływu wyskoczy.( może nie od razu , ale jest ryzyko ,że po jakimś czasie). Poza tym ustawienie minimalnego przepływu spowoduje , że pompa pzestanie trzymać usawioną deltę , także i tak odda tyle i potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 25.11.2021 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Może jakbyś na silę wgrał oprogramowanie z 9ki do 7ki to by zadziałało ale to już duże ryzyko wtopy Co do zmiany oprogramowania jest tu ktoś kto ogarnia ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 25.11.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Co do zmiany oprogramowania jest tu ktoś kto ogarnia ten temat To pytanie , czy stwierdzenie ? Jeśli stwierdzenie , to któż to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 25.11.2021 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Ja w zeszłą zimę testowałem na temp ( -18 )... ...PC musi pracować a nie taktować wtedy NAPRAWDE... Spoko. Nieźle tam u Ciebie piździ. Jaki region? To ile masz w tej chwili startów i godzin przepracowanych? Pochwal się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 25.11.2021 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Może jakbyś na silę wgrał oprogramowanie z 9ki do 7ki to by zadziałało ale to już duże ryzyko wtopy Co do zmiany oprogramowania jest tu ktoś kto ogarnia ten temat Może byłby w stanie zmodować ten stop po grzaniu CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozyn90 25.11.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2021 Może byłby w stanie zmodować ten stop po grzaniu CWU. Chodzi mi o wygranie chipa do t capa12kw żeby stał się 9kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 26.11.2021 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 Szczerz, nie lubię ograniczeń. Wolę stałą taryfę. Jednostkę wewnętrzną mam w domu. Nie po to zamieszkałem z dala od miasta, żeby mi coś buczało gdy śpię. Poza tym za dnia pracuję w domu a w nocy śpię. Uroki pracy zdalnej Ja serio nie czaje o co Wam chodzi z tymi ograniczeniami. Mam splita powietrze woda. Śpie normalnie, pracuje z domu od 1,5 roku. Masz 2 taryfe i nic nie robisz jest taniej Masz 2 taryfę i lekko zoptymalizujesz grzanie - jest jeszcze taniej. I mówię o lekkim a nie grzaniu na siłę tylko w 2 taryfie. No ale kto bogatemu zabroni. U mnie , przypuszczam jak w każdym domu i miejscu w PL, w nocy jest zimniej. Wiec w okresie przejściowym pompa puszczona samopas na co grzeje głównie w nocy w 2 taryfie. CWU mam ustawione tylko w 2 taryfie bo grzanie CWU idzie z mniejszym cop - wiec leci sobie w tanim prądzie. Jak sobie popatrzysz jaki % całości grzania stanowi CWU to zobaczysz czemu to wychodzi sporo taniej. Nie wiem gdzie tu są ograniczenia. No chyba, że ktoś jest tak porąbany że na siłę grzeje tylko w 2 taryfie bo kasa. No ale na to to tylko lekarz od głowy Masz 2 taryfy masz możliwość oszczędności, masz jedną - zawsze grzejesz drogo. Nawet jakbyś chciał grzać tylko w dzień to puszczenie CWU między 13 a 15 da i tak oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 26.11.2021 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) @ eMdzeJ, to z czaj to: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/901502acd1fd4a85 8017kWh rocznie po 0,672zł kWh. Daje 5387,43zł. Napisałeś: "mój przykład z życia jak kiedyś miałem gruntówkę. Po przejściu na g12 (bez w) nie robiąc aboslutnie nic rachunki mi spadły o 10%." Ok, załóżmy, że ja też nic nie zrobię. To w moim przypadku teoretycznie zaoszczędził bym: 538,75zł. Tylko ja mam pompę powietrzną więc oszczędności miałbym niższe. Do tego tak jak napisałem wcześniej w nocy to ja chcę mieć absolutną ciszę w domu. Więc cena za ten luksus kosztuje mnie raptem nie całe 45zł miesięcznie. Więc "No ale kto bogatemu zabroni." W nocy obniżam o 1 st na harmonogramie więc PC nie pracuje. Wodę grzeje o różnych porach - tak jak mi wygodnie - bez ograniczeń. "Jak sobie popatrzysz jaki % całości grzania stanowi CWU to zobaczysz czemu to wychodzi sporo taniej. " Wiem o tym doskonale. "Masz 2 taryfy masz możliwość oszczędności, masz jedną - zawsze grzejesz drogo." Jakie masz ceny? Ile rocznie zużywasz kWh? Edytowane 26 Listopada 2021 przez bocian_koh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 26.11.2021 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) @ eMdzeJ, to z czaj to: https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/901502acd1fd4a85 akie masz ceny? Ile rocznie zużywasz kWh? 6-7Mwh rocznie na cały prąd do domu. W tym roku wywaliłem gruntówkę i grzeje Panasem. Zobaczymy porównanie. Gruntówki nie miałem opomiarowanej zwykle cennikowe z PGE dla Wawy (Konstancin - Jeziorna). Nie pamiętam teraz stawek. Mam gdzieś excela w domu z policzeniem zarówno energii jak i przesyłu. Ja to mam wklepane w Home Assistanta plus dwa podliczniki też zaczytywane wiec w zasadzie mam podgląd na żywo. Dzisiaj rano było 102 zł za prąd do pompy za bieżący miesiąc (same stawki zależne od kwh, bez kosztów stałych) EDIT 45 zł miesięcznie to 540 zł rocznie. Można wydać na dowolną inna rzecz niż oddawanie tego za darmo zakładowi elektrycznemu I rozmawiamy tylko o pompie. W domu mam cała masę rzeczy które np chodzą całą dobę albo tylko nocą (np oświetlenie zewnętrzne). Złotówka do złotówki... 540zł rocznie odkładasz i po 10 latach masz 5400 zł co daje już sporą kwotę. Możesz z tego sobie zrobić fundusz pogwarancyjny do pompy. Albo po prostu przepić Edytowane 26 Listopada 2021 przez eMdzeJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 26.11.2021 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 To te pompę słychać w domu? To ja dziękuję za takie luksusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 26.11.2021 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 (edytowane) Mam do Ciebie takie pytanie offtopic dla samego Panasonica. Wg stopki masz dom szkieletowy prefabrykowany i ja taki teraz buduję. Powiedz mi czy grzejesz ciągle czy wg harmonogramu? Co do zasady szkielet nie ma akumulacji żadnej poza ogrzewaniem podłogowym. Dlatego też ja planuję 8cm jastrychu cementowego. Planowałem grzać w drugiej taryfie ale nie wiem jak to sie ma do rzeczywistości. Dom ma zapotrzebowanie na poziomie Ep=54kWh i wyposażony będzie w rekuperacje Też mam szkieletówkę, parterową. Ogrzewam 176m2. Po uruchomieniu w zeszłym roku chodziła na harmonogramie, Trochę kulawo to działało, bo pompa pracowała praktycznie zawsze >60Hz, nadganiała w ten sposób przerwy w pracy gdy nie grzała. W lutym tego roku ustawiłem grzanie tylko od krzywej i zasobnik tez od delty. Pompa chodzi jak się jej podoba, większość czasu na 19/20Hz. Dzisiaj np. włączyła się o 12:00 i chodzi do teraz, nawet bez defrostu po drodze a na zewnątrz 1oC. Prawdopodobnie jest to przypadek, w którym PC jest idealnie dobrana do budynku w którym pracuje. Chociaż często miałem myśli, że mogłem brać PC 5kW. Tutaj ostatnie 3 dni: Edytowane 26 Listopada 2021 przez Awinion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bocian_koh 26.11.2021 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2021 @ eMdzeJ. Tak a Ty ile odłożyłeś? Ja idę spać i nic mi nie buczy. A u Ciebie zmodulowała już na 19Hz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 27.11.2021 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Witam po długiej przerwieRok użytkowania pompy zamknął mi się w wysokości 4335 kWh,stan z podlicznikaNiektórzy powiedzą po co? A po to że wiem ile rzeczywiście wzięła pompa całościowoOd 10 wrzesnia do dziś 606 kWhMoja 9tka sprawuje sie narazie bez zastrzeżeńKtoś powie za duża ta 9ka dla mnie,hmmmTeż tak myslałem,ale przy -22 jakie byłu u mnie 18.01.2021 grzała aż miło bez problemu (48hz)--BEZ POMOCY GRZAŁKI,ANI RAZU DO TEJ PORY SIĘ NIE ZAŁĄCZYŁAZ pomocą codixa(dzięki za wsparcie i pomoc)skalibrowałem czujniki w pompie w tamtym roku przed sylwestrem.Było cyrku trochę bo do ładu i składU nie mogłem dojść ale metodą prób działa to jak powinno.Oglądałem też youtube i,, klimatyzacja katowice", nie chcę ich chwalić lub reklamować bo firma z torunia montowała pompę Ustawiłem pompę mniej więcej jak oni ustawiaja,delta na grzejnikach i reszta bo krzywą grzewczą już pod siebie40/-15 i 30/15W domu 22-23 stopniePrzniosłem czujnik zewnętrzny temp(kupiłem drugi panasa i wpiąłem w płytę) na taras pod dachem,jest na wysokości ok 2 m w cieniuPompa jest na południowej stronie i był z tym problem bo strasznie nagrzewał się czujnik i pompa trochę głupiała bo w słońcu było więcej niż faktycznie,ale już po problemieW przejsciowym okresie włączam QUIET MODE 3 I W HARMONOGRAM (grzanie od 4:30 -8:00) potem woda od 13-16ej grzeje się raz dziennie 46st(dobija 47)czujnik w połowie wysokości bojlera,następnie od 18ej do 21ej i koniecDołożę teraz w dzień grzania z 3-4 godz z tym bojlerem bo zrobiło się chłodniej bo od 7ej do 16 nikogo w domu nie ma więc po co grzac ale teraz trzeba bo za mocno się wychładza domprzy większych mrozach zdejmę harmonogram,QUIET MODE juz nie używam bo nie trzeba,tylko w temp od +7 w góręKtoś zapyta o ile?Ano niecałe 1-1,5 st,podłogówka w korytarzu rano jest ciepła jak żona z dziećmi wstaje,bo pompa od tej 4:30 nagrzejeSerwis robię sam,ha haWyczyszczenie filtra przy pompie i w domu na 2 pompkach i sprawdzenie ciśnienia glikoluJam mam 1,6 bar i jest okPozdrawiam wszystkich forumowiczówPs.jak coś dobrze działa to nie kombinowac i nie kłaśc paluszków ,wiem po sobie jak uatawiłem jest ok niech działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pietre 27.11.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2021 Mam do was pytanie o tryb cichy? Jest taka ikonka, w której można ustawić stopnie od 1 do 5 i zegarek. Do czego to służy i czy tego używacie? W okresie przejściowym sprężarka włączała się u mnie co 25-30 min. i serwisant powiedział, że mogę sobie taki tryb wyłączyć. Czy macie z tym jakieś doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts