-voymar- 10.12.2021 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Myślisz grzejnikami. Dasz zasilanie 33 stopnie , to w życiu ta pompa takiej temperatury nie osiągnie , bo ją wyłączy termostat ustawiony na 18 stopni. Włączy się , będzie pracowała na full , dużo defrostów , i stosunkowo szybko się wyłączy. Ustawisz temperaturę docelową mniejszą , to pompa się włączy , zmoduluje , będzie pracować dłużej ,ale będzie szansa na mniej defrostó. Co do termostatu to zgoda. Tylko jak się chce coś ustalić to trzeba dać jak najmniej ograniczeń . Dlatego napisałem harmonogram lub sama krzywa i samopas. A SAMOPAS--------to jest samopas bez termostatu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 10.12.2021 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Mnie jeszcze zastanawia jedno--- dom 230m2 i PC jednowentylatorowa ? Jak 1 wentylator to nie większa niż 9kW .Taka jest. ? Nie mówię że nie może być lecz 230m2 to dość duży dom .Czy nie za mała ta PC? Bo skoro zasilanie jest 27*C a powrót 20*C i ta pompa ma deltę 7 -to OK lecz jak ma deltę 5 to tzreba się zastanowić gdzie jest problem. Być może problemem jest to że dom jest Nowy z wilgocią technologiczną. Ja -Nie wiem Tak dom 220-230m OZC zrobione przez Asolt, 7400w przy minus 20 stopniach. Pompa dobrana przy pomocy tego forum. Początek budowy 2019 rok prace wykończeniowe na ukończeniu - wiem że ten dom ma jeszcze bardzo dużo wilgoci technologicznej. A czy pompa jest mała też tego nie wiem pozwolę wam to ocenić po sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.12.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Witam. Proszę o pomoc w ustawieniach pompy 9kw serii J. Nowy dom 230m całość w ogrzewaniu podłogowym, pompa przez ostanie 5 dni przepracowała 70h przy czym miała 265 załączeń i zużyła 160kWh z podlicznika, defrost pompy z tych danych występował co 15 min czy to nie za często? Jest to pierwszy sezon pompy, krzywa grzewcza 36/-10 28/15. Dom jest jeszcze nie zamieszkały temperatura w domu ustawiona na 18 stopni. A czy napiszesz coś o grubości wylewki bo nie doczytałem ? Może się mylę ale problemem może być zewnętrzny sterownik, odłącz go i grzej na samej KG. Nie ma bata, że przy nowym,nie wygrzanym domu występuje aż tyle start/stopów,pomijając standartowe defrosty ale przy obecnej temp.nie może być ich aż tyle. Co 15 minut to nie jest możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 10.12.2021 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 A czy napiszesz coś o grubości wylewki bo nie doczytałem ? Może się mylę ale problemem może być zewnętrzny sterownik, odłącz go i grzej na samej KG. Nie ma bata, że przy nowym,nie wygrzanym domu występuje aż tyle start/stopów,pomijając standartowe defrosty ale przy obecnej temp.nie może być ich aż tyle. Co 15 minut to nie jest możliwe. Grubość wylewki 7-8cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.12.2021 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Co 15 min ,nie jest możliwe , ale co 35min jak najbardziej ( to minimalny czas pomiedzy defrostami) , tam jest źle policzone , 2 wyłączenia na 1 defrost trzeba liczyć.Jakby nie była wylewka , temperatura powrotu to 20 stopni , więc nie wyłącza się od taktowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.12.2021 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Grubość wylewki 7-8cm. Tym bardziej jest coś tam schrzanione, to powinno hulać przez tydzień czy dwa bez wyłączenia i nawet nie powinno dojść do ustawionej max.temp.zasilania na KG. Wyrzuć sterownik zewnętrzny i grzej jedynie w oparciu o KG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.12.2021 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Co 15 min ,nie jest możliwe , ale co 35min jak najbardziej ( to minimalny czas pomiedzy defrostami) , tam jest źle policzone , 2 wyłączenia na 1 defrost trzeba liczyć. Też za często, ostatnio miałem urlop i z wiadomych względów bacznie obserwowałem działanie pompy, przy temp.na zewnątrz 0 do +2st.C pierwszy defrost wystąpił po 1 godzinie i 15 minutach, następny podobnie ale 15 minut później, ale już trzeci po prawie 3 godzinach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.12.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) Ale wiesz ,że przy tej samej mocy 9kW Ty masz 2x większy skraplacz ( kolega ma jednostkę jednowentylatorową) , więc logicznie rzecz biorąc odszrania się 2x częściej... Do tego u Ciebie za trzecim razem może już osiagnęła temperaturę docelową , i się zmodulowała... Edytowane 10 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 10.12.2021 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Ale wiesz ,że Ty masz 2x większy skraplacz ( kolega ma jednostkę jednowentylatorową) , więc logicznie rzecz biorąc odszrania się 2x częściej... Aha,no ok. Tego nie wziąłem pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 10.12.2021 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Upssss, MiG 25 ma rację jest błąd w liczeniu załączeń defrost był co około 35min. I Tak moja pompa w porównaniu do t-capa gabarytowo jest o połowę mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 10.12.2021 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 (edytowane) W wersji H były też 9kW "zwykłe" - (nie T-CAP) dwuwentylatorowe....(jak i jednowentylatorowe też). Z jedej strony nie ma się co martwić , bo konkurencja robi i 12kW jednowentylatorowe , z drugiej strony widać właśnie czym to skutkuje.Jest nadzieja ,że jak dom juz bedzie wygrzany , pompa będzie miala dobrą KG , i nie bedzie racowac na full , to te defrosty będą rzadziej. Edytowane 10 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Dodam tylko ,że przed chwilą wróciłem od syna- od września ma 2 wentylatorową sdc 9kW 3 fazy.Było grzane cwu z t out coś 53st i przy -6st pobierała 4kW ,a produkowała 11,4kW…Niby nie T-cap ,ale daje radę…taki słabszy brat Potworka… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.12.2021 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2021 Model H Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 11.12.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Upssss, MiG 25 ma rację jest błąd w liczeniu załączeń defrost był co około 35min. I Tak moja pompa w porównaniu do t-capa gabarytowo jest o połowę mniejsza. Trafiłeś na kiepski okres z rozruchem pompy. W chwili obecnej temperatury są w okolicy 0 st/C, stąd bardzo duża wilgotność, idealne warunki do szronienia pompy. Pompa dąży do podgrzania pomieszczenia, a to jest schłodzone i wilgotne i z tego względu pompa pracuję z pełną mocą, żeby osiągnąć temperaturę docelową ustawioną z krzywej, lub prostej. Z w/w względów bardzo szybko się szroni, to normalne, tak będzie dopóki nie wygrzeje pomieszczenia. Możesz obniżać prostą, ale to niewiele da, możesz też obniżyć na razie temperaturę w pomieszczeniu, tak żeby zaczęła się wyłączać i poczekać do cieplejszych dni, a zaraz będą i wtedy podnieść temperaturę w domu i temperaturę zadaną pompy, tak by max.wykożystać ten czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.12.2021 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Trafiłeś na kiepski okres z rozruchem pompy. W chwili obecnej temperatury są w okolicy 0 st/C, stąd bardzo duża wilgotność, idealne warunki do szronienia pompy. Pompa dąży do podgrzania pomieszczenia, a to jest schłodzone i wilgotne i z tego względu pompa pracuję z pełną mocą, żeby osiągnąć temperaturę docelową ustawioną z krzywej, lub prostej. Z w/w względów bardzo szybko się szroni, to normalne, tak będzie dopóki nie wygrzeje pomieszczenia. Możesz obniżać prostą, ale to niewiele da, możesz też obniżyć na razie temperaturę w pomieszczeniu, tak żeby zaczęła się wyłączać i poczekać do cieplejszych dni, a zaraz będą i wtedy podnieść temperaturę w domu i temperaturę zadaną pompy, tak by max.wykożystać ten czas. Jaki to jest rozruch , skoro przez ostatnie 5dni pompa pracuje 70h... Czyli połowę czasu pompa nie pracuje , a jak pracuje to na full i się szroni... ( do tego temperatura wody w objegu jest taka ,że na pewno grzałki podczas defrostu się włączają) Skoro koledze 18 stopni pasuje , to trzeba tylko obniżyc temperaturę docelową ( albo KG , albo jak sam stwierdził ustawi stałą temperaturę docelową) niżej , tak ,żeby pompa zaczęła się modulować ,i pracować dłużej ,defrostów będzie wtedy mniej . Dodatkowo sposób na rozruch jednowentylatorowych pomp był taki , że nagrzewało się nie od razu wszystkie pętle, tylko wszystkie się zakręcało , i dodawało się je stopniowo , jak już te osiągnęły odpowiednią temperaturę. Edytowane 11 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 11.12.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 WitamPrzestawiłem w pompie na prostą grzewczą zadana temperatura 25 stopni. Pompa przepracowała 3h i doszło jej 9 załączeń temp na zewnątrz 2 stopnie to i pewnie duża wilgotność, pompa po tych 3h zmodulowała się do 43hz. Zasilanie 25 stopni powrót 22. Temperatura w domu przed uruchomieniem pompy 18 stopni podniosłem do 18.4 w tej chwili 18.2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 11.12.2021 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Witam Przestawiłem w pompie na prostą grzewczą zadana temperatura 25 stopni. Pompa przepracowała 3h i doszło jej 9 załączeń temp na zewnątrz 2 stopnie to i pewnie duża wilgotność, pompa po tych 3h zmodulowała się do 43hz. Zasilanie 25 stopni powrót 22. Temperatura w domu przed uruchomieniem pompy 18 stopni podniosłem do 18.4 w tej chwili 18.2. Za niska temp.zasilania to raz, ustaw na 35st.C,druga sprawa to jak się nie mylę to w takim wypadku powinna Ci się uruchomić grzałka,sprawdź czy nie masz jej wyłączonej. Przy tak grubej wylewce i to w domu nowym i nie zamieszkałym dojście do zasilania 33st.C powinno trwać nawet kilka dni bez wyłączenia pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.12.2021 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 (edytowane) Przecież kolega chce utrzymywać temperaturę w domu 18 stopni , a nie wygrzewać. Skoro się moduluje, a temperatura mimo to się podnosi , to na razie jest ok.Przestawisz na 35 to zagrzejesz wodę do 30 stopni w podłodze ( jak docelowa będzie 35) , to w domu zrobi się z 24 stopnie.(gdyby nie było termostatu) .Ale tu termostat ustawiony na 18 stopni , to przestawienie temperatur docelowej wyżej znowu spowoduje ,że pompa będzie działa na full , a za chwilę ją termostat wyłączy bo to 18stopni w domu się osiągnie.. I znowu będzie działać 50% na 50%. Grzałka podczas defrostu na pewno się włacza , ale koledze to nie przeszkadza. ( zawsze ją można wyłączyć w ukrytym menu). Edytowane 11 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 11.12.2021 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Przecież kolega chce utrzymywać temperaturę w domu 18 stopni , a nie wygrzewać. Skoro się moduluje, a temperatura mimo to się podnosi , to na razie jest ok. Przestawisz na 35 to zagrzejesz wodę do 30 stopni w podłodze ( jak docelowa będzie 35) , to w domu zrobi się z 24 stopnie.(gdyby nie było termostatu) .Ale tu termostat ustawiony na 18 stopni , to przestawienie temperatur docelowej wyżej znowu spowoduje ,że pompa będzie działa na full , a za chwilę ją termostat wyłączy bo to 18stopni w domu się osiągnie.. I znowu będzie działać 50% na 50%. Grzałka podczas defrostu na pewno się włacza , ale koledze to nie przeszkadza. Dokładnie, moim celem jest ograniczenie defrostów i stopniowo będę podnosił temperaturę na niższej częstotliwości sprężarki. Przez jakiś czas będę obserwował pracę na prostej potem zechcę dopracować krzywą grzewczą. Pompa pracuję obecnie na około 40hz z zasilaniem 25 stopni powrót 22 stopnie temp w domu 18.2. Super dziękuję za tak duży odzew z waszej strony!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 11.12.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Tylko jak będziesz podnosił temperaturę docelową , to podnoś też temperaturę w domu na termostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts