MiG25 11.12.2021 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2021 Tylko jak będziesz podnosił temperaturę docelową , to podnoś też temperaturę w domu na termostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_s1991 12.12.2021 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Pompa przepracowała 20h i defrost miała co 1h, sprężarka pracuję na 26hz temp zadana 18.6 temp w domu 18.8 temperatura zewnętrzna 0 stopni. Zasilanie 25 powrót 21 stopni. Dzięki tym zmianom udało się ograniczyć ilość defrostow o połowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.12.2021 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Panasonic T-cap 9kw split 3 fazy gen H - max wydajność pompy obiegowej to 0x96 czy 0x95 ?? Jak jest domyślnie ustawione czy moglibyście mi sprawdzić jak macie u siebie pls w Menu - Ustawienia Instalatora? nie wiem czy przypadkiem tego nie zmieniłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.12.2021 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Domyślna wartość to 0x96 ... Ale nic się nie stanie ja będzie na 0x95 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 12.12.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Domyślna wartość to 0x96 ... Ale nic się nie stanie ja będzie na 0x95 na 0x95 zmniejszył się przepływ na 16.5 l, a normalnie powinno być 25l prawda? czyli przy 0x96 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 12.12.2021 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Jak na 0x95 masz przepływ 16,5l/min , to na 0x96 na pewno nie będziesz miał 25l/min Zwiększy się prawie ,że niezauważalnie. Miałeś wcześniej 25l/min? Jeśli tak , to coś się przytkało . Sprawdź filtr w pompie ( no i pozostałe jakie masz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 12.12.2021 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Panowie podpowiedzcie bo jestem zielony w temacie. Posiadam PC serię J. Przy 4 osobowej rodzinie mój 300 litrowy zbiornik wychładza się po kąpieli 3 osoby do 30°C. Zamiast ponownie go dogrzewać po takim spadku temepratury to grzeje CO. Przynajmniej dzisiaj tak było. Czy coś da się z tym zrobić? Gdzieś można ustawić priorytet CWU, że ma w pierwszej kolejności zadbać o dogrzanie wody, a potem resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malekk 12.12.2021 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2021 Posiadam PC serię J. Przy 4 osobowej rodzinie mój 300 litrowy zbiornik wychładza się po kąpieli 3 osoby do 30°C. domyslnie jest chyba -8st do zadanej i wtedy powinno uruchamiac sie grzanie wody. przynajmniej u mnie tak jest i dziala. byc moze masz zle odczyty temp. zbiornika CWU. termometr powinien byc na samym dole zbiornika. byc moze tez za szybko nastepuje zuzycie cieplej wody wiec zanim system to wylapie i nagrzeje, troche czasu minie. sprawdz w service cloud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Jeśli jest trb pracy włączony na "słoneczko" i "kran" , to jest priorytet grzania CWU. Jest ustawiona temperatura CWU i jest aktualna temperaura , ja tylko aktualna spadnie od zadanej o wartość ustawioną w menu instalatora ( powtórne wygrzewanie CWU , czy jakoś tak) , to przełączy się na grzanie cwu. termometr powinien byc na samym dole zbiornika. Termometr to można sobie mieć gdzie się chce , ale jeśli chodzi Ci o czujnik , to bez przesady. Umył byś ręce dwa razy , i już woda z wodociągu by obniżyła temperaturę wysarczającą do grzania. Poza tym nawet podczas samego grzania ciepła woda unosi się do góry, zanim czujnik na samym dole miałby temperaturę odpowiednią do wyłączenia to średnia temeratura w zbiorniku byłaby dużo wyższa od ej co pokazywałby czujnik. Dla mnie osobiście najlepszym miejsciem na czujnik jest 30cm od góry ( wtedy odpowiednio wcześnie pompa się włączy , a wody jeszcze spokojnie na jeden prysznic starczy ). Mogę się zgodzić , że dobrym miejscem jest też połowa zbiornika ( tam wody starczy na wannę przy 300l zbiorniku) , ale dół zbiornika ( zwłaszcza poniżej wężownicy) to na pewno nie. Panasonic All-In-One ma dwa czujniki do wyboru , i jeden jest na górze ,a drugi po środku. Generalnie im niżej tym częściej się będzie grzanie wody załączać (ale będzie więcej "rezerwowej" wody ) , ale u dołu to będzie się załączać praktycznie od raazu po odkręceniu kranu...No i żadnej informacji o wodzie też nie będziemy mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2021 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Panowie podpowiedzcie bo jestem zielony w temacie. Posiadam PC serię J. Przy 4 osobowej rodzinie mój 300 litrowy zbiornik wychładza się po kąpieli 3 osoby do 30°C. Zamiast ponownie go dogrzewać po takim spadku temepratury to grzeje CO. Przynajmniej dzisiaj tak było. Czy coś da się z tym zrobić? Gdzieś można ustawić priorytet CWU, że ma w pierwszej kolejności zadbać o dogrzanie wody, a potem resztą? Puść CWU w --SAMOPAS bedziesz zawsze niezależnie od pory dnia i nocy cieszył się ciepłą wodą. Jeżeli większość mycia to prysznic -( wystarczy min temp. na poziomie 36--37*C ) wystarczy ustawić 43--45*C i ponowne zał na 5*C Wtedy masz zał przy 38-40*C I nawet jak woda wymaga dogrzania wynikającego z ustawień to prysznic zawsze weźmiesz bo 38*C wystarczy. Jak wanna to należy to podnieść do wymaganego min dla domowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.12.2021 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Menu zużycia energii chwilowego i tam wcisnąć strzałka GÓRA PRAWA LEWO na raz. Otwiera się ukryte menu, pozycja nr 12 czy to jest chwilowy przepływ wody przez wbudowane pompe w JW ? Jest w tym menu coś ciekawego użytecznego z informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Nie trzeba wchodzić do menu zużycia .... Zobacz mój podpis. Daj znać jak znajdziesz coś jeszcze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.12.2021 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Nie trzeba wchodzić do menu zużycia .... Zobacz mój podpis. Daj znać jak znajdziesz coś jeszcze. O super dzięki bardzo przydatne 12. Aktualny przepływ wody w l/min - mam w tej chwili sprawdziłem 16.95 , najwięcej chyba widziałem 21,.. jak od wczoraj tak nieraz zekrne (bo wczoraj o tym menu się dowiedziałem), a powinno być 25l/min tak? Coś hamuje mi przepływ w instalacji dobrze ja to rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 To zleży.. Ze wzoru na moc pompy wychodzi , że 25,8l/min powinno być przy mocy 9kW i delcie 5 stopni. Więc jeśli jest mniej , to pompa wcale nie produkuje aktualnie 9kW mocy , albo delty wcale nie masz 5 stopni ,tylko więcej , albo jedno i drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.12.2021 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) To zleży.. Ze wzoru na moc pompy wychodzi , że 25,8l/min powinno być przy mocy 9kW i delcie 5 stopni. Więc jesli jest mniej , to pomp wcale nie produkuje aktualnie 9kW mocy , albo delty wcale nie masz 5 stopni ,tylko więcej , albo jedno i drugie. Delta ustawiona na pewno 5, pompa produkuje w tej chwili ok 6kw, już nie chce mi się znowu teraz chodzić do salonu piętro niżej... Więc im bliżej 9kw produkcji mocy cieplnej tym bliżej będzie wartości przepływu 25.8l/min TAK? I drugie pytanie - tego przepływu lepiej nie ruszać? chodzi mi czy jakaś zmiana jego typu zwiększenie przepływu może mieć wpływ na lepsze oddawanie ciepła przez grzejniki? Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) O ile pompa będzie trzymała deltę 5 stopni to tak ( a zdarza się ,że pompa delty się nie trzyma , szczególnie jak już obiegówkę wkręci na maksa ) A czy przepływu lepiej nie ruszać , to trudne pytanie, możesz go co najwyżej ograniczać , bo w menu ustawia się maksymalną wartość przepływu. W podłogówce nie ma potrzeby tego ruszać , pompa sama sobie ustawi właściwy przepływ w zależności od ustawionej delty ( o ile będzie w stanie). Przy grzejnikach można ograniczać przepływ choćby po to ,żeby w nich nie szumiało ( choć podczas defrostu i tak to ograniczenie nie działa)... Podniesiesz deltę , to automatycznie przepływ spadnie. Moim zdaniem przepływ maxymalnego się nie rusza , ustawia się deltę ,tedy przepływ się sam "dostosowuje" i odpowiednio zmniejsza w zależności od generowanej mocy. Ale ja grzejników nie mam , i nie mam z nimi doświadczenia. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.12.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Ok rozumiem. Nie moge Ci kolejny raz z rzędu wystawić "podziękuj", także next time aha a jeszcze jedno: 1. przykręcone grzejniki - czy to na zaworach termostatycznych (1-7--N) czy głowicach (1-5) będą zmniejszać ten przepływ pompy? 2. Czy to nie ma nic wspólnego z tym przepływem pompy? 3. Bo rozumiem że to jest wartość ile pompka wbudowana w jednostke wewnętrzna podaje litrów na minute do bufora TAK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 13.12.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Witam. Panowie pomocy. Już nie wiem co mam myśleć. Puszczona pompa od października na prostej tak żeby wygrzewac jeszcze dom. Zadane 30 to miałem w domu parter koło 26 stopni gora 29 i pobierała tak 0,4 - 0,6. Teraz przy tych lekkich mrozach prosta 28 i dół 23,5 gora 24,5 - 25 stopni. Pobieranie różne bo od 1,0 do 2,0. Zmienić i dac na krzywa bo nie ukrywam ze na dzien troche pozera tych kilowatow. Są jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Ok rozumiem. Nie moge Ci kolejny raz z rzędu wystawić "podziękuj", także next time aha a jeszcze jedno: 1. przykręcone grzejniki - czy to na zaworach termostatycznych (1-7--N) czy głowicach (1-5) będą zmniejszać ten przepływ pompy? 2. Czy to nie ma nic wspólnego z tym przepływem pompy? 3. Bo rozumiem że to jest wartość ile pompka wbudowana w jednostke wewnętrzna podaje litrów na minute do bufora TAK ? No jeśli masz bufor/sprzęgło to tak , pompa tylko reguluje przepływ "swoją" objegówką , więc tylko w objegu pompa bufor , za buforem przepływ już zależy od obiegówki za buforem... Więc przykręcanie grzejników nie będzie miało wpływu na przepływ pompa-bufor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 13.12.2021 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Witam. Panowie pomocy. Już nie wiem co mam myśleć. Puszczona pompa od października na prostej tak żeby wygrzewac jeszcze dom. Zadane 30 to miałem w domu parter koło 26 stopni gora 29 i pobierała tak 0,4 - 0,6. Teraz przy tych lekkich mrozach prosta 28 i dół 23,5 gora 24,5 - 25 stopni. Pobieranie różne bo od 1,0 do 2,0. Zmienić i dac na krzywa bo nie ukrywam ze na dzien troche pozera tych kilowatow. Są jakieś propozycje? Podnieś zasilanie i grzej harmonogramem. Teraz to pompa wali Ci wszystkie defrosty na grzałce.. Poskręcaj rotametry na piętrze bo sie ugotujesz przy 25stopniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts