MiG25 13.12.2021 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Witam. Panowie pomocy. Już nie wiem co mam myśleć. Puszczona pompa od października na prostej tak żeby wygrzewac jeszcze dom. Zadane 30 to miałem w domu parter koło 26 stopni gora 29 i pobierała tak 0,4 - 0,6. Teraz przy tych lekkich mrozach prosta 28 i dół 23,5 gora 24,5 - 25 stopni. Pobieranie różne bo od 1,0 do 2,0. Zmienić i dac na krzywa bo nie ukrywam ze na dzien troche pozera tych kilowatow. Są jakieś propozycje? Pobieranie 1,0 - 2,0 ... to jest moc chwilowa czy co ? Ptanie co chcesz robić ? Wygrzewać dalej ? No to jasne ,że będzie tych kWh pobierać , czy ustalasz jakąś temperaturę .... Im niżej tym mniej kWh będzie pompa pobierać , to logiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 13.12.2021 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 No jeśli masz bufor/sprzęgło to tak , pompa tylko reguluje przepływ "swoją" objegówką , więc tylko w objegu pompa bufor , za buforem przepływ już zależy od obiegówki za buforem... Więc przykręcanie grzejników nie będzie miało wpływu na przepływ pompa-bufor. Ok zrozumiałem, dzięki jeszcze raz! Ostatnie pytanie na dziś Menu - Ustawienia Instalatora - max wydajność pompy obiegowej 0x96 - przechodzi się strzałką w prawo, wybiera do dołu Testuj i pokazuje wartość przepływu przy tym ustawieniu tak? mi pokazało wczoraj jak patrzyłem ponad 40l - o co tutaj chodzi? Co to właściwie pokazuje? Te 0x96 miało oznaczać przepływ 25l/min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 To znaczy tylko tyle ,że maksymalny przepływ jaki będzie teoretycznie sobie pompa ustawić to będzie właśnie 40l/min. Może jak ustawisz deltę 3stopnie to pompa taki przepływ ustawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 13.12.2021 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 (edytowane) Witam. Panowie pomocy. Już nie wiem co mam myśleć. Puszczona pompa od października na prostej tak żeby wygrzewac jeszcze dom. Zadane 30 to miałem w domu parter koło 26 stopni gora 29 i pobierała tak 0,4 - 0,6. Teraz przy tych lekkich mrozach prosta 28 i dół 23,5 gora 24,5 - 25 stopni. Pobieranie różne bo od 1,0 do 2,0. Zmienić i dac na krzywa bo nie ukrywam ze na dzien troche pozera tych kilowatow. Są jakieś propozycje? A zdajesz sobie sprawę, że żeby "wygrzać" dom potrzebne są nie dni tylko miesiące ? Zdajesz sobie sprawę z tego, że żeby wygrzać podłogówkę i doprowadzić ją do użyteczności to potrzeba miesiąc ? Ale nie takiego smarkania ale poważnych temperatur zasilania,docelowo 50st.C ? Bo to co masz teraz ustawione to jakby robić dzieci przez bibułkę... I nie przesadzaj z tym poborem kWh,to dalej 3×mniej niż powinien Ci dom pobierać gdybyś nie miał pompy. Edytowane 13 Grudnia 2021 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 13.12.2021 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Różne głupoty pisałeś, to nie podlega żadnej dyskusji.Ale na zadane pytania dwie strony temu ciągle nie odpowiedziałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2021 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Ha haha hahaMyślałem że więcej inteligencji w tobie. Znów się myliłemDawno już jest odpisane lecz trzeba mieć wysokie AQ aby to odczytać1) pamiętasz chińskie litery?2) -pamiętasz jak pisałem że jak temp. na zewnątrz spadnie spooooro poniżej Zera to przestawię deltę na 4?????Pomyśl na spokojnie po co to było Ha ha Ja pierdziu HahhahahahaNA RA czlowieku Lepiej doradzaj jak sprawdzać przepływy w jakim czasie no i oczywiście nie zapomnij o delcie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 13.12.2021 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2021 Różne głupoty pisałeś, to nie podlega żadnej dyskusji.Ale na zadane pytania dwie strony temu ciągle nie odpowiedziałeś... Dawno też prosiłem abyś te głupoty Wypunktował Do dziś cisza Dlaczego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.12.2021 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Pierwszą i największą głupotą jest to , że w ogóle uwierzyłeś ,że masz jakąkolwiek wiedzę. Od samego początku wiedziałem ,że jej nie masz. Teraz mogę to nawet napisać wprost , wielkimi literami , jesteś GŁUPI ! A ostatnie twoje głupoty to : - twierdzisz ,że wzór na moc pompy to mój wymysł - długość rur , powyżej której trzeba dodawać czynnik to 7m - nie rozróżniasz słów minimalny od maksymalny ( dla ciebie to to samo minimalny przypływ czy maksymalny , on jest po prostu "święty" ) -próbowałeś podważyć to ,że marna jakość montażu izolacji , pzez co w niektórych jednostkach brak izolacji na czujnikach i odsłonięte rury jest ok , bo fabryki się nie poprawia Nawet więcej , że jej poprawienie uszkodzi pompę. Szczyt niewiedzy i głupoty. Ile ludzi ci to ma jeszcze powiedzieć ,żeby do ciebie to dotarło . A o tym ,że jesteś krętacz , też jest potwierdzone trzy strony temu. Jestem pewien ,że będziesz próbował zaklinać rzeczywistość właśnie jak tam (twierdząc ,że co innego pisałeś). Edytowane 14 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 14.12.2021 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Podnieś zasilanie i grzej harmonogramem. Teraz to pompa wali Ci wszystkie defrosty na grzałce.. Poskręcaj rotametry na piętrze bo sie ugotujesz przy 25stopniach. To dalej na prostej i zwiekszyc na powiedzmy 31 To jak bym mial grzac tym harmonogramem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 14.12.2021 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Pobieranie 1,0 - 2,0 ... to jest moc chwilowa czy co ? Ptanie co chcesz robić ? Wygrzewać dalej ? No to jasne ,że będzie tych kWh pobierać , czy ustalasz jakąś temperaturę .... Im niżej tym mniej kWh będzie pompa pobierać , to logiczne. Chwilowe. Co podejde sprawdzic to tyle pokazuje. Chcialbym juz jakos funkcjonowac. Na dniach sie wprowadzam i szczerze myslalem ze te pobieranie przy tak niskiej temp zasilania bedzie mniejsze. Temperatura na parterze odpowiada. Górę mogę zdławić bo faktycznie ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 14.12.2021 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 A zdajesz sobie sprawę, że żeby "wygrzać" dom potrzebne są nie dni tylko miesiące ? Zdajesz sobie sprawę z tego, że żeby wygrzać podłogówkę i doprowadzić ją do użyteczności to potrzeba miesiąc ? Ale nie takiego smarkania ale poważnych temperatur zasilania,docelowo 50st.C ? Bo to co masz teraz ustawione to jakby robić dzieci przez bibułkę... I nie przesadzaj z tym poborem kWh,to dalej 3×mniej niż powinien Ci dom pobierać gdybyś nie miał pompy. Ok niech beda miesiace ale ja zasilajac 30 stopniami przy plusie na zewnatrz mialem w domu pieklo. Teraz sie to zmienilo. Powtarzam ze temp mi odpowiadaja ale czy idzie jakos zaradzic pompie aby cos poprawic a tak naprawde wy jestescie posiadaczami pomp juz sporo lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.12.2021 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Jak uważasz ,że już jest wszystko wygrzane i gotowe do wprowadzenia , i aktualnie jest za ciepło to obniżasz KG i tyle , aż znajdziesz punkt w którym jest ok. No i zwróc uwagę ,czy chcsz grzać jakimś harmonogramem ( np masz dwie taryfy prądu) ,czy puszczasz pompę "samopas". Jeśli to pierwsze , to najpierw usta harmonogram , bo wtedy krzywa będzie trochę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 14.12.2021 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 To dalej na prostej i zwiekszyc na powiedzmy 31 To jak bym mial grzac tym harmonogramem? No jak to jak? Ustaw grzanie na prostej (może być 31-32st.) np od 7 do 13.. Potem OFF.. I obserwuj, jak sie zmienia temperatura w domu.. Ja będziesz czuł że tracisz komfort to znowu grzanie ON na kilka godzin. Krzywą to się zajmiesz jak będziesz wiedział jak się zachowuje budynek.. Powodzenia;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.12.2021 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Pierwszą i największą głupotą jest to , że w ogóle uwierzyłeś ,że masz jakąkolwiek wiedzę. Od samego początku wiedziałem ,że jej nie masz. Teraz mogę to nawet napisać wprost , wielkimi literami , jesteś GŁUPI ! A ostatnie twoje głupoty to : - twierdzisz ,że wzór na moc pompy to mój wymysł - długość rur , powyżej której trzeba dodawać czynnik to 7m - nie rozróżniasz słów minimalny od maksymalny ( dla ciebie to to samo minimalny przypływ czy maksymalny , on jest po prostu "święty" ) -próbowałeś podważyć to ,że marna jakość montażu izolacji , pzez co w niektórych jednostkach brak izolacji na czujnikach i odsłonięte rury jest ok , bo fabryki się nie poprawia Nawet więcej , że jej poprawienie uszkodzi pompę. Szczyt niewiedzy i głupoty. Ile ludzi ci to ma jeszcze powiedzieć ,żeby do ciebie to dotarło . A o tym ,że jesteś krętacz , też jest potwierdzone trzy strony temu. Jestem pewien ,że będziesz próbował zaklinać rzeczywistość właśnie jak tam (twierdząc ,że co innego pisałeś). -Wzór na to wybacz lecz nie TY wymyśliłeś to po 1 - Dokładnie tak jak napisałem Każda PC Split ma gazu na 7mb jeżeli instalacja gazowa jest dłuższa niż 7mb nalezy dobić .Co się tyczy Monoblok Tak jest zamknięty i tam nie ingerujemy w ogóle. Podałem przykład że do 7mb --nie ma rożnicy w montażu bo za gaz nic się nie powinno dopłacać ( chodzi o Split ) Split=Monoblok Ale to należy odczytać poprawnie. Dlaczego to stwierdzenie czytasz inaczej -Ja nie wiem. -Slowa min i max pozostawiam bez dyskusji- to takie twoje widzi misie Daltego właśnie są problemy co u niektórych z pracą PC Doradzasz przestawianie przepływów podpierając się Mocą. Jedno co napisałeś mądre i słuszne -to ten wczorajszy wpis -że jak się zmieni deltę to PC sama sobie podniesie przepływ----RACJA i dlatego napisałem że jeden mój przeciwnik Przejrzał. Co do Czujnika----CZŁOWIEKU !!!!!!! Nigdzie nie pisałem o marnej izolacji lub jej braku A tym bardziej że jest OK !!!! To co si się uroi przypisujesz mnie. Napisalem za to ze fabrycznego ocieplenia czujnika--- NIE POPRAWIAM bo skoro inżynierowie tak zrobili to tak ma być. Za to TY rok temu na FM doradzałeś docieplenie czujnika po będą lepsze COP-y Tylko zaraz dodałeś że nie wiesz jak to będzie z PC ( radziłeś docieplić lecz niech każdy bierze na siebie ewentualne problemy lub wynikające z tego powodu awarie.) No to jak to jest---doradzasz nie wiedząc co może się stać. A jak by tak padła PC bo Ty docieplisz i niech będzie z (-18*C ) a twój czujnik pokazuje np 0*C lub jakąś inna wartość. Tak sobie rób u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.12.2021 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Witam Towarzystwo,ale tu się zrobiło gorąco...uff...To ja dla ochłodzenia klimatu podzielę się wrażeniami z oględzin u dalszego sąsiada monobloka R32 9kW 1 faza-wstępnie to ma chyba ten sam soft co model H.Kolejna sprawa -instalator pierwszy raz montował mono. Nie to jest jednak jego "odwagą"-zalał system wodą i założył zawory spustowe.Pytam tego mojego sąsiada czy wie z czym to się wiąże-a kiedy mu wyjaśniłem , to odpowiedział że właściwie rzadko wyjeżdża z domu (a zimą tym bardziej) i jak prądu zabraknie (i zadziałają zawory spustowe) , to wie co i jak i doleje wody...Ale to jeszcze nie koniec-zasobnik CWU+bufor (dla zładu) ma w ...sypialni.Pytam co się stało ? Przecież wstępnie miał być all in one w łazience (ja też mu tak doradzałem)...Pan instalator zmienił jednak zdanie i zaproponował mono j/w , ponieważ all in one jest wrażliwy na wilgoć....Ręce mi opadły...Dodam też ,że wg mnie przesadził także z mocą -7kW było by spoko na prawie 90 m2 na piętrze w dobrej izolacji (okna, ściany, ogrzewana podłoga od sąsiadów).Jaki efekt przewymiarowania- a no do przewidzenia 110h pracy i 275 startów czyli co 24min...KG oczywiście przy -5st 55st na CO- a wszędzie 3 płytowe grzejniki...Ech... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.12.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 to ma chyba ten sam soft co model H. . Prawie... w sofcie J jest kilka "nowinek" , których nie ma w H , typu wybór grzania wg delty czy maksymalnego przepływu , Grzanie zbiornika CWU metodą "Smart" /zwykły , Parametry załączenia grzałki dla wspomagania grzania w pełni edytowalne ( w H na sztywno ustawiony czas załączenia 20 min po tym jak temperatura docelowa będzie o 8 stopni wyższa od wyjsciowe - w J też to do edycji)... A co do reszty... to nawet nie wiem jak to skomentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.12.2021 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Migu-w sumie to w H też mogli by to worowadzić.Sterownik wygląda na ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 14.12.2021 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 (edytowane) Mogliby , i nawet ktoś na holenderskim forum pisał ,że ma H z nowymi opcjami na J ... No ale nikt tego później nie potwierdził. Natomiast o tym ,że zaktualizują każdą H już używaną to raczej można zapomnieć. Bo przez "chmurę" możliwości nie ma , tylko programowanie przez jakiś programator. Może jakiś zdolny informatyk się trafi kiedyś co będzie to umiał zrobić. Jak ktoś ma ostatnio instalowaną H wyprodukowaną w tym roku , to niech sprawdzi ,czy ma te nowe funkcje i potwierdzi Edytowane 14 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.12.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 No i widzisz jakim jesteś krętaczem Tu piszesz ,że ja go wymyśliłem : https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8097921&viewfull=1#post8097921 teraz ,że to nie ja wymyśliłem, to po pierwsze. -voymar- to GŁUPI KRĘTACZ. I to potwierdzam co napisałem . Twoje doradztwo tyczy się przestawień przepływów A ja z tym się nie zgadzam. Przepływ ustawia raz instalator do danego modelu PC Resztę PC sama koryguje w zależności od delty mocy w danej chwili pracy.. Aby PC prawidłowo pracowała i nie wywalało błędu przepływu ma mieć zapewniony min przepływ w zależności od modelu. Na tym nie koniec układ ( CO ) też musi to ciepło odebrać A twe doradztwo na problem taktowania to: PRACA CICHA- no naprawdę Fachman z ciebie. ha ha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 14.12.2021 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2021 Witam Towarzystwo, ale tu się zrobiło gorąco...uff... To ja dla ochłodzenia klimatu podzielę się wrażeniami z oględzin u dalszego sąsiada monobloka R32 9kW 1 faza-wstępnie to ma chyba ten sam soft co model H. Kolejna sprawa -instalator pierwszy raz montował mono. Nie to jest jednak jego "odwagą"-zalał system wodą i założył zawory spustowe. Pytam tego mojego sąsiada czy wie z czym to się wiąże-a kiedy mu wyjaśniłem , to odpowiedział że właściwie rzadko wyjeżdża z domu (a zimą tym bardziej) i jak prądu zabraknie (i zadziałają zawory spustowe) , to wie co i jak i doleje wody... Ale to jeszcze nie koniec-zasobnik CWU+bufor (dla zładu) ma w ...sypialni. Pytam co się stało ? Przecież wstępnie miał być all in one w łazience (ja też mu tak doradzałem)...Pan instalator zmienił jednak zdanie i zaproponował mono j/w , ponieważ all in one jest wrażliwy na wilgoć.... Ręce mi opadły... Dodam też ,że wg mnie przesadził także z mocą -7kW było by spoko na prawie 90 m2 na piętrze w dobrej izolacji (okna, ściany, ogrzewana podłoga od sąsiadów). Jaki efekt przewymiarowania- a no do przewidzenia 110h pracy i 275 startów czyli co 24min... KG oczywiście przy -5st 55st na CO- a wszędzie 3 płytowe grzejniki... Ech... Mamy tu Fachmana na FM -- zaproponuje twemu znajomemu -Pracę cichą . Przestawi mu przepływ ,dociepli czujnik I może jeszcze tam coś -Będzie grać tylko tak jak piszesz 110h pracy i 275 Start Stopów. I to jeszcze powie że inaczej PC nie bedzie pracowac. Na Ra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts