bocian_koh 28.12.2021 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ciśnienia w naczyniu przeponowym i instalacji powinno się równoważyć i wynosić 1 bar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.12.2021 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Co jest źródłem tej informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 28.12.2021 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ciśnienia w naczyniu przeponowym i instalacji powinno się równoważyć i wynosić 1 bar. hmm manometr w moim naczyniu przeponowym pokazuje 4,4bara (jak ciśnienie wody), w pompie mam napuszczoną wodą do ca 1,5bara jak tu żyć a wszystko działa już 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2021 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 U mnie najlepiej działa przy 1,8. Przy pracy pompy na maxa spada do 1,2 i tak już od 5 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.12.2021 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 hmm manometr w moim naczyniu przeponowym pokazuje 4,4bara (jak ciśnienie wody), w pompie mam napuszczoną wodą do ca 1,5bara jak tu żyć a wszystko działa już 2 lata A naczynie przeponowe CWU, bo zapewne o tym piszesz, masz połączone z układem CO i weżownicą zasobnika? Czy piszesz o osobnych układach nie mając o tym pojęcia? P.S. Sprawdź czy producent zasobnika dopuszcza te 4.4 bara żeby potem nie było płaczu jak nie uzna gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damik1 28.12.2021 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Pewnie już o tym tutaj było ale może znajdzie się ktoś uprzejmy i przypomni czy jest możliwość ustawienia w pompie stałych przepływów pomiędzy pompa a buforem (200L) Próbuję zrównoważyć przepływy w obiegu pierwotnym i wtórnym. Doczytałem, że zmieniając deltę zmieniam tym samym przepływ ale czy można te funkcje rozdzielić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Ustawiając deltę na 1 teoretycznie wymusisz praktycznie maksymalny przepływ , a maksymalny przepływ ustawiasz w opcjach instalatora. W serii J masz już takie ustawienie wprost w ustawieniach.Tylko nie masz gwarancji ,że pompa będzie chciała pracować na najniższej możliwej delcie zwłaszcza przy modulacji , ale spróbować możesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Czemu takie wysokie ciśnienie w układzie? W naczyniu przeponowym PC ile masz? Mam dwa naczynia przeponowe ( jedno w PC dugie zewnętrzne) , ale w żadnym w sumie nigdy nie sprawdzałem ciśnienia ( liczę ,że jest standardowe 1bar). Wg instrukcji ciśnienie ma być pomiędzy 1 a 3 bar ( mimo ,że zawór upustowy ma "ciśnienie upuszczania" 3 bar.) , więc ciśnienie 1,8bar wydawało się ok , jest już tak przez 3 sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 28.12.2021 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 A naczynie przeponowe CWU, bo zapewne o tym piszesz, masz połączone z układem CO i weżownicą zasobnika? Czy piszesz o osobnych układach nie mając o tym pojęcia? P.S. Sprawdź czy producent zasobnika dopuszcza te 4.4 bara żeby potem nie było płaczu jak nie uzna gwarancji. Oczywiście, że się nie znam. Mam Refil DE 8 max ciśnienie 10 barów, podłączone do zbiornika CWU. Sama pompa ma zawór nadciśnieniowy (nie wiem ile ale ca 3bary obstawiam) A zbiornik luz FISH S15 200- ciśnienie pracy10/15bar , ciśnienie testowe 16/25bar ps ciśnienie w instalacji sprawdzamy przy wyłączonej pompie, w trakcie pracy rośnie ca 02-04 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damik1 28.12.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 MiG25 chodzi mi o to czy mogę mieć ustawiona deltę 5 ( przy której przepływ oscyluje ok 25l/min ) a w ustawieniach instalatora zmienię przepływ on ok 37l/min. Czy w serii H jest taka możliwość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 (edytowane) Ze wzoru na moc pompy ciepła wynika , że nie da się utrzymać stałej delty i stałego przepływu przy modulacji pompy Któreś z tych parametrów musi maleć przy modulacji. Delta równa 5 i przepływ 25l/min to jest konkretna moc 8720W ,przy 37l/min to 12906W.... Edytowane 28 Grudnia 2021 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 28.12.2021 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Oczywiście, że się nie znam. Mam Refil DE 8 max ciśnienie 10 barów, podłączone do zbiornika CWU. Sama pompa ma zawór nadciśnieniowy (nie wiem ile ale ca 3bary obstawiam) A zbiornik luz FISH S15 200- ciśnienie pracy10/15bar , ciśnienie testowe 16/25bar ps ciśnienie w instalacji sprawdzamy przy wyłączonej pompie, w trakcie pracy rośnie ca 02-04 baraPrzy pracy ciśnienie rośnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 28.12.2021 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Mig jak zmusiłeś tego T-Capa do poboru 0.4kw ? rozumiem że więcej ale nie widziałem u siebie nigdy mniej niż 0.8kw, a to i tak przez chwile Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Przecież na następnym screenie ( gdzie jest moc z podlicznika) masz moc jaką naprawdę pobiera 800W lekką ręką. W sumie to te 400W też pierwszy raz widziałem , zawsze było 600W Dlatego nie należy wierzyć temu ,co jest tam wyświetlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.12.2021 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Oczywiście, że się nie znam. Mam Refil DE 8 max ciśnienie 10 barów, podłączone do zbiornika CWU. Sama pompa ma zawór nadciśnieniowy (nie wiem ile ale ca 3bary obstawiam) A zbiornik luz FISH S15 200- ciśnienie pracy10/15bar , ciśnienie testowe 16/25bar ps ciśnienie w instalacji sprawdzamy przy wyłączonej pompie, w trakcie pracy rośnie ca 02-04 bara To te naczynie do CWU przecież nie ma kontaktu z wodą, dla której pokazuje ciśnienie jednostka wewnętrzna pompy. A więc jedno i drugie nie ma ze sobą związku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 28.12.2021 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 To te naczynie do CWU przecież nie ma kontaktu z wodą, dla której pokazuje ciśnienie jednostka wewnętrzna pompy. A więc jedno i drugie nie ma ze sobą związku. tak A czy ciśnienie podczas pracy na jednostce wewnętrznej rośnie, ciekawe, wcześniej jak miałem 2bary to rosło, teraz mam 1,5 i maleje ale muszę to dłużej obserwować - wczoraj zmniejszyłem ciśnienie i cały układ dokładnie odpowietrzyłem. Zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 No jak to jak, trzeba zmusić pompę do modulacji , masz temperaturę docelową ( którą albo ustawiasz krzywą , albo bezpośrednio prostą) , i ta temperatura docelowa musi być równa bądź niższa od temperatury wyjściowej ( ale nie za dużo , u mnie przy różnicy 3 stopni po 3 minutach się wyłączy ,). No i pompa zacznie się modulować . Jak będziesz pilnował temperatury docelowej , to pompa będzie wiecznie działała w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.12.2021 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Z nudów zrobiłem najniższą modulację prze obecych -3 stopniach: Moc generowana soie skakała z 1,4 do 2,0kW , ale widać jak pompa kłamie , bo aktualna moc pobierana wg podlicznika to 849W (razem z dodatkowymi obiegówkami , na które rzeba odjąć z 50W): Aktualna produkcja wg mojego pseudociepłomierza to 2,7kW , a wg pompy mniej , bo 1,4-2,0kW. Co ty masz za T-CAP, co to za wskazania, nie dziwię się, że twierdzicie że pompy przekłamują. 12kW, a chwilowy pobór 04kW. U mnie nie ma opcji żeby zeszła z chwilowym poniżej 1kW, co odpowiada 22Hz sprężarki i niżej nie zejdzie, a wskazania ma błędne max. 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 28.12.2021 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 Jednofazowe chyba nie schodzą poniżej 22Hz , przez co minimalna moc też jest ciutkę większa. A czy wskazania masz błędne max 5%.... oby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michancia 28.12.2021 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2021 A wasze 3-fazowe maja pewnie opomiarowana jedną fazę, stąd tak małe wskazania na wyświetlaczach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts