Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

hmm manometr w moim naczyniu przeponowym pokazuje 4,4bara (jak ciśnienie wody), w pompie mam napuszczoną wodą do ca 1,5bara

jak tu żyć a wszystko działa już 2 lata

A naczynie przeponowe CWU, bo zapewne o tym piszesz, masz połączone z układem CO i weżownicą zasobnika? Czy piszesz o osobnych układach nie mając o tym pojęcia?

P.S. Sprawdź czy producent zasobnika dopuszcza te 4.4 bara żeby potem nie było płaczu jak nie uzna gwarancji.

Pewnie już o tym tutaj było ale może znajdzie się ktoś uprzejmy i przypomni czy jest możliwość ustawienia w pompie stałych przepływów pomiędzy pompa a buforem (200L) Próbuję zrównoważyć przepływy w obiegu pierwotnym i wtórnym. Doczytałem, że zmieniając deltę zmieniam tym samym przepływ ale czy można te funkcje rozdzielić ?

Ustawiając deltę na 1 teoretycznie wymusisz praktycznie maksymalny przepływ , a maksymalny przepływ ustawiasz w opcjach instalatora. W serii J masz już takie ustawienie wprost w ustawieniach.

Tylko nie masz gwarancji ,że pompa będzie chciała pracować na najniższej możliwej delcie zwłaszcza przy modulacji , ale spróbować możesz.

Czemu takie wysokie ciśnienie w układzie? W naczyniu przeponowym PC ile masz?

Mam dwa naczynia przeponowe ( jedno w PC dugie zewnętrzne) , ale w żadnym w sumie nigdy nie sprawdzałem ciśnienia ( liczę ,że jest standardowe 1bar).

Wg instrukcji ciśnienie ma być pomiędzy 1 a 3 bar ( mimo ,że zawór upustowy ma "ciśnienie upuszczania" 3 bar.) , więc ciśnienie 1,8bar wydawało się ok , jest już tak przez 3 sezony.

A naczynie przeponowe CWU, bo zapewne o tym piszesz, masz połączone z układem CO i weżownicą zasobnika? Czy piszesz o osobnych układach nie mając o tym pojęcia?

P.S. Sprawdź czy producent zasobnika dopuszcza te 4.4 bara żeby potem nie było płaczu jak nie uzna gwarancji.

Oczywiście, że się nie znam.

Mam Refil DE 8 max ciśnienie 10 barów, podłączone do zbiornika CWU. Sama pompa ma zawór nadciśnieniowy (nie wiem ile ale ca 3bary obstawiam)

A zbiornik luz FISH S15 200- ciśnienie pracy10/15bar , ciśnienie testowe 16/25bar

ps

ciśnienie w instalacji sprawdzamy przy wyłączonej pompie, w trakcie pracy rośnie ca 02-04 bara

Ze wzoru na moc pompy ciepła wynika , że nie da się utrzymać stałej delty i stałego przepływu przy modulacji pompy :)

Któreś z tych parametrów musi maleć przy modulacji.

Delta równa 5 i przepływ 25l/min to jest konkretna moc 8720W ,przy 37l/min to 12906W....

Edytowane przez MiG25

Mam Refil DE 8 max ciśnienie 10 barów, podłączone do zbiornika CWU. Sama pompa ma zawór nadciśnieniowy (nie wiem ile ale ca 3bary obstawiam)

A zbiornik luz FISH S15 200- ciśnienie pracy10/15bar , ciśnienie testowe 16/25bar

ps

ciśnienie w instalacji sprawdzamy przy wyłączonej pompie, w trakcie pracy rośnie ca 02-04 bara

Przy pracy ciśnienie rośnie?

ps

To te naczynie do CWU przecież nie ma kontaktu z wodą, dla której pokazuje ciśnienie jednostka wewnętrzna pompy. A więc jedno i drugie nie ma ze sobą związku.

To te naczynie do CWU przecież nie ma kontaktu z wodą, dla której pokazuje ciśnienie jednostka wewnętrzna pompy. A więc jedno i drugie nie ma ze sobą związku.

tak

A czy ciśnienie podczas pracy na jednostce wewnętrznej rośnie, ciekawe, wcześniej jak miałem 2bary to rosło, teraz mam 1,5 i maleje ale muszę to dłużej obserwować - wczoraj zmniejszyłem ciśnienie i cały układ dokładnie odpowietrzyłem. Zobaczymy

No jak to jak, trzeba zmusić pompę do modulacji , masz temperaturę docelową ( którą albo ustawiasz krzywą , albo bezpośrednio prostą) , i ta temperatura docelowa musi być równa bądź niższa od temperatury wyjściowej ( ale nie za dużo , u mnie przy różnicy 3 stopni po 3 minutach się wyłączy ,). No i pompa zacznie się modulować . Jak będziesz pilnował temperatury docelowej , to pompa będzie wiecznie działała w ten sposób.

Z nudów zrobiłem najniższą modulację prze obecych -3 stopniach:

20211228-133618.jpg

Moc generowana soie skakała z 1,4 do 2,0kW , ale widać jak pompa kłamie , bo aktualna moc pobierana wg podlicznika to 849W (razem z dodatkowymi obiegówkami , na które rzeba odjąć z 50W):

PompaC.jpg

Aktualna produkcja wg mojego pseudociepłomierza to 2,7kW , a wg pompy mniej , bo 1,4-2,0kW.

Co ty masz za T-CAP, co to za wskazania, nie dziwię się, że twierdzicie że pompy przekłamują. 12kW, a chwilowy pobór 04kW.

U mnie nie ma opcji żeby zeszła z chwilowym poniżej 1kW, co odpowiada 22Hz sprężarki i niżej nie zejdzie, a wskazania ma błędne max. 5%.