Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Wiedział byś , jak byś wiedział jak działa inverter /falownik. Ale ,że nie jesteś inżynierem to dla ciebie jest za trudne.

Na studiach jak było ćwiczenie z falownikiem takie doświadczenia robiliśmy , i nawet trójfazowy falownik zasilany z jednej fazy ciągle po drugiej stronie generował trzy fazy dla silnika.

Oczywiście falownik go wyłączał , jak się silnik obciążyło powyżej mocy jaką falownik z jednej fazy był w stanie wygenerować, ale ani silnikowi nic się nie działo ,ani falownikowi ( bo miał zabezpieczenia przed przeciążeniem).

Doświadczenie ha ha :bye::bye::bye: A normalna praca to dwa światy;);););)

Ha ha to będzie twoja kolejna rada co do PC ---aby się nie przejmować jak nie ma 1 fazy dla urządzeń 3F bo na 2F mogą normalnie pracować;)

No super- najpierw doradzałeś aby docieplić czujnik w JZ to będą lepsze COP, potem praca cicha - aby ograniczyć taktowanie ,a teraz praca na 2F dla urządzeń 3F. POGRATULOWAĆ pomysłowości i wiedzy.

PS. inżynier--- to nie tylko ( elektryk, elektronik, automatyk ) bo inżynier to też może być budowlaniec, mechanik itd. który ni hu hu ma pojęcie o prądach.

To tak na marginesie w kwestii ( inż.)

A skoro inż z branży elektrycznej taką tezę stawia co do urządzeń 3F --to ja za jego rady Dziękuję.

Edytowane przez -voymar-

Spróbuj dopasować /obniżyć krzywą ,tak ,żeby pompa się zmodulowała , więc i defrostów będzie mniej.

Tryb cichy z jednej strony powoduje ograniczenie mocy, ale chyba też powoduje zwolnienie wentylatorów , więc z drugiej strony może powodować szybsze oszranianie , więc tryb cichy może być dobry dla temperatur +4 i wyżej.

W Trybie cichym wentylatory wolnej się kręcą czyli spadają Hz, jak wolniej to znaczy że mniej powietrza przepływa przez nie i wolniej się szronią.

Czemu miałyby szybciej?

U mnie chodzi cały czas Cichy1 -24h, tylko na grzanie CWU harmo ustawiony aby był Cichy0 . Przy Cichy2 pompa nadal ma moc, ale odczuwalnie już wolniej grzeje do zadanej temp CO. Wdg mnie odczuwalnie mniej defrostów jest z Cichy1, ogólnie T-CAPy i tak pięknie przechodzą defrosty.

Przy tych dodatnich temp mam 1 start/stop na dobe tylko przu CWU.

Wczoraj było 8* w dzień i 6 noc coś takiego, pompa cały dzień pracowała na 18-20Hz pobór 1kw, prosta 40*, chałupa się dobrze wygrzała :D

Voymar - robiłem 3 dni temu, jak oceniasz? Nie za dużo godzin pracy co do startów?

https://i.imgur.com/XfdcCvH.jpg

Edytowane przez Fanek

Wiedza zawsze najważniejsza. Głupiego zawsze wkurza wiedza drugiego :)

Równie dobrze możesz polecać inny gusła w stylu zakopywanie szczura pod pompą ciepła na szczęście , zawsze później można mówić , nie posłuchałeś i nie zakopałeś to teraz masz pompę popsutą , a nie mówiłem... Na pewno modlitwę "do świetego przeływu" odprawiasz :)

Edytowane przez MiG25

W Trybie cichym wentylatory wolnej się kręcą czyli spadają Hz, jak wolniej to znaczy że mniej powietrza przepływa przez nie i wolniej się szronią.

Czemu miałyby szybciej?

Ale wentylatory i sprężarka są sterowane oddzielnie , więc przy tych samych Hz sprężarki wentylaory mogą kręcić się wolniej w trybie cichym.

@Franek-- to ty powinieneś znać najlepiej swój układ ( CO ) jak i PC i jak to ci wszystko śmiga. Skoro PC wykonuje samą modulację dla różnych zapodanych wartości i nie taktuje tylko GRZEJE - to jest OK.

Ja za ostatnie 570h pracy -wliczając -harmonogram ,CWU+ CO +defrosty mam 93zał.Jak by PC chodziła na samo (CO ) przez 570h miała by 1 Start Stop.

Co jest lepsze????? Nie wiem.? Ręki uciąć nie dam lecz zdecydowanie wolę jak PC ma nawet 1000h pracy i 1 Start Stop niż ma się załączać i wył. co 1h generując w ciągu doby 24zał a co gorsze jak podają niektórzy co 40min.

Edytowane przez -voymar-

@Franek-- to ty powinieneś znać najlepiej swój układ ( CO ) jak i PC i jak to ci wszystko śmiga. Skoro PC wykonuje samą modulację dla różnych zapodanych wartości i nie taktuje tylko GRZEJE - to jest OK.

Ja za ostatnie 570h pracy -wliczając -harmonogram ,CWU+ CO +defrosty mam 93zał.Jak by PC chodziła na samo (CO ) przez 570h miała by 1 Start Stop.

Co jest lepsze????? Nie wiem.? Ręki uciąć nie dam lecz zdecydowanie wolę jak PC ma nawet 1000h pracy i 1 Start Stop niż ma się załączać i wył. co 1h generując w ciągu doby 24zał a co gorsze jak podają niektórzy co 40min.

A ile u Ciebie jest godzin pracy i startów dane ze sterownika??

Ile wyszło Ci za grudzień kw? tylko z podlicznika dane, bo masz 1f to duże przekłamania z apki czy ekranu.

Podawałeś w innym temacie ale chyba coś pomyliłeś że 250kw :D

Generalnie bym wolał aby pompa sama sobie odpoczęła, ale widze że T-CAPY przy grzejnikach i większych domkach chodzą chyba cały czas, no z wyjątkiem pewnie nowoczesnych termosów.

Hej jak w ogóle teraz jedziesz dalej na Prostej czy wróciłeś na KG?

Jakie masz przemyślenia co do Prostej? I co bardziej ekonomiczne?

Ja póki co zostałem na Prostej i delta 5.

Edytowane przez Fanek

Panowie, wypiąlem z plyty salusa oraz dodatkowa pompke. Tylko pompa wtedy nie chce ruszyc... Caly czas pokazuje 0Hz i 0W.... Jedn wew sobie buczy... W ukrytym menu ze strzalkami pokazuje mi temp wyjscia taka sama jak wejscia a przeplyw 12.29..

Trzeba cos w menu pozmieniac? Bo szukam i nic nie znajduje. Moze cos instalator mógł pokombinowac by bylo jak on podlaczyl?

Panowie, wypiąlem z plyty salusa oraz dodatkowa pompke. Tylko pompa wtedy nie chce ruszyc... Caly czas pokazuje 0Hz i 0W.... Jedn wew sobie buczy... W ukrytym menu ze strzalkami pokazuje mi temp wyjscia taka sama jak wejscia a przeplyw 12.29..

Trzeba cos w menu pozmieniac? Bo szukam i nic nie znajduje. Moze cos instalator mógł pokombinowac by bylo jak on podlaczyl?

ciągłe chodzienie pompy wody oznacza że masz ustawione w opcjach "temperatura wody" a nie np "termostat". Ciężko powiedzieć jaką chcesz uzyskać pracę ale zachowanie jw jest normalne. Spadnie temperatura powrotu to się włączy. Po mqtt widać ładnie docelową temperaturę zasilania wyliaczoną z krzywej. Nie wiem czy w oryginalnym sterowniku też. Jak temperatura spadnie to się właczy sprężarka.

ciągłe chodzienie pompy wody oznacza że masz ustawione w opcjach "temperatura wody" a nie np "termostat". Ciężko powiedzieć jaką chcesz uzyskać pracę ale zachowanie jw jest normalne. Spadnie temperatura powrotu to się włączy. Po mqtt widać ładnie docelową temperaturę zasilania wyliaczoną z krzywej. Nie wiem czy w oryginalnym sterowniku też. Jak temperatura spadnie to się właczy sprężarka.

Niekoniecznie, równi dobrze może być ustawienie termostat, i właśnie termostat włączył pompę , ale jest dokładnie tak jak piszesz dalej , czyli temperatura docelowa jest za mała ,żeby sprężarka się załączyła ( identycznie jak przy grzaniu wodą).

Jeśli ustawiłeś sobie termostat , to musisz wyłączyć pompę i ponieść krzywą ,przez co docelowa też się podniesie.

Raczej odwrotnie jak tyczy się Salusa. Nastawa na (Termistat zew.)

Dzieki, właśnie wie wiedziałem co to termistat...ale nie mam zewn

mam w menu w czujnikach:

temp wody

termostat pok

- zew (tak było przy salusie

- wew - to chyba ze sterownika - ale bez sensu bo jest w kotłowni

termistat pok

Dałem ten termistat pok i wywala błąd H67 Błąd zewnętrznego termistora 1...przy okazji pokasował się harmongram...

Edytowane przez uciu

Zmień na temperatura wody i krzywa ustaw, a tak wogole to salusa nie musiałeś wypinać, wystarczy zmienić wejście w menu czym ma się kierować pompa

Dzieki ale ja cały czas tak miałem (razem z Salusem i drugą pompką na obiegu wtórnym).

Może powodem jest ze mam salusa ale on nie jest standardowo podpięty do płyty dlatego pewnie zawsze miałem ustawioną tą temp wody + krzywa.

Jak jest podpięty widać tu na 2 pierwszysch zdjęciach - w sumie 3 kable idą do jedn wew

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8107314&viewfull=1#post8107314

Po wypięciu Salusa i pompki z miejsc gdzie są podpięte w jedn wew PC nie rusza tzn obiegówka chyba mieli ale nie grzeje...

Na razie podpiąłem pompkę spowrotem + salusa bo zimo sie robi w domu :-/

Edytowane przez uciu

Czytam i czytam i w szoku jestem jak niektórzy uważają sterownik pokojowy za bozie i za wyznacznik komfortu w domu ;)

U mnie sterownik pokojowy, dedykowany do Panasa czyli Delta Dore,po roku pobytu, roku testowym, spoczął na półce, jako wewnętrzny termometr,który pokazuje temp.wewnetrz,tylko i wyłącznie :)

I tam i tak działa od 2015 roku ;)

07b66b64c0bf68d4med.jpg

Wniosek ?

Ktoś kto modli się nad sterownikiem pokojowym ma :

1.spier...dom

2.spier...instalacje

3.spier...dobór pompy

4.nie ogarnia ustawień.

Stawiam na to pierwsze,drugie możliwe, trzecie raczej tyko dla idiotow od biwalentnego doboru..

Czwarty punkt możliwy, wszak nie ogarniający życia głosowali na PIS...ale z tego względu ustawień też nie ogarną,bo mają pusto tam...

Edytowane przez Arturo1972