Arturo1972 03.01.2022 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Dzieki ale ja cały czas tak miałem (razem z Salusem i drugą pompką na obiegu wtórnym). Może powodem jest ze mam salusa ale on nie jest standardowo podpięty do płyty dlatego pewnie zawsze miałem ustawioną tą temp wody + krzywa. Jak jest podpięty widać tu na 2 pierwszysch zdjęciach - w sumie 3 kable idą do jedn wew https://forum.muratordom.pl/showthread.php?192315-Panasonic-Aquarea&p=8107314&viewfull=1#post8107314 Po wypięciu Salusa i pompki z miejsc gdzie są podpięte w jedn wew PC nie rusza tzn obiegówka chyba mieli ale nie grzeje... Na razie podpiąłem pompkę spowrotem + salusa bo zimo sie robi w domu :-/ To może jeszcze zapakuj trzecią i piątą pompę obiegowa ? Może akurat będzie dobrze ? Trzeba być naprawdę idiotą, żeby do współcześnie budowanej parterówki dać sobie dwie pompy obiegowe... Ale to pkt.4 Ciebie dotyczy właśnie i Tobie podobych. Aż żal myśleć co Ty robisz ze swoimi pyskami... Bo u mnie mają raj... Edytowane 3 Stycznia 2022 przez Arturo1972 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2022 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Arturo, nie ja tam zapakowałem tą pompe tylko jakiś tam polecany instalator z Twoich okolic.Teraz chce się jej pozbyć i od razu chce by pompa tylko na krzywj leciała, dlatego wyżej pytałem jak ją przestawić po odpieciu Salusa i pompki nr 2... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Po wypięciu Salusa i pompki z miejsc gdzie są podpięte w jedn wew PC nie rusza tzn obiegówka chyba mieli ale nie grzeje... Na razie podpiąłem pompkę spowrotem + salusa bo zimo sie robi w domu :-/ Jeżeli wypiąłeś termostat i dodatkową pompkę obiegową z płyty głównej , to grzanie musisz zmienić w menu serwisowym Strefa & Czujnik na Temp. wody. Inne ustawienia typu termostat pokojowy(wewnetrzny czy zewnetrzny) czy termistor ( nie ma czegoś takiego jak termistat ) są nie dla Ciebie , bo ich chyba nie masz. Zresztą to możesz przestawić na Temp.wody nawet z wpietym salusem do plyty glownej ,pompa przestanie go używać i tak. A jak przestawisz , to poustawiaj spwrotem krzywą grzewczą , bo pewnie się skasowała i przez to się nie włączała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2022 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 grzanie musisz zmienić w menu serwisowym Strefa & Czujnik na Temp. wody. . Ja mam tak cały czas ustawione... nawet z tym działającym Salusem i 2 pompką. Tylko przy tym ustawieniu (Temp wody) jak wypnę salusa z pompką ogrzewanie nie startuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Pokaż zdjęcie płyty głównej , może coś jeszcze masz gdzieś wpięte...Salus steruje tylko tą pompką obiegową za buforem ? Więc pompka na razie musi chodzić ( chyba ,że już wypiąłęś bufor i wyrzuciłeś pompkę ? ) EDIT: Napisz jeszcze raz co masz teraz , i co chcesz zrobić. Bo miałeś gdzieś tego salusa na zewnątrz ( sterował pewnie obiegowka za buforem) , chciałeś włożyć salusa do jednostki wewnęrznej ( nie wiem czy to zrobiłeś) , a teraz piszesz , że go odpinasz od jednostki wewnętrznej bo się nie włącza.... Edytowane 3 Stycznia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.01.2022 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Czytam i czytam i w szoku jestem jak niektórzy uważają sterownik pokojowy za bozie i za wyznacznik komfortu w domu U mnie sterownik pokojowy, dedykowany do Panasa czyli Delta Dore,po roku pobytu, roku testowym, spoczął na półce, jako wewnętrzny termometr,który pokazuje temp.wewnetrz,tylko i wyłącznie I tam i tak działa od 2015 roku A ja używam termostat pokojowy i nie narzekam. Pilnuje kiedy ma grzać a kiedy nie ma potrzeby i tyle. Nie widzę sensu grzania jak nie ma potrzeby ... Edytowane 3 Stycznia 2022 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2022 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Pokaż zdjęcie płyty głównej , może coś jeszcze masz gdzieś wpięte... Salus steruje tylko tą pompką obiegową za buforem ? Więc pompka na razie musi chodzić ( chyba ,że już wypiąłęś bufor i wyrzuciłeś pompkę ? ) EDIT: Napisz jeszcze raz co masz teraz , i co chcesz zrobić. Bo miałeś gdzieś tego salusa na zewnątrz ( sterował pewnie obiegowka za buforem) , chciałeś włożyć salusa do jednostki wewnęrznej ( nie wiem czy to zrobiłeś) , a teraz piszesz , że go odpinasz od jednostki wewnętrznej bo się nie włącza.... Salus steruje tylko pompką na obiegu wtórnym za buforem i albo ją włączy albo wyłączy i wtedy automatycznie albo PC działa albo nie... Na razie bufora nie wywaliłem - tylko chciałem przetestować czy wylączenie pompki na ob wtórym pomoże w tym, ze woda w buforze nie będzie sie tak mieszać -> ktoś tu napisał, że ta pompka za buforem jest za słaba w porównaniu do tej w PC i przez to woda miesza sie za bardzo w buforze, i automatycznie przez to się wychładza... Idąc po kablach od pompki wtornej przez Salusa do PC jest to tak podłączone: plus N + ziemia zaraz obok Cała płyta wygląda tak Chce na razie spróbowac grzać tylko krzywą i tylko z pompą obiegową wewnątrz PC (bez pompki za buforem i termostatu). Jak woda nie bedzie sie tak mieszała w buforze i temp wchodząca do niego bedzie podobna do tej ktora wychodzi na rozdzielacz - zostawie i podepnę dodatkowo Salusa pod złacze ROOM TERMO 1 (H, L , N) Jak woda nadal bedzie sie mocno mieszała bede przerabiał instalacje wodną i dam bufor na powrót - wtedy też podepnę Salusa pod ROOM TERMO 1 Edytowane 3 Stycznia 2022 przez uciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Może i jest za słaba obiegówka za buforem , ale wyłączając ją wogóle powodujesz , że nie masz cyrkulacji w pętlach ,a przez co wogóle odbioru ciepła ! Więc po co pompa cieła ma się włączyć ? Chyba tylko na chwilę ,żeby nagrzać bufor... Odpinając obiegówkę za buforem trzeba zrobić tak ,żeby objegówka w jednostce wewnętrznej pchała wodę do pętli , a mając bufor równoległy tego nie zrobi , bo idzie po najmniejszej linii oporu i tłoczy przez bufor... Edytowane 3 Stycznia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2022 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) uciu może i głupie pytanie ale po co Ci ma chodzić obiegówka wtórna przy tak małym buforze w momencie jak nie pracuje pompa? Nie lepiej podpiąć ją pod miejsce przeznaczone dla niej na płycie bez tego sterowania salusem a salusa w miejsce dla niego przeznaczone? Pompa i tak będzie trzymać się krzywej a sterował będziesz temp. w pomieszczeniach termostatem. Chcesz spróbować to zrób obejście tego bufora i pompki wtórnej i zobaczysz jak to się sprawuje. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 @plusfoto , ona nie chodziła cały czas ,tylko sterował ją salus. Jak salus wyłączył obiegówkę , to pompa w momencie nagrzewała bufor i wyłaczała się sprezarka ( a obiegowa w jednostce wewnętrznej dalej chodziła). Jak salus zalaczyl obiegowkę , woda się w momencie w buforze wychładzała , i załączała się sprężarka. Wg mnie też to niepotrzebne , @uciu chyba chce przepiąć termostat w miejsce termostatu , a obiegówkę w miejsce obiegówki , ale tłumaczy to tak naokoło.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ja tą obiegówkę wtórną w ogole chce wyrzuciś z obiegu. Może i jest za słaba obiegówka za buforem , ale wyłączając ją wogóle powodujesz , że nie masz cyrkulacji w pętlach ,a przez co wogóle odbioru ciepła ! Więc po co pompa cieła ma się włączyć ? Chyba tylko na chwilę ,żeby nagrzać bufor... Odpinając obiegówkę za buforem trzeba zrobić tak ,żeby objegówka w jednostce wewnętrznej pchała wodę do pętli , a mając bufor równoległy tego nie zrobi , bo idzie po najmniejszej linii oporu i tłoczy przez bufor... MIG masz rację - wyłączenie pompki wtórnej przy takim połączeniu jest bez sensu Ale zanim wywalę pompkę wtórną i przerobię instalację wodną chce spróbować czy PC będzie normalnie działać - i tu poległem... uciu może i głupie pytanie ale po co Ci ma chodzić obiegówka wtórna przy tak małym buforze w momencie jak nie pracuje pompa? Nie lepiej podpiąć ją pod miejsce przeznaczone dla niej na płycie bez tego sterowania salusem a salusa w miejsce dla niego przeznaczone? Pompa i tak będzie trzymać się krzywej a sterował będziesz temp. w pomieszczeniach termostatem. Chcesz spróbować to zrób obejście tego bufora i pompki wtórnej i zobaczysz jak to się sprawuje. Obiegówka wtórna jest do usunięcia Salus ma być podpięty w miejsce przeznaczone Bufor ma byś podłączony szeregowo i iść na powrót (podłącze po przekątnej i 2 króćce zaślepię) Na razie musze rozkminić czemu PC nie startuje mimo iż odłącze pompke obiegową i salusa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2022 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Migu Ci napisał. Brak odbioru a bufor na tyle ciepły że pompa nie startuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 (edytowane) Na razie musze rozkminić czemu PC nie startuje mimo iż odłącze pompke obiegową i salusa... No przecież przed chwilą napisałem czemu nie działa jak odłączysz pompę obiegową ... Ona musi działać dopuki jest bufor równoległy. Podłącz to obiegówkę pod złącze external pump na płycie głównej zamiast do salusa , podłącz tego salusa w złącze termostatu , ustaw termostat zewnętrzny ustaw na nowo krzywą grzewczą , i jak salus się załączy o pompa ruszy i ma grzać ( a jak nie grzeje to zobacz jaką masz temperaturę docelową , jaką wejściową ). Ten salus zawsze może być wpięty w złącze termostatu ,ale jak będziesz bardzo poźniej chciał grzać tylko temperaturą wody , to wystarczy przełączyć to w opcjach , nie trzeba bedzie fizycznie go odłączać. Edytowane 3 Stycznia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 03.01.2022 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Z lenistwa nie chce mi sie czytać tych wypocin z ostatniej strony ( czytałem po łepkach )I tak Jak jest Salus podłączony do PC to właśnie on jest nadrzędny to on włącza i wył PC jak również steruje obiegówką.Salus to taki kierownik ktory ma zadane parametry pracy np. 23*C ma trzymać w domu i tak robi. Załącza PC i wszystkie ustrojstwa dodatkowe ( pompki )Jeżeli histereza na Salusie jest ( 1*C ) a temp. ustawiona 23*C to zrobi to tak Grzanie załączy gdy w domu jest temp.22,4*C a wyłączy gdy osiągnie 23,4*C Po osiągnięciu tej 23,4*C Salus wyłącza cały układ czyli PC i wszystkie obiegówki.Tam nic już nie pracuje jest STOP.Salus do PC ma być podłączony beznapięciowo. Całym systemem ( CO ) steruje temp w domu przez Salusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.01.2022 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Z lenistwa nie chce mi sie czytać tych wypocin z ostatniej strony ( czytałem po łepkach ) Oj chyba dobrze abyś przeczytał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 03.01.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 no może troche na około to tłumaczyłem... i namieszłem równo... Ostatnie pytanie - do podłączenia beznapięciowego Saulsa -> czy N mogę wziać z płyty z miejsca gdzie jest teraz podłaczony? L zostaje tam gdzie jest czyli z zewnątrz. NO i COM idą do H i L do złącza na płycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 03.01.2022 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2022 Ja bym go przepiął pod zasilanie z do termostatu , mniejsze ryzyko ,że zasilanie termostatu będziesz miał z jednej fazy a na płycie głównej drugą fazę , przez co w salusie będziesz mial 400V. I nie zapomnij o tej obiegówce za buforem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.01.2022 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Poradziłem sobie inaczej... Zmniejszyłem bieg pompki wtórnej - całkowiecie przez przypadek, na próbę... Okazało się, że to ona zaburzała przepływ - obiegówka w PC działała na mniejszych obrotach niż pompa wtórna. W dodatku, pprzez zwększenie delty dodatkowo zmniejszyłem jej przepływ... Teraz delta poszła na 5stopni, obiegówka wtórna na połowę obrotów i różnica się zmniejszyła do 0,5stopnia - do bufora z PC wchodzi o 0,5st cieplejsza woda niż idzie na rozdzilacz wiec jest ok. Dodatkowo zasilanie przestało ogrzewać powrót. Obyło się bez zmiany instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 07.01.2022 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Zwiększyłeś deltę do 5 stopni...To jaką miałeś wcześniej i dlaczego jeszcze niższą... Już 5 stopni dla grzejników wydaje się i tak niska. Obserwuj i ulepszaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 07.01.2022 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2022 Pisałem delta poszła na 5stopni a nie że zwiększyłem Wcześniej było tu gdybane, że to obiegówka w PC mocniej mieli niż pompka na obiegu wtórnym - przez to na obiegu PC - bufor mam wieksze przepływy niż bufor - podłoga. By zmniejszyć jej obroty zmieniłem delte na 12 czy 15 stopni by pompka obiegowa wewnątrz PC chodziła na najniższych obrotach. Jak się okazało to dodatkowo zwieksząło różnice temperatur (we i wy w buforze) bo pompa na obiegu wtórnym mieliła na maxa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts