Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Kto bogatemu zabroni;

- przy każdym uruchamianiu PC znaczny udział energii do rozruchu

Jedni jeżdżą ;

oplem, skodą, audi, bmw,

inni; Bentlejem czy Rolls-Royce

W sensie że gdyby było powiedzmy w instalacji 100l wody mniej na starcie pompa pobierała by mniej?

Tzn na początku miałaby mniej do zagrzania czyli mniej papu by potrzebowała?

A później to już chyba nie ma znaczenia jak dobije do zadanej temp i ją utrzymuje tylko?

gdzie można sprawdzić jak często i jak długo trwa odszranianie?

I drugie pytanie: Czy w momencie załączenia defrostu sprężarka się powinna wyłączyć? Bo u mnie tak to wygląda, że sprężarka wyłącza się na kilka minut, po czym włącza się i na pół gwizdka pracuje do końca odszraniania.

Sprawdzić? Hm --wzrokowo a jak długo to zależy. Zwykle T Cap robi to w 5min i sprężarka sie nie wyłącza. Na innych PC pewnie tak jest i mają dziesiątki jak nie setki wyłączeń i załączeń.

gdzie można sprawdzić jak często i jak długo trwa odszranianie?

I drugie pytanie: Czy w momencie załączenia defrostu sprężarka się powinna wyłączyć? Bo u mnie tak to wygląda, że sprężarka wyłącza się na kilka minut, po czym włącza się i na pół gwizdka pracuje do końca odszraniania.

Możesz sprawdzić na stronie AQUAREA Service Cloud. Należy się zarejestrować jako instalator. U mnie tak to dziś wygląda. https://www.fotosik.pl/zdjecie/d6102bafd7ecc863

Sprawdzić? Hm --wzrokowo a jak długo to zależy. Zwykle T Cap robi to w 5min i sprężarka sie nie wyłącza. Na innych PC pewnie tak jest i mają dziesiątki jak nie setki wyłączeń i załączeń.

To prawda, T-CAP to bardzo fajna pompa pod tym wzgledem, gdyby tylko potrafiła niżej modulować byłaby idealna, tak by pobierała z 500w na minimum.

Wie ktoś do jakiego poboru mocy potrafi zejść SDC H 9kW ale w wersji 3f ( WC09H3E8 ), widzę, że jest sporo mocniejsza w ujemnych temperaturach od wersji 1F.

Drugie pytanie czy przegląd gwarancyjny musi wykonać firma, która instalowała pompę czy dowolna z autoryzacją jak to wygląda w praktyce...? - spotkałem się z cenami od 200 do 500zł... to jednak jest trochę różnicy biorąc pod uwagę nawet tylko okres gwarancyjny.

Drugie pytanie czy przegląd gwarancyjny musi wykonać firma, która instalowała pompę czy dowolna z autoryzacją jak to wygląda w praktyce...? - spotkałem się z cenami od 200 do 500zł... to jednak jest trochę różnicy biorąc pod uwagę nawet tylko okres gwarancyjny.

Zobacz czy nie masz zapisu w umowie na pompę odnośnie przeglądów corocznych, ja mam zapisany koszt wprost w umowie, całkiem sympatyczny 250netto

Boru trochę źle to wygląda,ale ja mam jednostkę dwu-wentylatorową i nie bardzo mogę to porównać. U Ciebie praktycznie sprężarka idzie na maxa. Parę razy tak miałem ,ale przy temp. powyżej zera, była bardzo wysoka wilgotność. Jak to mówią była taka mgła,że można było siekierę zawiesić. Przy czym sprężarka nigdy nie wchodzi na takie obroty (70Hz). Jedynie defrosty.

To prawda, T-CAP to bardzo fajna pompa pod tym wzgledem, gdyby tylko potrafiła niżej modulować byłaby idealna, tak by pobierała z 500w na minimum.

Przez 9 lat użytkowania T-CAP 9kW jakoś nie wpadłem na to :D

Przez 9 lat, średnie roczne zużycie energii na c.o+cwu to ok.3200kWh.

Mało, dużo ? Zależy jak leży :)

Ale te 3200kWh rocznie kosztuje mnie jakieś 1200zl...

Brałeś pod uwagę, że winny Twojego narzekania może być "moderowano" dom czy instalacja a nie pompa ?

Edytowane przez finlandia
wtrącenia polityczne nie mające nic wspólnego z tematem

Panowie przypomnę że mam SDC 9 seria J. Teraz przy -5 : -3 męczy się strasznie tzn zmieniłem krzywą na prostą 28st.Pobór 2,0 produkcja ok 7,0. Z wykresu wynika że przy moim zapotrzebowaniu 6,1 przy temp -5 dom potrzebuje ok 3,5. Z tego samego wykresu wydajność pompy w granicach 6,0.Wydaje mi się że jest to jakiś zapas i nie powinno być problemu z pracą pompy. Być może nie ma ich przy tych wartościach a ja panikuję ale przy takim grzaniu to ja mam pobór za dobę ponad 40 kWh.Te zasilanie 28st to chyba nie kosmiczna wartość i jakoś powinna to ogarnąć i się zmodulować.

mam SDC 9 seria J. Teraz przy -5 : -3 męczy się strasznie tzn zmieniłem

krzywą na prostą 28st .Pobór 2,0 produkcja ok 7,0.

Te zasilanie 28st to chyba nie kosmiczna wartość i jakoś powinna to ogarnąć i się zmodulować.

PC Panasonic 9kW/1f - moduluje w granicach 2,2 kW,

PC Panasonic 7kW/1f - moduluje w granicach 1,5 kW,

Masz wszystko OK, zostaw na krzywej