Fanek 11.01.2022 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Kto bogatemu zabroni; - przy każdym uruchamianiu PC znaczny udział energii do rozruchu Jedni jeżdżą ; oplem, skodą, audi, bmw, inni; Bentlejem czy Rolls-Royce W sensie że gdyby było powiedzmy w instalacji 100l wody mniej na starcie pompa pobierała by mniej? Tzn na początku miałaby mniej do zagrzania czyli mniej papu by potrzebowała? A później to już chyba nie ma znaczenia jak dobije do zadanej temp i ją utrzymuje tylko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 11.01.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 gdzie można sprawdzić jak często i jak długo trwa odszranianie? I drugie pytanie: Czy w momencie załączenia defrostu sprężarka się powinna wyłączyć? Bo u mnie tak to wygląda, że sprężarka wyłącza się na kilka minut, po czym włącza się i na pół gwizdka pracuje do końca odszraniania. Sprawdzić? Hm --wzrokowo a jak długo to zależy. Zwykle T Cap robi to w 5min i sprężarka sie nie wyłącza. Na innych PC pewnie tak jest i mają dziesiątki jak nie setki wyłączeń i załączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 11.01.2022 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 gdzie można sprawdzić jak często i jak długo trwa odszranianie? I drugie pytanie: Czy w momencie załączenia defrostu sprężarka się powinna wyłączyć? Bo u mnie tak to wygląda, że sprężarka wyłącza się na kilka minut, po czym włącza się i na pół gwizdka pracuje do końca odszraniania. Możesz sprawdzić na stronie AQUAREA Service Cloud. Należy się zarejestrować jako instalator. U mnie tak to dziś wygląda. https://www.fotosik.pl/zdjecie/d6102bafd7ecc863 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 11.01.2022 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 Sprawdzić? Hm --wzrokowo a jak długo to zależy. Zwykle T Cap robi to w 5min i sprężarka sie nie wyłącza. Na innych PC pewnie tak jest i mają dziesiątki jak nie setki wyłączeń i załączeń. To prawda, T-CAP to bardzo fajna pompa pod tym wzgledem, gdyby tylko potrafiła niżej modulować byłaby idealna, tak by pobierała z 500w na minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 11.01.2022 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2022 A SDC zlicza mi nawet 24wl/wyl na noc przy 8h pracy i "sprzyjających" warunkach zewnętrznych czyli 12defrostow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xDonx 12.01.2022 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Wie ktoś do jakiego poboru mocy potrafi zejść SDC H 9kW ale w wersji 3f ( WC09H3E8 ), widzę, że jest sporo mocniejsza w ujemnych temperaturach od wersji 1F. Drugie pytanie czy przegląd gwarancyjny musi wykonać firma, która instalowała pompę czy dowolna z autoryzacją jak to wygląda w praktyce...? - spotkałem się z cenami od 200 do 500zł... to jednak jest trochę różnicy biorąc pod uwagę nawet tylko okres gwarancyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 12.01.2022 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Drugie pytanie czy przegląd gwarancyjny musi wykonać firma, która instalowała pompę czy dowolna z autoryzacją jak to wygląda w praktyce...? - spotkałem się z cenami od 200 do 500zł... to jednak jest trochę różnicy biorąc pod uwagę nawet tylko okres gwarancyjny. Zobacz czy nie masz zapisu w umowie na pompę odnośnie przeglądów corocznych, ja mam zapisany koszt wprost w umowie, całkiem sympatyczny 250netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boru 12.01.2022 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Możesz sprawdzić na stronie AQUAREA Service Cloud. Należy się zarejestrować jako instalator. U mnie tak to dziś wygląda. https://www.fotosik.pl/zdjecie/d6102bafd7ecc863 u mnie to wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 12.01.2022 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Dzięki wszystkim za dzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.01.2022 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 To prawda, T-CAP to bardzo fajna pompa pod tym wzgledem, gdyby tylko potrafiła niżej modulować byłaby idealna, tak by pobierała z 500w na minimum. Osobiście mnie nie interesuje ile (kWh ) pobiera PC Ważne że w domu jest ciepło. A to dla mnie rzecz najważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 12.01.2022 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 A SDC zlicza mi nawet 24wl/wyl na noc przy 8h pracy i "sprzyjających" warunkach zewnętrznych czyli 12defrostow... Masakra. Około 30---50 to mam na miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 12.01.2022 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam. Czy ktos może pomoc w sprawie Smart clouda i service clouda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek2504 12.01.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Boru trochę źle to wygląda,ale ja mam jednostkę dwu-wentylatorową i nie bardzo mogę to porównać. U Ciebie praktycznie sprężarka idzie na maxa. Parę razy tak miałem ,ale przy temp. powyżej zera, była bardzo wysoka wilgotność. Jak to mówią była taka mgła,że można było siekierę zawiesić. Przy czym sprężarka nigdy nie wchodzi na takie obroty (70Hz). Jedynie defrosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.01.2022 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 Witam. Czy ktos może pomoc w sprawie Smart clouda i service clouda Obejrzyj to co Ci wysłałem na skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 12.01.2022 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2022 (edytowane) To prawda, T-CAP to bardzo fajna pompa pod tym wzgledem, gdyby tylko potrafiła niżej modulować byłaby idealna, tak by pobierała z 500w na minimum. Przez 9 lat użytkowania T-CAP 9kW jakoś nie wpadłem na to Przez 9 lat, średnie roczne zużycie energii na c.o+cwu to ok.3200kWh. Mało, dużo ? Zależy jak leży Ale te 3200kWh rocznie kosztuje mnie jakieś 1200zl... Brałeś pod uwagę, że winny Twojego narzekania może być "moderowano" dom czy instalacja a nie pompa ? Edytowane 18 Stycznia 2022 przez finlandia wtrącenia polityczne nie mające nic wspólnego z tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 13.01.2022 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Smart cloud już jest zrobiony. Teraz jeszcze został service cloud. Panowie znów pompa męczy przy niewielkich mrozach. To jest coś nieprawdopodobnego. Ja już naprawdę dostaję do głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uciu 13.01.2022 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Masakra. Około 30---50 to mam na miesiąc. Ty masz T-Cap...ja SDC z 1 wentylem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 13.01.2022 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Panowie przypomnę że mam SDC 9 seria J. Teraz przy -5 : -3 męczy się strasznie tzn zmieniłem krzywą na prostą 28st.Pobór 2,0 produkcja ok 7,0. Z wykresu wynika że przy moim zapotrzebowaniu 6,1 przy temp -5 dom potrzebuje ok 3,5. Z tego samego wykresu wydajność pompy w granicach 6,0.Wydaje mi się że jest to jakiś zapas i nie powinno być problemu z pracą pompy. Być może nie ma ich przy tych wartościach a ja panikuję ale przy takim grzaniu to ja mam pobór za dobę ponad 40 kWh.Te zasilanie 28st to chyba nie kosmiczna wartość i jakoś powinna to ogarnąć i się zmodulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 13.01.2022 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 mam SDC 9 seria J. Teraz przy -5 : -3 męczy się strasznie tzn zmieniłem krzywą na prostą 28st .Pobór 2,0 produkcja ok 7,0. Te zasilanie 28st to chyba nie kosmiczna wartość i jakoś powinna to ogarnąć i się zmodulować. PC Panasonic 9kW/1f - moduluje w granicach 2,2 kW, PC Panasonic 7kW/1f - moduluje w granicach 1,5 kW, Masz wszystko OK, zostaw na krzywej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 13.01.2022 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2022 Niby wszystko ok a koszty będą astronomiczne....tzn ze źle dobrana pompa? Do tego problem z podniesieniem temp zasilania dlatego ustawilem na te 28 st żeby to jakoś wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts