bobrow 27.01.2016 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 witam wydłubałem w necie te analizy PC : http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jaka-pompe-ciepla-wybrac/pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adh 27.01.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 witam wydłubałem w necie te analizy PC : http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jaka-pompe-ciepla-wybrac/ pzdr Dzięki za podpowiedź, mam jeszcze pytanie-są pompy Panasonica 9kW a ceny od 20.000 do ponad 30.000, co stanowi o tak dużej różnicy, bo sprawności podobne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 27.01.2016 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki map78 za zainteresowanie. Chciałbym wiedzieć jak ustawić następujące opcje: -priorytet ogrzewania (tak lub nie) -czas pracy w trybie ogrzewania (od 0,5 do 10 godz.) i czy oznacza to że np po 0,5 godziny pompa się wyłączy mimo ze nie osiągnie temperatury -czas podgrzewania zasobnika wody (od 5 min do 1godz. 35 min) analogicznie jak wyżej -regulator czasowy opóźnienia włączenia dodatkowej grzałki (20 min do 1godz 35 minut) Chciałbym wiedzieć jak zaprogramować grzanie wody na konkretne godziny. Jak ustawić by przy normalnym grzaniu wody nie załączała się dodatkowa grzałka w zasobniku? Jaki jest algorytm działania pompy, kiedy się wyłączy, a kiedy ponownie załączy. Gdzieś czytałem, że wyłączy się po przekroczeniu o 3 stopnie zadanej temp i ponownie włączy po spadku o 2 stopnie temp. powrotu. Nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem a nie potrafię tego znaleźć Opcje priorytetu używamy pracując w modzie Heat+Tank oraz Cool+Tank, w innych modach nie ma ona zastosowania. Czyli, mając pompę w modzie Heat+Tank musimy ustawić, czy dajemy priorytet na CO, czy nie. Kiedy damy na tak to opcje czasów są już nieistotne, gdyż pompa będzie grzać CWU tylko wówczas kiedy CO będzie zagrzane. jak damy na NIE to wtedy pompa ZAWSZE rozpocznie cykl od nagrzania zasobnika i dlatego musimy ustawić jej ile czasu ma grzać zasobnik a ile CO. Ot i cała filozofia;) Funkcja jest bardzo przydatna w tworzeniu tzw okienek czasowych dla CWU - ja np tak grzeje, tzn grzeję tylko na czas pomijając histerezy, itp, itd. Grzałkę zasobnika można wyłączyć chyba w tym samym menu, ja używam jej tylko do przegrzewu zbiornika, ale robię to ręcznie w przypadku gdy zbiornik nie jest używany przez jakiś czas. Opóźnienie grzałki możesz sobie ustawić na max parametr, chyba, że w domu masz zimno i faktycznie ta grzałka jest potrzebna. Co do algorytmu to nie korzystam, bo steruje zewnętrznym termostatem, więc Ci nie powiem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.01.2016 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Dzięki za podpowiedź, mam jeszcze pytanie-są pompy Panasonica 9kW a ceny od 20.000 do ponad 30.000, co stanowi o tak dużej różnicy, bo sprawności podobne? Różne moce grzewcze przy niższych temperaturach ogólnie rzecz biorąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 27.01.2016 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Witam.Mam krótkie i dość proste pytanie . Jakiej mocy ( wysokość podnoszenia )pompę obiegową ma oryginalnie zamontowany tcap 9 kw ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 28.01.2016 04:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Opcje priorytetu używamy pracując w modzie Heat+Tank oraz Cool+Tank, w innych modach nie ma ona zastosowania. Czyli, mając pompę w modzie Heat+Tank musimy ustawić, czy dajemy priorytet na CO, czy nie. Kiedy damy na tak to opcje czasów są już nieistotne, gdyż pompa będzie grzać CWU tylko wówczas kiedy CO będzie zagrzane. jak damy na NIE to wtedy pompa ZAWSZE rozpocznie cykl od nagrzania zasobnika i dlatego musimy ustawić jej ile czasu ma grzać zasobnik a ile CO. Ot i cała filozofia;) Funkcja jest bardzo przydatna w tworzeniu tzw okienek czasowych dla CWU - ja np tak grzeje, tzn grzeję tylko na czas pomijając histerezy, itp, itd. Grzałkę zasobnika można wyłączyć chyba w tym samym menu, ja używam jej tylko do przegrzewu zbiornika, ale robię to ręcznie w przypadku gdy zbiornik nie jest używany przez jakiś czas. Opóźnienie grzałki możesz sobie ustawić na max parametr, chyba, że w domu masz zimno i faktycznie ta grzałka jest potrzebna. Co do algorytmu to nie korzystam, bo steruje zewnętrznym termostatem, więc Ci nie powiem:) Wielkie dzięki. Grzałkę już wyłączyłem. Priorytet C.O. ustawiłem na nie. Jakie czasy ustawić dla C.W.U. a jaki dla C.O? Jak masz ustawione grzanie C.W.U(raz na dzień dwa razy, w jakich godzinach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 witamu mnie cwu pracuje w innym systemie. Czasówka mostkuje mi czujnik cwu od godz 6 do 14 , mam drugi czujnik Tcwu z przełącznikiem w 1/4 zasobnika od góry (oryginalny czujnik cwu jest w połowie zasobnika).Kiedy słup ciepłej wody się zmniejszy i u góry będzie ok 48st -wtedy mostek znika. Po godzinie 14 PC w trybie cwu pracuje standardowo , przy czym mam ustawioną pracę cwu na 60min , następnie włącza się grzałka. Zrobiłem tak , po obserwacjach przy mrozach-kiedy PC grzała wodę wg górnego czujnika ,to trwało to ok 1h20min-grzejniki robiły się chłodne i spadał komfort. Mam to tak ustawione ,że nawet jak zadziała grzałka to kilkanaście minut w tanim prądzie. Kiedy PC działa wg swojego trybu czujnika ,to zasobnik 300 ltr zagrzewa do 52 st w 30-40 min.Nie korzystam z wyłączenia cwu w określonych godzinach , ponieważ nie chcę dopuścić do sytuacji kiedy zabraknie komuś ciepłej wody-w domu zawsze ktoś jest.Kiedy nie ma dużych mrozów (poniżej -10st) , to na zmostkowanym czujniku PC wyrabia się w 1hTak to u mnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flisiu 28.01.2016 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Opcje priorytetu używamy pracując w modzie Heat+Tank oraz Cool+Tank, w innych modach nie ma ona zastosowania. Czyli, mając pompę w modzie Heat+Tank musimy ustawić, czy dajemy priorytet na CO, czy nie. Kiedy damy na tak to opcje czasów są już nieistotne, gdyż pompa będzie grzać CWU tylko wówczas kiedy CO będzie zagrzane. jak damy na NIE to wtedy pompa ZAWSZE rozpocznie cykl od nagrzania zasobnika i dlatego musimy ustawić jej ile czasu ma grzać zasobnik a ile CO. Ot i cała filozofia;) Funkcja jest bardzo przydatna w tworzeniu tzw okienek czasowych dla CWU - ja np tak grzeje, tzn grzeję tylko na czas pomijając histerezy, itp, itd. Grzałkę zasobnika można wyłączyć chyba w tym samym menu, ja używam jej tylko do przegrzewu zbiornika, ale robię to ręcznie w przypadku gdy zbiornik nie jest używany przez jakiś czas. Opóźnienie grzałki możesz sobie ustawić na max parametr, chyba, że w domu masz zimno i faktycznie ta grzałka jest potrzebna. Co do algorytmu to nie korzystam, bo steruje zewnętrznym termostatem, więc Ci nie powiem:) Piszesz ze wygrzewasz zbiornik recznie raz na jakis czas. ja mam ustawione raz na tydzien, robisz to rzadziej ? zastanawiam sie czy nie zrobic tego rzadziej, w sumie woda caly czas w uzyciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 28.01.2016 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 witam panów. Możecie doradzić jakiej długości rurę zastosować w zbiorniku na cwu jako wymiennik, tak żeby najlepiej współpracował z pompą ciepła. Mam możliwość zamówić dowolny zbiornik z nierdzewki więc chciałbym podać parametry do zakładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Wielkie dzięki. Grzałkę już wyłączyłem. Priorytet C.O. ustawiłem na nie. Jakie czasy ustawić dla C.W.U. a jaki dla C.O? Jak masz ustawione grzanie C.W.U(raz na dzień dwa razy, w jakich godzinach)? Zależy jak szybko grzeje Ci wodę i jak dużo jej zużywasz. Ja grzeje 2x na dobę po 45min zimą i po 30min latem i cały czas mam ciepłą wodę. Na CO możesz sobie nastawić czas maksymalny, bo to i tak nie ma wielkiego znaczenia. Aby nie był za krótki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2016 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 witam panów. Możecie doradzić jakiej długości rurę zastosować w zbiorniku na cwu jako wymiennik, tak żeby najlepiej współpracował z pompą ciepła. Mam możliwość zamówić dowolny zbiornik z nierdzewki więc chciałbym podać parametry do zakładu. witaj, z tego co czytałem (i też sprawdziłem na sobie) , to na każde 100ltr wody powinno przypadać minimum 1m2 rury pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 28.01.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Piszesz ze wygrzewasz zbiornik recznie raz na jakis czas. ja mam ustawione raz na tydzien, robisz to rzadziej ? zastanawiam sie czy nie zrobic tego rzadziej, w sumie woda caly czas w uzyciu. Tak, stwierdziłem, że wygrzewanie kiedy woda cały czas jest w użyciu jest bez sensu. Wygrzewam zasobnik tylko kiedy woda stoi 2 lub więcej dni - np po wyjeździe na jakiś weekendowy wypad, czy urlopik;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 28.01.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 (edytowane) dzięki bobrow. Wiele osób poleca zbiornik galmet maxi 300. Tam jest chyba 3,4 m2 pow. wymiany. Myślałem żeby dać zrobić coś takiego tylko z nierdzewki. znajomy zrobił ostatnio maszynę do zwijania rur i może wykonać dowolny. Ktoś wie jakie w galmet maxi są rury ? Lepiej dać grubszą rurę i krótsza czy cieńszą ale dłuższą? Edytowane 28 Stycznia 2016 przez tom80ek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2016 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 dzięki bobrow. Wiele osób poleca zbiornik galmet maxi 300. Tam jest chyba 3,4 m2 pow. wymiany. Myślałem żeby dać zrobić coś takiego tylko z nierdzewki. znajomy zrobił ostatnio maszynę do zwijania rur i może wykonać dowolny. Ktoś wie jakie w galmet maxi są rury ? tom ja mam 300 ltr i dwie wężownice po 1,7m2, razem 3,4m2 i jest naprawdę ok. Czy by było ciut mniej , czy więcej-powinno działać podobnie-jeśli PC będzie 9kW , to lepiej jest mieć większą wężownicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 28.01.2016 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 O tym też myślałem myślałem czy dać dwie osobne wężownice. Lepiej grubsza rura się sprawdzi czy cieńsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 28.01.2016 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 Zależy jak szybko grzeje Ci wodę i jak dużo jej zużywasz. Ja grzeje 2x na dobę po 45min zimą i po 30min latem i cały czas mam ciepłą wodę. Na CO możesz sobie nastawić czas maksymalny, bo to i tak nie ma wielkiego znaczenia. Aby nie był za krótki. Narazie trwają prace wykończeniowe, więc C.W.U. potrzebna jest do sprzątania mycia narzędzi itp. Temperaturę ustawiłem na minimum tj. 40 stopni. Czas mam ustawiony na 1 godz. 35 minut. Mógłbyś łopatologicznie wytłumaczyć jak ustawić żeby grzało 2 razy dziennie w określonych godzinach np po 30 minut. Zbiornik też mam 300 l ale z Panasonica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.01.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2016 O tym też myślałem myślałem czy dać dwie osobne wężownice. Lepiej grubsza rura się sprawdzi czy cieńsza? Jak robisz zasobnik na zamówienie, to wymiennik zrób z rury karbowanej. Ma znacznie większą powierzchnie wymiany i nie zmniejsza pojemności netto zasobnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drza 29.01.2016 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jestem na etapie wypełniania wniosku o określenie warunków przyłączenia do sieci elektrycznej. Czy domy z pompą ciepła powietrze-woda muszą mieć więcej kilowatów? Dla mojego domu doradzają mi 11kW i tyle mają osoby palące ekogroszkiem. Ja chcę montową Panasonic Aquarea All-in-one 7 lub 9 kW i zastanawiam się czy brać 11kW czy 14kW? Jak to jest w waszych domach? W parametrach :Panasonic Aquarea All-in-one 7kW ma: Nominalny pobór mocy elektrycznej 1,59 kW, dla All-in-one 9kW: Nominalny pobór mocy elektrycznej 2,20 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 29.01.2016 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Zależy w jakiej firmie masz licznik. Np e PGE ja biorę 16kw, wtedy mam dostępne jak pamiętam 19kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.01.2016 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2016 Jestem na etapie wypełniania wniosku o określenie warunków przyłączenia do sieci elektrycznej. Czy domy z pompą ciepła powietrze-woda muszą mieć więcej kilowatów? Dla mojego domu doradzają mi 11kW i tyle mają osoby palące ekogroszkiem. Ja chcę montową Panasonic Aquarea All-in-one 7 lub 9 kW i zastanawiam się czy brać 11kW czy 14kW? Jak to jest w waszych domach? W parametrach : Panasonic Aquarea All-in-one 7kW ma: Nominalny pobór mocy elektrycznej 1,59 kW, dla All-in-one 9kW: Nominalny pobór mocy elektrycznej 2,20 kW. Mam 11kW i jeszcze mi prądu nie zabrakło;) Jednak jeśli decydujesz się na pompę 1f to tam istotny jest też amperaż, a ten z kolei zależy od przydziału mocy, więc będziesz musiał brać wyższą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts