Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

@Andrzej5101 , minimalna modulacja T-CAP nie wynosi 3,5kW w całym zakresie temperatur..... Jak pamiętam u siebie w temperaturze -3 to było coś ala 2,3kW , ale w temperaturze +10 stopni już 5,2kW...

Poza tym ,trzeba przyjąć ,że jednofazowy może mieć tą moc jeszcze troszkę wyższą ( moduluje się do min 22Hz , a trójfazowy do 19Hz.).

Jak sprężarka wkręci Ci się na maxa to pomnóż to x 2

Albo i to za mało.... Skoro T-CAP jednofazowy generuje moc 9kW przy tych -25stopniach , to można wyjść stąd . Ja bym zakładał bardzo optymistyczny w tej temperaturze COP=1,3 , stąd moc zasilania niecałe 6,92kW i i prąd płynący równe 30A... No ale kto by się spodziewał temperatur -25 , a jeszcze grzać przy nich pompą ciepła...

Tyle ,że T-CAP przy -25 chyba 9kW nie ma , no ale prąd można sobie tak oszacować znając tę max moc.

Edytowane przez MiG25

@Andrzej5101 , minimalna modulacja T-CAP nie wynosi 3,5kW w całym zakresie temperatur.....

Jak pamiętam u siebie w temperaturze -3 to było coś ala 2,3 kW , ale w temperaturze +10 stopni już 5,2 kW...

Poza tym ,trzeba przyjąć ,że jednofazowy może mieć tą moc jeszcze troszkę wyższą ( moduluje się do min 22Hz , a trójfazowy do 19Hz.).

Wszystko się zgadza;

- takimi wykresami dysponuje,

- średnio - można tak przyjąć do wstępnych obliczeń,

- może kolega Marco36, to kiedyś uzupełni

1/Na tą chwile skłaniam się do HP 9kw gen. h 3F. Co bardziej doświadczeni użytkownicy myślą o tym wyborze? Ok czy za duża?

9kW/3f a 9 kW/TCap - modulują się prawie identycznie,

Wrocław - to II strefa;

2. Pytanie dodatkowo do ciepło właściwe. Nie wiem na jakim algorytmie to działa ale jak wpisuję pow. zabudowy 107m to wychodzi mi ok 160m2 do ogrzania, a jak wpisuje wymiary budynku 12x8,9 to powierzchnia do ogrzania to 132m2 i zapotrzebowania spada o 1kw. Którą wartość powinienem przyjąć?

Zmierz powierzchnie podłóg

8e6d111506e4.png

@plusfoto

To mnie jeszcze bardziej przekonuje do HP 9kw f3 - wtedy mam obciążenie każdej fazy mniejsze.

Plusy dla 9kw gen j to mniejsza modulacja mocy. 0,4kw vs 1,2kw to przy dodatnich temaraturach ratuje prze taktowaniem jak dobrze rozumiem.

Przed taktowaniem to ratuje dobrze wykonany układ (CO ) pod daną PC a nie jej modulacja. Bardzo malo ludków to wie.

I jest później po instalacji PC?

Placz i skowyt typu:

-może ktoś coś poradzi bo PC ma 24zał /24h pracy lub jeszcze lepiej

-moja PC wył. się co 40min i przez dobe ma ponad 30zał.

-kolejna sprawa -defrosty przy których PC robi STOP i jeszcze do tych 30 wył dochodzi z 20wył na defrosty.

No ale wyszło mi że PC 7kW wystarczy bo zapotrzebowanie mam 6kW przy -20*C

Jak zrobisz tak układ CO żę PC po min modulacji będzie miała gdzie to ciepło pchać to nigdy TAKTOWAŃ nie doświadczysz. Jedynie na forach o nich czytał będziesz. No ale ten układ ( CO ) trzeba zrobić z głową a nie tylko położyć rury ,czy tam zawiesić grzejniki i po sprawie.

Plusy dla 9kw gen j to mniejsza modulacja mocy. 0,4kw vs 1,2kw to przy dodatnich temaraturach ratuje prze taktowaniem jak dobrze rozumiem.

Przed taktowaniem nie ratuje sama pompa, ba,od niej najmniej zależy, przed taktowaniem ratuje przede wszystkim zdrowy rozsądek użytkownika pompy, w drugiej kolejności jakość domu, w trzeciej kolejności ustawienia pompy a dopiero na ostatnim miejscu odpowiednia instalacja.

To mówiłem ja,użytkownik T-CAP 9kW w domu 3,5 litrowym, który od 9 lat nie wie co to jest taktowanie :)

W dalszym ciągu nie rozumiem, jak w przy 0 czy 5st.C I w domu np.23st.C chcecie na siłę zmuszać pompę do grzania jak potrzeba grzania wystąpi dopiero za jakieś 10-15h...

To jest chore :D

Edytowane przez Arturo1972

Przed taktowaniem nie ratuje sama pompa, ba,od niej najmniej zależy, przed taktowaniem ratuje przede wszystkim zdrowy rozsądek użytkownika pompy, w drugiej kolejności jakość domu, w trzeciej kolejności ustawienia pompy a dopiero na ostatnim miejscu odpowiednia instalacja.

To mówiłem ja,użytkownik T-CAP 9kW w domu 3,5 litrowym, który od 9 lat nie wie co to jest taktowanie :)

W dalszym ciągu nie rozumiem, jak w przy 0 czy 5st.C I w domu np.23st.C chcecie na siłę zmuszać pompę do grzania jak potrzeba grzania wystąpi dopiero za jakieś 10-15h...

To jest chore :D

U ciebie tak właśnie JEST--Grzanie za 10 lub 15h

Dlaczego? Ano nie dlatego że dom tego nie potrzebuje, tylko dlatego że TY grzejesz TYLKO w II tar. i tu nie chodzi o parametry domu ,instalację itd.

Tylko o OSZCZĘDNOŚCI Ot cała prawda o twoim cudzie.

I proszę nie wdawaj się w dyskusję ---Nie warto Bo to jest oczywiste.

Takich jak ja co nie patrzą na taryfy to naprawdę jest mało na FM Dla większości tu obecnych na pierwszym miejscu są oszczędności

TO Mówię JA - normalny użytkownik z obciążeniem ( jak to podajesz ) 6 -cio litrowym z domem ponad 2 x większym od twojego.

I nie widzę nic nadzwyczajnego w twoim jak i moim domu. Po za jednym --Ja grzeję dom wtedy kiedy trzeba aby był grzany. A nie wtedy kiedy jest TANIO.

Model mojej PC - WH-SHF09F3E5., mam ją od pażdziernika 2021r. i dopiero uczę się. Zdałem się na instalatora (też chyba się uczy) z wyborem PC, nie wiem,czy dobrze wybrał. Teraz jak trochę poczytałem tu na forum, nabieram wątpliwości co do tego wyboru.

Dodam, że PC dobrana została do domu po remoncie, w miarę docieplonym, przewymiarowanymi 10 -cioma grzejnikami ogrzewam ok. 140m2. Przy temp. zew. ok 0*C, temp. zasilania PC 41*C, w domu ok.21*C

Edytowane przez Kazik HT 9kW

U ciebie tak właśnie JEST--Grzanie za 10 lub 15h

Dlaczego? Ano nie dlatego że dom tego nie potrzebuje, tylko dlatego że TY grzejesz TYLKO w II tar. i tu nie chodzi o parametry domu ,instalację itd.

Tylko o OSZCZĘDNOŚCI Ot cała prawda o twoim cudzie.

I proszę nie wdawaj się w dyskusję ---Nie warto Bo to jest oczywiste.

Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz,bo skąd masz to wiedzieć jak jesteś ograniczony ;)

Na forum mnóstwo jest inwestorów, grzejących GAZEM ZIEMNYM,których dom nie potrzebuje grzania przez 10-15h i kocioł gazowy w tym czasie odpoczywa.

Czyżby na gaz ziemny była też tańsza taryfa ?

Pytanie retoryczne,bo kolek pisowski powie zawsze, że drożyzna i inflacja to wina Tuska :D

Edytowane przez Arturo1972