ololek 19.01.2022 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 klimakonwektory sa pierunsko drogie a te tańsze sa dodatkowo głośne realnie to taniej założyć jest normalną klimę. Czyli ta funkcja chłodzenia to tylko taki bajer z którego nie da się sensownie skorzystać w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 19.01.2022 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2022 Czyli ta funkcja chłodzenia to tylko taki bajer z którego nie da się sensownie skorzystać w rozsądnej cenie. dać się da ale to ma sens tylko z klimakonwertorami które są drogie. Dodatkowo musisz poprowadzić odpowiednio instalację do nich itd. Planując to w nowym domu to jeszcze ujdzie. Ale wg mnie koszt ochłodzenia domu klimakonwektorami będzie znacznie większy niż multisplitem. Negocjować też łatwiej. Firm produkujących klimy i robiących montaż jest na pęczki. Niby można chłodzić podłogówką ale poza zimnem w stopy to nic nie da. Za mała powierzchnia do ilości powietrza do ochłodzenia. I największa wada, podłoga nie usuwa wilgoci z powietrza. A to przez to masz uczucie upału i pocisz się jak świnia. Zrobienie chłodzenia w pompie to koszt pomijalny wiec praktycznie każda to ma. Ale nie znam nikogo kto by tego używał na dłuższą metę. Po pierwszej fascynacji wszyscy to wyłączają i czasami zaczynają wymieniać graty w kotlowni bo coś zardzewiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 20.01.2022 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Czy w sterowaniu Aquarea split jest opcja do okresowego podgrzewania zasobnika celem likwidacji ewentualnych bakterii legionella?Bo widzę w jakimś manualu https://www.panasonicproclub.com/uploads/PL/catalogues/instrukcje_obslugi/Aquarea/WH-SDC-03-05-07-09-H3E5-1.pdf, że ta opcja jest ale nie wiem czy tylko z ręki można to uruchomić czy jakiś czasookres się da tam ustawić. Zasobnik Kospel SWP200 - ma on niby wężownicę 2.1m2 powierzchni. Ale jest też kospel SWPC300 z podwójną wężownicą której powierzchnia to 4.2m2 ale pojemność to już 300l. Powierzchnia wężownicy tego większego swpc300 jest 40% większa w przeliczeniu na litr pojemnoci. To znaczy, że pompa ciepłą szybciej zagrzeje wodę do wymaganej temperatury przy takim samym przepływie przez wężownicę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 20.01.2022 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 tak mozna załaczyć legionelle od 1 do 7 dni w tygodniu. Można to też zrobić wężownicą za pomocą wbudowanych grzałek. Oczywiście możesz mieć też grzałkę w zasobniku. Do kalkulacji zbiornika weź pod uwagę że wodę lepiej (kosztowo) zagrzać do niższej temperatury wiec niejako potrzebujesz jej wiecej. Co do wężownicy to jest w kwitologii do pompy wymagana wielkość wężownicy do danej mocy pompy i wielkości zasobnika. Czy zagrzeje w tym samym czasie to głównie zależy od tego ile tej wody zużyjsz i od jakiej faktycznie temperatury będziesz dogrzewał. Bo jak ze zbiornika 200l i 300l wypuścisz 100l wody i uzupełnisz taką o temperaturze 7 stopni to temperatura z jakiej będziesz podnosił do zadanej będzie zupełnie inna. Ale tak, powierzchnia wężownicy ma wpływ jak szybko pompa jest w stanie przekazać ciepło do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelszo 20.01.2022 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 trochę słabo jest z legionellą... w mojej pompie bez grzałki zagrzeję wodę do max 53 stopni, z grzałką do max 64 (więcej nie mogę ustawić), a zalecane jest 70 i płukanie...ale :"W warunkach optymalnych wzrost bakterii Legionella trwa od 2 do 6 dni. Szybkość wzrostu przyspiesza dodatkowo podłoże bogate w żelazo i mangan, wysoka wilgotność, dostępność dwutlenku węgla, oraz wspomniana już odpowiednia temperatura. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej 55-60°C. W temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C. "iw instalacjach przy pompie ciepła nie mamy żelaza (inaczej pompa magnetyczna by padła błyskiem (wiem, bo to miałem), CO2 też tam nie ma, ryzyko raczej nie jest duże, parę razy grzałem wodę na maxa, ale może ze 2-3 razy przez ponad 2lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 20.01.2022 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Przecież w 64C też szybko giną. A grzejesz w nocy. Te 64C wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 20.01.2022 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 trochę słabo jest z legionellą... w mojej pompie bez grzałki zagrzeję wodę do max 53 stopni, z grzałką do max 64 (więcej nie mogę ustawić), a zalecane jest 70 i płukanie... ale : "W warunkach optymalnych wzrost bakterii Legionella trwa od 2 do 6 dni. Szybkość wzrostu przyspiesza dodatkowo podłoże bogate w żelazo i mangan, wysoka wilgotność, dostępność dwutlenku węgla, oraz wspomniana już odpowiednia temperatura. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej 55-60°C. W temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C. " i w instalacjach przy pompie ciepła nie mamy żelaza (inaczej pompa magnetyczna by padła błyskiem (wiem, bo to miałem), CO2 też tam nie ma, ryzyko raczej nie jest duże, parę razy grzałem wodę na maxa, ale może ze 2-3 razy przez ponad 2lata Legionella rozwija się w wodzie stojącej. 95 procent ludzi z PC nic nie wygrzewa i żyje bo ma przemiał. Zbiornik przynajmniej raz dziennie podlega wymianie.No chyba że ktoś ma zbiornik ze 2 tysiące litrów i opróżnia go w tydzień Ale kto bogatemu zabroni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 20.01.2022 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2022 Podpinam się pod temat. Dostałem propozycje - Aquarea 5kW 230V+WH+Smart Cloud. Za 29.990zł - koszt za pompę wraz z robocizną. Dodatkowo wchodzi w koszt tych ok 30 tysi- zasobnik CWU 185L ze stali nierdzewnej INOX. Dobra oferta jak myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.01.2022 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 Podpinam się pod temat. Dostałem propozycje - Aquarea 5kW 230V+WH+Smart Cloud. Za 29.990zł - koszt za pompę wraz z robocizną. Dodatkowo wchodzi w koszt tych ok 30 tysi- zasobnik CWU 185L ze stali nierdzewnej INOX. Dobra oferta jak myślicie? Szczerze mówiąc za 10tys masz monoblocka 5KW Haier z 23% VAT. Do tego dokupujesz resztę , podłączy ci hydraulik i masz 15 tysięcy w kieszeni .. Być może zapłacisz rocznie ze 100zł wiecej niż w przypadku Panasonic , ale przy tak olbrzymiej różnicy w cenie myślę można to "wybaczyć" .. Dla mnie w czasach gdy są tanie monoblocki które znacznie ułatwiają montaż i nie musi tego wykonywać specjalistyczna firma płacenie 30-40 tys za pompę to zwykła głupota i marnotrawstwo kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.01.2022 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 dam7 https://allegro.pl/oferta/oxy-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-5kw-montaz-11613799527przy czym wg;mnie należy ; - wykonać profesjonalne OZC budynku - bo Twoja wiedza o PC - nie jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 21.01.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2022 dam7 https://allegro.pl/oferta/oxy-pompa-ciepla-panasonic-aquarea-5kw-montaz-11613799527 przy czym wg;mnie należy ; - wykonać profesjonalne OZC budynku - bo Twoja wiedza o PC - nie jest OK Przyznaje się jestem zielony w tym dlatego szukam pomocy na forum itd. Narazie badam grunt bo budowa dopiero się rozpoczyna. Faktycznie chyba lepiej kupić sobie sprzęt i znaleźć kogoś ogarnietego do montażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.01.2022 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 A teraz dolicz robocizne za kotłownię, materiały, zbiornik CWU. A na koniec do kogo będziesz zgłaszał problem? Do instalatora pompy czy do osoby, która robiła hydraulikę, będzie przerzucanie odpowiedzialności. Zapytaj firmę z allegro za ile to zrobi kompleksowo od A do Z. Albo rozważ propozycję Kaszpira o chińskim monoblok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 22.01.2022 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 A teraz dolicz robocizne za kotłownię, materiały, zbiornik CWU. A na koniec do kogo będziesz zgłaszał problem? Do instalatora pompy czy do osoby, która robiła hydraulikę, będzie przerzucanie odpowiedzialności. Zapytaj firmę z allegro za ile to zrobi kompleksowo od A do Z. Albo rozważ propozycję Kaszpira o chińskim monoblok. Albo -> albo. Tu wybrać firme co zrobi zalozmy montaz Panasa 5kW za ok 30k albo na własną rękę Haiera 8kW za 12k i szukać kogoś która zamkontuje go i zrobi hydraulikę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malekk 22.01.2022 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Albo -> albo. Tu wybrać firme co zrobi zalozmy montaz Panasa 5kW za ok 30k albo na własną rękę Haiera 8kW za 12k i szukać kogoś która zamkontuje go i zrobi hydraulikę . tez szukalem. PC to nie czajnik, nie interesowalo mnie w ogole kombinowanie albo-> albo, usluga miala byz zrobiona kompleksowo, gdzie ewnetulany serwis jest na tyle blisko, aby reagowac szybko. w ogole w gre nie wchodzila opcja, ze bede musial w razie awarii szukac kogos i/lub czekac "iles tam". dlatego pierwsze co, to wybralem producenta, potem poszukalem autoryzowanego dostawce, nastepnie autoryzowanego instalatora w okolicy. mam miec gwarancje na wszyskto co mozliwe najdluzej ja sie da, a warunkiem gwarancji np na PC jest montaz przez autoryzowanego instalatora. poszukaj w okolicy, poczytaj gwarancje i jej warunki. bierzesz ryzyko na siebie/rodzine, miej swiadomosc, ze bedzies musial sie potem sam mierzyc z konsekwencjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.01.2022 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Co może być przyczyną załączania grzałki wspomagającej co gdy pc dochodzi do zadanej kg temp. Na wejściu 32 na powrocie 27, w tym samym czasie pc pobiera od samego początku 1,8-2 kw, cały czas 68-69 Hz delta 5stopni, pc 7kw j dom ok. 120m??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dam7 22.01.2022 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 tez szukalem. PC to nie czajnik, nie interesowalo mnie w ogole kombinowanie albo-> albo, usluga miala byz zrobiona kompleksowo, gdzie ewnetulany serwis jest na tyle blisko, aby reagowac szybko. w ogole w gre nie wchodzila opcja, ze bede musial w razie awarii szukac kogos i/lub czekac "iles tam". dlatego pierwsze co, to wybralem producenta, potem poszukalem autoryzowanego dostawce, nastepnie autoryzowanego instalatora w okolicy. mam miec gwarancje na wszyskto co mozliwe najdluzej ja sie da, a warunkiem gwarancji np na PC jest montaz przez autoryzowanego instalatora. poszukaj w okolicy, poczytaj gwarancje i jej warunki. bierzesz ryzyko na siebie/rodzine, miej swiadomosc, ze bedzies musial sie potem sam mierzyc z konsekwencjami. Racja to podstawa serwis pod ręką w razie W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Od 1,5 tygodnia użytkuje PC Panasonica HP 7 Kw J bufor 200l i CWU 300l, dom 114 m2, 40% podłogówka, 60 % grzjeniki. Najpierw zamontowali mi pompe bez płytry rozszerzeń CZ-NS4P bo jej od razu nie mieli (pompa Co i podłog były spięte razem)- czyli jedna strefa. Po dwoch dniach wygrzewania domu praca pompy sie ustabilizowała - ładnie modulowała pompa (piki takie po 2,4 kw a tak to sobie pracowała na 0,6, 0,8 kw). po montażu płyty rozszerzeń mam dwie strefy czyli podłoga osobno i grzejniki osobno. I od tego czasu pompa przestała modulować i pracuje jak on/off i dodatkowo pompa zuzywa prawie 2 razy wiecej pradu przy mniej wiecej tej samej temperaturze na zewnatrz (wczesniej około 20-25 kw a teraz 40 i wieicej), teraz pracuje tak ze startuje dochodzi do 2,4 kw i tak idzie jakis czas i potem sie wylacza i tak wkolo (zrobiło sie wiecej wyłaczeń i włączeń jak godzin pracy sprezarki) i niewiem gdzie szukac przyczyny takiej pracy? co mogę pozmieniać w ustawieniach, delta T jest 5stopni (na 7 probowałem ale nie zmienia to nic). Narazie mam ustawioną stała grzewczą (około 33-36 stopni), docelowo bedzie krzywa (na piecu z podajnikiem mialem krzywa i fajnie to pracowało) Co o tym myslicie? Edytowane 22 Stycznia 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Sterujesz temperaturą wody , czy masz jakieś termostaty ? Masz założone zawory mieszające ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 22.01.2022 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Co może być przyczyną załączania grzałki wspomagającej co gdy pc dochodzi do zadanej kg temp. Na wejściu 32 na powrocie 27, w tym samym czasie pc pobiera od samego początku 1,8-2 kw, cały czas 68-69 Hz delta 5stopni, pc 7kw j dom ok. 120m??? Zmieniałeś grzejniki z c22 na c33 purmo, Zmiana ta umożliwiła pracę grzejników na temperaturach 32/27 C ??? ; - przy jakiej temperaturze zewnętrznej??? - to tak jak przy podłogówce!!! - napisz coś więcej o ich pracy, - buforek 100l jest jako sprzęgło czy na powrocie?? Odnośnie grzałki na CO ; - to należy podnieść temperatury aby powrót był > 27 C; - poczytaj o defroście Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Sterujesz temperaturą wody , czy masz jakieś termostaty ? Masz założone zawory mieszające ? Steruje temperatura wody (nie ma termostatu), przy około -2 na zewnatrz około 33 mi wystarcza, grzejniki ida prosto z bufora a podłogówka z bufora przez zawór 3d mieszający (podmieszanie powrotem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts