michalszuwart 22.01.2022 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Zmieniałeś grzejniki z c22 na c33 purmo, Zmiana ta umożliwiła pracę grzejników na temperaturach 32/27 C ??? ; - przy jakiej temperaturze zewnętrznej??? - to tak jak przy podłogówce!!! - napisz coś więcej o ich pracy, - buforek 100l jest jako sprzęgło czy na powrocie?? Odnośnie grzałki na CO ; - to należy podnieść temperatury aby powrót był > 27 C; - poczytaj o defroście Grzejniki mam dwupłytowe -wiec chyba c22 (zasilanie i powrót na dole obok siebie) , temperatura teraz jest od -2 do -4, bufor mam podłączony na zasilaniu (czyli bufor zaraz za pompa ciepła a pozniej z bufora ida rownolegle grzjeniki i podlogowka(czujnik temperatur na zasilaniu i podlogi i grzejnikow jest) z czego podlogowka po zaworze 3d termostatycznym). jesli chodzi o powrot to przy zasilaniu 32 i delcie 5 to powrot bedzie 27. tak to wyglada na pv monitor jesli chodzi o pobor pradu, https://pvmonitor.pl//user.php?idinst=10062#/pc0 17-18 styczeń nie miałem płyty rozszerzen z czego PC miaala ustawiony jeden obieg grzewczy i nie widziala jaka jest temperatura bufora i zasilania podlogi i grzjenikow , teraz ma wiecej danych a pracuje gorzej i nadodatek pobor pradu wiekszy o 2 razy :/ zobaczicie od 16-18 stycznia jak wtedy pracowała pompa. Edytowane 22 Stycznia 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Przy takiej konfiguracji woda płynie cały czas w obiegu grzejniki-bufor-pc , obojętnie czy pompa grzeje , czy nie. Obieg Podłogówka-bufor-pc w zależności od temperatury wody może być zamknięty przez zawór mieszający , jeśli czujnik temperatury wykryje ,że podłogówka już się nagrzała( woda wtedy krąży w obiegu podłogówki).Najprawdopodobniej jak podłogówka osiągnie zadaną temperaturę , zamyka ci się zawór mieszający , pompa daje całe ciepło na grzejniki , a tu szybko na powrocie temperatura wzrasta i pompa się wyłącza , bo nie zdąża się zmodulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 22.01.2022 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Steruje temperatura wody (nie ma termostatu), przy około -2 na zewnatrz około 33 mi wystarcza, grzejniki ida prosto z bufora a podłogówka z bufora przez zawór 3d mieszający (podmieszanie powrotem). Przy -2 wystarcza Ci 33 na grzejniki? nawet przy bardzo dużych grzejnikach wydaje się, że to za mało aby je dobrze napędzić. Jakiej wielkości pokoje masz? Chyba że te 33 chodziło o podłogówke A ile metrów dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 22.01.2022 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Ja od wczoraj testuje delte 4 na grzejnikach i Prosta 40. Wcześniej miałem delta 5 i Prosta 40 (wystarcza gdzieś do -4 ) I wydaje mi się że zużycie większe gdzieś o 300wat tak na oko patrząc na odczyty na ścianie ze sterownika. Grzejniki może grzeją troche lepiej, przepływ od razu wzrósł teraz od 25-32l gdy wcześniej było 16-25 AŻ MNIE ZDZIWIŁO Zasilanie 40, powrót 37 i trzyma prawie cały czas tak. Popatrze jeszcze ze 2 dni i jeśli nie spadnie pobór to wróce jednak na delte 5 Może ktoś ma swoje doświadczenia z delta na grzejniki? Gdy dam delte 7-8 to jakby połowa grzejnika tylko grzała i jest odczuwalnie gorzej. T-CAP 9kw Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Fanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.1971 22.01.2022 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Ja piszę w imieniu syna pc 7 kw j, podłogowa w całości ok 120 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Przy takiej konfiguracji woda płynie cały czas w obiegu grzejniki-bufor-pc , obojętnie czy pompa grzeje , czy nie. Obieg Podłogówka-bufor-pc w zależności od temperatury wody może być zamknięty przez zawór mieszający , jeśli czujnik temperatury wykryje ,że podłogówka już się nagrzała( woda wtedy krąży w obiegu podłogówki). Najprawdopodobniej jak podłogówka osiągnie zadaną temperaturę , zamyka ci się zawór mieszający , pompa daje całe ciepło na grzejniki , a tu szybko na powrocie temperatura wzrasta i pompa się wyłącza , bo nie zdąża się zmodulować. Zawór mieszający od podłogówki jest reczny, pompa steruje tylko papką od podłogówki. A dlaczego zanim była zamontowana płyta rozszerzen to pompa ciepła była wstanie zmodulować sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Przy -2 wystarcza Ci 33 na grzejniki? nawet przy bardzo dużych grzejnikach wydaje się, że to za mało aby je dobrze napędzić. Jakiej wielkości pokoje masz? Chyba że te 33 chodziło o podłogówke A ile metrów dom? Na Ekogroszku miałem krzywą grzewcza na grzejniki od 32stopni przy 10 na zewnatrz do 45 przy -20 na zewnatrz, na podłlogówce 31,5 do 32,5 przewaznie. w tej chwili z pompy ciepła mam 33 na grzejniki i 30 na podłoge, zauwazylem ze ona taak wacha sie od 31 do 35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 22.01.2022 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Powrót idzie na bufor czy do pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 22.01.2022 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Na Ekogroszku miałem krzywą grzewcza na grzejniki od 32stopni przy 10 na zewnatrz do 45 przy -20 na zewnatrz, na podłlogówce 31,5 do 32,5 przewaznie. w tej chwili z pompy ciepła mam 33 na grzejniki i 30 na podłoge, zauwazylem ze ona taak wacha sie od 31 do 35. A ile stopni w domu? jakie grzejniki? i ile m2 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Jeśli nie masz zaworu mieszającego choćby jednego , którym steruje pompa ciepła (i zamyka strefę) , nie masz termostatów , które wyłączyłyby strefę ( obiegówkę od tej strefy) , to nie ma to prawa działać na dwie strefy. Czym ma pompa ciepła wyłączyć strefę , skoro ustawienie grzania temperaturą wody powoduje , że obiegówki działają cały czas. Nie da się ustawić różnych krzywych dla różnych stref , bo dzieją się takie rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Powrót idzie na bufor czy do pompy? powrot z grzjeników idzie do bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 A ile stopni w domu? jakie grzejniki? i ile m2 ?? W domu 21 stopni, grzjeniki 2 płytowe 60% grzjenikow 40% podłogówki 114 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik HT 9kW 22.01.2022 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Czy w PC T-CAP 9kW 1f, seria F można zmieniać deltę? Przy temp. na zew. ok. 0*c grzeję prostą 40*C, powrót ma ok.38,0 - 38,5*C, pobór ok.2450W, Vp -4 bieg czyli ok.1650L. Czy da się ustawić deltę, aby temp. powrotu była ok. 5*C niżej od zasilania, czy PC sama steruje przepływami. Niedługo zamontuję ciepłomierz, ale z moich pomiarów wychodzi, że przy O *C na zew. i zasilaniu temp. 40*c obecnie COP mam ok.1,8. Dziennie PC zużywa mi ok 50kWh. Czasami zdarza się, że temp. powrotu ma 39*C i pompa moduluje do 19Hz- ma wtedy najniższy jaki zaobserwowałem pobór 1700W i wyłącza się. Czy te PC nie mają niższego poboru jak 1700W? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 22.01.2022 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Jeśli nie masz zaworu mieszającego choćby jednego , którym steruje pompa ciepła (i zamyka strefę) , nie masz termostatów , które wyłączyłyby strefę ( obiegówkę od tej strefy) , to nie ma to prawa działać na dwie strefy. Czym ma pompa ciepła wyłączyć strefę , skoro ustawienie grzania temperaturą wody powoduje , że obiegówki działają cały czas. Nie da się ustawić różnych krzywych dla różnych stref , bo dzieją się takie rzeczy. No nie mam zaworów którymi by sterowała pompa, w tej chwili recznie wylaczam strefe co skutkuje wylaczeniem pompkli, na ekogroszku mialem tak ze zawor 4 drogowy regulowal temperatura na grzejniki - pogodowka (krzywa grzewcza) a podlogowka chodziła po tym zaworze mieszajacym 3 drogowym - recznie go ustawilem i czasem korekte robilem kilka razy do roku. pompka od podlogi chodzila mi caly czas, a grzejniki prawie tez caly czas, ustawialem temperature mininimalna jaka mi była potrzebna do utrzymania temperatury 21 stopni ( dodatkowo mam głowice termostatyczne w grzejnikach i jak za ciepło bylo to sie grzejniki przymykaly. to moze lepiej przejsc na sterowanie termostatem pokojowym? tym wbudowany w sterownik? w sumie pomysl z zaworami sterujacymi przez pompe mi sie podoba. tylko znow przerobka w kotłowni. tylko dlaczego przez kilka dni pompa ladnie chodzila i modulowala sie i pobierala przez pol pradu mniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Czy w PC T-CAP 9kW 1f, seria F można zmieniać deltę? Przy temp. na zew. ok. 0*c grzeję prostą 40*C, powrót ma ok.38,0 - 38,5*C, pobór ok.2450W, Vp -4 bieg czyli ok.1650L. Czy da się ustawić deltę, aby temp. powrotu była ok. 5*C niżej od zasilania, czy PC sama steruje przepływami. Niedługo zamontuję ciepłomierz, ale z moich pomiarów wychodzi, że przy O *C na zew. i zasilaniu temp. 40*c obecnie COP mam ok.1,8. Dziennie PC zużywa mi ok 50kWh. Czasami zdarza się, że temp. powrotu ma 39*C i pompa moduluje do 19Hz- ma wtedy najniższy jaki zaobserwowałem pobór 1700W i wyłącza się. Czy te PC nie mają niższego poboru jak 1700W? Zgodnie ze wzorem na moc pompy P= 69,78*delta*przepływ , dla stałego ustawionego przepływu 1,65m3/h (27,5l/min) ,mocy 9000W delta jest 4,69stopnia. I ponieważ przepływ w serii F jest stały , to pompa zmieni moc tylko deltą ( obniża moc obniżając deltę). A czy nie mają niższego poboru .... mają , ale przy niższych temperaturach wody Edytowane 22 Stycznia 2022 przez MiG25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 No nie mam zaworów którymi by sterowała pompa, w tej chwili recznie wylaczam strefe co skutkuje wylaczeniem pompkli, na ekogroszku mialem tak ze zawor 4 drogowy regulowal temperatura na grzejniki - pogodowka (krzywa grzewcza) a podlogowka chodziła po tym zaworze mieszajacym 3 drogowym - recznie go ustawilem i czasem korekte robilem kilka razy do roku. pompka od podlogi chodzila mi caly czas, a grzejniki prawie tez caly czas, ustawialem temperature mininimalna jaka mi była potrzebna do utrzymania temperatury 21 stopni ( dodatkowo mam głowice termostatyczne w grzejnikach i jak za ciepło bylo to sie grzejniki przymykaly. to moze lepiej przejsc na sterowanie termostatem pokojowym? tym wbudowany w sterownik? w sumie pomysl z zaworami sterujacymi przez pompe mi sie podoba. tylko znow przerobka w kotłowni. tylko dlaczego przez kilka dni pompa ladnie chodzila i modulowala sie i pobierala przez pol pradu mniej? Bo miałeś pewnie dobrze ustawioną jedną krzywą grzewczą. A teraz masz dwie , i wydaje Ci się ,że powinny być różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik HT 9kW 22.01.2022 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 (edytowane) Zgodnie ze wzorem na moc pompy P= 69,78*delta*przepływ , dla stałego ustawionego przepływu 1,65m3/h (27,5l/min) ,mocy 9000W delta jest 4,69stopnia. I ponieważ przepływ w serii F jest stały , to pompa zmieni moc tylko deltą ( obniża moc obniżając deltę). A czy nie mają niższego poboru .... mają , ale przy niższych temperaturach wody W ustawieniach serwisowych zmieniam prędkość pompy - wchodzę w Sr-2 i mam możliwość ustawienia prędkości od 1- 7. Jak miałem na 7 to strasznie buczało mi w rurach i teraz zmieniam prędkość pompy w zależności od temp. zew. na prędk. 3 - 5.. Czyli mam rozumieć, że w trakcie pracy, pompa sama zmienia przepływ ? Edytowane 22 Stycznia 2022 przez Kazik HT 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 22.01.2022 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Z tego co ja kojarzę ( bo nie mam F , a i mało ludzi o nich już tu pisze) ,to owszem możesz zmieniać prędkość objegówki w menu serwisowym , ale ona pozniej podczas pracy się nie zmienia ,jest stała. Deltę masz przeważnie 2-2,5 bo albo pompa pracuje z mocą 9kW a przepływ jest większy niż podałeś ( wyliczyłeś go jakoś ?) , albo przepływ który podałeś jest dobry , a pompa pracuje z mniejszą mocą. ( może z niska KG). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik HT 9kW 22.01.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2022 Z tego co ja kojarzę ( bo nie mam F , a i mało ludzi o nich już tu pisze) ,to owszem możesz zmieniać prędkość objegówki w menu serwisowym , ale ona pozniej podczas pracy się nie zmienia ,jest stała. Deltę masz przeważnie 2-2,5 bo albo pompa pracuje z mocą 9kW a przepływ jest większy niż podałeś ( wyliczyłeś go jakoś ?) , albo przepływ który podałeś jest dobry , a pompa pracuje z mniejszą mocą. ( może z niska KG). Z montażem pompy zdałem się na instalatora , który dopiero się uczy i nic mi nie pomaga w ustawieniach. Założył mi taką pompę, bo taką na grzejniki polecili mu w Panasonicu. Teraz jak trochę liznąłem wiedzy załozył bym model H lub J.. Przepływ wody w tej PC odczytałem z wykresu. Jak jest naprawdę będę wiedział po montażu ciepłomierza. KG mam prostą 40*, na razie w zależności od potrzeb temp. zasilania zmieniam KG histerezą.. Z tą PC jest jeszcze nie rozwiązany problem jest stały błąd F98 - nie wiem (instalator też), czy jest to związane z ciś. czynnika, czy wody w CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 23.01.2022 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2022 Ja od wczoraj testuje delte 4 na grzejnikach i Prosta 40. Wcześniej miałem delta 5 i Prosta 40 (wystarcza gdzieś do -4 ) I wydaje mi się że zużycie większe gdzieś o 300wat tak na oko patrząc na odczyty na ścianie ze sterownika. Grzejniki może grzeją troche lepiej, przepływ od razu wzrósł teraz od 25-32l gdy wcześniej było 16-25 AŻ MNIE ZDZIWIŁO Zasilanie 40, powrót 37 i trzyma prawie cały czas tak. Popatrze jeszcze ze 2 dni i jeśli nie spadnie pobór to wróce jednak na delte 5 Może ktoś ma swoje doświadczenia z delta na grzejniki? Gdy dam delte 7-8 to jakby połowa grzejnika tylko grzała i jest odczuwalnie gorzej. T-CAP 9kw Ja też kombinuję z deltą ale u mnie jest bufor i pompa widzi temperaturę powrotu z bufora a nie z instalacji . Pompka za buforem chodzi na maxa a powrót ledwo letni . Żeby temperatury powrotów z bufora i instalacji się zbliżyły to delta musi być 15 .W podłogówce to prostsze bo im mniejsza delta z możliwie najmniejszym przepływem żeby ją utrzymać tym mniejsze zużycie bo posadzki są wygrzane i nie potrzebują wiele energii . Przy grzejnikach odbiór energii jest duży i tym większy im większy jest przepływ ale większy przepływ daje też mniejszą deltę i możliwość grzania niższym parametrem co ma decydujące znaczenie dla zużycia prądu .Jak to wypośrodkować ?Mógłbym zrobić 2 obiegi na parter i piętro wtedy temperatura powrotu się zwiększy , można ominąć powrót z instalacji do bufora i wpiąć się do powrotu pomiędzy buforem a pompą da to większą sterowalność deltą przez sterownik pompy i zmniejszy mieszanie się wody w buforze .Najlepiej jak by bufor był na powrocie wpięty szeregowo i bez dodatkowych pomp obiegowych .Pompa jest na gwarancji więc jestem skazany na instalatora . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts