Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Może ktoś ma swoje doświadczenia z delta na grzejniki?

Gdy dam delte 7-8 to jakby połowa grzejnika tylko grzała

i jest odczuwalnie gorzej. T-CAP 9 kw

Jak ustawimy dużą delte np; 8 stopni, to ;

- pompa obiegowa w czasie grzania będzie chodzić na dużo niższych obrotach ,

- przepływy będą dużo niższe - zgodnie ze wzorem na moc PC,

- PC - będzie powoli dochodzić do zadanej temperatury ,

- wszystko odbywać się będzie spokojniej, copy wyższe,

- będzie widać różnicę na liczniku energii,

Jak ustawie deltę na 5 stopni to ;

- obiegówka cały czas pracuje na dużo wyższych obrotach ;

- są większe przepływy -zgodnie ze wzorem na moc PC,

- pompa startuje i bardzo szybko dochodzi do zadanej temperatury ,

- wchodzi na ok; 60 Hz ,

- spory pobór prądu a copy są niższe

• Like 1

@Andrzej , ja mam zupełnie inne pomiary i doświadczenia. Obiegówka chodzi szybciej i zużywa kilka/kilkadziesiąt watów więcej , to prawda , ale reszta ?

Może w grzejnikach słychać przepływ , ale przy podłogówce nic nie słychać.

Pompa będzie powoli dochodzić do zadanej temperatury ? Pewnie tak , tylko możemy grzać niższą temperaturą ,przecież ważna jest moc i moc w czasie czyli energia ( a to osiągamy na oba sposoby duza delta maly przepływ ,albo mala delta duzy przeplyw).

Przecież wiadomą sprawą jest ,że COP zależy od różnicy temperatur powiędzy Dz ( temperaturą otoczenia) a Gz ( czyli temperaturą do jakiej grzejemy) , im mniejsza ta różnica tym lepszy COP. A delta wprost podnosi temperaturę do jakiej grzejemy , przy tej samej temperaturze powrotu. Więc nieprawdą jest ,że COPy są niższe przy wyższej delcie.

I ja dokładnie to widziałem na liczniku energii.

Panasonic seria J ma nawet już opcję ,że by grzać maksymalnym przepływem , a nie deltą....

Jak ustawimy dużą delte np; 8 stopni, to ;

- pompa obiegowa w czasie grzania będzie chodzić na dużo niższych obrotach ,

- przepływy będą dużo niższe - zgodnie ze wzorem na moc PC,

- PC - będzie powoli dochodzić do zadanej temperatury ,

- wszystko odbywać się będzie spokojniej, copy wyższe,

- będzie widać różnicę na liczniku energii,

Jak ustawie deltę na 5 stopni to ;

- obiegówka cały czas pracuje na dużo wyższych obrotach ;

- są większe przepływy -zgodnie ze wzorem na moc PC,

- pompa startuje i bardzo szybko dochodzi do zadanej temperatury ,

- wchodzi na ok; 60 Hz ,

- spory pobór prądu a copy są niższe

Coś chyba trochę powaliłeś przynajmniej w przypadku panasonica a tu o nich temat.

Jak ustawisz deltę np, 10 to sprężarka startuje normalnie tak samo jak w przypadku małej delty np.2st.

Na wskutek dużej delty obiegówka chodzi na najniższych obrotach więc temperatura zadana jest osiągana bardzo szybko i dopiero jak zostanie przebita to sprężarka zwalnia.Zadana jest osiagana szybko bo pompa nie pilnuje powrotu.

Na wskutek małej delty np.5 obiegówka chodzi szybko przez co dłużej trwa dojście do zadanej bo pompa pilnuje powrotu dopiero jak powrót wzrośnie o stopień to zasilanie podskoczy o stopień itd aż do zadanej i wtedy dopiero zwalnia i z obrotami sprężarki i z obrotami obiegówki

Na bardzo niskiej delcie np.1st obiegówka zapitala cały czas na maksa i się nie moduluje przez co najtródniej jest dojść do zadanej i można wtedy na duzo niższym zasilaniu jeżdzić

No to ja takiego czegoś nie obserwuję , a też miałem ustawioną wcześniej deltę 1 , i też mam monitoring pompy :)

Może to się dzieje tak szybko u Ciebie , że pompa nie zdążyła się zmodulować...

Ok , przypomniałem sobie ,że masz częściowo grzejniki ... No a przy nich no to chyba nikt nie poleca delty równej 1.

Edytowane przez MiG25

Nie ma takiej opcji :)

Chodzi sobie u mnie np.teraz na zadanej 28st ma już 29 na zasilaniu i sobie tak już ciagnie powiedzmy godzinę na powrocie 27 ,Delta ustawiona na 1K.

I tak sobie będzie chodzić obroty obiegówki cały czas od startu takie same i nie najniższe tylko takie jak sobie ustawię maksymalne w locie jak sobie zmienię maksymalne na większe to odrazu przyspiesza pomimo tego że ma już przekroczoną zadaną.

Może miałeś wystartowaną pompę na innej delcie,jak ja wystartuję ją np.na 15K i obiegówka idzie na najnniższych a potem w locie zmienię na 1K to nieraz czeka ileś tam minut i dopiero wskoczy na maksymalne ,nieraz muszę jej powtórzyć komendę żeby poszła i to też trzeba chwilkę zaczekać.

Zaraz po starcie spreżarki też nie będzie szła na maksa bo jest jakies zabezpieczenie że po starcie chodzi jakiś czas na najniższych nieraz szybciej nieraz wolniej wbija maksymalne

Dlatego mogę sobie na delcie 1K dowolnie ustalać obroty obiegówki ,bo ona chce chodzić zawsze na maksa a ja sobie w locie mogę przestawiać te obroty maksymalne

Doskonałe zabezpieczenie przed wyłączenim sie pompy z przegrzania jak już widzę że przeskakuje na 30st to wystarczy że w locie podniosę przepływ sobie o np.3l/min i kolejne kilka godzin spokoju .

Edytowane przez codix

Nie ,ja delty w locie nie zmieniam , bo wiem ,ze to działa jak chce ,czasami od razu ,czasami po jakims czasie , a czasami dopiero po włączeniu się sprężarki...

No ale jeszcze raz , to dziwne ,że pompa po przekroczeniu docelowej dalej dziala na full.... U mnie tego nie zaobserwowałm. Popatrzę jeszcze.

Czyli , jak masz ustawioną delta =1 , to jak obniżysz pzepłw , to dalej masz deltę równą 1 , a pompa się moduluje ?

o u mnie znowu tak nie ma, delta jest raczej traktowana jako wyznacznik , jak ograniczę przepływ , to delta wzrośnie ,mimo ustawiania 1. Oczywiscie dopóki pompa ma pracować na full ( czyli do momentu nieosiągnięcia docelowej).

Edytowane przez MiG25

słuchaj u mnie jest tak :

przykładowo:

Mam ustawioną deltę 1K (oczywiście realna uzyskiwana przez pompę jest różna jak pompa startuje to wieksza np.4K jak już zmoduluje się na 19hz to mniejsza przeważnie koło 2K) zadana obojętnie np.30st .

Na min.obrotach obiegówki u mnie jest przepływ ok.9l/min na max ok.32l/min.

Ustawiam sobie ograniczenie obrotów maksymalnych tak żeby wynikał z niego przepływ np.15l/min

Startuję pompę ciepła

Pompa ciepła rozpedza sprężarkę co chwilę na wyższe Hz az osiągnie temp.zadaną i ją przekroczy wtedy zwalnia jak znowu przekracza to znowu zwalnia i tak aż do 19hz.

Obiegówka wtedy cały czas chodzi na 15l/min oczywiście przy starcie nieraz chodzi jakis czas na minimalnych potem te 15l/min

No i potem np godzinami bedzie szła na tych 19hz zadana np.30 realna 31 i nie zwalnia juz obiegówka aż sie pompa wyłączy całkiem .

Jak chcę to dowolnie mogę w locie zmienic max obroty i zrobić sobie przepływ jaki chcę oczywiście jak zmniejszę to pompa ciepła zaraz się przegrzeje i się wyłączy zato jak zwiekszę obroty obiegówki to moge wydłużać jej pracę bo np.jak już było 31 na zasilaniu to spada na 30st.Jak fest przyspiesze obiegówkę to nawet spadnie do 29 czy 28 (wszystko zależne jak juz podłogówka jest rozgrzana) jak tak spadnie do np.28 to sprężarka przyspiesza itd.itp

Więc nieprawdą jest, że COPy są niższe przy wyższej delcie.

I ja dokładnie to widziałem na liczniku energii..

Odniosłem się do dylematu kolegi Fanek;

Tak dokładnie to się nie wgryzałem jak TY,

U mnie się sprawdza, że przy większej zadanej delcie np;8 ,

( ona spada w trakcie grzania ) koszty grzania są mniejsze ,

niż przy założonej delcie 5 na grzejnikach;

PC / 9kW/TCap + 50 l bufor na powrocie

Edytowane przez Andrzej5101

Ok , znowu grzejniki , do tego to odnieść się nie potrafię , ale gdzieś jest najniższa delta , przy której jest najwyższy COP :)

Tyle ,że to nie będzie 1 , czy 5 ,a u Ciebie może być 8, a kolegi Fanek , może to być 5 , a równie dobrze może to być i 10 .Bez testów się chyba tego nie sprawdzi.

Panowie ... pomóżcie

Mam pompe Panasonic aquarea model WH-SDC0709J3E5 i od kilku dni mam problem z którym sobie nawet firma nie potrafi poradzić która ją montowała. Otóż, pomimo, iż ustawiam temperatuę zasilania (tryb prosty) wody np. na 30 to pompa i tak zasila podłogówkę niższą temperaturą. Jeśli zwiększe do 35 stopni to nie ma to żadnego wpływu na wysokość temp. zasilania wody w podłogówce.

Jeszcze kilka dni temu zanim (coś popstrykałem, coś się zmieniło) to jak sobie ustawiłem 29 to miałem 29, jak zmieniłem na 32 to miałem 32. Teraz nie wiem co jest wyznacznikiem temperatury zasilania (w trybie prostym) ale na pewno nie to ile ja ustawię.

Co ciekawe jak ustawie krzywą grzewczą to po zwiększeniu temp np o + 4 nie ma to również wpływu na temp. zasilania.

Co również zauważyłem, od czasu powyższej zmiany znacznie mniej wody mi się skrapla. wcześniej wiadro dziennie to był standard a teraz praktycznie w ogóle.

Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to prosze o informacje.

Tak się jeszcze zastanawiam - czy pompę można przywrócić do ustawień fabrycznych ?

Mam podobny problem prosze o pomoc w ustawieniach >>>>

Pytanko do użytkowników Aquarea split gen J.

Gdzie przenieść najlepiej sterownik w funkcji termostatu? Pompę będę miał w pomieszczeniu gospodarczym. Do salonu z dala od źródeł ciepła, słońca?

Czy warto zainstalować te 2 czujniki opcjonalne- Czujnik temp zewnętrznej PAW-A2W-TSOD lub Czujnik strefowy pomieszczenia PAW-A2W-TRST?

Gdzie przenieść najlepiej sterownik w funkcji termostatu? Pompę będę miał w pomieszczeniu gospodarczym. Do salonu z dala od źródeł ciepła, słońca?

Czy warto zainstalować te 2 czujniki opcjonalne- Czujnik temp zewnętrznej PAW-A2W-TSOD lub Czujnik strefowy pomieszczenia PAW-A2W-TRST?

Jesli chodzi o sterownik pompy ciepła ten na jednostce wewnetrznej możesz sobie go przenieść do innego pomieszczenia ,

Jeśli owy sterownik ma służyć jako termostat to wiadomo że musisz go przenieśc do pomieszczenia które jest dla Ciebie najważniejsze w którym chcesz mieć sterowaną za jego pomocą temperaturę wewnętrzną.Wiadomoże z dala od słońca,zródeł ciepła i przeciągów.

Czujniki nie warto .Masz czujnik temp.zewn w jednostce zewnętrznej opcjonalny stosuje się tylko jak na tamtego naprawdę ostro grzeje słońce i sporo oszukuje przez to.

Ten sterownik z PC - to zły pomysł. Jak go szybko założysz tak szybko z niego zrezygnujesz.

Proponuję SALUSA lub jakiś inny bezprzewodowy z ostawieniem histerezy co 0,5*C