-voymar- 24.01.2022 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2022 Witam. Mam pytanie odnośnie grzania CWU.Jak u was to wygląda. Mam zbiornik 300l i póki co grzeje wodę wtedy kiedy jest potrzeba czyli spada temperatura w zbiorniku to sobie ja podgrzewa. Czujnik mam w najniższym położeniu ustawione 41st. Czujnik to max na wysokości 1/3 od góry. A najlepiej na tak z 20cm od góry. CWU puszczone w samopas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Angelo19 25.01.2022 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Nie mam mozliwosci. Jedynie wsadzic go moge zamiast termometru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damik1 25.01.2022 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam Pewnie głupie pytanie ale czy w t-cap 9kw wersji H można na sztywno ustawić pracę pompki obiegowej na potrzebnym mi przepływie ? Czy jednak pompka moduluje ten przepływ systemowo w zaleznosci od ... no własnie czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 25.01.2022 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Dziś wilgotność prawie cały dzień 95% +2 i ostro idą defrosty, patrze po apce od fotowoltaiki i naliczyłem 7 przez 14h czyli co 2h.Macie jakiś patent na to jak ustawiać pompe? T-CAP 9kw, chodzi na cichy 1 cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KupiłemSeTaczke 25.01.2022 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Na cichym później osiągnie powrót 27 stopni i i odmraza sprężarka dlatego i pobór duży. Przy dużej wilgotności chyba nie ma sensu cichy. Lepiej żeby szybciej złapała te 27o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kazik HT 9kW 25.01.2022 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 Witam Pewnie głupie pytanie ale czy w t-cap 9kw wersji H można na sztywno ustawić pracę pompki obiegowej na potrzebnym mi przepływie ? Czy jednak pompka moduluje ten przepływ systemowo w zaleznosci od ... no własnie czego ? Prawdopodobnie, jak zmienisz deltę to pompa dopasuje się z obrotami. Ja mam serię F i jest odwrotnie ustawiam na sztywno pompę, a delta jest nieustawialna. Mam grzejniki i chciałbym ustawić deltle na 5 - 8 , a mam 1,5 - 2,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damik1 25.01.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2022 moje pytanie było związane z tym, że instalator zrobił mi układ pompa, byfor 200l za buforem pompka parter i pompka piętro . Wszystko w podłogówce ok 1400m,parter i pietro rozdzielacze po 12 pętli, max petla 80 m. Na rotometrach mam obecnie przepływy ok 2l/min. Jedna pompka za buforem cisnie ok 1,4m3/h druga ok 1,2m3/h.W związku ze stratami ciepła typu pompa 35st bufor 32 st wejscie na rozdzielacze 31,5 st chce wywalić bufor. Dlatego moje pytanie czy pompka obiegowa z pompy da rade zasilic te 2 pietra i jak bedzie sobie regulowała przepływy ? Czy ewentualnie moge ustawić na sztywno np przepływ 2,5m3/h i ma to cisnąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.01.2022 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 W J i H się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 26.01.2022 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 (edytowane) Temp biwalentna w mojej strefie klimatyczne III to zakres od -10*C do -8*C. Z tabeli Aquarey z parametru 35/5 i zapotrzebowaniu mego domu na ciepło 3.9kw na ogrzewanie i wentylację wychodzi na to, że na podstawie tabeli szybkiego doboru PC dla zapotrzebowania 4kw potrzebna pompa 3kW Panasonica na dom ale wg tabeli temp biwalentna to -7*C. Czy trzymać się tego co w tabeli? Czyli pompa 3kw i temb biwalentna -7*C czy inaczej ustawić temp biwalentną w sterowniku? Edytowane 26 Stycznia 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 26.01.2022 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 A spojrzałeś ile ona ma przy np. -7? Tobie będzie potrzebna 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.01.2022 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 Z tabeli Aquarey z parametru 35/5 i zapotrzebowaniu mego domu na ciepło 3.9kw na ogrzewanie i wentylację wychodzi na to, że na podstawie tabeli szybkiego doboru PC dla zapotrzebowania 4kw potrzebna pompa 3kW Panasonica Istotne jak grube masz wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exetterenak 26.01.2022 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2022 O wylewkach już była tu wielokrotnie mowa i zgadzam sie że trzeba o tym myśleć zawczasu Jeżeli chcesz grzać akumulacyjnie tj w drugiej taryfie to wybierz jastrych cementowy o odpowiedniej grubości źródło(strona nr 23): https://assets.danfoss.com/documents/100985/AG274829835119pl-000102.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 27.01.2022 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Mógłby ktoś przypomnieć jak kalibruje się czujnik temperatury zewnętrznej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 27.01.2022 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Wylewki betonowego jastrychu planuje 80mm czyli 65mm nad rurkami.Posadzki to będą głównie wykładziny pcv. Po konsultacji z ekspertem z ozc lepiej dobrac pompę 5kw bo jeszcze trzeba dogrzać te 200l wody w sensownym czasie. Straty na ogrzewanie to 37w/m2 czyli wychodzi że grzejąc 3h potrzebne 6.5cm wylewki. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.01.2022 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Witam wszystkich.Po wielu latach zmądrzałem i chcę wywalić ekogroszek z domu. Zrobiłem OZC, wynik to: obciążenie 8309W, zapotrzebowanie 19747 kWh/rok.Niestety ogrzewanie mam mieszane, około 60% podłogówka i 40% grzejniki dosyć mocno przewymiarowane. Do tej pory na grzejniki szło 42 stopnie, temperatur w pokojach pilnują termosaty. Podłogówka sterowana recznym zaworem 3d termostatycznym, maks 35 stopni oraz termostatem pokojowym w salonie, po osiągnięciu zadanej w salonie, pompa obiegowa przechodzi w tryb cykliczny.Boiler wpięty w obieg z grzejnikami, pompa wpięta na sztywno w gniazdko. Dostałem kilka ofert na PC PW i najbardziej przypadła mi do gustu oferta na Panasonic Aquarea typu split, model High Performance 9 kW 3-fazowa (KIT-WC09H3E8, płyta rozszerzeń CZ-NS4P do sterowania na dwa obiegi, zawór mieszający z siłownikiem, do tego boiler 300l, bufor 80l, dwie obiegówki lfp oraz pompa ibo do cyrkulacji.Czy taki zestaw będzie OK? Czy da radę to sensownie poustawiać i wysterować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.01.2022 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) OZC; 8309W, zapotrzebowanie 19747 kWh/rok. 60% podłogówka i 40% grzejniki dosyć mocno przewymiarowane - Na grzejniki szło 42 stopnie, temperatur w pokojach pilnują termosaty. Podłogówka sterowana recznym zaworem 3d termostatycznym, maks 35 stopni oraz termostatem pokojowym w salonie, po osiągnięciu zadanej w salonie, pompa obiegowa przechodzi w tryb cykliczny. Boiler wpięty w obieg z grzejnikami, pompa wpięta na sztywno w gniazdko. Wg; mnie należy ; 1/ dążyć do zwiększenia mocy grzejników, aby można na nie podać czynnik o tej samej temperaturze lub zbliżonej. Jeżeli podłogówka jest poprawnie wykonana, to nie potrzeba żadnego bufora, a zamiast niego alternatywnie ; 2/ zamontować zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; ...PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; a/ podłogówka, b/ grzejniki, Dzięki temu może puścić 35 st na podłogówkę a 42 C na grzejniki Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie, oraz zastosowano tzw ; sterowanie kombinowane ; pogodówka plus termostat pokojowy wpięty w PC Termostaty należy zdemontować, Co to za bojler ? Do tej mocy ; to należy zakupić 9kW/TCap Edytowane 27 Stycznia 2022 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.01.2022 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Wg; mnie należy ; 1/ dążyć do zwiększenia mocy grzejników, aby można na nie podać czynnik o tej samej temperaturze lub zbliżonej. Jeżeli podłogówka jest poprawnie wykonana, to nie potrzeba żadnego bufora, a zamiast niego alternatywnie ; 2/ zamontować zawór 3D termostatyczny na dobiegu podłogówki, bez bufora, sprzęgła ; ...PC > zawór trójdrogowy termostatyczny z siłownikiem > rozgałęzienie na 2 sekcje np.; a/ podłogówka, b/ grzejniki, Dzięki temu może puścić 35 st na podłogówkę a 42 C na grzejniki Obiegówka jest tylko jedna ta w pompie, oraz zastosowano tzw ; sterowanie kombinowane ; pogodówka plus termostat pokojowy wpięty w PC Termostaty należy zdemontować, Co to za bojler ? Do tej mocy ; to należy zakupić 9kW/TCap 1/ to wiązałoby się z wymianą wszystkich grzejników, w sumie jest ich tylko 5. Na poddaszu, w pokojach około 21m2 liczonych po podłodze są grzejniki v22 (chyba) 160x60cm. Co to znaczy poprawnie wykonana podłogówka? Jest jeden rozdzielacz na 7 sekcji, ze zwykłymi zaworami, pompa przy kotle za zaworem 3d termostatycznym 2/ przy takim układzie chyba może iść tylko jednakowa temperatura na podłogę i grzejniki? Boiler obecnie to Elektromet 150l, z pompą ma być Galmet 300l, nie wiem jaka wężownica. Po głowie chodzi mi jeszcze wm z rekuperatorem ale ciężko to ugryźć w zamieszkałym domu, bez wielkiej rozpierduchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 27.01.2022 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 Moc cieplna grzejników powinna być = > od mocy cieplnej pomieszczenia dla Tz ;35/45C,Można dołożyć grzejniki,Podłogówka ; działa - to wiesz czy ma jakieś ale czy jest OK,I- wersja ; to takie same temperatury na grzejniki co w podłogówkę,II-wersja ; z zaworem 3D termostatyczny i wówczas tak jak masz obecnieIm niższa temperatura zasilania tym większy COP -czyli niższe koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 27.01.2022 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2022 (edytowane) Moc cieplna grzejników powinna być = > od mocy cieplnej pomieszczenia dla Tz ;35/45C, Można dołożyć grzejniki, Podłogówka ; działa - to wiesz czy ma jakieś ale czy jest OK, I- wersja ; to takie same temperatury na grzejniki co w podłogówkę, II-wersja ; z zaworem 3D termostatyczny i wówczas tak jak masz obecnie Im niższa temperatura zasilania tym większy COP -czyli niższe koszty ogrzewania Nie no dołożenie grzejników odpada, braknie wolnej ściany Podłogówka działa OK od 10ciu lat. Przepływy wyregulowane na zaworach na początku i jest ok. II wersję nie do końca rozumiem, no bo jak zawór 3d ma regulować temperaturę na instalację, to pompa obiegowa musi być za nim? Tak mam teraz. Jak pompa obiegowa jest przed zaworem 3d, to reguluje on temperaturę powrotu? Tak to działało przy węglu, może przy PC jest inaczej? No dobra, teraz chyba rozumiem. Edytowane 27 Stycznia 2022 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziomas1 28.01.2022 04:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2022 Witam wszystkich. Po wielu latach zmądrzałem i chcę wywalić ekogroszek z domu. Zrobiłem OZC, wynik to: obciążenie 8309W, zapotrzebowanie 19747 kWh/rok. Niestety ogrzewanie mam mieszane, około 60% podłogówka i 40% grzejniki dosyć mocno przewymiarowane. Do tej pory na grzejniki szło 42 stopnie, temperatur w pokojach pilnują termosaty. Podłogówka sterowana recznym zaworem 3d termostatycznym, maks 35 stopni oraz termostatem pokojowym w salonie, po osiągnięciu zadanej w salonie, pompa obiegowa przechodzi w tryb cykliczny. Boiler wpięty w obieg z grzejnikami, pompa wpięta na sztywno w gniazdko. Dostałem kilka ofert na PC PW i najbardziej przypadła mi do gustu oferta na Panasonic Aquarea typu split, model High Performance 9 kW 3-fazowa (KIT-WC09H3E8, płyta rozszerzeń CZ-NS4P do sterowania na dwa obiegi, zawór mieszający z siłownikiem, do tego boiler 300l, bufor 80l, dwie obiegówki lfp oraz pompa ibo do cyrkulacji. Czy taki zestaw będzie OK? Czy da radę to sensownie poustawiać i wysterować? Ja mam bardzo podobny układ jak Ty. W sumie wykonane tak jak w Twojej ofercie. Różnymi obiegami steruje płyta rozszerzeń + dodatkowe pompki te akurat dobrze aby miały w miarę płynnie regulowaną moc wtedy w miarę można zrównać przepływ między buforem a obiegiem z wyższą tmp. Co do pompy to nie wiem gdzie mieszkasz jakie spadki tmp. są u Ciebie jeżeli zachód to pewnie ok ale jeżeli bardziej wschód to bym pomyślał o t-cap chyba że czasowe wspieranie się grzałka Cię nie przeraża. A kaloryfery bym zostawił w spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts