Sabat_Poz 01.02.2022 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Witam, stałem się ostatnio posiadaczem KIT-ADC9JE5-SM, przejście z kotła gazowego, dom 130m parter i górna łazienka podłogówka, piętro kaloryfery. W związku z połączenia kaloryferów z podłogówką mam zastosowany układ jak na zdjęciu poniżej (2 belki, bypass, pompa obiegowa, głowica termostatyczna 230V z czujnikiem - na espHome), ale wydaje mi się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dla pompy ciepła? Jak to przebudować, aby najlepiej współpracowało z pompą ciepła? Pozdrawiam Paweł Edytowane 1 Lutego 2022 przez Sabat_Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 01.02.2022 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 KIT-ADC9JE5-SM, dom 130m parter i górna łazienka podłogówka, piętro kaloryfery. Mam zastosowany układ jak na zdjęciu poniżej (2 belki, bypass, pompa obiegowa, głowica termostatyczna 230V z czujnikiem - na espHome), ale wydaje mi się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dla pompy ciepła? W czym masz problem? Układ raczej poprawny - wg; opisu, Zbyteczna wg;mnie dodatkowa obiegówka, Jaki udział grzejników? - należy możliwie jak najwięcej przewymiarować grzejniki; c33, Zobacz opis podobnego problemu na stronie poprzedniej u kolegi bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat_Poz 01.02.2022 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) Nie mam generalnie problemów, jedynie to chciałbym się pozbyć pompy obiegowej w podłogówce, gdyż ciągnie 80W, a wydaje mi się że pompa z PC dałaby z całym układem radę. Myslałem, żeby wywalić bypass z pompą, zamienić listwy miejscami i dać 3D https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-mieszajacy-podlogowki-dn15-10184767062 Zadziała to? Edytowane 1 Lutego 2022 przez Sabat_Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 02.02.2022 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 (edytowane) Od 1,5 tygodnia użytkuje PC Panasonica HP 7 Kw J bufor 200l i CWU 300l, dom 114 m2, 40% podłogówka, 60 % grzjeniki. Najpierw zamontowali mi pompe bez płytry rozszerzeń CZ-NS4P bo jej od razu nie mieli (pompa Co i podłog były spięte razem)- czyli jedna strefa. Po dwoch dniach wygrzewania domu praca pompy sie ustabilizowała - ładnie modulowała pompa (piki takie po 2,4 kw a tak to sobie pracowała na 0,6, 0,8 kw). po montażu płyty rozszerzeń mam dwie strefy czyli podłoga osobno i grzejniki osobno. I od tego czasu pompa przestała modulować i pracuje jak on/off i dodatkowo pompa zuzywa prawie 2 razy wiecej pradu przy mniej wiecej tej samej temperaturze na zewnatrz (wczesniej około 20-25 kw a teraz 40 i wieicej), teraz pracuje tak ze startuje dochodzi do 2,4 kw i tak idzie jakis czas i potem sie wylacza i tak wkolo (zrobiło sie wiecej wyłaczeń i włączeń jak godzin pracy sprezarki) i niewiem gdzie szukac przyczyny takiej pracy? co mogę pozmieniać w ustawieniach, delta T jest 5stopni (na 7 probowałem ale nie zmienia to nic). Narazie mam ustawioną stała grzewczą (około 33-36 stopni), docelowo bedzie krzywa (na piecu z podajnikiem mialem krzywa i fajnie to pracowało) Co o tym myslicie? Doszedłem z ta pracą pompy. A więc po zamontowaniu płyty rozszerzeń dodatkowo pojawiła sie funkcja bufora. Została włączona i dodatkowo od razu pomiar temperatury w buforze. Jesłi wyłącze bufor w steronwiku czyli pompa n ie wie ze go ma ale fizycznie oczywiscie jest to pracuje ładnnie i sie fajnie moduluje, a jak włacze to juz lipa. I sie zastanawiam dlaczego tak jest? i jest jeszcze jedna rzecz majac wlacozny bufor - pojawia sie druga dT czyli od bufora. Gdzie szukac problemu? A druga sprawa co uwazacie na temat bufora - mam 200 litrów i mam mieszane uczucie czy nie lepiej jak by byl 100l, Teraz przy 200 musze ogrzewac o 100 litrow wody wiecej. Edytowane 2 Lutego 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.02.2022 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Jest jeszcze jedna rzecz; majac wlacozny bufor - pojawia sie druga dT czyli od bufora. Gdzie szukac problemu? Mam 200 litrów i mam mieszane uczucie czy nie lepiej jak by byl 100l, Teraz przy 200 musze ogrzewac o 100 litrow wody wiecej. Mając płytę, masz dwie strefy CO; - na jednej ustawiasz dT1, na drugiej dT2 ; - w I strefie ustawiasz krzywą grzewczą K1, a na drugiej strefie krzywą K2, - analogicznie z temperaturami zasilania; T1= 30*C i T2= 45C, Można całkowicie obejść się bez bufora ; - patrz u kolegi bobasxx - na poprzedniej stronie, -lub u Sabat_Poz - powyżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 02.02.2022 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Mając płytę, masz dwie strefy CO; - na jednej ustawiasz dT1, na drugiej dT2 ; - w I strefie ustawiasz krzywą grzewczą K1, a na drugiej strefie krzywą K2, - analogicznie z temperaturami zasilania; T1= 30*C i T2= 45C, Można całkowicie obejść się bez bufora ; - patrz u kolegi bobasxx - na poprzedniej stronie, -lub u Sabat_Poz - powyżej dT jest dwie - jedna do grzania a druga do bufora, jesli chodzi o KG1 i KG2 badz prosta czyli T1 i T2 to jest tak jak napisales. ale delty nie ma osobnych do osobnych stref. poczytam u kolegi bobasxx tylko u mnie bez bufora raczej sie nie obejdzie bo mam miec zamontowany klimakonwektor do chlodzenia w lecie - przy jednym kilkakonwektorze bedzie za maly zlad wody chyba nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 02.02.2022 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 michalszuwart - Zobacz ; https://netklima.pl/wp-content/uploads/2015/08/GeneracjaH.pdf ,https://shopklima.pl/pl/akcesoria/1630--cz-ns4p-panasonic-plyta-pcb-rozszerzen-min-mozliwosc-sterowania-dwoma-obiegami-grzewczymi-itp-.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabat_Poz 02.02.2022 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Dobra, już doszedłem do tego, że rezygnacja z pompy jest w tym układzie niemożliwa. Muszę po prostu dobrać nowoczesną pompę, bo teraz biorą po 10W. Moc pompy powinna być 2l/min * ilość obiegów? Czyli na 7 obiegów min. 14l/min? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 02.02.2022 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 michalszuwart - Zobacz ; https://netklima.pl/wp-content/uploads/2015/08/GeneracjaH.pdf , https://shopklima.pl/pl/akcesoria/1630--cz-ns4p-panasonic-plyta-pcb-rozszerzen-min-mozliwosc-sterowania-dwoma-obiegami-grzewczymi-itp-.html Na linku tym co podałes z netklima jest tak a ja mam tak pierwszy plik pokazuje instrukcja a drugi plik tak jak ja mam ja. Ale to chyba nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
-voymar- 02.02.2022 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2022 Na linku tym co podałes z netklima jest tak a ja mam tak pierwszy plik pokazuje instrukcja a drugi plik tak jak ja mam ja. Ale to chyba nie ma znaczenia. Drugi jest -OK Tylko bufor wystarczy 50L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 03.02.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 (edytowane) Drugi jest -OK Tylko bufor wystarczy 50L a czy 50 litrów wystarczy na jeden klimakonwektor w celu chłodzenia w lecie? i czy te 50 litrów też wystarczy jak będę miał wyłączone grzejniki i podłogówke tylko jedną pętle (łazienka), pod koniec sezonu grzewczego własnie tak mam ze grzjeniki zakrecone i podłoga tylko właczona w łazience. jaki minimalny zlad wody powienien byc w pompie HP 7KW? Edytowane 3 Lutego 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 03.02.2022 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 a czy 50 litrów wystarczy na jeden klimakonwektor w celu chłodzenia w lecie? i czy te 50 litrów też wystarczy jak będę miał wyłączone grzejniki i podłogówke tylko jedną pętle (łazienka), pod koniec sezonu grzewczego własnie tak mam ze grzjeniki zakrecone i podłoga tylko właczona w łazience. jaki minimalny zlad wody powienien byc w pompie HP 7KW? W instalacji grzewczej z PC to; - na buforze tracisz ok;1,5 do 2,0 * C, - podłogówka ; to bufor, - dodatkowo za buforem równoległym musisz mieć pompę obiegową, - najlepiej sprawdzają się proste instalacje bez bufora i obiegówek, Opcją dla 1-nego klimakonwektora ; - jest klimatyzator - warto rozpatrzyć, Szkoda, że nie interesowałeś się montażem pompy PC - przed montażem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2022 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2022 a czy 50 litrów wystarczy na jeden klimakonwektor w celu chłodzenia w lecie? i czy te 50 litrów też wystarczy jak będę miał wyłączone grzejniki i podłogówke tylko jedną pętle (łazienka), pod koniec sezonu grzewczego własnie tak mam ze grzjeniki zakrecone i podłoga tylko właczona w łazience. jaki minimalny zlad wody powienien byc w pompie HP 7KW? Dla 7 jak dobrze pamiętam 30 a dla 9 - 50l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 04.02.2022 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2022 (edytowane) Wracam do tematu bufora. Jak ustawie w sterowniku ze mam bufor i ustawie oczywiscie delte dla bufora to pompa przestaje modulowac tylko działą jak on/off. Jak wyłacze bufor w sterowniku czyli nie ma monitorowania temperatury w buforze to ładnie sie moduluje. Czym spowodowane moze byc taka praca? może źle delty ustawiam? majac aktywny bufor w sterowniku mam dwie delty, jedna od bufora a druga od grzzania. Jak powinno byc prawidłowo? Edytowane 4 Lutego 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 05.02.2022 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 z doświadczenia wiem że lepiej pompa pracuje bez kontroli temperatury w buforze, ładniej sie moduluje, pobiera mniej prądu bo pracuje na niższym parametrze, także ja zalecam wyłączenie bufora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 05.02.2022 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 05.02.2022 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2022 (edytowane) z doświadczenia wiem że lepiej pompa pracuje bez kontroli temperatury w buforze, ładniej sie moduluje, pobiera mniej prądu bo pracuje na niższym parametrze, także ja zalecam wyłączenie bufora I też tak uczyniłem i wyłączyłem kontrole temp bufora bo właśnie bez kontroli ładnie moduluje. Tylko myślałem skoro jest taka możliwość to czemu nie korzystać, pompa majac kolejny parametr powinna lepiej pracować - no ale się myliłem. Myśle ze sterownik bufor traktuje jak bufor taki duzy 1000l i wiecej dla magazynowania energi a nie bufor mały służący jako sprzegło i zwiekszający zład wody. Edytowane 5 Lutego 2022 przez michalszuwart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 06.02.2022 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 W instalacji grzewczej z PC to; - na buforze tracisz ok;1,5 do 2,0 * C, - podłogówka ; to bufor, - dodatkowo za buforem równoległym musisz mieć pompę obiegową, - najlepiej sprawdzają się proste instalacje bez bufora i obiegówek, Opcją dla 1-nego klimakonwektora ; - jest klimatyzator - warto rozpatrzyć, Szkoda, że nie interesowałeś się montażem pompy PC - przed montażem Aja bym się nie zgodził że jest strata na buforze,bynajmniej u mnie bufor 200l 45 m2 podłogi i reszta grzejniki Mam na byforze czujniki temp dla własnej kontroli i u mnie jest 1 st więcej jak na pompie Mam 2 obiegówki na podłogę i kalafiory i działa to bez problemu Na kalafiory na 1 biegu ,pompa grundfos ALPHA 2L ,a podłoga 2 bieg nie miesza się zabardzo woda w buforze,nie ma zawirowań teżmyślałem żeby założyć płytę rozszeżeń ale uznałem że za dużo kombinacji i zostawiłem jak jest i drugi sezon już tak śmiga BUFOR PO TO BY BYŁ WIĘKSZY ZŁAD WODY Nie moduluje mi wcale ,ale jadę na quiet mode 3:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 06.02.2022 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Z ciekawości chciałem się was zapytać jaki zaobserwowaliście max pobór i max produkcjęmi w sobotę przy grzaniu CWU pokazało 5 kw pobór i 14,8kW produkcję(włączyłem na 30 min mięsniaka,powera ale grzałki do tej pory 0 godz pracy)pompa T-cap 9kw 3 fazy monoblok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.02.2022 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Mam na byforze czujniki temp dla własnej kontroli i u mnie jest 1 st więcej jak na pompie - To masz perpetum mobile??? - W stopce brak łącznej powierzchni budynku oraz danych OZC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts