Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

marcinpab

Recommended Posts

Witam,

stałem się ostatnio posiadaczem KIT-ADC9JE5-SM, przejście z kotła gazowego, dom 130m parter i górna łazienka podłogówka, piętro kaloryfery.

W związku z połączenia kaloryferów z podłogówką mam zastosowany układ jak na zdjęciu poniżej (2 belki, bypass, pompa obiegowa, głowica termostatyczna 230V z czujnikiem - na espHome), ale wydaje mi się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dla pompy ciepła? Jak to przebudować, aby najlepiej współpracowało z pompą ciepła?

podlogowka.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Edytowane przez Sabat_Poz

KIT-ADC9JE5-SM, dom 130m parter i górna łazienka podłogówka, piętro kaloryfery.

Mam zastosowany układ jak na zdjęciu poniżej (2 belki, bypass, pompa obiegowa, głowica termostatyczna 230V z czujnikiem - na espHome), ale wydaje mi się, że nie jest to najlepsze rozwiązanie dla pompy ciepła?

W czym masz problem?

Układ raczej poprawny - wg; opisu,

Zbyteczna wg;mnie dodatkowa obiegówka,

Jaki udział grzejników?

- należy możliwie jak najwięcej przewymiarować grzejniki; c33,

Zobacz opis podobnego problemu na stronie poprzedniej u kolegi bobasxx

Nie mam generalnie problemów, jedynie to chciałbym się pozbyć pompy obiegowej w podłogówce, gdyż ciągnie 80W, a wydaje mi się że pompa z PC dałaby z całym układem radę.

Myslałem, żeby wywalić bypass z pompą, zamienić listwy miejscami i dać 3D

https://allegro.pl/oferta/zawor-trojdrozny-mieszajacy-podlogowki-dn15-10184767062

Zadziała to?

Edytowane przez Sabat_Poz

Od 1,5 tygodnia użytkuje PC Panasonica HP 7 Kw J bufor 200l i CWU 300l, dom 114 m2, 40% podłogówka, 60 % grzjeniki. Najpierw zamontowali mi pompe bez płytry rozszerzeń CZ-NS4P bo jej od razu nie mieli (pompa Co i podłog były spięte razem)- czyli jedna strefa. Po dwoch dniach wygrzewania domu praca pompy sie ustabilizowała - ładnie modulowała pompa (piki takie po 2,4 kw a tak to sobie pracowała na 0,6, 0,8 kw). po montażu płyty rozszerzeń mam dwie strefy czyli podłoga osobno i grzejniki osobno. I od tego czasu pompa przestała modulować i pracuje jak on/off i dodatkowo pompa zuzywa prawie 2 razy wiecej pradu przy mniej wiecej tej samej temperaturze na zewnatrz (wczesniej około 20-25 kw a teraz 40 i wieicej), teraz pracuje tak ze startuje dochodzi do 2,4 kw i tak idzie jakis czas i potem sie wylacza i tak wkolo (zrobiło sie wiecej wyłaczeń i włączeń jak godzin pracy sprezarki) i niewiem gdzie szukac przyczyny takiej pracy? co mogę pozmieniać w ustawieniach, delta T jest 5stopni (na 7 probowałem ale nie zmienia to nic). Narazie mam ustawioną stała grzewczą (około 33-36 stopni), docelowo bedzie krzywa (na piecu z podajnikiem mialem krzywa i fajnie to pracowało) Co o tym myslicie?

Doszedłem z ta pracą pompy. A więc po zamontowaniu płyty rozszerzeń dodatkowo pojawiła sie funkcja bufora. Została włączona i dodatkowo od razu pomiar temperatury w buforze. Jesłi wyłącze bufor w steronwiku czyli pompa n ie wie ze go ma ale fizycznie oczywiscie jest to pracuje ładnnie i sie fajnie moduluje, a jak włacze to juz lipa. I sie zastanawiam dlaczego tak jest? i jest jeszcze jedna rzecz majac wlacozny bufor - pojawia sie druga dT czyli od bufora. Gdzie szukac problemu?

A druga sprawa co uwazacie na temat bufora - mam 200 litrów i mam mieszane uczucie czy nie lepiej jak by byl 100l, Teraz przy 200 musze ogrzewac o 100 litrow wody wiecej.

Edytowane przez michalszuwart

Jest jeszcze jedna rzecz; majac wlacozny bufor - pojawia sie druga dT czyli od bufora. Gdzie szukac problemu?

Mam 200 litrów i mam mieszane uczucie czy nie lepiej jak by byl 100l, Teraz przy 200 musze ogrzewac o 100 litrow wody wiecej.

Mając płytę, masz dwie strefy CO;

- na jednej ustawiasz dT1, na drugiej dT2 ;

- w I strefie ustawiasz krzywą grzewczą K1, a na drugiej strefie krzywą K2,

- analogicznie z temperaturami zasilania; T1= 30*C i T2= 45C,

Można całkowicie obejść się bez bufora ;

- patrz u kolegi bobasxx - na poprzedniej stronie,

-lub u Sabat_Poz - powyżej

Mając płytę, masz dwie strefy CO;

- na jednej ustawiasz dT1, na drugiej dT2 ;

- w I strefie ustawiasz krzywą grzewczą K1, a na drugiej strefie krzywą K2,

- analogicznie z temperaturami zasilania; T1= 30*C i T2= 45C,

Można całkowicie obejść się bez bufora ;

- patrz u kolegi bobasxx - na poprzedniej stronie,

-lub u Sabat_Poz - powyżej

dT jest dwie - jedna do grzania a druga do bufora, jesli chodzi o KG1 i KG2 badz prosta czyli T1 i T2 to jest tak jak napisales. ale delty nie ma osobnych do osobnych stref. poczytam u kolegi bobasxx tylko u mnie bez bufora raczej sie nie obejdzie bo mam miec zamontowany klimakonwektor do chlodzenia w lecie - przy jednym kilkakonwektorze bedzie za maly zlad wody chyba nie?

Na linku tym co podałes z netklima jest tak

a ja mam tak

pierwszy plik pokazuje instrukcja a drugi plik tak jak ja mam ja.

Ale to chyba nie ma znaczenia.

panasonic.jpg

u mnie.jpg

Drugi jest -OK Tylko bufor wystarczy 50L

a czy 50 litrów wystarczy na jeden klimakonwektor w celu chłodzenia w lecie? i czy te 50 litrów też wystarczy jak będę miał wyłączone grzejniki i podłogówke tylko jedną pętle (łazienka), pod koniec sezonu grzewczego własnie tak mam ze grzjeniki zakrecone i podłoga tylko właczona w łazience. jaki minimalny zlad wody powienien byc w pompie HP 7KW?

a czy 50 litrów wystarczy na jeden klimakonwektor w celu chłodzenia w lecie? i czy te 50 litrów też wystarczy jak będę miał wyłączone grzejniki i podłogówke tylko jedną pętle (łazienka), pod koniec sezonu grzewczego własnie tak mam ze grzjeniki zakrecone i podłoga tylko właczona w łazience. jaki minimalny zlad wody powienien byc w pompie HP 7KW?

W instalacji grzewczej z PC to;

- na buforze tracisz ok;1,5 do 2,0 * C,

- podłogówka ; to bufor,

- dodatkowo za buforem równoległym musisz mieć pompę obiegową,

- najlepiej sprawdzają się proste instalacje bez bufora i obiegówek,

Opcją dla 1-nego klimakonwektora ;

- jest klimatyzator - warto rozpatrzyć,

Szkoda, że nie interesowałeś się montażem pompy PC - przed montażem

Dla 7 jak dobrze pamiętam 30 a dla 9 - 50l

Wracam do tematu bufora. Jak ustawie w sterowniku ze mam bufor i ustawie oczywiscie delte dla bufora to pompa przestaje modulowac tylko działą jak on/off. Jak wyłacze bufor w sterowniku czyli nie ma monitorowania temperatury w buforze to ładnie sie moduluje. Czym spowodowane moze byc taka praca?

może źle delty ustawiam? majac aktywny bufor w sterowniku mam dwie delty, jedna od bufora a druga od grzzania. Jak powinno byc prawidłowo?

z doświadczenia wiem że lepiej pompa pracuje bez kontroli temperatury w buforze, ładniej sie moduluje, pobiera mniej prądu bo pracuje na niższym parametrze, także ja zalecam wyłączenie bufora

I też tak uczyniłem i wyłączyłem kontrole temp bufora bo właśnie bez kontroli ładnie moduluje. Tylko myślałem skoro jest taka możliwość to czemu nie korzystać, pompa majac kolejny parametr powinna lepiej pracować - no ale się myliłem. Myśle ze sterownik bufor traktuje jak bufor taki duzy 1000l i wiecej dla magazynowania energi a nie bufor mały służący jako sprzegło i zwiekszający zład wody.

W instalacji grzewczej z PC to;

- na buforze tracisz ok;1,5 do 2,0 * C,

- podłogówka ; to bufor,

- dodatkowo za buforem równoległym musisz mieć pompę obiegową,

- najlepiej sprawdzają się proste instalacje bez bufora i obiegówek,

Opcją dla 1-nego klimakonwektora ;

- jest klimatyzator - warto rozpatrzyć,

Szkoda, że nie interesowałeś się montażem pompy PC - przed montażem

Aja bym się nie zgodził że jest strata na buforze,bynajmniej u mnie bufor 200l 45 m2 podłogi i reszta grzejniki

Mam na byforze czujniki temp dla własnej kontroli i u mnie jest 1 st więcej jak na pompie

Mam 2 obiegówki na podłogę i kalafiory i działa to bez problemu

Na kalafiory na 1 biegu ,pompa grundfos ALPHA 2L ,a podłoga 2 bieg

nie miesza się zabardzo woda w buforze,nie ma zawirowań:yes:

teżmyślałem żeby założyć płytę rozszeżeń ale uznałem że za dużo kombinacji i zostawiłem jak jest i drugi sezon już tak śmiga

BUFOR PO TO BY BYŁ WIĘKSZY ZŁAD WODY

Nie moduluje mi wcale ,ale jadę na quiet mode 3:D