zbyszekwojtal 06.02.2022 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Aja bym się nie zgodził że jest strata na buforze,bynajmniej u mnie bufor 200l 45 m2 podłogi i reszta grzejniki Mam na byforze czujniki temp dla własnej kontroli i u mnie jest 1 st więcej jak na pompie Mam 2 obiegówki na podłogę i kalafiory i działa to bez problemu Na kalafiory na 1 biegu ,pompa grundfos ALPHA 2L ,a podłoga 2 bieg nie miesza się zabardzo woda w buforze,nie ma zawirowań teżmyślałem żeby założyć płytę rozszeżeń ale uznałem że za dużo kombinacji i zostawiłem jak jest i drugi sezon już tak śmiga BUFOR PO TO BY BYŁ WIĘKSZY ZŁAD WODY Nie moduluje mi wcale ,ale jadę na quiet mode 3:D To chyba błąd pomiaru bo nie może być więcej niż na pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 06.02.2022 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 - To masz perpetum mobile??? - W stopce brak łącznej powierzchni budynku oraz danych OZC Dlaczego perpetum mobile? 130 m2 uzytkowej całkowitej chyba 170m2 Pompę dobierali mi z firmy która montowała pompę i miałem certyfikat energetyczny budynku Mieli jakiś specjalny program Panasonica,ja też z,, ciepłowlasciwe" liczyłem i miałem jakiś podgląd na początku przy wyborze pompy Babka pytała się jakimi temperaturami grzałem przy ekogroszku,miałem zawór czterodrogowy sterowany siłownikiem,dodatkowo czujniki na piecu na powrocie i wyjsciu na grzejniki,wiedziałem jakimi temperaturami grzałem dom i to przy ustawionych głowicach a nie teraz otwartych na max:D Policzyli że w zimę jak było w zeszłym roku a było z 2 mies dobrego mrozu wezmie 6tys kWh max,a wzieła z podlicznika 4335 kWh Ten sezon od 8go wrzesnia narazie za 5 mies 2150 kWh,czy dużo osądz sam Max przy -22 zeszłej zimy 39 st szło w układ a w domu 23 st:D Pompa bez najmniejszych problemów grzała bez grzałek!!(do tej pory 0 godz pracy grzałek:D) Chciałem zrobic profesjonalne OZC ale wszyscy jakoś mieli pełno pracy i nie mieli czasu Ale dzięki temu mam tą 9tkę T-capa i chodzi aż miło mogłaby byc może 7ka by stykła na styk ale śpię spokojnie,a przy tych terazniejszych temperaturach i QUIET MODE 3 jak włącza się o 8-9ej rano to do 15-16ej z CWU pracuje bez przerwy,potem od 19:30-23 lub 24 i przerwa do 9ej rano Dołożyłem bufor bo na początku miałem cyrki i nie mogłem dojść z pompą do ładu ale z pomocą codixa:D skalibrowałem czujniki w pompie bo przekłamywały o 2 st i się uspokoiło wszystko Po 10 minutach pracy samej pompy obiegowej bez spręzarki pokazuja tak samo( różnica może 0,2 st bo tyle pokazuje na tych elektroniczych na buforze Ja nie kombinowałem za duzo z przerabianiem instalacji,wywaliłem piec i zawór 4drogowy i weszła pompa,potem bufor dodałem i działa to bez problemu Nie kombinuje z jakimiś podstrefami i pytami rozszeżeń bo to co mam w serwis cloud wystarczy a jak ktoś lubi sobie popatrzeć to niech sobie dokłada co chce Prostota bez kombinowania i działa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xDonx 06.02.2022 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) Łączycie się normalnie z Service Cloud ? u mnie od 2 dni prawie cały czas brak połączenia a jak się uda to za chwilę mnie wywala.... Resetowałem i bez zmian ale ostatnio to były problemy u nich to wolę zapytać zanim stracę więcej czasu... Edytowane 6 Lutego 2022 przez xDonx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 06.02.2022 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 To chyba błąd pomiaru bo nie może być więcej niż na pompie W kulki leciało zasilanie z pompy,3 czujniki pokazywały 31,6 na buforze a na pompie 30 zasilanie a 31 powrót Podniosłem zasilanie o 0,5 i sprawdziłem i jest ok drugie ukryte menu też jest ok gdzie są temp z krzywej i drugie takie same są po 30 st Teraz pompa pracuje i jest 33 na pompie i 33,4 na górnym czujniku co wchodzi zasilanie od pompy:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 06.02.2022 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 Łączycie się normalnie z Service Cloud ? u mnie od 2 dni prawie cały czas brak połączenia a jak się uda to za chwilę mnie wywala.... Resetowałem i bez zmian ale ostatnio to były problemy u nich to wolę zapytać zanim stracę więcej czasu... Działa bez problemu service cloud u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.02.2022 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2022 - na buforze tracisz ok;1,5 do 2,0 * C, Tzn;że ; - czynnik wpływający do bufora ma o ok;1,5 do 2,0 C wyższą temperaturę niż czynnik wypływający z bufora, - a jak wiemy, im niższa temperatura czynnika wypływająca z PC tym COP wyższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzimberto 07.02.2022 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Tzn;że ; - czynnik wpływający do bufora ma o ok;1,5 do 2,0 C wyższą temperaturę niż czynnik wypływający z bufora, - a jak wiemy, im niższa temperatura czynnika wypływająca z PC tym COP wyższy Nie wiem czy aż 2 st więcej Nie mam jakoś olbrzymich kalafiorów ,aluminiowe CALIDOR FONDITAL,i wysokimi temp nie grzeję Może dlatego że dom w miarę dobrze ocieplony a wentylację grawitacyjną Zuzycie 13 kWh za dzień z CWU przy temp 3 na zewnątrz I zasilaniu 33-34st to dużo? Pompa nie pracuje 24h,po co 11-12 h na dzień Co wy tak o te COPy się martwicie:D Mnie interesuje ile na podliczniku po roku jest zuzytych kWh,a pompa licząc COP nie bierze wszystkich pompek działających w układzie No jesli cię interesuje mój COP ZA 12 mies to 3,1 Ale mnie ten cop tyle interesuje jak zeszła zima, Porównując tylko ogrzewanie ekogroszkiem sezon 2019/2020 gdzie zima nie była specjalnie ostra i zima 2020/2021 gdzie grzałem aż do kwietnia i trochę maja a styczen luty była zima prawdziwa i 18 stycznia w zeszłym roku było u mnie -22 mrozu wyszło o 900 zł taniej pompą jak ekogroszkiem PODLICZNIK MI POKAZAŁ ZUZYCIE A COPem się nie przejmowałem,zresztą to był 1szy sezon jak się zaznajamiałem z pompą no szczególnie pierwsze 4 mies Tak jak pisałem że założyłem bufor by nie mieć taktowania i takowe się skończyło,czy warto było wydać na bufor i glikol? Tak ,warto Pompa pracuje bez problemu ,poczytaj moje posty,-22 bez grzałek:D Czy dobrze by pracowała 24 h i modulowała i trzymała zadaną temp w domu o iles dziesiętnych st? Dla mnie to żaden problem,jak temp spadnie o 0,7 czy 1 st przez 8 czy 9 godz a żona lubi ciepło W domu 22,5 -23,5 st i jest GIT:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 07.02.2022 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Czy jest jakiś sprawdzony sposób na podłączenie Panasonica do Wi-Fi bez WPS? Nie mam routera z WPS i nie będę miał szybko. Kablowo odpada, bo jest tylko Wi-Fi. Pomóżcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fanek 07.02.2022 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Czy jest jakiś sprawdzony sposób na podłączenie Panasonica do Wi-Fi bez WPS? Nie mam routera z WPS i nie będę miał szybko. Kablowo odpada, bo jest tylko Wi-Fi. Pomóżcie. Da się przez zgranie pliku na pendrive, który podłacza się z boku modułu, też mam po wifi i nie mam WPS. Use google/ youtube znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 07.02.2022 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Masz dołączoną płytę CD od panasa .Tam jest programik setup w którym tworzysz plik tekstowy z nazwą sieci i hasłem ,Wgrywasz ten plik na czystego pena i wkładasz do modułu internetowego .następnie przytrzmujesz przycisk wps na module do momentu aż moduł zacznie zczytywać z pena (najlepiej pen z diodą bo widać kiedy zczytuje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 07.02.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2022 Czy jest jakiś sprawdzony sposób na podłączenie Panasonica do Wi-Fi bez WPS? Nie mam routera z WPS i nie będę miał szybko. Kablowo odpada, bo jest tylko Wi-Fi. Pomóżcie. jak nie masz CD to: robisz pendrive w fat32 nazwa pliku settings.txt zawartość SSID=siecwifi KEY=haslohaslo wkładasz do modułu, trzymasz jakiś przycisk (chyba wps, jest w instrukcji) i czekasz az zacznie mrugać. Po chwili diody się zapalą jak się podłączy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 08.02.2022 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Dzięki. Będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 08.02.2022 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Podepnę się pod dyskusję. Co jakiś czas adapter sieciowy zawiesza się i nie reaguje na reset środkowym przyciskiem i reset dwoma zewnętrznymi przyciskami . Pomaga tylko wyłączenie zasilania do pompy i wtedy ożywa i łączy się z routerem bez żadnej ingerencji z mojej strony . Pomyślałem sobie żeby zrobić wyłącznik rozłączający przewód zasilający , jedną żyłę która odpowiada za zasilanie żeby nie wyłączać całej pompy (przerwanie na chwilę obwodu zasilającego adapter ) tylko nie wiem który to kolor przewodu odpowiada za zasilanie .Może ktoś wie to bardzo proszę o info nie chciałbym tego robić metodą prób i błędów .Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 08.02.2022 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Czerwony? Tam jest 4 przewody o ile dobrze pamiętam. Nie byłem dziś na budowie. Jak będę się bawił w podłączenie przez USB jak koledzy radzili to zmierzę napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 08.02.2022 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2022 Czerwony? Tam jest 4 przewody o ile dobrze pamiętam. Nie byłem dziś na budowie. Jak będę się bawił w podłączenie przez USB jak koledzy radzili to zmierzę napięcie. Dzięki. Dawniej zdarzało się że się zawieszał ale wystarczyło zresetować środkowym przyciskiem a teraz nie reaguje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalszuwart 09.02.2022 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Podepnę się pod dyskusję. Co jakiś czas adapter sieciowy zawiesza się i nie reaguje na reset środkowym przyciskiem i reset dwoma zewnętrznymi przyciskami . Pomaga tylko wyłączenie zasilania do pompy i wtedy ożywa i łączy się z routerem bez żadnej ingerencji z mojej strony . Pomyślałem sobie żeby zrobić wyłącznik rozłączający przewód zasilający , jedną żyłę która odpowiada za zasilanie żeby nie wyłączać całej pompy (przerwanie na chwilę obwodu zasilającego adapter ) tylko nie wiem który to kolor przewodu odpowiada za zasilanie .Może ktoś wie to bardzo proszę o info nie chciałbym tego robić metodą prób i błędów .Pzdr. Adapter do internetu podłączony jest po WiFi czy po kablu? Podobno ten adapter słabo sobie radzi z WiFi i jak jest możliwość to lepiej podłączyć skrętke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 09.02.2022 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2022 Po wifi ,co jakiś czas zgaśnie ta dolna dioda i tylko wyłączenie zasilania pomaga. Sygnał wifi jest dobra z kablem za dużo kombinacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 10.02.2022 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Dzięki. Dawniej zdarzało się że się zawieszał ale wystarczyło zresetować środkowym przyciskiem a teraz nie reaguje. Zasilanie jest pomiędzy kablem czerwonym i czarnym. standardowo 5VDC. Zielony i biały to przewody do danych. Woltomierz to potwierdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola44-81 10.02.2022 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 jak nie masz CD to: robisz pendrive w fat32 nazwa pliku settings.txt zawartość SSID=siecwifi KEY=haslohaslo wkładasz do modułu, trzymasz jakiś przycisk (chyba wps, jest w instrukcji) i czekasz az zacznie mrugać. Po chwili diody się zapalą jak się podłączy, Jeszcze raz dzięki. Zasadniczo twoja instrukcja jest dobra, ale nie zadziałało! Więc zacząłem żmudną rejestrację na aquarea-smart.panaconic.com. i udało sie bez problemów. Więc może opiszę " Jak połączyć aquarea z wi-fi bez WPS" 1. Założyć konto na Panasonic- utworzyć identyfikator: https://csapl.pcpf.panasonic.com/Account/Register001?Lang=pl Postępować zgodnie z instrukcją. 2. na https://aquarea-smart.panasonic.com zalogować się i dodać nowe urządzenie. Pojawią się ładne obrazkowe instrukcje, w przypadku problemów z połączeniem modułu skorzystać z pomocy i wybrać opcję "nie mam routera z WPS". Przejść dalej. 3. Wtedy pojawi się konfigurator sieci i w tym momencie można stworzyć plik na USB. Wystarczy być cierpliwym i postępować z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie komputera. Gdybym od razu spróbował pewnie nie pytałbym o takie proste rzeczy, jednak w sieci nie znalazłem takiej informacji , że Panasonic prowadzi za rączkę aby to uruchomić. Jeszcze raz dzięki Wam za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekwojtal 11.02.2022 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2022 Zasilanie jest pomiędzy kablem czerwonym i czarnym. standardowo 5VDC. Zielony i biały to przewody do danych. Woltomierz to potwierdza. Dzięki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts